• No results found

– Overige informatievereisten

Gebeurtenissen na balansdatum Coronavirus

De uitbraak van het Coronavirus heeft op de hele wereld een flinke impact, zo ook op het onderwijs.

Het onderwijs wordt sinds 16 maart 2020 op afstand gegeven, wat van zowel leerlingen als collega’s flinke aanpassingen vereist. De eindtoets van groep 8 gaat niet door.

Verwacht wordt dat de financiële gevolgen overzichtelijk zijn. De Rijksoverheid continueert de bekostiging waardoor de salarissen aan medewerkers en vaste lasten kunnen worden betaald.

De impact van het coronavirus op de totale financiële positie beïnvloedt de continuïteit van de organisatie naar verwachting niet. We verwachten geen liquiditeitsproblemen en geen significante impact op het exploitatieresultaat 2020.

Klachtenafhandeling

In de schoolgids is de klachtenregeling opgenomen. Er is een klachtencommissie aanwezig, waarbij de klacht ingediend kan worden. Er zijn in het verslagjaar 2019 geen klachten ingediend bij de commissie.

Internationalisering

Dit is niet van toepassing bij de vereniging.

Bijlage 1

Verslag Toezichthoudend deel van het Bestuur van de Vereniging ter Bevordering Christelijk Nationaal Onderwijs te Hollum

Voorwoord

De bestuursvorm van de koningin Wilhelminaschool is een vereniging, te weten de Vereniging ter Bevordering Christelijk Nationaal Onderwijs te Hollum. De vereniging heeft leden, en uit hun midden kiezen de leden een bestuur.

Het bestuur bestaat uit 2 delen:

1) Het Dagelijks Bestuur (DB)

2) Het Toezichthoudend Bestuur (TB)

Het dagelijks bestuur is verantwoordelijk voor de lopende bestuurstaken. Zij vergaderen

ongeveer 1 keer per maand met de directeur van de school. Er worden gesprekken gevoerd over de voortgang en de jaarevaluatie. Daarbij komen alle kwaliteitsaspecten aan de orde.

Het (TB) geeft invulling aan het interne toezicht van de school. Het TB is belast met vaststelling dan wel goedkeuring van de begroting, het jaarverslag (inclusief het bestuursverslag en de jaarrekening), het strategisch beleid en eventueel andere daartoe binnen het bevoegd gezag aangewezen besluiten. Daarnaast wordt de managementrapportage besproken.

Het TB controleert of de wettelijke voorschriften worden nageleefd. Het TB draagt zorg voor het aanwijzen van de accountant die belast is met de controle van de jaarrekening. Het TB staat het DB en de directeur met raad terzijde en fungeert als klankbord.

Bij het uitvoeren van het intern toezicht heeft het toezichthoudend bestuur gehandeld conform de code goed bestuur.

Activiteiten

Het dagelijks bestuur (DB) en het toezichthoudend deel van het bestuur (TB) vergaderden afgelopen jaar 4 keer samen.

Vergaderdata van 2019 waren:

21 maart 2019 (gast: Aldert Hoksbergen, ivm toekomst onderwijs West Ameland) 13 juni 2019

12 september 2019 12 december 2019

Tijdens de bovengenoemde vergaderingen zijn onder andere de volgende vraagstukken aan de orde geweest.

Jaarrekening 2018 en de meerjarenbegroting 2020-2023

De jaarrekening en het jaarverslag 2018 is door het TB goedgekeurd. De meerjarenbegroting 2020-2023 waarborgt de continuïteit en de kwaliteit van het onderwijs, ook deze is goedgekeurd door het TB.

Personeel

Marleen van der Meij is in 2019 aangenomen als vakleerkracht gymnastiek, zij verzorgt de gymlessen van de groepen 3 t/m 8.

Na langdurig invallen op flexibele basis heeft Hanneke Wansink na de zomervakantie een vaste aanstelling gekregen. Op deze manier wordt er ingespeeld op de toekomst, en is er wat meer ademruimte bij eventuele ziekten.

Helmut Fischer maakte via schoonmaakbedrijf Bekius onze school schoon. Na de beëindiging van dit bedrijf is besloten om Helmut rechtstreeks in dienst van de school te nemen, zodat hij zijn werkzaamheden kan voortzetten.

Enquete

Er is een tevredenheid enquête geweest deze is door veel ouders ingevuld. Over het algemeen waren de ouders positief, de resultaten zijn besproken tijdens de

bestuursvergadering.

MR reglement

Het standaard reglement is aangepast naar onze school en manier van werken, 1x in de 2 jaar moet dit worden vastgesteld.

Tussentijdse rapportage directeur

Door middel van tussentijdse rapportages en evaluaties informeert de directeur het gehele bestuur. Voorbeelden hiervan zijn: Schooljaarplan, schooljaarverslag, formatieplan. Het TB heeft gedurende het hele jaar geen bijzonderheden kunnen constateren.

Toekomst onderwijs West Ameland

In 2019 hebben er verdere verkennende gesprekken op directie en bestuursniveau

plaatsgevonden tussen de verschillende scholen op West Ameland. Dit heeft geresulteerd in een gedeelde intentie om te gaan onderzoeken of het haalbaar is om één basisschool neer te zetten op West Ameland. Deze school zou het resultaat zijn van een samenvoeging van de

Wilhelminaschool, de Schakel en ‘t Ienster. De volgende stap zou een uitvoering zijn van een haalbaarheidsonderzoek onder de verschillende belanghebbenden. Dit zal in 2020 plaats gaan vinden.

Het TB streeft er steeds naar om goed verbonden te zijn aan de partijen die met elkaar de Koningin Wilhelminaschool vormgeven. De leden van het TB zijn allemaal ouders van kinderen die naar de Koningin Wilhelminaschool gaan of die dit hebben gedaan. Het TB heeft een opbouwend contact met het DB, het team en de Schoolgemeenschapsraad (SGR) en Medezeggenschapsraad (MR). De leden van het TB spreken de MR/SGR tweemaal per jaar persoonlijk (in 2019 op 25 april en 24 oktober). Desgewenst heeft het TB contact met externe partijen zoals de gemeente.

Samenstelling

In 2019 bestond het bestuur uit 7 personen, te weten:

Naam: Functie binnen

bestuur:

Nevenfuncties:

Dagelijks bestuur:

Sjouke Winia Voorzitter Controller gemeente

Ameland

Iris Brouwer Secretaris Kapster

Pascal Boorsma Penningmeester Winkelmedewerker

Welkoop Toezichthoudend bestuur:

Catharina de Boer Bestuurslid Winkelmedewerker bakkerij

Conny Brouwer Bestuurslid Taxiondernemer

Jolanda Bakker- van der Laag Bestuurslid Supermarktondernemer

Patty de Jong-Boersma (aspirant)

Bestuurslid Juridisch medewerker gemeente Ameland

Het algemeen bestuur heeft de beloning vastgesteld. De leden van het TB ontvangen jaarlijks een onkostenvergoeding van €450,- per persoon voor hun werk.

Het TB heeft kennis genomen van de verslagen van de DB vergaderingen (24 jan, 28 feb, 25 mrt, 11 apr, 16 mei, 3 jun, 5 sept, 17 okt en 21 nov 2019) en van het bestuursverslag van het DB en kan zich hierin vinden.

Accountantscontrole

Voor het uitvoeren van de jaarlijkse controlewerkzaamheden door de accountant is Aksos accountants benoemd door het toezichthoudend bestuur.

Het TB bedankt het DB, de directeur Annet Bannink en de teamleden, de SGR en de MR voor hun inzet in 2019.

Patty de Jong-Boersma

Catharina de Boer

Jolanda Bakker-van der Laag

Aan de hand van de jaarrekening kan een aantal kengetallen en ratio's worden berekend die verder inzicht kunnen geven in de gevolgen van het gevoerde beleid over het boekjaar en waardoor het beeld uit de

jaarrekening kan worden verduidelijkt.

Kengetallen 2019 2018

Solvabiliteit 92,9% 94,9%

Eigen vermogen + voorzieningen in percentage van het totale vermogen.

De solvabiliteit geeft aan in hoeverre de vereniging in staat is aan haar langetermijnverplichting te voldoen. 30% a 50% wordt als goed

aangemerkt. Is de waarde hoger dan 30% dan is de vereniging in staat om aan haar langetermijnverplichtingen te voldoen.

Liquiditeit (Current ratio) 11,92 17,66

Verhouding vlottende activa en kortlopend vreemd vermogen.

Deze verhouding geeft aan in hoeverre de vereniging in staat is aan haar kortetermijnverplichtingen te voldoen. Een waarde

tussen de 1,5 en 2 is goed. Ligt de waarde boven de 1,5 dan

is de vereniging in staat aan haar kortetermijnverplichtingen te voldoen.

Weerstandsvermogen 142,0% 142,7%

Verhouding tussen het totale eigen vermogen en de totale baten.

Een weerstandsvermogen tussen 10% en 40% wordt binnen de vereniging als aanvaardbaar geacht. Het weerstandsvermogen zegt iets over de reservepositie van de vereniging en over de mogelijkheden om financiële tegenvallers te kunnen opvangen.

Rentabiliteit 10,1% 11,8%

Verhouding exploitatieresultaat en de totale baten.

Dit heeft betrekking op het rendement en geeft aan of er sprake is van een positief dan wel negatief exploitatieresultaat. Daarbij wordt uitgegaan van de gewone bedrijfsvoering. Het wordt berekend door het resultaat (het "exploitatiesaldo") te delen door de totale baten van de

bedrijfsvoering.

Huisvestingsratio 5,7% 6,7%

Verhouding tussen de huisvestingslasten vermeerderd met afschrijvingen gebouwen en terreinen en de totale lasten.

De huisvestingsratio geeft het aandeel van de totale huisvestingslasten in verhouding van de totale lasten weer. Als signaleringswaarde wordt een maximum van 10% gehanteerd.

Aantal leerlingen per teldatum 1-10 (t-1) 70 68

Aantal FTE (inclusief vervanging) 6,34 6,23

Personeelskosten per FTE €72.718 €72.565

Percentage personeelskosten t.o.v. de totale lasten 77,1% 76,9%

1 Algemeen

Activiteiten van het bevoegd gezag

In deze jaarrekening zijn de activiteiten van de CBS Kon. Wilhelmina en van de onder deze rechtspersoon vallende scholen (zie gegevens rechtspersoon) verantwoord.

Grondslagen voor de jaarrekening

Bij de inrichting van de jaarrekening is de Regeling jaarverslaggeving onderwijs, RJ-richtlijn 660 en Titel 9 Boek 2 BW gehanteerd. De in de jaarrekening opgenomen bedragen luiden in hele euro's.

In de balans is het resultaatbestemmingsvoorstel reeds verwerkt. De waardering van activa en passiva vinden plaats op basis van historische kosten. Tenzij bij de betreffende grondslag voor de specifieke balanspost anders wordt vermeld, worden activa en passiva gewaardeerd tegen nominale waarde.

Financiële instrumenten

De CBS Kon. Wilhelmina heeft alleen primaire financiële instrumenten, voor de grondslagen wordt verwezen naar de behandeling per post.

Stelselwijziging

De grondslagen voor de waardering van activa, passiva en van resultaatbepaling zijn gewijzigd ten opzichte van voorgaand jaar, als gevolg van een stelselwijziging. Het betreft hier een

stelselwijziging voor het vormen van een voorziening groot onderhoud conform de componentenmethode zoals de RJ 660 aangeeft. De stelselwijzgiging is retroperspectief toegepast, waardoor de cijfers van 2018 zijn aangepast. De effecten van de stelselwijziging voor het resultaat en het eigen vermogen in de jaarrekening 2019 wordt hieronder schematisch weergegeven.

2 Grondslagen voor waardering van activa en passiva

Materiële vaste activa

Investeringen in meubilair, ICT en leermiddelen worden op de balans gewaardeerd tegen de aanschafwaarde verminderd met de cumulatieve afschrijvingen. De materiële vaste activa worden lineair afgeschreven vanaf de maand van aanschaf. Als ondergrens van de te activeren activa wordt

€ 1.000,- aangehouden. Investeringssubsidies die ontvangen zijn, worden in mindering gebracht op de investering. De afschrijvingen worden gebaseerd op de geschatte economische levensduur rekening houdend met een eventuele restwaarde.

Effecten stelselwijziging op het eigen vermogen

31-12-2018

Effecten stelselwijziging op het resultaat 2018

Resultaat jaarrekening 2018 72.469

Bij: onttrekking kosten uit voorziening 8.893

Af: dotatie aan de voorziening -10.202

Resultaat 2018 na stelselwijziging 71.161

eigendom bij de gemeente, zijn niet in de balans opgenomen. Eventuele bruikleenscholen zijn eveneens niet verwerkt.

De kosten van groot onderhoud aan de binnenkant alsmede het buitenschilderwerk van de schoolgebouwen worden ten laste gebracht van de voorziening voor groot onderhoud.

Vorderingen en overlopende activa

Vorderingen en overlopende activa worden gewaardeerd op nominale waarde onder aftrek van noodzakelijk geachte voorzieningen voor oninbaarheid. De vorderingen en overlopende activa hebben een looptijd korter dan een jaar, tenzij dit bij de toelichting op de balans anders is aangegeven.

Liquide middelen

Liquide middelen zijn gewaardeerd tegen nominale waarde. Liquide middelen die niet ter directe beschikking staan worden verwerkt onder de vorderingen. Liquide middelen die gedurende langer dan 12 maanden niet ter directe beschikking staan, worden verwerkt onder de financiële vaste activa.

Algemene reserve publiek

Deze post betreft de niet-gebonden reserve die voortkomt uit de door (semi-)overheidsinstellingen gefinancierde activiteiten. Aan de reserve worden via de

resultaatbestemming overschotten in een boekjaar toegevoegd en tekorten onttrokken.

De algemene reserve vormt een buffer ter waarborging van de continuïteit van de CBS Kon.

Wilhelmina.

Bestemmingsreserves (publiek en privaat)

Hieronder opgenomen publieke en private reserves zijn bedoeld voor specifieke toekomstige uitgaven die uit de huidige beschikbare middelen gedekt moeten worden. Per

bestemmingsreserve is aangegeven of deze is opgebouwd uit privaatrechtelijke dan wel publiekrechtelijke middelen.

Voorzieningen

Voorzieningen worden gevormd voor verplichtingen die op balansdatum bestaan en waarvan de omvang onzeker maar wel betrouwbaar te schatten is.

Voorziening groot onderhoud

De voorziening voor de gelijkmatige verdeling van onderhoudslasten gebouwen wordt bepaald op basis van te verwachten kosten over een reeks van jaren op basis van een onderhoudsplan. De voorziening wordt lineair opgebouwd per component van het groot onderhoud. De voorziening wordt gewaardeerd tegen nominale waarde. Het uitgevoerde onderhoud wordt ten laste van deze voorziening gebracht.

Voorziening ambtsjubileum

Voor op balansdatum bestaande verplichtingen uit hoofde van ambtsjubilea is een voorziening gevormd. De voorziening is gewaardeerd tegen contante waarde van de toekomstige

uitbetalingen en is afhankelijk van de ingeschatte blijfkans, gemiddelde salarisstijging en disconteringsvoet. Betaalde bedragen inzake jubileum worden ten laste van deze voorziening gebracht.

Kortlopende schulden

Dit betreffen schulden met een op balansdatum resterende looptijd van ten hoogste één jaar.

Kortlopende schulden worden gewaardeerd tegen reële waarde.

Overlopende passiva

De overlopende passiva betreffen vooruit ontvangen bedragen die aan opvolgende perioden worden toegerekend en nog te betalen bedragen, voor zover ze niet onder andere kortlopende schulden zijn te plaatsen.

Algemeen

Bij de bepaling van het exploitatiesaldo is uitgegaan van het baten en lastenstelsel. Dit betekent dat de opbrengsten en kosten worden toegerekend aan de periode waarop ze betrekking hebben.

Kosten hoeven nog geen uitgaven te zijn en opbrengsten nog geen inkomsten.

Rijksbijdragen

- de ontvangen (normatieve) rijksbijdrage en de niet geoormerkte OCW-subsidies (vrij besteedbare doelsubsidies zonder verrekeningsclausule) worden in het jaar waarop de toekenningen betrekking hebben volledig verwerkt als bate in de de staat van baten en lasten.

- geoormerkte OCW-subsidies met een vrij besteed overschot (doelsubsidies waarbij het

overschot geen verrekeningsclausule heeft) worden ten gunste van de staat van de baten en lasten verantwoord naar rato van de voortgang van de gesubsidieerde activiteiten. Het deel van de subsidies waarvoor nog geen activiteiten zijn verricht per balansdatum worden verantwoord onder de overlopende passiva.

- geoormerkte OCW-subsidies (doelsubsidies met verrekeningsclausule) worden ten gunste van de staat van de baten en lasten verantwoord in het jaar waarvan de gesubsidieerde lasten komen.

Niet bestede middelen worden verantwoord onder de overlopende passiva zolang de bestedingstermijn niet is verlopen. Niet bestede middelen worden verantwoord onder de kortlopende schulden zodra de bestedingstermijn is verlopen op balansdatum.

Opbrengsten

Subsidies, niet zijnde investeringssubsidies, worden in het resultaat verantwoord zodra het waarschijnlijk is dat de desbetreffende subsidies zullen worden ontvangen en voor zover de hiermee samenhangende bestedingen zijn verricht.

Pensioenen

De CBS Kon. Wilhelmina heeft een pensioenregeling. Pensioenen voor het onderwijspersoneel zijn ondergebracht bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP).

Per eind 2019 heeft dit pensioenfonds een dekkingsgraad van 97,80%. De pensioenverplichting wordt gewaardeerd volgens de "verplichting aan de pensioenuitvoerder benadering". In deze benadering wordt de aan de pensioenuitvoerder te betalen premie als last in de staat van baten en lasten verantwoord. Er bestaat geen verplichting tot het voldoen van aanvullende bedragen in het geval van een tekort bij het ABP, anders dan het effect van hogere premies.

Rente

Renteopbrengsten worden tijdsevenredig verwerkt, rekening houdend met de effectieve rentevoet van de desbetreffende actiefpost.

4 Grondslagen voor het kasstroomoverzicht

Het kasstroomoverzicht is opgesteld volgens de indirecte methode. Bij deze methode wordt het nettoresultaat aangepast voor posten van de winst- en verliesrekening die geen invloed hebben op ontvangsten en uitgaven in het verslagjaar, mutaties in de balansposten en posten van de winst en -verliesrekening waarvan de ontvangsten en uitgaven niet worden beschouwd als behorende tot de operationele activiteiten.

De liquiditeitspositie in het kasstroomoverzicht bestaat uit liquide middelen onder aftrek van gerealiseerde bankkredieten. In het kasstroomoverzicht wordt onderscheid gemaakt tussen operationele, investerings, en - financieringsactiviteiten.

De geldmiddelen in het kasstroomoverzicht bestaan uit liquide middelen.

Transacties waarbij geen ruil van geldmiddelen plaatsvindt, waaronder financial leasing, worden niet in het kasstroomoverzicht opgenomen. De betaling van leasetermijnen is opgenomen onder de operationele activiteiten.

1 Activa

Vaste Activa

1.1.2 Materiële vaste activa 164.947 161.479

Totaal vaste activa 164.947 161.479

Vlottende activa

1.2.2 Vorderingen 31.278 33.838

1.2.4 Liquide middelen 906.127 808.800

Totaal vlottende activa 937.405 842.638

Totaal activa 1.102.352 1.004.117

2 Passiva

2.1 Eigen vermogen 905.158 840.681

2.2 Voorzieningen 118.564 115.714

2.4 Kortlopende schulden 78.630 47.722

Totaal passiva 1.102.352 1.004.117

31 december 2019 31 december 2018

31 december 2019 31 december 2018

3 Baten

3.1 Rijksbijdragen 625.887 599.891 596.171

3.5 Overige baten 11.433 13.050 17.710

Totaal baten 637.320 612.941 613.881

4 Lasten

4.1 Personeelslasten 440.111 417.576 415.967 4.2 Afschrijvingen 15.939 16.791 13.868 4.3 Huisvestingslasten 28.571 52.600 33.445 4.4 Overige lasten 87.856 91.775 79.192

Totaal lasten 572.477 578.742 542.472

Saldo baten en lasten 64.843 34.200 71.409

6 Financiële baten en lasten -366 -500 -248

Resultaat 64.476 33.700 71.161

Realisatie 2019

Begroting 2019

Realisatie 2018

2019 2018

Kasstroom uit operationele activiteiten

Saldo Baten en Lasten 64.843 72.717

Aanpassingen voor:

Afschrijvingen 15.939 13.868

Mutaties voorzieningen 2.850 368

Veranderingen in vlottende middelen:

Vorderingen (-/-) 2.560 6.321

Schulden 30.908 -1.016

Totaal kasstroom uit bedrijfoperaties: 117.100 92.258

Ontvangen interest 90 214

Betaalde interest (-/-) -457 -462

-366 -248

Totaal kasstroom uit operationele activiteiten: 116.734 92.010

Kasstroom uit investeringsactiviteiten

Investeringen in MVA (-/-) -19.407 -13.745

Totaal kasstroom uit investeringsactiviteiten: -19.407 -13.745

Mutatie liquide middelen 97.327 78.265

Beginstand liquide middelen 808.800 730.534

Mutatie liquide middelen 97.327 78.265

Eindstand liquide middelen 906.127 808.800

1 Activa

Onder inventaris en apparatuur vallen de posten meubilair, inventaris en ICT middelen.

Duurzame goederen worden geactiveerd bij een aanschafwaarde boven de € 1.000,-.

Onder andere vaste bedrijfsmiddelen vallen o.a. de vervoersmiddelen en onderwijsleerpakket.

Gehanteerde afschrijvingspercentages inventaris en andere vaste bedrijfsmiddelen per categorie:

termijn in jaren percentage

1.1.2.1 - gebouwen (verbouw) 40 en 28 2,5% en 3,5%

1.1.2.3 - computerapparatuur 3 33%

- schoolmeubilair 20 en 15 5% en 6,67%

1.1.2.4 - leermiddelen 8 12,5%

Mutaties 2019

1.2.2 Vorderingen

31 december 2019 31 december 2018

1.2.2.2 Vorderingen op OCW 25.327 24.674

1.2.2.10 Overige vorderingen - 3.014

1.2.2.14 Te ontvangen interest 90 200

1.2.2.15 Overlopende activa overige 5.860 5.950

Vorderingen 31.278 33.838

15200 - Vordering Ministerie 25.327 24.674

15201 - Conversie vordering ministerie -

-1.2.2.2 Vorderingen op OCW 25.327 24.674

15750 - Te vorderen Vervangingsfonds - 3.014

15790 - Nog te ontvangen bedragen -

-1.2.2.10 Overige vorderingen - 3.014

15885 - Te ontvangen interest 90 200

1.2.2.14 Te ontvangen interest 90 200

15800 - Vooruitbetaalde lasten 2.428 2.742

15822 - Rekening courant (Youforce) - 400

15840 - Transitorische posten 3.432 2.808

1.2.2.15 Overlopende activa overige 5.860 5.950

1.2.4 Liquide middelen

31 december 2019 31 december 2018

1.2.4.1 Kasmiddelen 69 16

1.2.4.2 Tegoeden op bankrekeningen 906.057 808.784

Liquide middelen 906.127 808.800

2.1 Eigen vermogen

Stand per

1 januari 2019 Resultaat

Overige mutaties

Stand per 31 december

2019

2.1.1.1 Algemene reserve 566.362 71.897 638.259

2.1.1.3 Bestemmingsreserves privaat 274.319 -7.420 266.899

Eigen Vermogen 840.681 64.476 - 905.158

2.2 Voorzieningen

Stand per 1 januari

2019

Dotaties Onttrekkingen Vrijval Rente mutatie (bij

contante waarde)

Stand per 31 december

2019

Looptijd

< 1 jaar

Looptijd 1 t/m 5

jaar

Looptijd

> 5 jaar

2.2.1 Personele voorzieningen 8.039 4.275 3.279 9.035 3.856 5.179

2.2.3 Voorziening groot onderhoud 107.675 10.202 8.348 109.529 - 26.190 83.339

Voorzieningen 115.714 14.477 11.627 - - 118.564 - 30.046 88.519

2.4 Kortlopende schulden

31 december 2019 31 december 2018

2.4.8 Crediteuren 36.156 5.431

2.4.9 Belastingen en premies sociale verzekeringen 18.369 19.413

2.4.10 Pensioenen 5.919 5.493

2.4.12 Overige kortlopende schulden 3.630 3.040

2.4.16 Vooruit ontvangen bedragen 176

-2.4.17 Vakantiegeld en vakantiedagen 14.380 14.346

Kortlopende schulden 78.630 47.722

Uitsplitsing

24700 - Af te dragen aan Belastingdienst 18.238 19.308

24732 - Te betalen premie RF 131 105

2.4.9 Belastingen en premies sociale verzekeringen 18.369 19.413

bedrag ontvangen t/m Prestatie

Omschrijving Kenmerk Datum toewijzing verslagjaar afgerond

Ja/Nee

n.v.t

G2. VERANTWOORDING VAN SUBSIDIES MET VERREKENINGSCLAUSULE (Regeling ROS art. 13, lid 2 sub B en EL&I regelingen betrekking hebben op de EL&I subsidies)

G2.A. Aflopend per ultimo verslagjaar

bedrag ontvangen t/m totale te verrekenen

Omschrijving Kenmerk Datum toewijzing verslagjaar kosten ultimo verslagjaar

n.v.t. € € € €

G2.B. Doorlopend tot in een volgend verslagjaar

bedrag saldo ontvangen in lasten in totale kosten saldo nog te besteden Omschrijving Kenmerk Datum toewijzing 1 januari 2019 verslagjaar verslagjaar 31 december 2019 31 december 2019

n.v.t. € € € € € €

ONO Onderwijs Netwerk Ondernemen

Het bestuur heeft geen subsidie ontvangen met betrekking tot Onderwijs Netwerk Ondernemen.

Toewijzing Toewijzing

Toewijzing

3.1 Rijksbijdragen

Werkelijk 2019

Begroting 2019

Werkelijk 2018

3.1.1.1 Rijksbijdrage OCW 554.466 536.923 532.275

3.1.2.1 Overige subsidies OCW 23.708 15.283 16.423

3.1.3.1 Doorbetalingen Rijksbijdrage Samenwerkingsverbanden 47.713 47.685 47.473

Rijksbijdragen 625.887 599.891 596.171

3.5 Overige baten

Werkelijk 2019

Begroting 2019

Werkelijk 2018

3.5.1 Opbrengst verhuur 8.072 8.100 8.072

3.5.3 Schenkingen 795 1.300 2.950

3.5.5 Ouderbijdragen 1.200 2.400 2.976

3.5.10 Overige 1.366 1.250 3.711

Overige baten 11.433 13.050 17.710

4 Lasten

4.1.1 Lonen en salarissen 461.031 403.176 452.078

4.1.2 Overige personele lasten 21.471 15.400 7.140

4.1.3 Af: Ontvangen vergoedingen 42.391 1.000 43.251

Personele lasten 440.111 417.576 415.967

Uitsplitsing

4.1.1.1 Brutolonen en salarissen 330.280 403.176 329.235

4.1.1.2 Sociale lasten 47.544 47.417

4.1.1.3 Premies Participatiefonds (PO/VO) 11.023 15.297

4.1.1.4 Premies Vervangingsfonds (PO/VO) 16.416 14.516

4.1.1.5 Pensioenpremies 55.769 45.612

Lonen en salarissen 461.031 403.176 452.078

4.1.2.1 dotaties voorzieningen 4.275 900 368

4.1.2.2 personeel niet in loondienst 5.300 4.000 3.832

4.1.2.3 overige 11.896 10.500 2.940

Overige personele lasten 21.471 15.400 7.140

Toelichting overige personele lasten

4.2.2 Afschrijvingen materiele vaste activa 15.939 16.791 13.868

Afschrijvingslasten 15.939 16.791 13.868

Werkelijk 2019

Begroting 2019

Werkelijk 2018

4.3.3 Onderhoudslasten 3.242 31.500 4.824

4.3.4 Energie en water 5.079 5.300 4.088

4.3.5 Schoonmaakkosten 8.166 14.000 13.985

4.3.6 Belastingen en heffingen ter zake van huisvesting 498 1.000 346

4.3.7 Dotatie voorziening onderhoud 10.202 - 10.202

4.3.8 Overige huisvestingslasten 1.385 800

-Huisvestingslasten 28.571 52.600 33.445

4.4 Overige lasten

Werkelijk 2019

Begroting 2019

Werkelijk 2018

4.4.1 Administratie en beheer 28.642 36.525 22.911

4.4.2 Inventaris en apparatuur 14.783 8.800 13.394

4.4.3 Leer- en hulpmiddelen 13.333 16.850 11.265

4.4.5 Overige 31.098 29.600 31.621

Overige lasten 87.856 91.775 79.192

Specificatie honorarium

4.4.1.1 Onderzoek jaarrekening 4.477 3.859

4.4.1.2 Andere controle opdracht 4.4.1.3 Fiscale adviezen

4.4.1.4 andere niet-controle dienst

Accountantslasten 4.477 - 3.859

6 Financiële baten en lasten

6.1.1 Rentebaten 90 - 214

6.2.1 Rentelasten (-/-) 457 500 462

Financiële baten en lasten -366 -500 -248

Werkelijk 2019

Begroting 2019

Werkelijk 2018

Het bestuur participeert in het samenwerkingsverband Passend Onderwijs Provincie Fryslân.

4.1: Vermelding bezoldiging topfunctionarissen

Vermelding topfunctionarissen

Op 1 januari 2013 is de Wet normering topinkomens (WNT) in werking getreden. De WNT is van toepassing op CBS Kon. Wilhelmina.

Het voor CBS Kon. Wilhelmina toepasselijke bezoldigingsmaximum is in 2019 € 115.000, het WNT-maximum voor het onderwijs, klasse A.

Deze klasseindeling is gebaseerd op de uitkomsten van de complexiteitsvragen die als volgt zijn vastgesteld:

Gemiddelde totale baten 2

Gemiddeld aantal studenten 1

Gewogen aantal onderwijssoorten 1

Totaal aantal complexiteitspunten 4

2019

Bedragen x € 1 A.E. Bannink

Functiegegevens Directeur

Aanvang en einde dienstvervulling in 2019 01/01 - 31/12

Deeltijdfactor in fte 1

(fictieve) dienstbetrekking ja

Bezoldiging

Beloning plus belastbare onkosten vergoeding 70.368

Beloning betaalbaar op termijn 11.721

Subtotaal 82.090

Individueel toepasselijke bezoldigingsmaxium 115.000 -/- Onverschuldigd betaald bedrag

Totale bezoldiging 82.090

1a Leidinggevende topfunctionarissen met dienstbetrekking en leidinggevende topfunctionarissen zonder dienstbetrekking vanaf de 13e maand van de functievervulling alsmede degenen die op grond van hun voormalige functie nog 4 jaar als topfunctionaris worden aangemerkt.

Aanvang en einde dienstvervulling in 2018 01/01 - 31/12

Deeltijdfactor 2018 in fte 1

Dienstbetrekking ja

Beloning plus belastbare onkosten vergoeding 66.042

Beloning betaalbaar op termijn 9.911

Subtotaal 75.953

Individueel toepasselijke bezoldigingsmaxium 111.000 -/- Onverschuldigd betaald bedrag

Totale bezoldiging 2018 75.953

gegevens 2019

Bedragen x € 1 S.R. Winia I.P. Brouwer-Wijnberg P. Boorsma C.A. de Boer J. van der Laag C. Brouwer

Bedragen x € 1 S.R. Winia I.P. Brouwer-Wijnberg P. Boorsma C.A. de Boer J. van der Laag C. Brouwer