• No results found

Opbrengsten en diensten

In het projectgebied is er geen verpachting van jachtrechten. Er bestaan geen gegevens over houtverkoop.

2.7.2 Kasteel, Riddershoeve en park

Kasteel

De lokalen van het kasteel worden verhuurd voor de organisatie van vergaderingen en culturele activiteiten (o.a. concerten, cursussen, tentoonstellingen, filmvoorstellingen, congressen, …) zowel met een openbaar als met een privékarakter.

Uitbating Foyer De Kelder

De uitbating van de foyer - cafetaria van het kasteel ‘De Kelder’ werd door de gemeente uitbesteed aan privépersonen. De uitbaters doen dit op zelfstandige wijze in opdracht van de gemeente. De uitbaters betalen aan de gemeente een jaarlijkse vergoeding. De uitbaters zijn tevens de conciërge en huisbewaarder van het kasteel.

Concessie Gemeentelijk Cultuurcentrum Schoten

Concessie-overeenkomt tussen de gemeente Schoten en het Cultuurcentrum Schoten vzw voor het organiseren van activiteiten in het kader van cultuurspreiding, gemeenschapsvorming en cultuurparticipatie. De vzw voert de opdracht van het Gemeentelijk Cultuurcentrum Schoten uit. Deze overeenkomst werd in 2002 afgesloten voor onbepaalde duur. De gemeente stelt personeel, lokalen en uitrusting gratis ter beschikking van de vzw. Het Cultuurcentrum Schoten vzw is gevestigd in het kasteel.

Concessie Riddershoeve

De uitbating van de Riddershoeve werd in concessie gegeven aan de bvba Melkerij Schoten tot maart 2028. Hiervoor betaalt de uitbater maandelijks een vergoeding aan de gemeente. De concessie omvat het gebouw en het terras.

Wereldfestival van Folklore Schoten vzw

Het Wereldfestival van Folklore huurt twee lokalen in het kasteel. De huurovereenkomst werd afgesloten voor onbepaalde duur met ingang van 1 januari 2009. De vzw betaalt een jaarlijkse geïndexeerde huurprijs aan de gemeente.

Het Wereldfestival van Folklore werd opgericht in 1959 en vindt plaats in het gemeentepark. Het is een internationaal (openlucht)volksdans- en muziekfestival. Het is een amateurfestival en daarom in de eerste plaats bedoeld voor niet-professionele volkskunstgroepen van een hoog artistiek niveau.

Het festival wordt ingezet met een feestmarkt in de Kasteeldreef en op zondag is er - bij droog weer - een optocht door de gemeente met alle deelnemende groepen.

Het festival vindt elk jaar plaats, vanaf de vrijdag na de eerste zondag in juli, tot de vrijdag erop. Zes tot negen hoogstaande buitenlandse dansensembles brengen hun programma voor een publiek van in totaal 20 tot 25.000 toeschouwers.

Bron: http://helloschoten.be/

Schilderskring Hoger Op

De ‘Koninklijke Schilderskring Hoger Op’ huurt twee lokalen in het kasteel. De huurovereenkomst werd afgesloten voor onbepaalde duur met ingang van 1 juni 2006. De huurder betaalt een jaarlijkse geïndexeerde huurprijs aan de gemeente.

De schilderskring werd opgericht in 1948 en verhuisde in 1953 naar het kasteel. Er wordt geschilderd met verschillende technieken of schildersprincipes. Het atelier bevindt zich op de zolder van het kasteel. Jaarlijks wordt een tentoonstelling gehouden, een schilderspicknick georganiseerd en aan culturele activiteiten deelgenomen (o.a. Dag van het Park, Roefel, cultuurdagen, …). Bron:

http://users.telenet.be/hoger-op/

Voetbalvereniging Schoten S.K.

De gemeente heeft met de vzw Koninklijke F.C. Schoten S.K. in 1998 een gebruiksovereenkomst afgesloten voor het gebruik van 3 voetbalterreinen en 1 oefenveldje binnen het gemeentepark. Ook een volledig uitgeruste sportaccommodatie (gedeelte van het nieuw clublokaal toegewezen aan voetbalvereniging K.F.C. Schoten S.K., het achterliggende sportpaviljoen en de tribune met opbergruimte) maakt deel uit van de overeenkomst. De vereniging betaalt hiervoor een jaarlijks vergoeding aan de gemeente die vastgelegd werd in de gebruiksovereenkomst, die afgesloten werd voor onbepaalde duur.

Schoten Atletiek Vereniging

De gemeente heeft met de ‘Schoten Atletiek Vereniging’ in 1998 een gebruiksovereenkomst afgesloten voor volgende voorzieningen: a) een volledig uitgeruste sportaccommodatie (gedeelte van het nieuwe clublokaal toegewezen aan Schoten Atletiek Vereniging), b) de atletiekaccommodatie met verlichting rond het hoofdvoetbalveld in het gemeentepark, c) een tribune met opbergruimte. Deze overeenkomst werd afgesloten voor onbepaalde duur. De vereniging betaalt aan de gemeente een jaarlijkse vergoeding die vastgelegd werd in de overeenkomst.

Koninklijke Tennisclub Schoten

De gemeente heeft met de ‘Tennisclub Schoten vzw’ een gebruiksovereenkomst afgesloten in 1997.

Hierin wordt gesteld dat de gemeente voorziet in de noodzakelijke sportinfrastructuur met betrekking tot de tennissport. De sportinfrastructuur bevindt zich in het gemeentelijk park en bestaat uit volgende

voorzieningen: 4 tennisvelden van 36 x 60 m, 2 tennisvelden van 36 x 40 m, alle in open lucht op gravel; 1 oefenterrein met verticale wand (11 x 28 m) in open lucht op beton; 1 clubgebouw. De vereniging betaalt de gemeente een maandelijkse vergoeding. De overeenkomst loopt tot februari 2020.

Wielerwedstrijd Scheldeprijs

In april vindt de internationale wielerwedstrijd Scheldeprijs plaats met aankomst in de late namiddag in het centrum van Schoten. Aan deze wedstrijd is ook een Scheldeprijs voor Wielertoeristen gekoppeld.

De VIP-tent staat op het grasveld achter het kasteel.

Zomeranimatie in het park van Schoten

Startend met een optreden op 21 juli en tot aan de Park Happening worden op dinsdagavond films vertoond en op donderdagavond optredens georganiseerd op het toegangsplein voor het kasteel. De organisatie is in handen van de cultuurdienst in samenwerking met verschillende partners.

Park Happening Schoten

In augustus wordt dit familie-evenement met actieve attracties en muziekoptredens in het gemeentepark georganiseerd. De tent staat op het grasveld achter het kasteel.

2.7.3 Bossen en klimaatsverandering

De afgelopen decennia is er veel onderzoek gebeurd naar de relatie tussen klimaatsverandering en broeikasgassen. Broeikasgassen zorgen voor het ontstaan van het broeikaseffect. De concentratie aan broeikasgassen in de atmosfeer is sinds de industriële revolutie onder invloed van de mens bijzonder sterk gestegen door verbranding van fossiele brandstoffen. In een tijdspanne van 150 jaar wordt door de mens verbrand wat gedurende miljoenen jaren door de natuur is opgeslagen als steenkool, aardolie en turf.8

Het broeikasgas CO2 wordt door planten opgenomen uit de atmosfeer. De klimaatconferenties erkennen de functie van bos als koolstofreservoir. Bossen kunnen koolzuurgas uit de atmosfeer opnemen en voor langere tijd vastleggen onder de vorm van hout.

De CO2-opname voor de bosbestanden werd berekend volgens de richtlijnen voor nationale broeikasgasinventarissen9. Er werd hierbij aangenomen dat alle beboste oppervlaktes al 20 jaar bebost zijn. Bovendien werd aangenomen dat er geen veranderingen zijn opgetreden in de opgeslagen hoeveelheden koolstof in de ondergrondse biomassa, in de hoeveelheid dood organisch materiaal (gevallen bladeren en dood hout) en in de bodem. Alle bossen waarin de jaarlijkse groei van de vegetatie de geoogste volumes overschrijdt, nemen netto CO2 op.

Voor de berekening van de CO2-opname van een bos werden de emissiefactoren van de 2006 IPCC Richtlijnen gebruikt. Volgens deze richtlijnen is elk gebied van minimaal 0,5 ha te beschouwen als een bos, wanneer het een kruinbedekking van meer dan 10% heeft en bestaat uit bomen met een potentieel om ter plaatse 5 m hoog te worden. Het kan een gesloten of open bos betreffen. Jonge planten en plantages zijn inbegrepen, evenals gebieden die normaal deel uitmaken van een bos en tijdelijk niet bedekt zijn, maar waarvan verwacht wordt dat het terug bos wordt. Dit is uitgebreider dan de definitie van bos in het kader van dit beheerplan. Om de berekening van de oppervlakte bos te vereenvoudigen werden in het kader van dit plan alleen de bosbestanden meegerekend.

De jaarlijkse bovengrondse netto biomassagroei in natuurlijke gematigde oceanische bossen in Europa is volgens de 2006 IPCC Richtlijnen gelijk aan 2,3 ton droge stof per ha per jaar10. Doordat de bovengrondse biomassa in gematigde bossen 0,47 ton C per ton droge stof11 bevat, neemt één hectare bos bovengronds 3,96 ton CO2 op. In gematigd oceanische bossen in Europa ligt de verhouding tussen ondergrondse opslag van biomassa en bovengrondse opslag van biomassa tussen

8Bos & Groen, 2001, Bosbouw, Algemene begrippen, 92blz.

92006 IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories - Volume 4 Agriculture, Forestry and Other Land Use - Chapter 4 Forest Land

102006 IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories - Volume 4 Agriculture, Forestry and Other Land Use - Chapter 4 Forest Land - Table 4.9.

112006 IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories - Volume 4 Agriculture, Forestry and Other Land Use - Chapter 4 Forest Land - Table 4.3.

0,2 en 0,4612. We kiezen voor een minimale verhouding van 0,2 om een overschatting van de CO2 -opname te vermijden.

4,75 ton CO2(ha.jaar)-1 = (2,3 ton DS(ha.jaar)-1 x 0.47 ton C(ton DS)-1 x ((6+8+8) / 6)13) x 1,2

Een natuurlijk gematigd oceanisch bos in Europa kan dus 4,75 ton CO2 per hectare en per jaar opnemen. Voor het projectgebied bedraagt de totale oppervlakte bos en houtige vegetaties 13,81 ha zodat het volgens deze berekening jaarlijks 65,6 ton CO2 opneemt.

122006 IPCC Guidelines for National Greenhouse Gas Inventories - Volume 4 Agriculture, Forestry and Other Land Use - Chapter 4 Forest Land - Table 4.4.

13Omzetting van g C naar g CO2 via de molmassa van de moleculen.

3 Knelpunten en ecologische samenhang