• No results found

DE OPENBARE RUIMTE 25 september 2020

Verslagen participatiebijeenkomsten

DE OPENBARE RUIMTE 25 september 2020

1. Er wordt een brede visie gemist op gebied van bewegen, sporten en ge-zondheid. Een visie die het fysieke en het sociale domein verbindt.

2. Als de gemeente de problemen op gebied van gezondheid echt wil aan-pakken, dan zal het hieraan moeten werken. Een breed gedragen visie kan hieraan werken. Daarbij is de ver-binding met andere domeinen, zoals het sociaal domein, essentieel. Veel lichamelijke en psychologische pro-blemen kunnen worden aangepakt door middel van sport. En het noor-den heeft een goede basis als het gaat om sportinfrastructuur.

3. Sport wordt nu vooral gebruikt als metafoor voor de andere thema’s, zoals is gebeurd in het Elftal van As-sen en ‘Parijs is nog ver’ in het kader van de duurzaamheidsdoelstellingen.

Dit is te mager. Sport speelt een veel belangrijke rol in het leven van As-senaren dan dit. Men schrikt van de disclaimer dat sport eigenlijk (nog) niet vertegenwoordigd is in de Om-gevingsvisie.

4. Het stimuleren van beweging zou juist leidende moeten zijn bij de ont-werpprincipes van de openbare ruimte.

5. Sport en bewegen staat ook niet tus-sen de thema’s va de leidende princi-pes, terwijl het heel goed past bij principes als dynamische hoofdstad (vooroplopen als het gaat om sport), verbonden stad (bijvoorbeeld vereni-gingsleven), groene stad (bewegen in de openbare ruimte, natuur dat tot aan de schoolpleinen reikt) en ont-spannen stad (spreekt voor zich).

6. In het Asser Sportakkoord staan op-gaven beschreven die we mee kun-nen nemen in de Omgevingsvisie. Bij-voorbeeld mensen die niet vanzelf-sprekend de weg naar sport vinden.

Hier moet ook aandacht voor zijn.

7. De aanwezigen zien de leidende prin-cipes overigens wel als uitstekende kapstok om thema’s en opgaven op gebied van sport aan op te hangen.

8. Gezondheid, sport en bewegen in de openbare ruimte brengt veel enthou-siasme en mogelijkheden met zich mee. Dit gebruiken om ruimtelijke doelen te behalen.

36 ERTS Duurzame mobiliteit

30 september 2020

1. Elektrische (deel)mobiliteit is een op-gave op gebied van fietspaden en veiligheid.

2. Fiets als hét duurzame vervoermid-del.

3. Kijk naar duurzame mobiliteit i.r.t. be-perkt ruimtebeslag. De auto is vrij do-minant geweest, hoe kunnen we er-voor zorgen dat het ruimtebeslag zo beperkt mogelijk blijft?

4. Ook aandacht voor de Fietsvisie van de landelijke Fietserbond. Meer ruimte voor fietsen! Fietspaden bie-den te weinig ruimte aan de fietsen van de toekomst.

5. Bakfietsen in het centrum voor de grotere aankopen. Nieuwe fietscon-cepten in het centrum en de rest van de stad.

6. Kijk ook naar de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen.

7. Onderzoek het effect van de Lelylijn en de verbinding met de regio 8. Visie vanuit de RGA: verslimmen,

ver-groenen. Kijk naar de ligging van As-sen in de bredere regio.

9. Ga voor ambitie: In het bestuursak-koord komen woorden trein en

openbaar vervoer niet eens voor. In de visie mobiliteit wordt te weinig ambitie getoond. Het is te defensief.

Hoe kunnen we van Assen een nog betere hub maken?

10. Aandacht voor ketenmobiliteit toe-voegen (verbinden van fiets, open-baar vervoer, auto).

11. Aandacht voor Digitalisering, ICT toe-voegen. Lastig om ruimtelijk te verta-len. Durf te investeren in slimme technieken.

12. De omgevingsvisie vertelt een wer-vend verhaal, maar te hoogover.

13. Denk nog meer na over de hub func-tie.

14. Verkorten van reistijd tussen Rand-stad en Noord-Nederland. Dus bo-venregionaal denken. Gaan we mee lobbyen voor de Lelylijn? Waar zetten we op in? Dit zijn belangrijke keuzes in de Omgevingsvisie. Spreken we hier een ambitie over uit? Het station Assen moet in de Omgevingsvisie een belangrijke positie krijgen.

15. Op strategisch niveau is het prima, benieuwd naar de uitwerking.

16. Toon ambities op gebied van duur-zame stadslogistiek

17. Aandachtspunt: hoe verbindt je de dorpen met de stad? Buitengebied-stad.

18. Meer inzetten op hubs buiten de stad.

19. Ook aandacht voor minder valide mensen. Verkeersveiligheid voor alle verkeersdeelnemers.

37 ERTS OVERHEDEN IN DE REGIO

7 oktober 2020

1. Aandacht in de omgevingsvisie voor externe veiligheid. Nu al aansluiten bij totstandkoming Omgevingsvisie.

Gaat om een veilige leefomgeving, veilige gebouwen en zorgcontinuïteit in de vitale infrastructuur.

2. Was strategisch op gebied van na-tuur. Langetermijn kwesties op ge-bied van natuur, biodiversiteit, etc.

agenderen

3. Retail en binnenstad: Ruimtelijk-eco-nomische structuur verankeren in Omgevingsvisie.

4. Wat wordt bedoeld met groene stad?

-> laatste jaren veel ingezet op blauwe infrastructuur. Assen mag wel wat groener, in alle opzichten.

Hoe zit dit met beheer? Want hier wordt vaak op bezuinigd. Ondanks geldgebrek willen we ambitie tonen.

5. In de Omgevingsvisie benoemen: na-tuurinclusieve samenleving. Hier valt ook geld op te halen. Zelfde geldt voor bossenstrategie (provincie), Binnenstedelijke biodiversiteit, na-tuurinclusief bouwen, Groene leef-omgeving (provincie, valt geld op te halen). En hoe kun je het binnenste-delijk groen beter verbinden met het buitengebied?

6. Keuzes in ruimtelijke hiërarchie in winkelgebieden? Wijkcentra dage-lijkse behoefte (en zorg), binnenstad op 1 qua detailhandel en vermaak.

7. ‘De wereld buiten Assen’ wordt nog gemist. Terecht punt, dit hebben we wel in het vizier, en komt zeker in de visie.

8. Het schaalniveau en abstractieniveau is goed. Alleen moet de groene stad wel worden waargemaakt. Heel veel opgaven die op ons afkomen vallen binnen ‘groen’: klimaatadaptatie, groenbeheer, energietransitie, biodi-versiteit, buitengebied, etc. Dus dit nog sterker positioneren.

9. Doel van deze omgevingsvisie: grote lijnen neerzetten.

10. Kansen voor het thema inclusieve energietransitie (vanuit 3x lokaal) 11. Thema gezondheid zit er nog te

wei-nig in.

12. VRD, GGD en RUD, in hoeverre zijn deze betrokken bij de Omgevingsvi-sie? Gijs heeft wel voorbeeldtekst om op te nemen in de omgevingsvisie.

13. Omgevingsvisie behoeft goede uit-werking. Denk hier goed over na.

14. Assen heeft echt naar zichzelf geke-ken. Wat zijn de kernkwaliteiten van Assen? Bewust gekeken naar kwali-teiten van de stad i.p.v. blijven han-gen op algemeenheden.

15. Leidende principes gaan ongetwijfeld een keer knellen, vroeg of laat. Zit er een prioritering in de leidende princi-pes? Nee, zit geen waardering aan.

16. Zit er een cyclus in om de omgevings-visie te actualiseren? Hoe adaptief is de visie?

38 ERTS LANGER THUISWONEN

16 oktober 2020

1. Veel zorglocaties zijn verspreid over de provincie. Omgevingsvisie van groot belang omdat hun locaties sa-menhangen met de wijken en ge-meente.

2. Assen 2040: wat is nodig om samen-leving voor alle bewoners leefbaar te houden? Steeds meer mensen ‘vallen uit’, kunnen niet meer goed mee-doen in de samenleving. De zorg-vraag wordt steeds groter. Als we onderliggende problemen kunnen oplossen, scheelt dat heel veel zorg.

Dus de woonvisie en de wijk zijn erg belangrijk. Belangrijk is om te bepa-len wat je samen (gemeente, zorg-partijen, etc.) gaat doen om deze problematiek aan te pakken.

3. Veel aandacht voor mensen met een beperking. Aandacht voor preventie, wat kun je doen aan de voorkant?

Hoe gaan we in de toekomst mensen met en zonder beperking goed sa-menleven en samenwerken in de wijk?

4. Omgevingswet gaat over veilige en gezonde omgeving. Als je kijkt naar toekomst op gebied van wonen, gaat het vooral over het fysieke gedeelte.

Maar kijk niet alleen dat de stenige,

harde kant maar ook naar de zachte, sociale kant van het verhaal. Hoe sti-muleer je met een prettige woonom-geving een ‘goed leven voor ieder-een’? Kernwaarden zijn gezondheid, ontmoeting, aantrekkelijke openbare ruimte, openbare voorzieningen.

5. Van oudsher stenen stapelen, vooral fysiek. Maar tegenwoordig gaat een onderwerp als wonen over veel méér: sociale kant, gezondheid, ge-mengde wijken met veerkracht. Denk na over een ‘woonzorgvisie’.

39 ERTS – Erfgoed & Cultuurhistorie

13 november 2020

1. Historische kwaliteit toevoegen aan beleving vd stad: Assen heeft meer historische kwaliteit dan wat we den-ken, maar hier doen we te weinig mee.

2. Relatie en beleving versterken tussen groen/natuur en erfgoed, bijvoor-beeld door logische routes toe te voegen in de stad.

3. Creëer Dwaalroutes door de stad, As-sen heeft heel veel plekken waar je graag (in)loopt.

4. Er is veel potentie om kwaliteiten die het Drentse AA heeft verder te ver-binden aan de Assense stad.

5. `Assen als uitje’ moet inzetten op stadswandelingen, Drentse AA wan-delingen en het Drents Museum.

6. Assen kan zich profileren als `schappelijke stad’ , waar het land-schap doordringt tot aan de voor-deur.

7. `Plaats erfgoed in de roos’. Erfgoed expliciet maken, want niet noodzake-lijkerwijs in het aandachtsveld van de overheid

8. Inzetten op stedelijk groen. Laat je groen aansluiten bij monumentaal

karakter vd stad en bestaand stede-lijk weefsel

9. Assen aan de AA en Assen aan de Vaart als belangrijke culturele pijlers.

Vertel de verhalen die deze plekken te vertellen hebben.

10. Als je niet de randstad naar Assen wilt halen, is het extra interessant om in te zetten op de regio. Je knt gevoelsmatige verbinding ceren dmv cultuurhistorie met de re-gio.

11. Assen heeft alle profielen qua ge-bruik van de winkelstraat. Dat ver-haal over die `interessante gelaagd-heid’ kan je vertellen. Consument ziet dit echter niet, die ziet alleen een verrommelende binnenstad.

12. Assen kan meer doen om haar histo-rie zichtbaar te maken.

13. Sommige straten in Assen hebben een upgrade nodig, zoals bijvoor-beeld de Rolderstraat. Het histori-sche karakter ervan kan een belang-rijke bouwsteen zijn in die upgrade, en met het vertellen van het goede verhaal achter die straat.

40

Inspiratiesessies