• No results found

OVERIGE GEGEVENS 1. RESULTAATBESTEMMING

Het volledige resultaat na mutaties bestemmingsreserves en -fondsen is onttrokken aan de algemene egalisatiereserve.

2. FINANCIEEL STATUUT

Ten tijde van de fusie hebben de fuserende bibliotheken de afspraken vastgelegd in een financieel statuut. Hieronder zijn de belangrijkste bepalingen uit het financieel statuut met betrekking tot de jaarrekening opgenomen.

Afzonderlijke financiële administraties

Artikel 6

Lid 1. Per lokale bibliotheek wordt binnen de stichting op zodanige wijze een administratie gevoerd en de daartoe behorende boeken, bescheiden en andere gegevensdragers op zodanige wijze bewaard, dat te allen tijde de rechten en verplichtingen van de betreffende lokale bibliotheek kunnen worden gekend als ware zij een afzonderlijke rechtspersoon. Ook (overigens) wordt zoveel mogelijk bevorderd dat van goederen duidelijk is aan welk onderdeel van de stichting deze kunnen worden toegerekend.

Lid 2. Voorts wordt ten behoeve van de backoffice eveneens een zodanige administratie gevoerd.

Lid 3. Alle administraties worden op gelijke wijze ingericht en binnen deze administratie worden dezelfde waarderingsgrondslagen en afschrijvingsmethoden gebruikt.

Eventuele verschillen tussen de lokale bibliotheken zullen bij het opmaken van de balans per eenendertig december tweeduizend zeven (31-12-2007) en de jaarstukken waarvan deze deel uitmaken worden recht getrokken.

Algemene en bijzondere reserves/lasten en verplichtingen

Artikel 7

Lid 1. Voor iedere lokale bibliotheek worden binnen de administratie van de stichting zowel bestemmingsreserves als algemene reserves aangehouden.

Lid 2. Een reserve kan zowel positief, nihil of negatief zijn.

Lid 3. Alle lasten en verplichtingen van een lokale bibliotheek worden binnen de administratie van de stichting toegerekend aan de betreffende lokale bibliotheek.

Lid 4. Het bepaalde in de leden 1 tot en met 3 geldt op gelijke wijze voor de backoffice, zulks met dien verstande dat bestemmingsreserves als bedoeld in lid 1 worden vervangen door bestemmingsreserves die naar de aard van de backoffice noodzakelijk dan wel gewenst zijn, waaronder begrepen een fonds frictiekosten.

Exploitatie backoffice

Artikel 10

Lid 1. De exploitatie van de backoffice geschiedt ten bate en ten laste van de binnen de administratie van de stichting aangehouden reserves ten behoeve van de backoffice.

Een en ander vanaf de aanvangsdatum van één januari tweeduizend zeven (01-01-2007).

Lid 2. De opbrengsten van de exploitatie worden geboekt ten gunste van de aangehouden reserves ten behoeve van de backoffice, waarbij deze primair worden geboekt ten behoeve van daartoe bestemde bijzondere reserves en voor het overige vervolgens ten gunste van de algemene reserves.

Lid 3. De kosten van de exploitatie worden geboekt ten laste van de aangehouden reserves ten behoeve van de backoffice, waarbij deze primair worden geboekt ten laste van daartoe bestemde bijzondere reserves en voor het overige vervolgens ten laste van de algemene reserves. Voor zover een bijzondere reserve ontoereikend is, wordt een en ander ten laste van de algemene reserve gebracht.

Lid 4. Het bepaalde in dit artikel geldt zowel voor reguliere kosten en baten als incidentele kosten en baten.

Lid 5. Voor wat betreft het onderdeel van de backoffice dat van de gemeente Zeewolde zal worden verkregen geschiedt de exploitatie als bedoeld in lid 1 vanaf de reële overdrachtsdatum.

Kostendekkende exploitatie backoffice

Artikel 12

Lid 1. De exploitatie van de backoffice dient – rekening houdende met een verantwoord reserveringsbeleid voor toekomstige lasten en investeringen – kostendekkend te zijn.

Lid 2. Indien de exploitatie over enig jaar niet kostendekkend mocht zijn, zal de backoffice zelf zodanige maatregelen dienen te treffen dat de exploitatie over het daarop volgende boekjaar wel kostendekkend is en het geleden verlies wordt terugverdiend dan wel anderszins wordt gedekt door inkomsten, een en ander met inachtneming van het bepaalde in lid 3.

Lid 3. Voor zover ten gevolge van een niet kostendekkende exploitatie de reserves van de backoffice zijn afgenomen dienen deze te worden aangevuld binnen een termijn van twee boekjaren, tenzij wet- of regelgeving een snellere aanvulling mocht voorschrijven.

Lid 4. Indien en voor zover een tekort heeft geleid tot een of meer negatieve reserves en/of een tekort is gedekt door middelen die niet afkomstig zijn uit de reserves van de backoffice, worden deze bij voorrang in het eerst volgende boekjaar aangezuiverd ten laste van de inkomsten van backoffice.

3. GEBEURTENISSEN NA BALANSDATUM

Een aantal gebeurtenissen na balansdatum dienen hier genoemd te worden:

FlevoMeer Bibliotheek en denieuwebibliotheek Almere hebben per 1 januari 2018 de verantwoordelijkheid genomen voor de uitvoering van de provinciale wettelijke

bibliotheektaken. Daarvoor hebben zij de Stichting Bibliotheeknetwerk Flevoland opgericht.

Deze stichting ontvangt subsidie van Provincie Flevoland en kent een kleine personeelsbezetting van 2,23 fte.

Voorheen vervulde het Servicecentrum Flevolandse Bibliotheken deze taken, maar de Provincie heeft in 2017 besloten de provinciale ondersteuningsstructuur voor het bibliotheeknetwerk vanaf 2018 anders in te richten. Naast de oprichting van Bibliotheeknetwerk Flevoland komt dat tot uiting in de instelling van een provinciaal innovatiefonds voor bibliotheken. Dit fonds wordt door de Provincie beheerd. FlevoMeer Bibliotheek en denieuwebibliotheek Almere zullen in 2018 een meerjarige aanvraag bij dat fonds indienen.

Op 7 februari 2018 is stichting Lelykracht opgericht. Lelykracht is geïnitieerd door FlevoMeer Bibliotheek, Kubus, Sportbedrijf Lelystad en Welzijn Lelystad. Het doel van Lelykracht is om tot een krachtenbundeling te komen waarbij inwoners, private en publieke partijen zich met elkaar inzetten voor de onderlinge verbondenheid en leefbaarheid in Lelystad.

Met de oprichting van de Stichting is het toezicht en het bestuur goed geregeld. De bestuurders van de participerende organisaties vormen het bestuur van Lelykracht.

Medewerkers van FlevoMeer Bibliotheek verrichten taken voor Lelykracht. De gemaakte kosten worden door Lelykracht vergoed.

4. HANDTEKENINGENBLAD STICHTING FLEVOMEER BIBLIOTHEEK Getekend voor akkoord te Lelystad, 22 mei 2018

Het Bestuur:

J. Gommer

Directeur-bestuurder

De Raad van Toezicht:

R.N. Heegsma

Voorzitter Raad van Toezicht

H. Bügel

Vicevoorzitter Raad van Toezicht

Th. Grootjen Lid Raad van Toezicht

F. El Hamdaoui Lid Raad van Toezicht

E. Plate

Lid Raad van Toezicht

M. Romkes

Lid Raad van Toezicht

5. CONTROLEVERKLARING Zie volgende pagina’s.