• No results found

Bij latere vermeerdering van zoodanig getal rij- of voertuigen worden op aanvrage van

2) De overgelegde vroegere bewijzen wor-

wor-Nummer- en rijbewijzen. 'à

den niet teruggegeven ; in het register bedoeld bij artikel 7 worden zij als vervallen vermeld.

Art- 5. De letters zijn voor :

Bantam A Batavia B Preanger Regentschappen . . . D

Cheribon E Pekalongan G Semarang H Rembang K Soerabaja L Madoera M Pasoeroean N Besoeki P Banjoemas R Kedoe AA Djokjakarta AB Soerakarta AD Madioen . AE Kediri AG Sumatra's Westkust BA

Tapanoeli BB Benkoelen BD Lampongsche Districten . . . BE

Palembang BG Djambi BH Oostkust van Sumatra . . . . BK

Atjeh en Onderhoorigheden . . BL Riouw en Onderhoorigheden. . BM Banka en Onderhoorigheden. . BN

Billiton BP Westerafdeeling van Borneo. . BR

Zuider- en Oosterafd. van Borneo. DA

Menado DB Celebes en Onderhoorigheden . DD

Amboina DE Ternate en Onderhoorigheden . DG

Timor en Ouderhoorigheden. . DH

Bali en Lombok DK Art. 6. Bij het nummerbewijs wordt

af-gegeven een afdruk van het besluit van den

Nummer- en rijbewijzen.

Directeur van Binnenlandsch Bestuur betref-fende de afmetingen, de kleur, het aanbrengen en het verlichten van nummer en letter(s).

Art 7. Een register van houders van nummerbewijzen wordt volgens het aan dit besluit gehecht model II aangelegd op het kantoor van het Hoofd van gewestelijk be-stuur of op het kantoor van den ambtenaar die namens het Hoofd van gewestelijk be-stuur een nummerbewijs afgeeft.

§ 2. R ij b e w ij z e n.

Art. 8. 1) Hij, die afgifte van een rijbewijs voor het besturen van motorrijtuigen ver-langt, richt eene schriftelijke aanvrage tot het Hoofd van plaatselijk bestuur binnen wiens ressort hij woont of, ingeval hij in het bui-tenland woont of tijdelijk verblijf houdt, tot het Hoofd van plaatselijk bestuur binnen wiens ressort hij zich ontscheept.

2) In bedoelde aanvrage worden naam, voornaam (voornamen) en woonplaats van den aanvrager vermeld.

3) Deze legt daarbij over een uittreksel uit het geboorteregister dan wel eene akte van bekendheid, waaruit tijd en plaats zijner geboorte blijken.

Art, 9. Zoodra het Departement van Bin-nenlandsch Bestuur mededeeling heeft ont-vangen van eene veroordeeling tot de straf van ontzegging bedoeld in artikel 28 van het Motorreglement (Staatsblad 1917 no. 73), wordt hiervan onverwijld kennis gegeven aan alle Hoofden van plaatselijk bestuur en aan alle eerstaanwezende ambtenaren der in-en uitvoerrechtin-en in Nederlandsch-Indië.

Art 10. Is gebleken dat de vereischte leeftijd bedoeld in artikel 10 van het Motor-reglement bereikt is en dat geen ontzeg-gingstermijn loopt als bedoeld in artikel 28 van voormeld reglement, dan wordt een

Nummer- en rijbewijzen. 5 rijbewijs afgegeven volgens het aan dit

be-sluit gehecht model III en wel : aan hem van wien met genoegzame zekerheid vaststaat dat hij den leeftijd van achtien jaren heeft bereikt, voor het besturen van motorrijtuigen in het algemeen en aan hem van wien met genoeg-zame zekerheid vaststaat dat hij den leeftijd van veertien jaren heeft bereikt, voor het besturen van motorrijwielen.

Art. 11. 1) Op de kantoren van de Hoofden van plaatselijk bestuur wordt volgens het aan dit besluit gehecht model IV een register van houders van rijbewijzen aangelegd.

2) De houders worden daarin aangeduid door nummering welke ieder jaar opnieuw aanvangt.

§ 3. B e k e n d m a k i n g v a n d e n i n h o u d d e r r e g i s t e r s .

Art. 12. 1) Cp het einde van elke maand wordt van elk register een uittreksel gemaakt, inhoudende de nieuwe gegevens, welke inde afgeloopen maand zijn opgenomen.

2) In het uittreksel uit het register van houders van nummerbewijzen worden de wijzigingen, welke in de vroegere gegevens zijn aangebracht, in de laatste kolom vermeld, indien zij opnieuw opgegeven nummers be-treffen en overigens aan den voet.

Art. 13. 1) De uittreksels worden onver-wijld in enkelvoud per zendbrief aangeboden aan het Departement van Binnenlandsch Bestuur (Afdeeling Algemeene Politie), aldaar vermeerderd met de gegevens van het De-partement en bekend gemaakt in de Javasche Courant en in daarvoor naar het oordeel van het Hoofd van dat Departement in aanmerking komende nieuwsbladen.

2) In de bekendmakingen worden veroor-deelingen tot straf van ontzegging, bedoeld in artikel 28 van het Motorreglement vermeld

6 Nummer- en rijbewijzen.

§. 4. A c h t d a a g s c h e r ij b e w ij z e n.

Art. 14. 1) Het in artikel 8 van het Mo-torreglement bedoeld achtdaagsch rijbewijs wordt niet uitgereikt dan nadat de bestuurder van het uit het buitenland aangevoerd mo-torrijtuig zijn naam, voornaam (voornamen), woonplaats, alsmede het jaar en den datum van zijn geboorte heeft medegedeeld.

2i Bij twijfel omtrent het tijdstip van ge-boorte kan vertooning van eenig bewijsstuk worden gevorderd.

Art. 15. Is gebleken dat de vereischte leeftijd, bedoeld in artikel 10 van het Mo-torreglement bereikt is en dat geen ontzeg-gingstermijn loopt als bedoeld in artikel 28 van voormeld reglement, dan wordt een rijbewijs afgegeven volgens het aan dit be-sluit gehecht model V en wel: aan hem van wien met genoegzame zekerheid vaststaat dat hij den leeftijd van achtien jaren heeft bereikt voor het besturen van motorrijtuigen in het algemeen en aan hem van wien met genoegzame zekerheid vaststaat dat hij den leeftijd van veertien jaren heeft bereikt, voor het besturen van motorrijwielen.

Art. 16. 1) Bij afgifte van het rijbewijs wordt van de volgens artikel 15 verkregen ge-gevens en van het daarop vermeld buiten-Iandsch kenteeken aanteekening gehouden.

2) Op het einde van elke week wordt van deze aanteekeningen een afschrift in enkelvoud per zendbrief aan het Departement van Binnenlandsch Bestuur (Afdeeling Al-gemeene Politie) aangeboden.

Art. 17. 1) Wordt gebruik gemaakt van een geldig internationaal rijbewijs, afgegeven in het buitenland ingevolge artikel 3 van het internationale verdrag betreffende het verkeer met automobielen op 11 October 1909 te Parijs gesloten, dan wordt dat internationaal

rij-Nummer- en rijbewijzen.

bewijs afgeteekend door den eerst aanwe-zenden ambtenaar der in- en uitvoerrechten ter plaatse van invoer.

2) Daarbij wordt aanteekening gehouden van :

o. naam, voornaam (-namen) en woonplaats van den eigenaar;

b. naam, voornaam (-namen), woonplaats, jaar en dag van geboorte van den be-stuurder;

c. het op of aan het rijtuig aangebracht buitenlandsch kenteeken en het letter-teeken ter onderscheiding van de natio-naliteit, bedoeld in artikel 4 van genoemd verdrag.

3) Bij het verlaten van het land wordt aan het laatste daarbij gepasseerd wordende kantoor der in- en uitvoerrechten het inter-nationaal rijbewijs wederom afgeteekend en van de onder a, b en c bedoelde bijzonder-heden, alsmede van de uit het rijbewijs blijkende plaats en dag van inkomst, aantee-kening gehouden.

i) Op de in het artikel bedoelde aantee-keningen is artikel 1£, tweede lid, van toe-passing.

De Directeur van Binnenlandsch Bestuur.

Voor dezen:

De Secretaris, SMEETS.

8 Formulieren.

FORMULIEREN TOT AANVRAGE VAN