• No results found

9.Organisatie: gezondheid

In document Schoolgids 2018-2019 (pagina 35-38)

34

vakantie te gaan is, in de meeste gevallen, een ongeldige reden, dus ongeoorloofd verzuim. Dit wordt in voorkomende gevallen gemeld aan de gemeentelijke leerplichtambtenaar. Graag willen wij u vragen zoveel mogelijk de voorschriften hierin te volgen.

Het is wenselijk dat er vroegtijdig contact opgenomen wordt met de directeur om samen de moge-lijkheden te bespreken en tot een aanvaardbare oplossing te komen. Alleen de directeur is de hiertoe bevoegde persoon.

8.14.4 Bezoek tandarts/huisarts enz.

Soms zal het niet te voorkomen zijn dat kinderen onder schooltijd een bezoek moeten brengen aan een huisarts, tandarts of specialist. Wij willen u echter wel vragen deze bezoeken zoveel mogelijk te plannen op een vrije middag, na schooltijd of aan het eind van de schooltijd.

8.14.5 Vrijstelling van onderwijsactiviteiten.

In principe nemen alle kinderen deel aan de lesgebonden en andere activiteiten. Reden voor vrijstelling van deze activiteiten is slechts aan de orde voor gewetensbezwaarden of leerlingen met een beperking, voor wie het onmogelijk is deel te nemen aan bepaalde activiteiten. Dit dient schriftelijk bij de directeur van de school te worden aangevraagd.

8.15 Vakantierooster.

Het vakantierooster en een overzicht van de extra vrije dagen is te vinden in het jaarrooster.

8.16Verjaardagen.

Als er een leerling jarig is mag hij of zij in de groep trakteren. Sommige kinderen mogen bepaalde traktaties niet gebruiken, i.v.m. allergie of levensovertuiging. Wilt u, indien dit het geval is met uw zoon of dochter, dit doorgeven aan de groepsleerkracht en eventueel alternatieve traktaties op school afgeven. Wanneer kinderen willen trakteren raden wij u aan contact op te nemen met de groepsleerkracht.

In de pauze is er gelegenheid om ook door de overige leerkrachten gefeliciteerd te worden. De jarige mag dan ‘de klassen rond’.

8.17 Vrijwillige ouderbijdrage.

Het bestuur van de Oudervereniging vraagt aan de ouders een ouderbijdrage. Deze bijdrage is vrijwillig. Van het geld worden activiteiten voor de kinderen bekostigd, hierbij kun je denken aan het Sinterklaasfeest of het eindfeest. Jaarlijks wordt een richtbedrag per kind vastgesteld. Dit schooljaar is het bedrag €25,-

Als uw kind na de kerstvakantie begint, wordt dit bedrag uiteraard aangepast. De penningmeester van het bestuur van de oudervereniging geeft hier verantwoording over op de jaarvergadering. In oktober krijgt u van de Oudervereniging een oproep om deze bijdrage over te maken op het bankrekeningnummer van de Oudervereniging.

35

Door deze onderzoeken kunnen eventuele afwijkingen of problemen op tijd worden ontdekt. Naar aanleiding van de onderzoeken geeft de schoolarts advies aan de ouders of verzorgers. Als het nodig is wordt verwezen naar de huisarts. De schoolarts doet een extra onderzoek als daar op grond van het periodiek onderzoek aanleiding voor is of op verzoek van ouders en/of school.

Het kan van belang voor het onderwijs zijn dat de school van bepaalde medische gegevens over de leerlingen op de hoogte is. Indien bekend, is het raadzaam deze al bij inschrijving van uw dochter/zoon door te geven.

9.2. Logopedie.

De logopedist heeft tot taak het opsporen van stem- , spraak- , gehoor- en taalstoornissen.

Leerlingen kunnen voor onderzoek worden aangemeld door de schoolarts, de groepsleerkracht of de ouders. Wanneer behandeling nodig is wordt u verwezen naar een praktijk houdende logopedist. Op onze school is de mogelijkheid om logopedie te volgen onder schooltijd, en op school.

Logopedistenpraktijk Logoflex heeft één keer per week zitting in de school. Het voordeel hiervan is dat ouders na/ onder schooltijd niet meer met hun kind naar een praktijk hoeven te gaan. De logopediste van Logoflex heeft op school overleg met de ouders en met de leerkrachten. Indien nodig kan de school zo goed inspelen op de ondersteuningsbehoefte van de leerling.

9.3. Hoofdluis .

Af en toe komt het voor dat er hoofdluis wordt geconstateerd op school. Dat is natuurlijk heel vervelend, voor het kind, voor de ouders, maar ook voor school. Als hoofdluis niet tijdig en doeltreffend wordt behandeld, bestaat er het gevaar van een uitbraak van hoofdluis bij meerdere kinderen.

Hoofdluis is hardnekkig, het is dus heel belangrijk direct de school te informeren als u hoofdluis bij uw kind aantreft. Na elke vakantie van een week of langer worden alle leerlingen gecontroleerd door de luizenwerkgroep, conform afspraken met de andere basisscholen in onze directe omgeving. Wij vragen uw medewerking hierbij.

Op deze controledagen zou het prettig zijn dat de kinderen met schoon haar, zonder gel of glitters, op school komen.

Als er hoofdluis op het hoofd van uw kind geconstateerd wordt, wordt u hierover direct ingelicht door de school. U wordt dan verzocht direct maatregelen te treffen en uw kind op te halen. De behandeling kan dan direct worden gestart. Deze maatregel treffen we om verdere uitbraak bij de leerlingen te voorkomen.

10. Organisatie: veiligheid.

10.1 Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).

Ook op de basisschool geldt de Arbowet.

Deze wet heeft als doel het waarborgen van veiligheid, gezondheid en welzijn in arbeidssituaties.

10.1.1 Vluchtplan.

We hebben de beschikking over een plattegrond, waarop vluchtwegen en blusmiddelen zijn aange-geven. Deze hangt op meerdere plaatsen, duidelijk zichtbaar, verspreid door de school.

Daarnaast is er een beschrijving voor de leerkrachten, hoe te handelen bij calamiteiten. De brandweer en de gemeente beschikken ook over de plattegrond.

10.1.2 Hygiëne en veiligheid.

36

De GGD regio Achterhoek doet stelselmatig onderzoek naar hygiëne en veiligheid in de school-gebouwen, waarbij aandacht wordt besteed aan o.a. speeltoestellen, schoonmaak en vluchtplan.

Met betrekking tot de legionella bestrijding kan gemeld worden dat de warm watervoorzieningen zodanig zijn afgesteld dat de bacterie geen kans krijgt.

10.1.3 Bedrijfshulpverlening.

Een aantal leerkrachten heeft de cursus bedrijfshulpverlening gevolgd. Zij zijn geschoold op het gebied van EHBO en brandbestrijding.

10.2 Gebruiksvergunning.

De school dient te beschikken over een gebruiksvergunning van de gemeente; deze wordt niet afgegeven als de school niet aan alle daartoe in de wet geformuleerde eisen voldoet. Te denken valt hierbij aan voldoende vluchtwegen, blusmiddelen en de juiste bouwmaterialen, die voorkomen dat een brand zich buitensporig snel kan uitbreiden in het gebouw.

10.3 Keuring speeltoestellen.

De school is verantwoordelijk voor de veiligheid van de speeltoestellen. Een keer per jaar worden alle speeltoestellen gekeurd.

11. Algemene regelingen van AccentScholengroep.

Voor de meest actuele informatie en regelingen over onderstaande onderwerpen kunt u terecht op de website van AccentScholengroep, www.accentscholengroep.nl

Buitenschoolse opvang Centrum voor Jeugd en Gezin Godsdienstige vorming Internetprotocol Klachtenregeling

Leerlingen met ernstig wangedrag Leerlingenvervoer

Leerplicht en schoolverzuim OPD (Orthopedagogische Dienst) Samenwerkingsverband Accent Sponsoring

Vervanging bij afwezigheid van leerkrachten Verwijsindex

Verzekeringen

37

In document Schoolgids 2018-2019 (pagina 35-38)