• No results found

Ontwerpen van de beleidsuitvoering

In document H1. Inleiding (pagina 21-24)

Nu de beleidsinstrumenten in kaart zijn gebracht, moeten ze toegepast worden. Het is belangrijk dat er wordt besloten wie er verantwoordelijk zijn voor de uitvoering. Een belangrijke vraag die gesteld moet worden luidt als volgt: door wie en hoe kan elk instrument worden toegepast? De organisatie en het proces wordt in dit hoofdstuk ontworpen (Hoogerwerf, 2008). De organisatie en het proces van de beleidsuitvoering zullen per instrument behandeld worden, om zo duidelijkheid te creëren, behalve onderscheid in de instrumenten, zullen de twee einddoelen onderscheiden worden.

‘Het verbeteren van het gedrag van ouders langs de lijn, door middel van interventies, in een vroeg stadium, gericht op signalen van de gevolgen: trots, fanatisme, uitlaatklep en bescherming, de verbetering moet aan het einde van voetbalseizoen 2013/2014 aan te tonen zijn aan de hand van enquêtes’.

Voorlichting in de kantine gericht op ouders

De voorlichtingen voor ouders zullen moeten worden uitgevoerd door een willekeurig bestuurslid.

Dit bestuurslid zal, worden bijgestaan door een trainer/leider van een jeugdteam, omdat de

trainer/leider het wangedrag van ouders langs de lijn wekelijks meemaakt. Zo staat er tevens iemand met praktijkervaringen voor de groep, dit zal de geloofwaardigheid kracht bijzetten. De

bestuursleden van de vereniging zijn allen in staat om overtuigend te presenteren, de vereniging zal hier een trainer/leider bij moeten zoeken die tevens over overtuigingskracht beschikt. Er moet een sterk en bovenal capabel tweetal staan, om bewustwording te creëren. De middelen die noodzakelijk zijn voor deze voorlichting zijn reeds voorhanden. Er moet een overtuigende PowerPointpresentatie gemaakt worden door het bestuurslid (hierbij moet de indeling uit figuur 4.2 aangehouden worden).

Om deze presentatie te projecteren zal de projector in de kantine gebruikt moeten worden. De avond is compleet kosteloos voor de vereniging, daar de bestuursleden en trainers/leiders vrijwillige taken verrichten.

Posters met daarop cartoons/strips die het gedrag van ouders langs de lijn vertalen

Het bestuur zal vast moeten stellen welke cartoons/strips geschikt zijn voor het te bereiken doel. Om keuzemogelijkheden te creëren en andere vrijwilligers te betrekken in het proces, kan het bestuur de keuze maken om vrijwilligers te vragen, te helpen bij de zoektocht naar de meest geschikte

cartoons/strips. De vrijwilligers zijn dus in principe het creatieve brein, maar de bestuursleden zullen de definitieve keuze maken om orde te houden. Dit ‘team’ moet zeer zeker in staat zijn het

instrument succesvol te maken. Als het/de ontwerp(en) klaar zijn zal het naar de drukker van de vereniging, Wink, moeten worden gestuurd om het op A1 formaat af te drukken. De kosten per poster zullen +/- €10,- bedragen. Dit zijn tevens de enige financiële middelen die een rol spelen met betrekking tot dit instrument, daar de bestuursleden en overige vrijwilligers, vrijwillige taken

verrichten.

21 Gedragsregels voor ouders op posters

De tekstkeuze zal uiteraard uitgevoerd worden door het bestuur, dit zal in overleg gebeuren met trainers/leiders, omdat zij wekelijks betrokken zijn bij het ‘probleem’. Dat er meer mensen betrokken worden, zal het draagvlak alleen maar ten goede komen. Het bestuur en de trainers/leiders

beschikken over de juiste capaciteiten, om doordacht de gedragsregels voor ouders langs de lijn op te stellen. Wanneer de gedragsregels zijn opgesteld en uitgewerkt, kan het ontwerp naar Wink worden gestuurd om het op A0 formaat af te drukken. De Kosten per poster zullen +/- €10,- bedragen. Financieel gezien is dit het enige dat relevant is voor de vereniging, er zullen verder geen kosten gemaakt worden. De gedragsregels met betrekking tot de ouders zullen samengevoegd worden op een poster met de gedragsregels voor de leden.

In figuur 4.2.1 is een schematisch overzicht te zien van de afzonderlijke instrumenten, om een duidelijk overzicht te creëren.

Instrument Uitvoerder Middelen Kosten

Voorlichting Bestuursleden &

trainers/leiders

PowerPoint, projector

NVT Posters met cartoons/strips Bestuursleden &

willekeurige vrijwilligers

Word, posters van A1 formaat

+/- € 10,- per poster

Posters met gedragsregels Bestuursleden &

trainers/leiders

Word, posters van A0 formaat

+/- € 10,- per poster

Figuur 4.2.1: schematisch overzicht instrumentarium ouders langs de lijn.

‘Het gedrag van spelers richting scheids- en grensrechters verbeteren, door middel van interventies, in een vroeg stadium, gericht op signalen van de gevolgen: emoties, volggedrag, drang om te bewijzen en haantjesgedrag, de verbetering moet aan het einde van voetbalseizoen 2013/2014 aan te tonen zijn aan de hand van enquêtes en wedstrijdverslagen van scheidsrechters’.

Voorlichting in de kantine gericht op trainers/leiders

De voorlichtingen gericht op trainers/leiders zullen moeten worden gegeven door bestuursleden, eventueel ondersteund door een speler die praktijkervaringen heeft met de gang van zaken in de kleedkamer. De bestuursleden zijn allen in staat overtuigend te presenteren en dus de juiste informatie en tips over te brengen op het publiek. Het bestuur zal een PowerPoint presentatie moeten opstellen, met de opbouw die aangegeven is in figuur 4.1. Om de presentatie te kunnen geven en zichtbaar te maken voor het gehele publiek, moet gebruik gemaakt worden van de projector in de kantine. Financiële middelen zijn voor dit instrument irrelevant, de presentatie, de projector, de bestuursleden en een eventuele speler zijn allen kosteloos of reeds voorhanden.

Aanvoerdersband met een boodschap

Het ontwikkelen van een aanvoerdersband met een boodschap is de taak van het bestuur, dit zal in samenwerking worden gedaan met aanvoerders van alle teams, om zo draagvlak te creëren onder de genen die de band moeten dragen, dat is zeker niet onbelangrijk. Het is de taak van het bestuur om in overleg de aanvoerders een boodschap te creëren die op de band moet komen te staan. Het advies dat eerder in dit voorstel gegeven is luidde als volgt: ‘In de strijd voor sportiviteit, laten we voetbal leuk houden’, het bestuur is in staat om zelf af te wegen wat de beste tekst is, dus het gegeven advies is optioneel. Het drukken en bestellen van de aanvoerdersbanen brengt natuurlijk een kostenplaatje met zich mee. De aanvoerdersbanden kunnen ontworpen en besteld worden op de website www.sportcreations.nl, de prijs per aanvoerdersband is € 9,95. Geadviseerd wordt om er 35 te bestellen, om zo alle teams te voorzien en een aantal reserve aanvoerdersbanden achter de hand te hebben.

22 Handtekening voor goed gedrag

Bestuursleden zullen verantwoordelijk zijn voor het opstellen van de gedragsregels, het bestuur is capabel om dit uit te voeren, omdat men weet wat het verwacht van spelers, men zal met deze kennis een pakkende tekst kunnen ontwerpen. Het gedrag van spelers jegens scheids- en

grensrechters moet natuurlijk een centrale rol krijgen in het ontwerp. Financieel gezien brengt het geen kosten met zich mee, het kost alleen tijd en menskracht om een ontwerp te maken.

‘Fair play’ prijs

De ‘fair play’ prijs is allereerst een kwestie van het bijhouden van het gedrag van de teams.

scheidsrechters moeten na elke gefloten wedstrijd een kort ‘verslag’ uitbrengen van eventuele voorvallen. Het bestuur heeft hierin een sturende functie, zij moet er voor zorgen dat er altijd iemand aanwezig is op de club die in staat is het verslag in ontvangst te nemen. In de loop van het seizoen wordt er op deze manier een bestand opgebouwd, aan de hand van dit bestand, kan het bestuur aan het eind van het seizoen, bepalen wie in aanmerking komen voor de ‘fair play’ prijs. Het proces zelf brengt geen kosten met zich mee, de ‘fair play’ prijs uiteraard wel. De prijs voor het sportiefste team zal rond de € 300,- liggen, dit zijn dus de enige kosten die het instrument met zich meebrengt.

Gedragsregels voor spelers op posters

Het tweede deel van de gedragsposter, heeft betrekking tot gedragsregels voor de spelers. Het eerste deel is reeds besproken: gedragsregels voor ouders langs de lijn (kopje: ‘gedragsregels voor ouders op posters’, p.20). Voor het tweede deel van de poster zijn het bestuur en de commissies verantwoordelijk. Er zullen waardige gedragsregels voor op de poster bedacht moeten worden, indien nodig wordt hier een vergadering voor ingepland. Het bestuur en de commissies zijn, in samenwerking, capabel om overtuigende gedragsregels op te stellen en hiermee draagvlak te creëren. Het ontwerp moet vervolgens naar Wink worden verstuurd om het op A0 formaat af te drukken. De kosten zijn reeds besproken, ter herhaling: de poster waarop de gedragsregels gedrukt worden, kost +/- 10,- per poster.

In figuur 4.2.2 is een schematisch overzicht te zien van de afzonderlijke instrumenten, om een duidelijk overzicht te creëren.

Instrument Uitvoerder Middelen Kosten

Voorlichting Bestuursleden &

Bestuursleden A4 blad met gedragsregels

NVT

‘Fair play’ prijs Bestuursleden &

scheidsrechters

Figuur 4.2.2: schematisch overzicht instrumentarium spelers op het veld.

23

H5. Beoordeling van de mogelijke

In document H1. Inleiding (pagina 21-24)