• No results found

Ontwikkelingen

In document dmorgen Zwolle (pagina 18-21)

4. Investeren

4.1. Ontwikkelingen

de werking van het cofinancieringsfonds te veranderen.

Jaarlijks worden de investeringswensen in het investeringsprogramma op een rij gezet. Het investeringsprogramma is een flexibel instrument om jaarlijks een afweging te maken op basis van de voortgang van de projecten en de nieuwe

investeringswensen, die zich voordoen en deze af te zetten tegenover de gemeentelijke financiële mogelijkheden. In het investeringsprogramma dat nu wordt gepresenteerd zijn nieuwe onderdelen opgenomen en reeds genomen besluiten geactualiseerd.

Het investeringsprogramma is geen investeringsbesluit. Het stelt vast voor welke investeringen in de planperiode

voorbereidende werkzaamheden worden gedaan. Per investering zullen de gebruikelijke besluitvormingstrajecten gevolgd worden. Op het go/no go moment kan alsnog de wenselijkheid van de investering worden afgewogen.

4.1. Ontwikkelingen Spoorzone

De belangrijkste toevoeging aan het investeringsprogramma betreft Spoorzone. In de afgelopen periode is er intensief overleg gevoerd met GS, wat geresulteerd heeft in overeenstemming over de visie op de ontwikkeling van de Spoorzone en de

cofinanciering van het OV knooppunt, opdat de raad en provinciale staten hierover in eind 2012/begin 2013 een go/no go besluit kunnen nemen.

Samenvattend is als toekomstbeeld en gemeenschappelijk vertrekpunt geformuleerd; een levendig, multi modale vervoersknoop van landsdelig en regionaal belang en een ruimtelijk economisch kerngebied met betekenis op alle

schaalniveaus. De Spoorzone profileert zich als ontmoetingsplek voor stad, regio en landsdelen en daarmee als economisch en maatschappelijk kerngebied van importantie.

Deze ontwikkeling heeft gevolgen voor de stedelijke programmering. Er wordt een interessante locatie voor veel functies toegevoegd. Dit heeft gevolgen voor locaties elders in de stad, maar zet de stad eveneens voor nieuwe investeringen in de markt. Naar de consequenties voor het stedelijk programmeren wordt momenteel een onderzoek gedaan, waarbij de markt nadrukkelijk betrokken is. Wij willen het stedelijk programmeren zodanig ontwikkelen dat concurrentie tussen locaties in de stad voorkomen wordt en de juiste functies op de juiste plek in de stad worden gevestigd. In de tweede helft van 2012 zullen wij een voorstel aan de raad doen, waarbij we de prioriteit leggen bij de Spoorzone. De stedelijke programma’s zullen worden

geactualiseerd en als basis dienen voor de volgende MPV.

In dit investeringsprogramma leggen wij ten aanzien van de Spoorzone de nadruk op twee punten. Ten eerste de gebiedsontwikkeling en ten tweede de ontwikkeling van de OV knoop door het verplaatsen van het busstation.

Gebiedsontwikkeling

Voor de gehele Spoorzone is het nodig de komende jaren op basis van het toekomstbeeld verdere ontwikkeling mogelijk te maken. Qua ontwikkelingsstrategie stellen wij voor een stapsgewijze en organische ontwikkeling te faciliteren, die in hoofdzaak door marktpartijen zal worden getrokken. Tevens kunnen daarbij aan de orde zijn initiatieven vanuit overheden, die als vliegwiel kunnen fungeren. Voor de plankosten willen wij bij de begroting € 500.000 incidenteel uittrekken. Afhankelijk van de

besluitvorming eind 2012/begin 2013 zullen in de volgende PPN meerjarig nieuwe middelen opgenomen moeten worden.

OV knoop

Voor de verplaatsing van het busstation en de aansluiting op het Zwols hoofdwegennet zijn drie varianten ontwikkeld. Deze bieden zicht op het kunnen realiseren van de gewenste functionaliteiten voor aanzienlijk lagere investeringen dan oorspronkelijk is voorzien. Er zijn vooral kwalitatieve verschillen tussen de mogelijke oplossingen die een nadere zorgvuldige afweging noodzakelijk maken. De komende maanden zullen wij ons nog buigen over de aansluiting op het hoofdwegennet de stedenbouwkundige inpassing.

In dit investeringsprogramma reserveren wij structureel € 3 mln. Dit bedrag is in het vorig investeringsprogramma al

aangegeven en zal via de tweede bezuinigingsronde beschikbaar komen. De provincie zal een voorstel aan PS doen om een substantieel bedrag voor cofinanciering uit te trekken en er is uitzicht op cofinanciering van het rijk uit bestaande regelingen voor de fietsenstalling. Voor het autoparkeren verwachten wij dat marktpartijen de P&R ter hand zullen nemen

Aquamarijn

In relatie tot de ontwikkelingen op de Bagijneweide bereiden wij een verplaatsing van de Aquamarijn voor. Binnen de begrotingspost onderwijs jeugd is hiervoor vooralsnog € 3,4 mln. gereserveerd. Volledig inzicht in de kosten hebben wij op dit moment nog niet. In de loop van 2012 ontvangt u een voorstel met een volledig kosten overzicht.

Binnenstad

In het vorig investeringsprogramma hebben wij tot en met 2015 € 500.000 opgenomen voor het binnenstadprogramma. In de plankosten was van 2013 t/m 2015 nog niet voorzien. Hiervoor hebben wij € 230.000 per jaar opgenomen.

Fietspad Westenholteallee

Teneinde de mogelijkheid te houden de onveilige situatie voor fietsers op te lossen hebben wij

€ 100.000 gereserveerd voor grondaankoop Nationaal Lanschap IJsseldelta

In het programma-akkoord “kansen voor Overijssel” is voor het Nationaal park IJsseldelta een tweede tranche voorzien. Deze nieuwe investering omvat twee bruggen voor het langzaam verkeer en het pontje “kijk in de Vegt”. Deze verbindingen dienen om de relatie tussen Stadshagen en het uitloopgebied te verbeteren. Over dekking van € 300.000 zijn we nog in onderhandeling met de provincie.

Stadsontwikkelfonds

Om flexibel in te spelen op initiatieven en ontwikkelingen storten wij € 6,5 mln. in het cofinancieringsfonds. Het cofinancieringsfonds omvat zodoende € 8,0 mln.

Tegelijkertijd stellen wij voor de doelstelling van het cofinancieringsfonds te verruimen. De doelstelling van het fonds wordt; het tussentijds mogelijk maken van (investerings-) projecten, zowel sociaal als fysiek, die een bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de stad en waarin andere partijen bereid zijn samen met ons te investeren, waardoor wij flexibel in kunnen spelen op de mogelijkheden die zich voordoen in de stad. De naam zal veranderen in stadsontwikkelfonds.

Met deze verruiming wordt het ook mogelijk ontwikkelingen vooruitlopend op grondexploitaties, stadsvernieuwings- en gebiedsontwikkelingsprojecten die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de stad, te financieren. Over de definitieve aanwending vindt besluitvorming in de raad plaats.

PM posten

In dit investeringsprogramma treft u een aantal pm posten aan. Het betreft investeringswensen waarvoor de onderhandelingen omtrent de cofinanciering nog niet rond zijn bij het gereed komen van deze PPN. De knoop A28 en de N35 zijn belangrijke bereikbaarheidsvraagstukken die opgelost moeten worden. Goede bereikbaarheid is van belang voor de economische positie, bereikbaarheid van banen en een prettig woon- en leefklimaat. Het oplossen van deze vraagstukken kunnen we niet alleen. De provincie is daarbij een partner. Wij zijn dan ook in overleg met de provincie over de financiering en zodra dat is afgerond kunt u hierover een voorstel verwachten.

Met name op Voorsterpoort bestaan onzekerheden. De aanbesteding van de exploitatie van de tramlijn Zwolle-Kampen heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. De provincie en de partners beraden zich op het vervolg.

Er bestaat in de markt belangstelling voor vestiging op Voorsterpoort. Het gaat hierbij om delen die bij de laatste exploitatie herziening Voorsterpoort zijn afgesloten. Indien de onderhandelingen tot een positief resultaat leiden, zullen voor de aanleg van de noodzakelijke infrastructuur middelen beschikbaar moeten zijn. Hierbij kiezen wij als uitgangspunt dat door geïnteresseerden een financiële bijdrage wordt geleverd.

Omdat de aanbesteding van de tram geen resultaat heeft opgeleverd, is de noodzaak tot aanleg en de planning van de tunnel op Voorsterpoort onzeker geworden. Vandaar dat de kosten pm geraamd zijn.

De genoemde pm posten zullen indien nodig ten laste van het stadsontwikkelfonds worden gebracht.

In onderstaand overzicht zijn de nieuwe onderdelen het investeringsprogramma opgenomen. In de bijlage treft u een toelichting op de projecten aan.

Project Totaalinvestering Financiering Knoop A28 – N340 incl. maatregelen Hessenpoort 11,5 mln. Via stadsontwikkel + provincie

Spoorzone 58 – 105,5 mln. Provincie, rijk en structureel budget € 3 mln.

Voorsterpoort div. bouwvelden Pm Via stadsontwikkelfonds

Voorsterpoort tunnel 1e fase / 2e fase aanleg/aansl. Pm Via stadsontwikkelfonds

Voorsterpoort verkeersaanpassingen Pm Via stadsontwikkefonds

N35 Pm Via stadsontwikkelfonds + provincie

Fietspad Westenholte-allee 0,10 mln. t.l.v. incidentele ruimte 2013

Planvoorbereidingskosten Binnenstad 0,69 mln. t.l.v. incidentele ruimte 2013t/m 2015

Fietspad Hermelenweg Pm In afwachting van nader onderzoek

Openbaar verlichtingsplan Pm In afwachting van nader onderzoek

Investeringen op een andere wijze gefinancierd Project (bedragen x € 1 mln.)

Aquamarijn pm 3.400.000 Middelen onderwijs en jeugd

Ruimte voor de Vecht-Vechtcorridor 1.600.000 800.000 800.000 Subsidie en verkoop gronden

Nationaal landschap Ijsseldelta 1.950.000

In de vorige PPN zijn middelen gereserveerd voor diverse projecten. Hieronder is overzicht weergegeven en de stand van zaken is in de bijlage toegelicht.

Project (bedragen x € 1.000).

Totaal

Anker 6.300.000 6.300.000 PPN 2012 structureel Nee

Hedon 4.500.000 4.500.000 Nee

Bagijneweide (tekort) 1.400.000 700.000 700.000 stadsontwikkelfonds Ja

Diezerpoort 2.810.000 2.810.000 ISV/decentralisatiefonds Nee

Energie Breecamp-Oost en Dieze-O 2.880.000 1.300.000 1.580.000

980.000 BLS, 600.000

eigen middelen Ja

Fietspad Hanzelijn 1.200.000 1.000.000 200.000 Budget fietsstraten Ja

Hooge Laar 3.600.000 3.600.000 Stadsuitbreiding sport Nee

Kraanbolwerk (onrendabel) 10.900.000 7.500.000 3.400.000

2.500.000 BLS/ 900.000

reserve VG Ja

Onderwijshuisv. brandveiligheid 1.400.000 1.400.000 PPN 2012 structureel Ja

Onderwijshuisv. Onderhoudinvest. 2.984.000 2.984.000 PPN 2012 structureel Per jaar

Openluchtbad 2.800.000 2.800.000 PPN 2012 structureel Ja

Rodetorenbrug 2.000.000 1.000.000 1.000.000 Grex Kamperpoort Ja

Roelenweg-Oost (tekort) 4.000.000 2.000.000 2.000.000 stadsontwikkelfonds Nee

Schellerdriehoek 220.000 220.000 PPN 0212 incidenteel Nee

Wythem 1e fase Via grex

Totaal 46.994.000 18.000.000 29.994.000

In dit investeringsprogramma is niet het Katwolderplein opgenomen. Deze middelen behoeven niet meer gereserveerd te worden omdat de exploitatie geen tekort meer heeft. (zie hiervoor de Beleidsrapportage I)

Investeringsclaims na de planperiode

Nieuwe investeringswensen die niet in het investeringsplan zijn opgenomen, zijn: aankoop belastingdienst, Visie op de Ondergrond gebiedsbeheersplan, voortgezet onderwijs. Deze onderwerpen zullen zich na 2016 aandienen, hoewel de mogelijkheid bestaat dat eerder een besluit ter zake moet worden genomen. De genoemde onderwerpen zullen een groot beslag doen op onze middelen.

In het kader van duurzaamheid streven we naar vervanging van de verlichting in de stad. De onderhoudsbudgetten zijn daarvoor niet toereikend. In de loop van 2012 zullen wij een visie op de vervanging van de openbare verlichting 2012 2022 presenteren. Daarbij zullen we in gaan op het initiatiefvoorstel ‘LED verlichting in de openbare ruimte’ van D’66 De financiële consequenties hiervan zullen wij bij de volgende PPN in het investeringsprogramma afwegen.

De uitbreiding van de structurele lasten voor het investeringsprogramma bedraagt € 3 mln. ingaande in 2015, incidenteel is per 2013 € 330.000 nodig.

Structurele lasten investeringsprogramma

(bedragen x € 1.). 2013 2014 2015 2016

Kapitaallasten:

- Spoorzone (afhankelijk van definitieve keuze) 3.000.000 3.000.000

Totaal kapitaallasten 3.000.000 3.000.000

Investeringsprogramma incidenteel

(bedragen x € 1.000). 2013 2014 2015 2016

Plankosten binnenstadsprogramma 230.000 230.000 230.000

Fietspad Westenholteallee 100.000

totaal 330.000 230.000 230.000

In document dmorgen Zwolle (pagina 18-21)