• No results found

Meld Misdaad Anoniem | Jaarcijfers 2021 Eenheid Noord-Nederland

Drenthe

Hennepkwekerij in bedrijfspand Veenoord ontmanteld

In een bedrijfspand aan de Trekkenweg in Veenoord trof de politie op 6 januari een hennepkwekerij met ruim 400 hennepplanten aan. Mede dankzij anonieme tips via Meld Misdaad Anoniem kreeg de politie de locatie in het vizier. In het pand werden twee kweekruimtes aangetroffen, waarvan een gedeelte nog in aanbouw was. De kwekerij is ontmanteld en de hennep zal worden vernietigd.

Hennepkwekerij in Assen ontruimd dankzij M.-tip

Afgelopen week trof de politie Noord-Drenthe een hennepkwekerij aan in een woning aan de Moezelstraat in Assen. De hennepkwekerij werd gevonden dankzij een tip via Meld Misdaad Anoniem. De bewoner is aangehouden.

Anderhalf jaar celstraf voor drugshandel en witwassen in Emmen

De rechtbank heeft op 21 april een 40-jarige man uit Emmen veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar vanwege het handelen in drugs en het witwassen van 145.000 euro. Zijn toenmalige vriendin hoorde een voorwaardelijke celstraf van drie maanden tegen zich eisen wegens witwassen.

Naar aanleiding van een tip via Meld Misdaad Anoniem kwam de zaak aan het licht. De politie startte vervolgens een onderzoek en hielde het koppel eind september 2020 aan. In hun woning werd 145.000 euro en een kilo cocaïne aangetroffen. Zowel de drugs, het geld als de auto werden in beslag genomen.

FIOD neemt 20.000 erectiepillen in beslag dankzij M.-tip

De FIOD heeft op 7 juni een 63-jarige man uit de gemeente Coevorden aangehouden. De man wordt verdacht van het verkopen van geneesmiddelen zonder vergunning, witwassen en belastingfraude. Een tip via Meld Misdaad Anoniem was het startschot van een strafrechtelijk onderzoek naar de verdachte. Zijn woning en een bedrijfspand in Emmen zijn doorzocht. Daarnaast is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, bankrekeningen en 20.000 erectiepillen.

MELDINGEN PER 10.000 INWONERS

OPGELOSTE ZAKEN UIT DE MEDIA

Meld Misdaad Anoniem | Jaarcijfers 2021 Eenheid Noord-Nederland

Burgemeester Emmen sluit woning wegens aantreffen kilo’s hennep

De burgemeester van Emmen heeft op 25 juni een woning in de stad gesloten voor drie maanden

vanwege het aantreffen van kilo’s hennep en hasj. Mede dankzij een tip via Meld Misdaad Anoniem startte de politie een onderzoek naar de woning en besloten zij vervolgens over te gaan tot een huiszoeking. De hoeveelheden aangetroffen hennep waren bedoeld voor de bevoorrading van coffeeshops. Via een rechtszaak tegen de gemeente probeerde de verdachte de bestuurlijke sluiting tegen te gaan, maar de rechter ging hier niet in mee.

Hennepkwekerij ontruimd in Bovensmilde dankzij anonieme tip

De politie heeft op 21 juli een hennepkwekerij ontruimd in een woning in Bovensmilde dankzij een anonieme tip. De agenten troffen twee kweekruimtes aan met in totaal 578 hennepplanten. Twee auto’s zijn in beslag genomen en de gemeente is op de hoogte gesteld.

Werk- en celstraf voor Meppeler wegens wapenbezit

Op 20 augustus heeft de rechtbank een 28-jarige man uit Meppel veroordeeld tot 98 dagen

gevangenisstraf, waarvan 90 voorwaardelijk en 120 uur taakstraf voor het bezit van drie wapens. Naar aanleiding van een M.-tip trof de politie in oktober 2019 onder meer een revolver en een semiautomatisch wapen aan in zijn woning. Deze zaten verstopt in onder andere een meubelstuk.

Hennepkwekerijen opgerold in omgeving Hoogeveen

In het najaar van 2021 heeft de politie in de omgeving van Hoogeveen zeven hennepkwekerijen opgerold. Bij deze hennepkwekerijen zijn ook meerdere verdachten aangehouden. Meermaals kwam de politie de locaties van de desbetreffende hennepkwekerijen op het spoor naar aanleiding van tips via Meld Misdaad Anoniem.

M.-tip leidt politie naar hennepkwekerij in Assen

Op 22 december heeft de politie in Assen een 36-jarige man aangehouden ter verdenking van het kweken van hennep. Dit gebeurde in een woning aan de Maria in Campislaan in Assen waar eveneens een hennepkwekerij met tientallen hennepplanten werd aangetroffen. Alle planten en benodigdheden zijn in beslag genomen.

Friesland

Politie vindt hennepkwekerij in woning Leeuwarden

In een woning aan de Noordendorpstraat in Leeuwarden heeft de politie een hennepkwekerij ontmanteld.

Mede dankzij een tip via Meld Misdaad Anoniem is in de vroege ochtend van 5 januari een inval gedaan.

Daar troffen agenten 72 hennepplanten, 320 hennepstekjes en een gasdrukwapen aan. De kwekerij is ontmanteld en een 56-jarige verdachte is aangehouden.

Politie vindt drugs en wapenmunitie in woning Leeuwarden

De politie heeft op 2 februari in een woning aan de Gaelanden in Leeuwarden drugs en vuurwapenmunitie aantroffen. Dankzij een melding via Meld Misdaad Anoniem kwam de woning in beeld. Tijdens de

huiszoeking troffen agenten ruim 140 gram speed en meerdere kogelpatronen aan. Twee verdachten van 34 en 59 jaar oud zijn aangehouden.

Meld Misdaad Anoniem | Jaarcijfers 2021 Eenheid Noord-Nederland

Politie ontmantelt hennepkwekerij Leeuwarden na anonieme tip

Naar aanleiding van anonieme tips besloot de politie op 10 februari een onderzoek in te stellen naar een woning in de wijk Vlietzone in Leeuwarden. Eenmaal op de locatie aangekomen troffen agenten een hennepkwekerij aan. In totaal zijn er 64 hennepplanten en 549 hennepstekken geruimd. Een 49-jarige man is aangehouden.

Hennepkwekerij Leeuwarden aangetroffen mede dankzij anonieme tips

In een woning aan de Pieter Stuyvesantweg in Leeuwarden is op 11 februari een hennepkwekerij aangetroffen. Mede dankzij tips via Meld Misdaad Anoniem kwam de politie de woning op het spoor. De hennepplanten waren net geoogst, maar er stonden nog 36 kleine planten klaar. Alles is in beslag genomen en een 36-jarige verdachte is aangehouden.

Anonieme tip leidt politie naar hennepkwekerij in Wirdum

In een woning aan de Breedijk in het Friese Wirdum heeft de politie een hennepkwekerij ontmanteld.

Dankzij een tip via Meld Misdaad Anoniem ging de politie poolshoogte nemen op de locatie. In totaal werden 43 hennepplanten aangetroffen. Eén verdachte is aangehouden.

Politie neemt drugs in beslag in woning Leeuwarden

De politie heeft op 2 maart tijdens een huiszoeking harddrugs, waaronder cocaïne en amfetamine, aangetroffen in een woning aan de Wismastate in Leeuwarden. Het onderzoek was opgestart naar aanleiding van klachten uit de buurt en een melding via Meld Misdaad Anoniem. De drugs zijn in beslag genomen en drie personen zijn aangehouden.

Rechtbank veroordeeld drugsdealer tot 20 maanden celstraf

De rechtbank Noord-Nederland heeft een 34-jarige man veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 20 maanden wegens drugshandel. Mede naar aanleiding van een tip via Meld Misdaad Anoniem startte de politie een onderzoek in juli 2020. Hieruit bleek dat de verdachte zich bezighield met de handel in cocaïne. Tijdens zijn aanhouding had hij ook een handelshoeveelheid harddrugs bij zich.

Hennepteelt, wapen en munitie leidt tot 120 uur taakstraf

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 4 mei een 51-jarige man in hoger beroep veroordeeld tot een taakstraf tot 120 uur. In 2014 werd een melding gedaan via Meld Misdaad Anoniem. Uit

politieonderzoek, thermische opnames en warmtemetingen bleek dat er hoogstwaarschijnlijk een hennepkwekerij aanwezig zou zijn in de woning van de verdachte. Bij de doorzoeking trof de politie een hennepkwekerij met ruim 500 planten, een wapen en munitie aan.

M.-tip waardevol: hennepkwekerij in Oosterzee geruimd

Op 8 mei heeft de politie De Fryske Marren dankzij een M.-tip een hennepkwekerij ontmanteld in een woning in Oosterzee. In totaal werden 160 hennepplanten aangetroffen. Twee inwoners van de gemeente zijn aangehouden.

Meld Misdaad Anoniem | Jaarcijfers 2021 Eenheid Noord-Nederland

Politie arresteert man voor drugshandel, wapenbezit en heling

De politie Leeuwarden heeft op 13 juli een 21-jarige man gearresteerd wegens drugshandel, wapenbezit en heling. Mede dankzij tips via Meld Misdaad Anoniem startte de politie een onderzoek naar de

verdachte. Daaropvolgend deden zij een instap in zijn woning aan de Jan van Baenstraat. Daar troffen zij zowel soft- als harddrugs, een geladen vuurwapen en een gestolen elektrische fiets aan. Alles is in beslag genomen.

Celstraffen voor seksuele uitbuiting 15-jarig meisje uit Drachten

De rechtbank van Leeuwarden heeft op 16 juli twee mannen van 22 jaar veroordeeld vanwege seksuele uitbuiting van een 15-jarig meisje uit Drachten in de periode tussen mei en augustus 2020. De twee mannen vervoerden het meisje naar afspraken voor betaalde seks en deelden de opbrengst. Mede dankzij een tip via Meld Misdaad Anoniem kwam de zaak aan het licht.

Volgens de rechtbank was er sprake van mensenhandel. De eerste verdachte uit Bergum was meermaals de chauffeur en hij werd veroordeeld tot 18 maanden celstraf, waarvan acht voorwaardelijk. De andere verdachte uit Hardegarijp was eenmaal de chauffeur en werd veroordeeld tot 79 dagen celstraf. Daarnaast werden ook zeven andere mannen uit zowel Friesland als Groningen veroordeeld, waarvan zes vanwege seks tegen betaling. De zevende verdachte was een kennis van haar ouders.

Vijf van de mannen hebben een celstraf van 180 dagen (waarvan 179 voorwaardelijk) gekregen en taakstraffen van 200 tot 240 uur. Twee mannen die het meisje vaker hebben misbruikt, onder wie de kennis, kregen celstraffen van tien maanden (zeven voorwaardelijk) en vijftien maanden (negen voorwaardelijk). De zeven mannen zijn tussen de 23 en 62 jaar oud.

Man (31) veroordeeld voor twee jaar wegens drugslab in Suwâld.

De rechtbank in Leeuwarden heeft op 8 oktober een 31-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar wegens zijn betrokkenheid bij een drugslab in de schuur van een boerderij in het Friese Suwâld.

Volgens de rechtbank is de man betrokken geweest bij de opbouw van het drugslab en de productie van xtc. Dit werd ook onderbouwd met camerabeelden waarop de man regelmatig werd gespot. In december 2017 kwam de politie de locatie op het spoor dankzij een tip via Meld Misdaad Anoniem. Zij troffen een hennepkwekerij aan in de woning, maar werden al snel via een gele slang vanuit de woning naar de schuur geleid. Daar troffen de aanwezige agenten een actief drugslab aan.

Groningen

Grote hoeveelheden harddrugs en geld aangetroffen in Veendam dankzij M.-tip

De politie heeft op 19 januari drie personen aangehouden vanwege vermeende drugshandel in Veendam.

Het gaat om twee mannen van 26 en 29 jaar en een vrouw van 38 jaar. Dankzij meldingen via Meld Misdaad Anoniem kwamen de verdachten in beeld, waarbij ook hun woningen aan de Boermastraat, de Dr. Bekenkampstraat, de Vrederustlaan in Veendam en een woning aan de Thialflaan in Hoogezand naar voren kwamen.

Meld Misdaad Anoniem | Jaarcijfers 2021 Eenheid Noord-Nederland

De politie trof grote hoeveelheden harddrugs, softdrugs en contant geld aan. Eén verdachte is tijdens zijn aanhouding ingereden op de politie en heeft daarbij een onopvallende politieauto beschadigd. Niemand raakte verder gewond.

Dubbelslag bij hennepactie in Groningen mede dankzij M.-tip

Mede dankzij een M.-tip werd de politie op 2 februari naar zowel een hennepkwekerij in aanbouw in Sauwerd als een in werking zijnde kwekerij in Ulrum geleid. In totaal werden 250 hennepplanten geruimd.

Daarnaast werd door de netbeheerder Enexis vastgesteld dat er sprake was van diefstal van stroom. Twee verdachten zijn aangehouden.

600 hennepplanten in garagebox Groningen ontdekt

Mede naar aanleiding van een tip via Meld Misdaad Anoniem ontdekte de politie op 26 februari een hennepkwekerij in een garagebox aan de Duinkerkenstraat in Groningen. In totaal werden drie kweektenten met daarin 600 hennepplanten aangetroffen.

Overvallers tankstation Bellingwolde na twee jaar aangehouden

Op 6 mei 2019 uur vond bij een tankstation aan de Rhederweg in Bellingwolde een gewapende overval plaats. Twee overvallers bedreigde de eigenaar van het tankstation en namen de kassalade mee.

Afgelopen april besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan de overval, mede omdat een tip via Meld Misdaad Anoniem was binnengekomen. Ook waren er andere nieuwe ontwikkelingen in deze zaak, waaronder aangetroffen DNA-materiaal. Dit resulteerde in de aanhouding van twee verdachten, een 29-jarige man uit Sappemeer en een 21-29-jarige man uit Bremen.

100 kilo vuurwerk in Winschoten ontdekt na M.-tip

Naar aanleiding van een tip via Meld Misdaad Anoniem trof de politie op 24 december 100 kilo vuurwerk aan in een schuurtje in het Groningse Winschoten. De politie heeft het vuurwerk in beslag genomen en tegen de eigenaar van het schuurtje is een proces-verbaal opgemaakt.

Grote hennepkwekerij geruimd in Groningen na anonieme melding

De politie heeft op 27 december een hennepkwekerij aangetroffen in een loods aan de Groningerweg in Groningen. Dit gebeurde naar aanleiding van een melding via Meld Misdaad Anoniem. De hennepkwekerij bestond uit 150 moederplanten en 3.600 stekjes. Daarnaast heeft de politie een nepvuurwapen en diverse hennepattributen in beslag genomen. Alle hennep en toebehoren zijn inmiddels vernietigd. Eén verdachte is aangehouden.

Meld Misdaad Anoniem | Jaarcijfers 2021

4 Financieel-economische delicten 113 +55%

5. Diefstal/verduistering 80 -18%

RESULTATEN*

Aanhoudingen 314

In beslag genomen:

Hennepplanten 28.288

Vuurwapens 17

Slag- en steekwapens 64

*De resultaten zijn gebaseerd op de terugkoppeling door de politie in het afgelopen jaar.

UITGELICHTE ZAAK IN DEZE EENHEID

Drugs en 70.000 euro aangetroffen in woningen Den Bosch

In de Bossche wijken Graafsepoort en Hambaken heeft de politie op 11 juni in drie woningen een handelshoeveelheid verdovende middelen en 70.000 euro in beslag genomen. Twee broers en een vrouw zijn aangehouden. Mede dankzij anonieme tips kwamen de verdachten in beeld.

Meer over deze zaak en andere opgeloste zaken op de volgende pagina’s.

MELDINGEN | EENHEID OOST-BRABANT

2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021