• No results found

OVERZICHT VAN BELANGRIJKSTE CONCLUSIES, AANBEVELINGEN EN TOEZEGGINGEN

In document EU-trendrapport 2010 (pagina 152-155)

Conclusie Aanbeveling Reactie kabinet

Beperkte voortgang verbetering verantwoording over EU-gelden

Binnen EU beperkte voortgang bij verbeteren van verantwoording en transparantie over besteding EU-gelden binnen de lidstaten. Aantal landen dat lidstaat-verklaring uitbrengt is nog klein; Europese Commissie onderneemt geen concrete acties om ontwikkeling van lidstaatverklaringen te ondersteunen. Nederlandse lidstaatverklaring over 2008 is beperkt uitgebreid ten opzichte van 2007.

Alle lidstaten hebben «annual summaries» over 2008 ingediend, maar ze zijn – uitzonderingen daargelaten – niet openbaar. Kwaliteit Nederlandse «annual summary» voor structuurfondsen laat – mede door Europese regels – te wensen over.

Kabinet: bepleit in bilaterale (diploma-tieke) contacten met andere lidstaten het afgeven van lidstaatverklaringen boven andere verantwoordingsdocu-menten over besteding van EU-gelden in de lidstaten.

Kabinet zal aandringen bij de

EU-voorzitterschappen om verantwoor-ding en vereenvoudiging van de EU-regelgeving op de agenda te houden.

Kabinet: verzoek Europese Commissie om steun voor lidstaatverklaring kracht bij te zetten.

Nederland zal zich – samen met de lidstaten en de Commissie – blijven inzetten voor verbeterde verantwoor-ding, meer transparantie over de besteding van EU-gelden en vereenvou-diging van EU-regelgeving.

Kabinet: roep andere EU-lidstaten op hun annual summaries ook openbaar te maken.

Kabinet benadrukt dat Europees Commissaris Kallas heeft aangegeven de annual summaries van lidstaten beschikbaar te stellen aan het Europees Parlement om zodoende de transparan-tie van de besteding van EU-gelden te bevorderen.

Kabinet: dring er bij de Europese Commissie op aan dat andere DG’s en diensten van de Commissie het voorbeeld van DG Regionaal Beleid volgen om meer transparantie te geven over besteding van Europese gelden in de EU-lidstaten.

Kabinet laat weten dat Europees Commissaris Kallas heeft verklaard zijn collega-commissarissen aan te sporen de Nederlandse nationale verklaring op te nemen in hun jaarlijkse activiteitenver-slagen.

Kabinet: blijf aandringen op verdere concrete initiatieven voor harmonisatie van controle- en rapportagemomenten bij Europese geldstromen, zowel tussen DG’s van de Commissie als tussen Commissie en Europese Rekenkamer.

Geen reactie kabinet.

Kabinet: dring erop aan dat de Ecofinraad met standpunt komt in discussie over «tolerable risk of error».

Kabinet laat weten dat de Raad mogelijk een standpunt zal innemen op basis van voorstellen van de Commissie omtrent het toelaatbaar aantal fouten per beleidsterrein (toegezegd voor 2010).

Conclusie Aanbeveling Reactie kabinet

Europese structuurfondsgelden blijft zorgenkindje Zowel in EU als in Nederland blijft besteding van structuur-fondsmiddelen met problemen omgeven. Europese Rekenkamer heeft voor derde jaar op rij hoger foutenper-centage dan 10% geconstateerd. In Nederland worden Europese regels rond onregelmatigheden, aanbesteden en transparantie verschillend geïnterpreteerd en uitgevoerd.

Europese aanbestedingsregels en algemene beginselen uit EG-Verdrag, worden niet correct nageleefd, met name bij opdrachten onder aanbestedingsdrempel.

Minister van EZ: versterk regie bij decentrale uitvoering van EFRO-programma’s en zie erop toe dat verschillende programma’s hun interpretatie en toepassing van Europese regels rond onregelmatighe-den, aanbesteden en transparantie harmoniseren.

Kabinet laat weten bewust gekozen te hebben voor decentrale programma-uitvoering en centraal toezicht, coördina-tie en ondersteuning. Kabinet zegt toe de voor- en nadelen van deze inrichting tegenover elkaar te zetten.

Minister van EZ: voer toegezegde evaluatie van financieel beheer rond EFRO-programma’s uiterlijk in 2010 uit, zodat er nog lessen uit kunnen worden getrokken voor de lopende structuur-fondsperiode.

Kabinet geeft aan dat het EFRO-beheersmodel voor de periode 2007–

2013 in 2010 wordt geëvalueerd.

Ministers van EZ en SZW: zorg ervoor dat aanbestedende diensten het aanbestedingsproces bij opdrachten boven en onder de EU-drempel, volledig en conform wettelijke eisen uitvoeren.

Kabinet geeft aan dat de ministeries en managementautoriteiten de verantwoor-delijke begunstigden voorlichting en advies geven en samen met de certificerings- en auditautoriteit toezicht op de naleving houden.

Ministers van EZ, SZW, OCW en LNV:

verbeter toegang tot informatie over Europese projecten en eindbegunstig-den.

Kabinet onderschrijft belang van transparante informatie over eindbegun-stigden en wijst erop dat management-autoriteiten hebben voldaan aan publicatievereisten Commissie. Kabinet geeft verder voorbeelden van verbeterde toegang tot informatie over EFRO- en ESF-projecten. Het systeem met projectinformatie over onderwijsgelden is nog in ontwikkeling.

Ministers van EZ en OCW: overweeg bij de Europese Commissie aan te dringen op volledige en betrouwbare informatie over ontvangers van Europese onderzoeksgelden in Nederland.

Ofschoon kabinet dit niet kan afdwingen, zullen betrokken ministers overwegen zich tot de Europese Commissie te wenden met deze vraag.

Minister van LNV: zorg dat alle technische diensten voortaan samenvattend verslag van controlere-sultaten maken. Rapportages dienen geplande én werkelijk vereiste controlecapaciteit te bevatten.

Minister van LNV zegt toe dat ze de technische diensten aan de verantwoor-dingsstructuur van het ministerie zal houden.

Tweede Kamer, vergaderjaar 2009–2010, 32 306, nrs. 1–2 152

Conclusie Aanbeveling Reactie kabinet

Inzicht in doelrealisatie EU-beleid beperkt Er bestaat weinig inzicht in mate waarin doelen van Europees beleid worden gerealiseerd. Nederlandse Douane voert de Europese verordeningen voor bestrijding van namaakgoederen professioneel en efficiënt uit, maar er is weinig zicht op doelrealisatie. Ook op EU-niveau is inzicht in mate van doelrealisatie beperkt. Cijfers die Europese Commissie en Douane over namaakgoederen gebruiken, vertonen gebreken.

Minister van EZ en Douane: verstrek in evaluaties beter inzicht in realisatie van doelen van beleid tegen namaak-goederen.

Ministers van EZ en Financiën zijn in gesprek over het verbeteren en aanvullen van gemaakte afspraken omtrent de handhaving van de onder EZ vallende intellectuele eigendomsrechten door de Douane. Hierbij wordt ook gesproken over een oplossing voor het probleem van doorvoer van generieke medicijnen bestemd voor ontwikkelings-landen. Het (her)formuleren van de doelstelling, de verantwoording en het inzicht geven in de realisatie van de doelen komt eveneens in evaluaties aan de orde.

Minister van Financiën: zorg dat gegevens die Douane verzamelt op gebied van namaakgoederen zoveel mogelijk vergelijkbaar zijn, dat ze zorgvuldig worden geïnterpreteerd en verwerkt, en dat daarover transparant wordt gerapporteerd.

Minister van Financiën zal waar mogelijk de nationale gegevenspositie van de Douane verder verbeteren. Daarbij zal zoveel mogelijk worden aangesloten bij Europese standaarden.

Ministers van EZ en Financiën: dring er bij Europese Commissie op aan dat ook Commissie – net als Douane – ervoor zorgt dat gegevens die over namaakgoederen worden verzameld vergelijkbaar zijn, dat ze zorgvuldig worden geïnterpreteerd en verwerkt.

en dat daarover transparant wordt gerapporteerd.

Ministers van EZ en Financiën nemen deze aanbeveling ter harte. Daarnaast merken zij op dat het op 2 april 2009 opgerichte, Europees Waarnemingscen-trum voor namaak en piraterij, als centraal punt zal fungeren voor het verzamelen, monitoren en rapporteren van informatie en gegevens over alle inbreuken op intellectuele eigendoms-rechten.

In document EU-trendrapport 2010 (pagina 152-155)