• No results found

beoordeling van de mogelijke maatregelen:

In document H1. Inleiding (pagina 53-64)

H5. Beoordeling van de mogelijke maatregelen

Hoofdstuk 5 beoordeling van de mogelijke maatregelen:

o Stap 7 Hoogerwerf: afwegen van de kosten en baten o Wat zijn de voordelen?

o Wat zijn de nadelen?

Hoofdstuk 6 conclusie:

o Wat is de beste maatregel?

o Waarom is dit de beste maatregel?

Hoofdstuk 7 aanbevelingen

o Stap 8 Hoogerwerf: uiteindelijke formulering van het beleidsontwerp.

Het beleidsplan zal de volgende pakkende titel krijgen: ‘sportiviteit & respect op nummer één’.

53

Onze doelstellingen met betrekking tot het beleidsvoorstel zijn als volgt:

o De problemen van de voetbalvereniging aan het licht krijgen, door middel van het verspreiden van enquêtes en het houden van een interview. Deze gegevens willen we verwerken in SPSS om een probleemsituatie te kunnen schetsen. We willen dit uiterlijk eind week vijf gerealiseerd hebben.

o We willen aan het eind van blok twee een sterk beleidsvoorstel inleveren, met daarin overtuigende instrumenten die perfect aansluiten bij de vastgestelde problemen. De

instrumenten kunnen bruikbaar worden verklaard als ze positief beoordeeld zijn door school.

54

H4. Projectactiviteiten

Tijdens dit project moeten er een aantal activiteiten verricht worden om ons doel te bereiken, deze activiteiten zullen in chronologische volgorde afgewerkt worden. Planning is essentieel bij de uitvoering van de activiteiten.

o Samenwerkingsovereenkomst

Het is voor de groep duidelijk wat er van ieder individu verwacht wordt.

Planning:

Ruben Veenstra en Wout Veldhuis zullen verantwoordelijk zijn voor het uitwerken van de samenwerkingsovereenkomst, de samenwerkingsovereenkomst moet in week één afgerond zijn.

o Plan van aanpak

In het plan van aanpak wordt duidelijk waarom het beleidsvoorstel geschreven zal worden en wat hierbij van belang is.

Planning:

Bram Schweckhorst en Tom Dinnessen zullen voor dit onderdeel verantwoordelijk zijn, het plan van aanpak moet eind week twee afgerond zijn.

o Opstellen van een enquête en interviewvragen

Er moet een enquête opgesteld worden om aan het beleidsvoorstel te kunnen starten, de enquêtes kunnen door middel van SPSS geanalyseerd worden. De interviewvragen zullen een handvat bieden bij de probleemanalyse

Planning:

Wout Veldhuis en Randy Ophof zijn verantwoordelijk voor het opstellen van de enquête en interviewvragen, dit moet in week drie gereed zijn.

o Beleidsonderzoek en beleidsanalyse

We gaan onderzoek doen naar sportiviteit & respect bij V.V. Gendringen, vervolgens stellen we een beleidsplan samen om een sterk beleid te voeren.

Afname van enquête: zorgen dat de enquêtes ingevuld worden door de juiste personen. Dit doen we door de enquêtes op de club af te nemen.

Enquête resultaten: de resultaten van de enquête overzichtelijk verwerken.

Afname van interview: we zullen voorzitter Alwin Schweckhorst interviewen.

Resultaten van het interview: de resultaten van het interview zullen verwerkt worden in een goed lopend verhaal.

Planning:

De enquêtes zullen worden afgenomen en verwerkt worden in SPSS door Bram Schweckhorst en Ruben Veenstra, in week vijf moet het gereed zijn.

o De stappen van Hoogerwerf (2008) moeten doorlopen worden

De acht stappen van Hoogerwerf (zie hoofdstuk 3) moeten doorlopen worden om een gestructureerd beleidsvoorstel af te leveren.

Planning:

Stap 1 en 2: zoals bovenstaand reeds vermeldt is, Bram Schweckhorst en Ruben Veenstra zijn verantwoordelijk voor de analyses en dienen dit in week vijf af te hebben.

Stap 3: de oorzaken en gevolgen zullen worden geanalyseerd door Tom Dinnessen, het moet in week zes gereed zijn.

55

Stap 4: het formuleren van het einddoel wordt gedaan door Randy Ophof, hij dient het einddoel begin week zeven af te hebben.

Stap 5: het overwegen van de beleidsinstrumenten zal gedaan worden door Wout Veldhuis en dient eind week zeven ingeleverd te worden bij de projectleider.

Stap 6: het ontwerp van de beleidsuitvoering zal gedaan worden door Bram Schweckhorst, hij dient deze stap begin week acht afgerond te hebben.

Stap 7: het afwegen van de kosten en baten zal gedaan worden door Ruben Veenstra, dit onderdeel moet eind week acht gereed zijn.

Stap 8: het uiteindelijke beleidsontwerp zal opgesteld worden door Wout Veldhuis, Tom Dinnessen en Randy Ophof en moet in week negen gereed zijn, zodat het gehele voorstel eind week negen ingeleverd kan worden.

o Afspraak met bestuursvoorzitter van V.V. Gendringen

We hebben regelmatig afspraken met de voorzitter van V.V. Gendringen: Alwin

Schweckhorst. We bespreken hierin de voortgang. We zullen ook tussentijds overleggen over bepaalde uitkomsten of over ideeën van ons als groep.

Planning:

We willen iedere twee weken een afspraak inplannen, om zo een hoge kwaliteit te waarborgen. Bram Schweckhorst is verantwoordelijk voor het regelen van de afspraken.

o Feedback op de producten

We krijgen op verschillende manier feedback op de producten. We geven als groep feedback op elkaars werk, we krijgen feedback van de voorzitter van V.V. Gendringen en van de leraren op school. Dit betekend dat de kwaliteit hoog zal blijven.

Planning:

De gehele groep moet iedere week scherp zijn op mogelijkheden voor feedback, zodat de kwaliteit van het voorstel hoog blijft.

o Individuele praktijkopdracht

Bijwonen van een raadsvergadering met sport op de agenda.

Planning:

Dit is voor ieder groepslid individueel te bepalen.

o Presentatie van individuele praktijkopdracht

De raadsvergadering die bezocht is moet gepresenteerd worden tijdens de les.

Planning:

Dit is voor ieder groepslid individueel te bepalen.

o Posterpresentatie

Het gehele beleid moet op een poster gepresenteerd worden. Voor deze presentatie zal een voldoende gehaald moeten worden om het eindproduct in te mogen leveren.

Planning:

De poster zal op school worden gemaakt, we zullen tijdens de werkcolleges samen komen, om de poster gezamenlijk te maken. Eind week zeven moet de poster af zijn. Bram

Schweckhorst en Ruben Veenstra zullen de poster in week 8 presenteren.

56 o Het eindproduct:

Het eindproduct is waar het uiteindelijk om gaat, het bevat een compleet beleidsvoorstel volgens de stappen van Hoogerwerf (2008) met als bijlagen: de enquête, de interviewvragen, SPSS beleidsanalyses, het plan van aanpak en een samenvatting van de raadsvergadering per student.

Planning:

Het eindproduct moet eind week negen af zijn, het geheel zal gevormd worden door de hele groep. Iedereen is verantwoordelijk voor het op tijd uitvoeren van zijn taken om zo het eindproduct op tijd af te hebben.

57

H5. Producten

De producten zijn deels benoemd in hoofdstuk 4: de projectactiviteiten. ter verduidelijking van welke producten er relevant zijn, zullen ze in dit hoofdstuk één voor één benoemd worden. Het beleidsplan zal ingeleverd worden als een samenvoeging van de volgende producten:

o Plan van aanpak

Er moeten duidelijke afspraken worden gemaakt en er moet in kaart worden gebracht wat er gedaan moet worden. De vereniging is betrokken geweest bij dit proces, er zijn afspraken gemaakt over o.a. feedback momenten.

o Enquête

De enquête zal de kern vormen van de probleemanalyse, de uitkomsten van de enquêtes zullen ingevoerd worden in SPSS en vervolgens geanalyseerd worden.

o Interviewvragen

De interviewvragen zullen een extra handvat bieden bij het vaststellen van het probleem.

o SPSS beleidsanalyse

De belangrijke data die uit de SPSS analyse naar voren komen, zullen verwerkt worden in het plan.

o Raadsvergaderingen

Er moet door ieder groepslid een samenvatting gemaakt worden van de bezochte raadsvergadering. Deze samenvatting zal worden toegevoegd in de bijlagen.

o Posterpresentatie

Het gehele beleid moet op een poster gepresenteerd worden. De vereniging zou de wens uit kunnen spreken om de poster op te hangen in de kantine.

o Het beleidsvoorstel

Het beleidsvoorstel is het belangrijkst van alle producten, alles draait hierom. Er zal duidelijk naar voren komen wat er verbeterd moet worden en hoe we adviseren dit te verbeteren.

58

H6. Kwaliteit

Waarborging van de kwaliteit is van uiterst belang om een goed eindproduct af te leveren. We hebben als groep duidelijke afspraken gemaakt over de verdeling van het werk, voor zover er over verdeling gesproken kan worden, we zullen namelijk veel samenkomen, om gezamenlijk aan het beleidsplan te werken. We houden nauw contact met V.V. Gendringen voor o.a. adviezen, het uitwisselen van ideeën en tussentijdse evaluaties. Als we bepaalde onderdelen tussentijds in moeten leveren zullen we zorgen dat we het zo goed mogelijk in orde hebben, om een goede feedback te kunnen krijgen. Om het beleidsvoorstel tussentijds goed in orde te hebben, zullen we volgens het afgesproken schema werken.

We zullen iedere week gezamenlijk als groep evalueren tijdens de werkcolleges. Het wordt belangrijk gevonden door de groep, dat er een kritische noot wordt geslagen. Het acceptatievermogen binnen de groep is groot, dit zal een stimulans zijn voor de kwaliteit van het plan. De samenkomst met V.V.

Gendringen eens in de twee weken, zal eveneens een sterke stimulans zijn voor de kwaliteit van het beleidsplan. Bij V.V. Gendringen hebben ze ervaring wat betreft het uitvoeren van beleid, tijdens de bijeenkomsten zullen we dus sterke en betrouwbare adviezen krijgen.

Een goede structuur is ook onderdeel van de kwaliteit van het eindproduct, om een goede structuur aan te houden maken wij gebruik van de stappen van Hoogerwerf (2008) en de structuur van Berkenbosch (2003), de opbouw hiervan is reeds behandel in hoofdstuk 3.

Om kwaliteit te garanderen, moet het eindproduct volgens V.V. Gendringen en onze groep voldoen aan verschillende eisen:

o Het eindproduct moet overtuigende probleemanalyses bevatten;

o Het eindproduct moet duidelijke en realistische instrumenten bevatten;

o Het voorstel moet uitvoerbaar zijn;

o Het voorstel moet doeltreffend en aanvaardbaar zijn.

59

H7. Projectorganisatie

In de samenwerkingsovereenkomst zijn duidelijke afspraken gemaakt, iedereen weet waar hij aan toe is en wat er van hem verwacht wordt. We zullen de activiteiten veelal samen uitvoeren. Wij als groep hebben elkaars nummers en e-mail adressen uitgewisseld, op deze manier zijn we constant bereikbaar voor elkaar. Iedereen heeft evenveel zeggenschap binnen de groep, enige vereiste is wel dat de contacten met V.V. Gendringen via de projectleider gaan, dit om professionaliteit te

waarborgen.

Met V.V. Gendringen kunnen we op aanvraag afspraken maken, aangehouden is dat we om de 2 weken met elkaar gaan zitten om elkaars vragen te beantwoorden. De communicatie binnen onze groep zal voornamelijk via de mobiele telefoon gaan, door de groep is besloten dat dit het best werkbaar is. We zullen ieder werkcollege als groep onderling bij elkaar komen om te ‘vergaderen’.

We zullen tijdens deze bijeenkomsten bespreken hoe de voortgang is, wat verbeterd moet worden en wat goed gaat. De informatie die ieder individu van het groepje verzameld en verwerkt zal afgerond worden verstuurd naar projectleider, hij zal het verwerken tot een geheel. Het geheel dat gevormd is door de projectleider zal getoond worden aan de voorzitter van V.V. Gendringen en besproken worden. Iedereen zal individueel zijn informatie opslaan, de projectleider zal het complete plaatje onder zijn bewind houden. Wanneer de individueel gemaakte opdrachten zijn samengevoegd, zal de projectleider het eens per week rondsturen via de mail naar de rest van de groep. De reden van het rondsturen is feedback van de groep en de zekerheid dat het geheel niet kwijt te raken.

De projectgroep bestaat uit de volgende studenten:

- Bram Schweckhorst (projectleider);

- Ruben Veenstra;

- Wout Veldhuis;

- Tom Dinnessen;

- Randy Ophof.

60

H8. Risico’s

Risico met betrekking tot het beleidsplan voor V.V. Gendringen is er vrijwel niet. We creëren een compleet nieuw beleidsplan, het risico dat we langs een eerder uitgevoerd beleidsplan heen werken is er dus niet. De beleidsinstrumenten die gekozen moeten worden, brengen eventueel kosten met zich mee, dit zullen geen grote bedragen zijn, tevens heeft de vereniging uitgesproken het geen probleem te vinden om te investeren. Om miscommunicatie en andere onduidelijkheden te

voorkomen komen we eens in de twee weken samen met de voorzitter van V.V. Gendringen. Al deze factoren maken de risico’s die komen kijken bij het beleidsplan minimaal.

Als groep zijn er wel enkele aanwijsbare risico’s, zo wonen alle groepsleden ver van elkaar vandaan.

Het is buiten de werkcolleges dus moeilijk om bij elkaar te komen, dit is deels opgelost door middel van een groepsgesprek via de mobiele telefoon. Een andere probleem is e verschillende schrijfstijl die elk groepslid heeft, het moet natuurlijk wel één geheel worden. Op deze risico’s moet een oogje gehouden worden.

61

H9. Literatuurlijst

Literatuur:

o Hoogerwerf, A. & Herweijer, M. (2008). Overheidsbeleid. Alphen aan de Rijn: Kluwer Internet:

o KNVB (2012). Geraadpleegd op 10 november, afkomstig van

http://www.knvb.nl/nieuws/25821/campagne-sportiviteit-en-respect-hoe-vaak-piep-jij o NOS (2012). Geraadpleegd op 10 november, afkomstig van

http://nos.nl/artikel/431976-massale-vechtpartij-op-voetbalveld.html

62

H10. Nawoord

Voor het schrijven van een beleidsplan, hebben we een plan van aanpak geschreven volgens de structuur van Roel Grit, we hebben de relevante onderdelen belicht:

- Achtergronden - Projectopdracht - Projectactiviteiten - Producten

- Kwaliteit

- Projectorganisatie - Risico’s

Het schrijven van het plan van aanpak was het eerste wapenfeit van onze samenwerking, het verliep goed. Iedereen heeft de afgesproken opdrachten uitgevoerd en in goede staat ingeleverd. We hebben het plan van aanpak dus ruim op tijd in kunnen leveren voor feedback. Het belangrijkste aspect was dat elk lid van de groep begrijpt wat zijn taken zijn en hoe het eindproduct eruit komt te zien, dit is in orde in binnen onze groep. We zijn er klaar voor om een start aan het beleidsvoorstel te maken.

63

10.5 Samenvatting raadsvergadering per student

In document H1. Inleiding (pagina 53-64)