• No results found

Over de auteurs

In document Nederland in de jaren nul (pagina 174-178)

Kees Aarts is hoogleraar politicologie aan de Universiteit Twente en wetenschappelijk directeur van het Institute for Innovation and Governance Studies (IGS) van deze uni- versiteit. Zijn onderzoeksbelangstelling richt zich op democratie, verkiezingen en kies- gedrag, en grootschalig survey-onderzoek. Hij is onder meer coredacteur van het tijd- schrift Acta Politica. Hij is nationaal coördinator van de European Social Survey in Nederland voor ronden 5 en 6.

c.w.a.m.aarts@utwente.nl

Mark Bovens is als hoogleraar bestuurskunde en directeur onderzoek verbonden aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO). Hij heeft veel gepubliceerd over klokkenluiden, politieke verantwoordelijkheid en verantwoording, politiek vertrouwen, en over democratie, burgerschap en rechtsstaat. In 2010 ver- scheen mede van zijn hand The Real World of EU Accountability (Oxford University Press). In 2011 publiceerde hij samen met Anchrit Wille Diplomademocratie: over de spanning tussen meritocratie en democratie (Prometheus).

m.bovens@uu.nl

Cretien van Campen is projectleider ouderen bij het Sociaal en Cultureel Planbureau en doet onderzoek naar kwetsbare ouderen en kwaliteit van leven.

c.van.campen@scp.nl

Harry B.G. Ganzeboom is hoogleraar sociologie en methoden & technieken van sociaal-wetenschappelijk onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam (afdeling Sociologie) en was als Nationaal Coördinator verantwoordelijk voor de ESS-dataverza- meling in 2006 en 2008. Zijn belangrijkste onderzoeksbelangstelling geldt de interna- tionale vergelijking van sociale stratificatie en sociale mobiliteit. Vanaf 2010 voert hij het project‘Improving Measurement of Social Background in the European Social Sur- vey’ uit, dat door NWO als ESS-ontwikkelingsproject wordt gefinancierd.

H.B.G.Ganzeboom@vu.nl

Jean-Paul Fox is universitair hoofddocent bij de groep onderzoeksmethodologie, meetmethoden en data-analyse aan de universiteit Twente. Zijn onderzoek richt zich op het ontwikkelen en toepassen van Bayesiaanse technieken en statistische modellen in onderwijskundig en psychologisch onderzoek.

j.p.fox@utwente.nl

Maurice Gesthuizen is universitair docent aan de sectie Sociologie van de Radboud Universiteit Nijmegen, waar hij zich bezighoudt met oorzaken en gevolgen van oplei- dingsongelijkheid in comparatief en longitudinaal perspectief. Ook onderzoekt hij de

effecten van etnische diversiteit op indicatoren van sociaal kapitaal. Hij publiceerde recentelijk onder andere in Acta Politica, Acta Sociologica, European Sociological Re- view, Scandinavian Political Studies, Social Science Research, Sociology of Health and Illness en Work, Employment & Society.

m.gesthuizen@maw.ru.nl

Patrick J.F. Groenen is hoogleraar statistiek bij de Erasmus School of Economics, Eras- mus University Rotterdam en onderwijsdirecteur van het Erasmus Research Institute of Management (ERIM). Zijn onderzoek richt zich op multivariate analyse, meerdimen- sionale schaling, numerieke algoritmen hiervoor , visualisatie en hun toepassingen in marketing en andere disciplines.

groenen@ese.eur.nl

Hester van Herk is hoogleraar cross-cultural marketing research bij het departement Marketing en programmadirecteur van de bachelor Bedrijfskunde en International Business Adminstration aan de faculteit Economische Wetenschappen en Bedrijfs- kunde bij de Vrije Universiteit Amsterdam. In haar onderzoek richt zij zich op metho- dologische aspecten bij cultuurvergelijkend onderzoek en cross-culturele factoren die consumentenattituden en gedrag beïnvloeden.

h.van.herk@vu.nl

Paul Hindriks verricht momenteel promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht (af- deling Algemene Sociale Wetenschappen), het Interuniversitair Centrum voor Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek en Methodologie (ICS) en het Europese Onderzoekscen- trum naar Migratie en Etnische Relaties (ERCOMER). Zijn onderzoek richt zich op inter- etnische houdingen onder minderheden en op de invloed van beleid en het politiek debat op de houdingen tegenover migranten in Europa.

p.hindriks@uu.nl

Marcel Lubbers is als universitair hoofddocent Sociologie verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij publiceert over vraagstukken op het terrein van de cohesie, in het bijzonder de verhoudingen tussen verschillende groepen in de samenleving. Op het terrein van de sociologie en politicologie publiceert hij comparatieve studies over interetnische relaties, houdingen tegenover homoseksualiteit, euroscepticisme, radi- caal rechts stemgedrag en nationale culturele consumptie.

m.lubbers@uu.nl

Bart Meuleman is docent aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven, waar hij onderwijs op het vlak van onderzoeksmethodologie verzorgt. In zijn doctoraatsthesis (2009) ging hij na op welke wijze macrosociologische factoren indivi- duale attitudes t.a.v. immigratie beïnvloeden. Zijn onderzoek focust op cross-culturele vergelijkingen van attitudes en waardepatronen, met bijzondere aandacht voor etno- centrisme en anti-immigratie sentiment, de publieke legitimiteit van de welvaarts-

staat, religieuze betrokkenheid, en basic human values. bart.meuleman@soc.kuleuven.be

Melinda Mills is als hoogleraar sociologie van de levensloop verbonden aan de vak- groep Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Recente publicaties en onder- zoeksbelangstelling: cross-national comparative research, life course research (family sociology and labor market), globalization, and event history methods.

m.c.mills@rug.nl

Wim van Oorschot is hoogleraar aan het departement Sociologie van de Universiteit van Tilburg. Hij is medeoprichter en erevoorzitter van het Network for European So- cial Policy Analysis en hoofd van het European Data Centre for Work and Welfare, EDACwowe. Zijn onderzoeksinteresses gaan uit naar sociale hervormingen in Euro- pees vergelijkend perspectief, en cross-nationaal onderzoek naar de legitimiteit van de welvaartsstaat.

w.v.oorschot@uvt.nl

Patrick Präg is als promovendus verbonden aan de vakgroep Sociologie/ICS van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoek richt zich op het verklaren van sociale on- gelijkheid in gezondheid.

p.praeg@rug.nl

Tim Reeskens is als postdoctoraal onderzoeker van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen verbonden aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de KU Leuven. Hij heeft zijn doctoraat behaald aan de KU Leuven (2009) met een proefschrift over het effect van diversiteit op de sociale samenhang in Europa. In zijn huidig onderzoek legt hij zich voornamelijk toe op de relatie tussen nationale identi- teit en sociale solidariteit.

tim.reeskens@soc.kuleuven.be

Joost van Rosmalen is als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Van 2000 tot 2004 studeerde hij econometrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In april 2009 promoveerde hij cum laude bij het Econometrisch Instituut van de Eras- mus Universiteit op een proefschrift over clustertechnieken en dimensiereductie, met toepassingen in de marketing en de psychometrie.

j.vanrosmalen@erasmusmc.nl

Marc van Santvoort is zelfstandig onderzoeker en doet onderzoek naar ouderen, mensen met beperkingen, kwaliteit van leven en subjectief welbevinden.

mvansantvoort@wxs.nl

Michael Savelkoul is als promovendus werkzaam bij de vakgroep Sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij werkt aan een dissertatie over de effecten van

etnische diversiteit op verschillende indicatoren van sociaal kapitaal alsmede interet- nische attitudes.

m.savelkoul@maw.ru.nl

Peer Scheepers is hoogleraar comparatieve methodologie aan de Radboud Universi- teit Nijmegen en houdt zich bezig met op de beschrijving en verklaring van sociaal- culturele attitudes en gedragingen van individuen die in hun sociale context worden bestudeerd: solidariteit met leden van de eigen groep (sociale contacten en onderling hulpbetoon) en vijandigheid tegenover leden van andere groepen (vooroordelen, uit- sluiting, discriminatie, stemmen op extreem-rechtse partijen). Hij heeft daarover veel- vuldig gepubliceerd in een groot aantal internationale tijdschriften. Hij was samen met Rob Eisinga nationaal coördinator van ronde 1 en 2 van de European Social Sur- vey. Momenteel is hij voorzitter van ESS Neth en als zodanig lid van het Scientific Advi- sory Board van de ESS.

p.scheepers@maw.ru.nl

Heike Schröder is promovenda aan de afdeling Sociologie van de faculteit Sociale We- tenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij is sinds oktober 2007 aangesteld voor onderzoek naar het meten van opleiding voor internationaal vergelijkend strati- ficatieonderzoek.

h.schroder@vu.nl

Peggy Schyns werkt als senior wetenschappelijk medewerker bij het Sociaal en Cultu- reel Planbureau en doceert aan de Universiteit Leiden over politieke attitudes, in het bijzonder politiek cynisme. Zij doet onderzoek naar duurzaamheid, politieke attitudes en participatie, Europa, subjectief welbevinden en sociale cohesie. Haar proefschrift schreef ze over de relatie tussen geld en geluk.

p.schyns@scp.nl

Josine Verhagen is promovendus bij de groep onderzoeksmethodologie, meetmetho- den en data-analyse aan de Universiteit Twente. Haar onderzoeksproject richt zich op Bayesiaanse modellen voor heterogeniteit in vergelijkend survey-onderzoek.

A.J.Verhagen@utwente.nl

Han Werts heeft de bachelor Sociologie en de research master Social Cultural Science gevolgd aan de Radboud Universiteit Nijmegen, en is inmiddels afgestudeerd socio- loog. Voor zijn masterscriptie heeft hij zich beziggehouden met het effect van euro- scepticisme op radicaal rechts stemgedrag in nationale verkiezingen in 18 Europese landen tussen 2002 en 2008. Uit deze scriptie is het onderhavige artikel voortgeko- men. Momenteel is hij als beleidsadviseur werkzaam bij de afdeling Marktverkenning, Strategie en Ontwikkeling (MSO) aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Anchrit Wille is politicologe en bestuurskundige en verbonden aan de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Ze schreef samen met Mark Bovens in 2011 het boek Diplomademocratie: over de spanning tussen meritocratie en democratie. Ze heeft veel gepubliceerd over politiek-ambtelijke verhoudingen, politiek vertrouwen, partici- patie en democratie in tijdschriften als West European Politics, International Review of Administrative Sciences, Public Administration, Journal of Happiness Studies, Euro- pean Sociological Review en Acta Politica.

wille@fsw.LeidenUniv.nl

Rafael Wittek is hoogleraar theoretische sociologie en hoofd van de vakgroep Socio- logie van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is als wetenschappelijk directeur verbon- den aan het Interuniversity Center for Social Science Theory and Methodology (ICS). Zijn onderzoeksbelangstelling richt zich op het bestuur van organisaties en organisa- tieverandering, sociale netwerkanalyse en sociologische theorie.

r.p.m.wittek@rug.nl

Marion Wittenberg is projectmanager sociale wetenschappen bij DANS. Zij houdt zich onder andere bezig met data-acquisitie en is betrokken bij een werkpakket van het FP7-project‘Data without boundaries’, dat zich richt op de totstandkoming van een Europese portal voor statistische data. Voor de European Social Survey Nederland (ESS-NL) organiseert zij in samenwerking met de nationale coördinator (twee)jaar- lijkse workshops voor gebruikers van de ESS-data.

In document Nederland in de jaren nul (pagina 174-178)