• No results found

Hoogwaterperspectief dient daarom in beeld te worden gebracht welke veiligheidskaders moeten gaan gelden voor de totstandkoming van deze maatregelen. Als kader ligt daarvoor een stand still van het veiligheidsniveau na vaststelling van de versterkingsopgave en realisatie van HWBP-maatregelen voor de hand. Deze stand still moet ingaan in 2016 nadat besluitvorming over de versterkingsopgave vanuit HWBP en de daaraan bijdragende

ruimtelijke maatregelen heeft plaatsgevonden. Dat betekent dat vanaf dat moment de sturing op samenhang van de maatregelen op de Vecht zodanig gericht moet zijn dat het netto effect op de Maatgevende Hoogwaterstand (MHW) neutraal is of de situatie niet verslechtert.

Het Hoogwaterperspectief wordt vooralsnog opgesteld door WDODelta, en betrekt waterschap Vechtstromen, provincie Overijssel en Rijkswaterstaat.

Na vaststelling van de NAV wordt de veiligheidsopgave gedeeld met het Breed Bestuurlijk Overleg Ruimte voor de Vecht (voorjaar 2017).

5 Contracteren en marktbenadering

WDODelta heeft de intentie om bovengenoemde werkzaamheden zo veel mogelijk met eigen medewerkers uit te voeren. Eventueel benodigde diensten, leveringen, onderzoeken en werken worden aanbesteed volgens de Aanbestedingswet, en het inkoopbeleid en de algemene voorwaarden van WDODelta.

5.1 Marktbenadering in de vervroegde verkenningsfase

Specifiek voor de NVA’s heeft WDODelta een raamcontract voor geotechnisch onderzoek gesloten met drie marktpartijen op basis van een Europese aanbesteding. De aanbesteding hiervan zal parallel aan de besluitvorming, onder voorbehoud van krediet verlening, medio februari starten. Definitieve gunning volgt nadat het krediet verleend is door het algemeen bestuur.

Het NGE onderzoek voor de Vecht wordt, vanuit efficiëntie oogpunt, gelijk met alle overige vervroegde verkenningen aanbesteed als één pakket. Dit is reeds gestart en de kosten hiervoor zijn opgenomen in het krediet van de vervroegde verkenning Zwolle-Olst.

6 Organisatie

Dit hoofdstuk beschrijft de inbedding van het project in de WDODelta organisatie, het projectteam en de organisatorische verdeling van disciplines daarin en hoe de begeleiding, besturing, besluitvorming en afstemming rondom het project is georganiseerd.

6.1 Inbedding van de vervroegde verkenning in de WDODelta-organisatie

WDODelta heeft meerdere projecten op Hoogwaterbeschermingsprogramma. Ten behoeve van de regie en coördinatie op deze projecten heeft WDODelta er voor gekozen de projecten vanuit een programma aan te sturen o.b.v. IPM-rolverdeling, zonder dat dit programma een status aparte heeft als afzonderlijk project-of programmabureau. Het programma is ingebed in de lijnorganisatie en dat is een bewuste keuze t.b.v. synergie en kruisbestuiving met de rest van de organisatie. De vervroegde verkenningen vinden plaats onder regie van het programmateam HWBP.

Plan van Aanpak

Vervroegde Verkenning HWBP project Vecht Noord/Zuid Pagina 18 van 24

6.2 Projectteam

6.2.1 Samenstelling projectteam vervoegde verkenning

Het basisteam voor de uitvoering van de vervroegde verkenning is als volgt samengesteld:

• Projectmanager (en Technisch manager): Maurits van Dijk.

o Dijk- en kunstwerkspecialisten: Nander van der Plicht, Jan Bert de Hoop, David Jan Smeenge en Bert Koster

• Omgevingsmanager geotechnische- en NGE onderzoeken: Wilgert Veldman.

o Geotechniek: Bouke van Meekeren, Detlef ter Haar en Marieke Kaarsemaker.

o Conditionering: Sophie Boland.

• Manager projectbeheersing: Charlotte Franken.

• Contractmanager: Wendy Kooijman.

6.2.2 Rolverdeling

Projectmanager: operationele en functionele aansturing team, organiseren reviews,

verificatie en validatie onderzoeken, kwaliteitsborging en contact KPR, eindverantwoordelijk voor NAV rapportage, raming, afstemming programma Ruimte voor de Vecht, opstellen heroverwegingsdocument, organiseren operationeel IPM overleg.

Omgevingsmanager: Coördinering van de uit te besteden technische- en conditionerende onderzoeken; voorbereiden uitvragen, aansturen opdrachtnemer, contact met stakeholders betreffende het onderzoek. Functioneel en operationele aansturing van geotechnicus en medewerker conditionering.

Iedere rolhouder stuurt een eigen team aan, waarin adviseurs en specialisten vanuit verschillende disciplines zitten. Voor de interne kwaliteitsborging en kruisbestuiving binnen de organisatie zijn interne reviewers aangewezen.

6.3 Besturing

6.3.1 Dagelijks bestuur/Algemeen Bestuur

Als trekker van het project Vecht (Noord en Zuid) stelt het waterschapsbestuur (AB) krediet beschikbaar voor de vervroegde verkenning.

6.3.2 Portefeuillehouder

Tweewekelijk vindt er afstemming over dit HWBP-project plaats door de programmamanager en interne opdrachtgever met de portefeuillehouder vanuit het Dagelijks Bestuur. Dit is dezelfde portefeuillehouder die ook verantwoordelijk is voor het programma Ruimte voor de Vecht. Eventuele bestuurlijke afstemming tussen beide programma’s kan daardoor

gemakkelijk plaatsvinden, ook omdat hij zitting heeft in het Breed Bestuurlijk Overleg Ruimte voor de Vecht.

6.3.3 Interne opdrachtgever

De interne opdrachtgever is directielid Waterveiligheid Erik Wagener.

6.3.4 Programmamanager Hoogwaterbescherming

De programmamanager is Pieter Kroes. De programmamanager stuurt de projectmanager aan en vice versa legt de projectmanager verantwoording af aan de programmamanager. De

Plan van Aanpak

Vervroegde Verkenning HWBP project Vecht Noord/Zuid Pagina 19 van 24

programmamanager is de schakel tussen het project en de interne opdrachtgever het bestuur en de programmadirectie. In dit geval van de vervroegde verkenning is hier sprake van een personele unie.

De escalatielijn ingeval van conflicten en/of de autorisatielijn voor wijzigingen verloopt dan ook van de projectmanager via de programmamanager naar de interne opdrachtgever.

6.3.5 Interne stuurgroep

Voor de sturing op het project is er intern WDODelta een ambtelijke stuurgroep ingesteld die bestaat uit:

• Ambtelijk opdrachtgever (vz)

• Afdelingshoofd Projectrealisatie (mede als vertegenwoordiger resource leveranciers)

• Afdelingshoofd Beleid en strategie

• Afdelingshoofd Onderzoek en Advies

• Afdelingshoofd Financiën en juridische zaken

• Programmamanager HWBP

De stuurgroep komt maandelijks bij elkaar onder voorzitterschap van de interne opdrachtgever.

6.4 Begeleiding en review (KPR en intern)

Binnen het HWBP wordt op frequentere wijze gebruikgemaakt van adviezen en reviews van het KPR. Zo worden de generieke uitgangspunten voor aanvang van een NVA besproken met het KPR en vastgelegd. Ook worden de resultaten van de NAV aan het KPR voorgelegd ter beoordeling.

Interne kennisoverdracht aan de rest van WDODelta en reviews van de beleidsadviseurs op het gebied van waterkeringen zijn structureel en expliciet ingebouwd rond kritieke punten in het analyseproces in de vorm van een ‘time-out’ waarin gesprek over de reviewresultaten plaatsvindt en de kwaliteitsverbetering en kennisoverdracht wordt gerealiseerd. De reviews dragen bij aan kwaliteit- en kennisborging en daarmee een intern gedragen stabiele en betrouwbare scope. In onderstaande tabel zijn de vier kennisoverdracht/ reviewmomenten weergegeven die zijn voorzien o.b.v. de kritieke momenten in het analyseproces.

Tabel 1 Overzicht kennisoverdracht en reviewmomenten

Wat Doel Wanneer

Grondonderzoeksplan inclusief labonderzoek

Kennisoverdracht: inzicht in de gemaakte keuzes

Voor start van het inkoop proces

Interpretatie

veldwerkzaamheden en accorderen boorplannen en lab voorstellen

Kennisoverdracht/ review Tijdens de uitvoering van het geotechnisch veldonderzoek

Statistische analyse Kennisoverdracht/ review Tijdens (kennis) en na statistische analyse (review) Schematisering en

rekenresultaten

Kennisoverdracht/ review Tijdens de analyses en de beoordelingen

Opstellen van een analyseprotocol en

schematiseringshandleiding

Kennisoverdracht Tijdens de analyses en de beoordelingen

Review rapportage Review Na concept rapportage

Plan van Aanpak

Vervroegde Verkenning HWBP project Vecht Noord/Zuid Pagina 20 van 24

7 Projectbeheersing