• No results found

Omslagpunt bereikt

Frans Ewals, Hoofd Opleidingsinstituut Geneeskunde voor Verstandelijk Gehandicapten

Op 1 juli was het zover: het aantal avg’s-nieuwe-stijl is gro-ter dan het aantal avg’s-via-de overgangsregeling. Op deze datum waren er in totaal 193 geregistreerde avg’s, waarvan er 101 hun opleiding in Rotterdam voltooiden. De aanwas blijkt hoger dan de uitstroom. In oktober krijgen weer tien aios hun diploma.

Op 1 februari zijn 21 aios begonnen met de opleiding, waar-van enkele na enige organisatorische acrobatiek. Met dit aantal zijn de grenzen bereikt wat betreft de beschikbaar-heid van opleidersplekken, opleiders en bestaffing van het instituut. Maar het is heel mooi dat zoveel collegae voor het vak kiezen. Die belangstelling was ook heel zichtbaar tijdens de Carrièrebeurs van de KNMG, waarbij de avg stand werd bemenst door NVAVG, het opleidingsinstituut en als grootste trekpleister twee enthousiaste aios vanuit de VAAVG.

Aanpassingen aioscurriculum

Vanaf het studiejaar 2012-2013 zijn de onderwijsprogram-ma’s op een andere wijze geordend. Alle stof is in modulen ondergebracht, meestal over meerdere jaren verdeeld. Hier-door wordt de afstemming en de graduele opbouw Hier-door de jaren heen bevorderd. Nieuw is de zg. keuzelijn, een wens van de aios. Vier middagen per jaar wordt het onderwijspro-gramma door de leergroep zelf voorbereid en uitgevoerd. Vorig jaar heeft voor de eerste maal een searchtoets onder examencondities plaatsgevonden. Toen was het een pilot. Dit jaar dient de toets met een voldoende beoordeeld te worden. Binnenkort starten we met onderwijs om op snelle wijze gebruik te maken van digitale bronnen bij het beant-woorden van vragen uit de dagelijkse praktijk. We werken hierbij nauw samen met de huisartsenopleiding ErasmusMC, die veel ervaring met deze methodiek heeft. De cursus wordt afgesloten met een toets, dit jaar nog als pilot.

Opleiderstraining

Dit jaar ontwikkelen we de laatste module van het oplei-derscurriculum. Voor de revisie van eerdere programma’s is met veel vrucht gebruik gemaakt van de suggesties van opleiders. We zoeken naar mogelijkheden om deze input te versterken. Wellicht is een landelijke avg-opleidersvereniging hiervoor geschikt. Daarnaast zullen we dit jaar bekijken of voor sommige elementen van scholing van opleiders het internet praktische, prettige en effectieve mogelijkheden biedt.

Veranderingen binnen de staf

Ook per 1 februari heeft Anne Idzinga na meer dan tien jaar zijn werkzaamheden als docent-avg bij het opleidings-instituut beëindigd. Veel dank voor alles wat hij heeft

bijge-dragen. Op de valreep heeft Anne nog in moordend tempo een aanpassing van het curriculum doorgevoerd, waarin de ervaringen van aios en staf tijdens de afgelopen jaren ver-werkt zijn. Het zal hem deugd doen dat er weer meer ruimte is gekomen voor zelfsturing van de aios.

We mogen ook nieuwe stafleden verwelkomen. Anouschka Jansen, gedragswetenschapper en vooral bekend als coördi-nator bij het CCE, kwam in januari de gelederen versterken. Wim Kok, al jarenlang als opleider bij de opleiding betrokken is per 1 februari als avg-docent begonnen. Staflidmaatschap blijkt een ideale springplank voor een voorspoedige car-rière. Joris van Erp voltooide in 2005 zijn opleiding, kwam in 2009 bij het opleidingsinstituut werken en besloot recent om zich verder als manager te ontwikkelen. Joris was een prettige collega, die actief bijgedragen heeft aan de verdere ontwikkeling van het onderwijs. Ook nu is het tenslotte weer gelukt om de vacature op te vullen. Marian Fischer zal per 1 september de gelederen komen versterken. Ze werkte bij diverse zorgaanbieders en heeft ervaring met onderwijs en met superviseren van beginnende dokters.

Opleidingsfonds en CAO-wijzigingen

Onontkoombaar vragen de perikelen met het Opleidings-fonds opnieuw aandacht.

Een overleg met de VGN, op initiatief van de NVAVG, vond tenslotte plaats maar heeft geen perspectief op een oplos-sing gebracht. De consequenties voor de in- en doorstroom van aios blijven bijzonder storend. Recent heeft een gere-nommeerde opleidingsinstelling moeten besluiten terug te komen op de afspraken met een kandidaat-aios, die inmid-dels tot de opleiding toegelaten was. De problemen worden elk jaar groter. Overigens is het tot op heden zo, dat voor aios die zonder subsidie aan het eerste jaar starten, vanaf het tweede jaar wel door VWS betaald wordt. Binnenkort zal het Opleidingsfonds niet meer gefinancierd worden d.m.v. een subsidie-, maar een omslagsystematiek. Een wetstech-nisch verhaal, maar dat betekent dat de aanvragen voor een toelage vanuit het opleidingsfonds waarschijnlijk later gedaan kunnen worden. Problemen die optraden in de loop van individuele leertrajecten konden tot nu toe in overleg met VWS wel altijd opgelost worden.

Per 1 februari 2012 is een Cao-wijziging van kracht. Aios krijgen hun opleidingsuren volledig doorbetaald. Dat bete-kent dat een voltijdsaios een 38 urige werkweek heeft. Een aanstelling van minder uren betekent een opleiding in deeltijd. Vanaf volgend jaar zullen ook de aanloopschalen afgeschaft worden. De aios-avg is nu al, maar dan zeker, de best betaalde aios in Nederland terwijl de subsidiering vanuit het opleidingsfonds de laagste is. Een scheve situatie, een gemiste kans in 2007. Gelukkig gelden de kortingen op de uitkeringen vanuit het opleidingsfonds niet voor de opleiding tot avg.

En dat is heel prettig in deze karige tijden.

De Twentse Zorgcentra zijn met 40 locaties de grootste aanbieder van zorg en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking in Twente. Wij bieden op een professionele, respectvolle en cliëntgerichte wijze zorg. We hebben de ambitie ons te ontwikkelen tot het expertise centrum van Oost Nederland. Ruim 1.900 cliënten maken gebruik van uiteenlopende vormen van zorg en dienstverlening, die direct of indirect geboden wordt door 2.500 medewerkers en meer dan 500 vrijwilligers.

_ Binnen de Dienst Behandeling en Zorgondersteuning (DBZ) zijn wij op zoek naar één of meerdere:

AVG-artsen m/v

Met een maximale arbeidsduur van 36 uur per week (1878 uur op jaarbasis = 100%) (minder uren zijn dus zeker mogelijk!)

Ook wanneer u basisarts bent of een andere medische specialisatie hebt en geïnteresseerd bent in het werken in de gehandicaptensector, zijn wij benieuwd naar uw sollicitatie.

_

Groepstypering:

De dienst behandeling en zorgondersteuning van De Twentse Zorgcentra bestaat uit multidisciplinaire teams van behandelaars, die op de verschillende locaties in Twente werkzaam zijn. De Twentse Zorgcentra is een erkende AVG opleidingsinrichting.

Functie-informatie:

Als arts verricht u uw werkzaamheden vanuit een team van 5 artsen: een AVG-arts en een aantal basisartsen. Samen met uw collega’s bent u verantwoordelijk voor de medische zorg en het medisch beleid van De Twentse Zorgcentra. Uw werkzaamheden liggen primair op het terrein van diagnostiek en behandeling van cliënten, waarbij de doelgroep bijzondere eisen met zich mee brengt ten aanzien van de communicatieve en diagnostische vaardigheden. U werkt bij de behandeling en begeleiding van cliënten nauw samen met andere disciplines. Tevens wordt er samengewerkt met externe specialisten en consulenten. U onderhoudt contacten met cliënten, medewerkers en familieleden/cliëntvertegenwoordigers. U levert een bijdrage aan de continuïteit van de medische zorg door deelname aan avond-, nacht- en weekeinddiensten, evenals onderlinge waarneming tijdens vakantie, bij- en nascholing. Naast het werk in één van de regio’s (Enschede, Almelo en Losser) werkt u in een bovenregionale vakgroep, waarin vakinhoudelijke uitwisseling, intervisie, ontwikkeling en onderzoek enkele van de thema’s zijn.

Wat wij vragen:

U bent AVG-arts, huisarts of verpleeghuisarts en beschikt over relevante werkervaring.

U bent in staat om effectief en doelmatig samenwerkingsrelaties op te bouwen en te onderhouden. U bent in het bezit van een rijbewijs en auto.

U doet ook mee aan de avond- en nachtbereikbaarheidsdiensten.

Wat wij bieden:

Een uitdagende en afwisselende baan (diversiteit aan cliënten) met persoonlijk perspectief en ontwikkelingsmogelijkheden.

Het volgen van de AVG opleiding behoort tot de mogelijkheden, evenals het behouden van uw huidige registratie als huisarts of verpleeghuisarts.

De functie AVG arts is ingedeeld in functiegroep 70. De functie van basisarts in ingedeeld in FWG 65. De overige arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO Gehandicaptenzorg.

Indien u door het aanvaarden van de functie wilt verhuizen naar Twente kunnen wij bemiddelen bij het vinden van geschikte woonruimte.

U wordt aangesteld op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.

Informatie en sollicitatie:

Voor meer inhoudelijke informatie over deze functie kunt u bellen met mevrouw G. Steenhof, AVG-arts, telefoon 06-53564228. Voor procedurele en organisatorische vragen kunt u contact opnemen met de heer H. Wachters, beleidsadviseur, telefoon 088-4304302.

Onder vermelding van vacaturenaam + nummer, richt u uw sollicitatiebrief voorzien van CV aan:

A d ve r t e n t i e

Cunera BV