• No results found

Deel II - TECHNISCHE EN FUNCTIONELE AFSPRAKEN

A. Ontwerp- en realisatiefase

Overkappings- en leefbaarheidsprojecten

Het Project is aangepast door de toevoeging van de geselecteerde overkappings- en leefbaarheidsprojecten in de Antwerpse Ringzone en heeft geresulteerd in het geoptimaliseerde voorkeursontwerp zoals omschreven in het project-MER.

De Stad zal opdrachtgever dan wel mede-opdrachtgever zijn, op het grondgebied van de stad Antwerpen, voor de overeengekomen inrichting van het maaiveld in het Over de Ring-proces onder leiding van de intendant. Indien mogelijk, kunnen deze (delen van de) geselecteerde Leefbaarheidsmaatregelen als Samengevoegde Werken in opdracht van de Stad aan het Project worden toegevoegd.

Afspraken tussen Partijen en intendant werden in een Afsprakennota gemaakt.

Toegankelijkheid

Lantis verbindt zich ertoe, en draagt de hieraan verbonden kosten, om ervoor te zorgen dat de toegankelijkheid voor voertuigen (alle modi) en personen, brandweer en andere hulpdiensten, tot de terreinen en gebouwen in het Deelgebied, niet langdurig wordt verhinderd door de Werken in het Deelgebied. Indien de toegangsmogelijkheden ook door werken van derden en/of de Stad worden ingeperkt of belemmerd, is Lantis bereid met die derden en/of met de Stad in overleg te treden betreffende een oplossing voor de toegankelijkheid en de verdeling van de kosten.

Na de Werken Realisatie moeten de terreinen en gebouwen in het Deelgebied minstens even goed toegankelijk zijn als ervoor. Verlies aan reglementaire parkeerplaatsen, ook op openbaar domein, zoals door Partijen schriftelijk zal worden vastgelegd, wordt gecompenseerd. Deze bepalingen gelden tenzij Partijen anders overeenkomen in onderling overleg of tenzij anders in consensus beslist op de gemeentelijke begeleidingscommissie (“GBC”) of, sinds 2019, de Projectstuurgroep.

Omleidingswegen

Bij de realisatie van de Oosterweelverbinding worden op verschillende locaties de bestaande verkeersstromen sterk gehinderd of onmogelijk gemaakt.

Lantis verbindt zich ertoe, en draagt de hieraan verbonden kosten, om tijdens de Werken Realisatie omleidingswegen voor het verkeer (i.e. voetgangers, fietsers, openbaar vervoer (behalve bovengrondse tramspoor ter hoogte van Schijnpoort dat wordt geknipt), en gemotoriseerd verkeer) aan te leggen en te onderhouden.

Indien omleidingen voorzien worden op bestaande wegenis, worden deze ook voorafgaandelijk met de stad Antwerpen en de betrokken wegbeheerder besproken en ter goedkeuring voorgelegd aan de bevoegde instantie. De draaiboeken Openbaar Domein zijn bepalend bij de uitwerking van de omleidingswegen.

14

Indien tijdens de Werken wordt vastgesteld dat een vermeld omleidingstraject of een fietsverbinding niet uitvoerbaar of niet werkbaar is, plegen Partijen overleg over de gehele of gedeeltelijke aanpassing van het traject of verbinding.

Bereikbaarheid van het Kattendijk-, Asia- en Houtdok

De bouw van een aanvaarbumper met daarvoor een aanvaarberm in het Amerikadok dient voor de afscherming van de Kanaaltunnels tegen langsvarende schepen of tegen schepen die in de naastliggende zwaaikom zwaaien. Door de bouw ervan zal de toegang naar het Kattendijkdok via de Siberiabrug tijdelijk afgesloten worden voor de duur die nodig is om de aanvaarbumper en -berm te bouwen. Deze werken moeten plaatsvinden in een periode die bepaald wordt in overleg met de Stadshaven.

Door de bouw van de Kanaaltunnels zullen de toegangen naar het Kattendijkdok en het Asiadok, vanuit het Amerikadok en het Albertkanaal, tijdelijk afgesloten worden voor de duur die nodig is om de tunnels voor die toegangen te bouwen, en in een periode die bepaald wordt door de fasering van de Werken. Echter zullen beide toegangen niet gelijktijdig afgesloten worden.

Het Kattendijk-, Asia- en Houtdok blijven bereikbaar voor de scheepvaart via de Kattendijksluis en de Mexicobruggen (via het Houtdok). De Kattendijksluis is beperkt in lengte en in getijdenvensters. Tijdens de onderbreking van de Siberiabrug zullen de Mexicobruggen dezelfde venstertijden overnemen. De bruggen worden door derden bediend. Lantis zal, in overleg met de Stadshaven, afspraken maken met die derden voor de bediening van de Mexicobruggen respectievelijk de Kattendijksluis, om de maximale bereikbaarheid van het stedelijk havengebied tijdens de Werken te garanderen, alsook voor de eventuele kosten.

Lantis zal, in overleg met de Stad, voorafgaand aan en tijdens de Werken Realisatie in het stedelijk havengebied, tijdig de nodige communicatie voorzien naar de relevante doelgroepen met betrekking tot de timing en voortgang van dat deel van de Werken, de impact ervan op het stedelijk havengebied en de minderhindermaatregelen die desgevallend genomen worden. De Stad levert hiervoor alle beschikbare informatie aan en verbindt zich ertoe om deze informatie ook maximaal te verspreiden via de relevante stadskanalen.

De Stad staat niet in voor de kosten, ten gevolge van de tijdelijk beperkte toegang tot het stedelijk havengebied door de Werken.

Verkeershinder tijdens Realisatie

Om de hinder voor het verkeer tijdens de werken te beperken, wordt door Lantis een minderhinderaanpak voorgesteld, in samenspraak met de verschillende stakeholders.

Deze aanpak omvat maatregelen die de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid van de stad Antwerpen, van de haven en alle aangelanden van het projectgebied (handelaars, ondernemers, bewoners) tijdens de werken bevorderen. Deze maatregelen kunnen betrekking hebben op zowel fiets-, auto-als vrachtverkeer

In eerste instantie worden belemmeringen van het wegverkeer (alle modi) dan wel scheepvaartstremmingen in het stedelijk havengebied ingevolge de Werken in het Deelgebied

15

zoveel mogelijk beperkt teneinde het functioneren van de stad Antwerpen minimaal te hinderen binnen de realistische (waaronder financieel haalbare) mogelijkheden van de Werken.

Indien er zich toch belemmeringen voordoen, zal de hinder zo veel mogelijk beperkt worden door het nemen van de nodige maatregelen (omleidingen, informatie, …). Om een goede afstemming hierover te bereiken, wordt een periodiek overleg georganiseerd tussen Lantis en de Stad, het BLVC-overleg.

Deze werkgroep zal ook de flankerende maatregelen die genomen worden om de hinder te beperken, bespreken en voorstellen hiertoe binnen de organisaties lanceren.

Lantis heeft de intentie om elke vorm van verwachte hinder minimum acht kalenderweken voor het wegverkeer (in functie van aanpassingen aan verkeersregelinstallaties) en twee kalendermaanden voor de scheepvaart in het stedelijk havengebied, op voorhand te signaleren aan de Stad. Lantis zal, in overleg met de Stad, in functie van de aard van de hinder, maatregelen nemen om deze hinder te signaleren (door de Aannemer OWV) en te communiceren. Partijen zullen in onderling overleg en te gepasten tijde een exhaustieve lijst opmaken van dergelijke maatregelen. De Aannemer OWV zal de signalisatie plaatsen en onderhouden.

Partijen verbinden zich ertoe hun volle medewerking te zullen verlenen aan het realiseren van deze doelstellingen. Deze doelstellingen worden door Lantis verwerkt in het bestek en (deze delen van) het bestek worden bij het opstellen van het bestek voorgelegd aan de Stad.

Lantis zal de bereikbaarheid van de functies gelegen in het Deelgebied tijdens de Werken Realisatie niet verhinderen en probeert de hinder te beperken:

(a) Lantis doet alles binnen haar mogelijkheid om de bereikbaarheid van handelaars en ondernemers, publieke instellingen en aangelanden in het Deelgebied te garanderen;

(b) Lantis engageert zich om, samen met de Stad, in gezamenlijk overleg te treden met de organisatoren van evenementen, om de bereikbaarheid ervan tijdens de Werken te garanderen. De Stad zal de planning van de betreffende evenementen minimaal 9 kalendermaanden op voorhand doorgeven.

Werfverkeer – grondafvoer, aan- en afvoer van materiaal en materieel – voor de Werken gebeurt maximaal over water om de hinder voor bewoners en bedrijven in het Deelgebied maximaal te beperken. Lantis zal daartoe de nodige bepalingen in haar bestekken opnemen.

Werfroutes over de weg in het Deelgebied – aan- en afvoer van grond, materiaal en materieel – worden maximaal gescheiden van het ‘gewone’ verkeer en door Lantis en/of de Aannemer OWV ter goedkeuring voorgelegd aan de Stad.

Leefbaarheid

Lantis verbindt zich ertoe de overlast voor de omgeving als gevolg van bouwactiviteiten en bouwverkeer zoveel als mogelijk te minimaliseren binnen de realistische (waaronder financieel haalbare) mogelijkheden van de Werken. Het gaat hierbij om stofvorming, verlichting, vervuiling, zichthinder, trilling, schade en geluid. Hierbij wordt concreet gedacht aan (het beperken van de) hinder zoals (overmatig) stof, geluid, trillingen, licht, rook, geur, e.d. Ook

16

onveiligheid ingevolge de werf en schade aan of vervuiling van wegen (m.i.v. waterwegen) is te vatten onder hinder voor de leefbaarheid.

Lantis verbindt zich ertoe dat het werfverkeer zich conformeert aan de regelgeving rond de lage emissiezone (LEZ) met het oog op het beperken, minimaliseren en/of vermijden van de overlast voor de omgeving als gevolg van de bouwactiviteiten en het bouwverkeer, want ook de uitstoot is te vatten onder hinder voor de leefbaarheid. Lantis zal daartoe in haar bestekken de nodige bepalingen, ook met betrekking tot de wegsignalisatie, opnemen.

Enkele voorziene omleidingswegen en werfwegen, ook voor de R1, komen te liggen nabij of te midden van een stedelijke omgeving of in schoolomgevingen in Deelgebied.

Hinder van omwonenden of scholen ingevolge de Werken Realisatie in het Deelgebied worden zoveel mogelijk beperkt teneinde het functioneren van de stad Antwerpen minimaal te hinderen binnen de realistische (waaronder financieel haalbare) mogelijkheden van de Werken. In die zin dienen alle nodige voorzorgen te worden genomen opdat de omwonenden en de naburige scholen door de Werken in het Deelgebied niet méér dan nodig worden gehinderd.

Partijen verbinden zich ertoe hun volle medewerking te zullen verlenen aan het realiseren van deze doelstellingen. Deze doelstellingen worden door Lantis verwerkt in het bestek en (deze delen van) het bestek worden bij het opstellen van het bestek voorgelegd aan de Stad.

Sociale/ruimtelijke veiligheid tijdens realisatie

Lantis en de Stad werken gezamenlijk een specifieke checklist ‘sociaal-veilige werfomgeving’ uit.

Deze checklist zal mee in de scope van de Oosterweelverbinding worden opgenomen en zo aan de Aannemer worden opgelegd.

Lantis streeft omwille van de veiligheid naar een werf die maximaal is afgesloten.

Ligplaatsen in stedelijk havengebied

De Stad, zal via de Stadshaven, ook tijdens de Werken Realisatie, ligplaatsen in het stedelijk havengebied toekennen via de administratieve procedure stedelijk havengebied en op basis van de beleidsnota Waterplan+ en het Politiereglement (door de gemeenteraad goedgekeurd op 26 oktober 2015, en de toekomstige wijzigingen) voor het stedelijk havengebied.

Via deze administratieve procedure en aan de hand van deze voorwaarden, beoordeelt de Stad iedere aanvraag, en kan de Stad ligplaatsen toekennen aan schepen die niet langer in het Straatsburgdok en het Albertkanaal terecht kunnen ten gevolge van de Werken Realisatie door Lantis.

De Stad staat enkel in voor het toekennen van de ligplaatsen en staat niet in voor de kosten.

Grondverzet

Partijen hebben de intentie om te onderzoeken of het grondverzet in het algemeen en binnen het Project in het bijzonder, op een slimme en duurzame manier kan worden opgelost. Dit kan onder andere door:

17

- Een minimum aan vrachtbewegingen, waarbij grondoverschotten van het ene project/deelzone (bv. het graven van tunnels) kunnen gebruikt worden voor grondnoden van een ander project/deelzone (bv. het aanleggen van bermen). Hierbij worden de kwaliteitseisen van de verschillende type gronden (aanvulgronden, teelaarde, …) gerespecteerd zonder meer.

- Afstemming met opportuniteiten in de (directe) omgeving van het Projectgebied, welke een deel van de onderhandeling met de aannemer kan uitmaken.

Project IJzerlaan

Partijen zullen in een addendum aan de “Overeenkomst IJzerlaan” (zie bijlage 1) of een uitvoeringsovereenkomst in onderling overleg bijkomende afspraken vastleggen omtrent de modaliteiten voor de definitieve inrichting van de zones die binnen het project IJzerlaan als tijdelijk benoemd werden, namelijk:

• de terreinen van de voormalige noordelijke aanloophelling, waarbij de tijdelijke Ingenieur Menneslaan terug wordt opgebroken en de terreinen worden genivelleerd en ingezaaid;

• de verbinding naast het IJzerlaankanaal tussen Steenborgerweert en Bredastraat, waarbij de zone definitief als woonerf wordt ingericht;

• en de zuidelijke fietshelling van de fietsbrug over het Albertkanaal.

Openbare verlichting (op wegen in het beheer van de Stad)

Lantis staat in voor het ontwerp door de verantwoordelijke distributienetbeheerder van de openbare verlichting in het Project. De openbare verlichting in het Deelgebied, op wegen in het beheer van de Stad, moet voldoen aan de technische en functionele eisen van de Stad (o.a.

lichtplan, draaiboeken openbaar domein, haar standaardarmaturen).

De openbare verlichting in het Deelgebied wordt niet door de Aannemer OWV maar door de verantwoordelijke distributienetbeheerder, op kosten van Lantis en in opdracht van de Stad, geplaatst. De modaliteiten met betrekking tot de levering en plaatsing van de nodige bekabeling worden in de desbetreffende uitvoeringsovereenkomst verder gepreciseerd, zodat deze werken op een efficiënte manier worden uitgevoerd binnen de realisatie van het Project.

Lantis coördineert het ontwerp tot en met de plaatsing door de distributienetbeheerder. Lantis nodigt de Stad steeds mee uit bij overleg en betrekt de Stad steeds bij contacten met de distributienetbeheerder met betrekking tot de openbare verlichting in het Deelgebied.

De Aannemer OWV coördineert de afspraken met de distributienetbeheerder, in overeenstemming met de bestekken. Tijdens de uitvoering wordt de Stad bevraagd, door de distributienetbeheerder of door de Aannemer OWV, over de juiste plaatsing van de openbare verlichting in het Deelgebied.

De Stad staat in voor de oplevering van de geplaatste openbare verlichting in het Deelgebied.

Indien er gebreken of tekortkomingen worden vastgesteld, wordt de oplevering uitgesteld naar latere datum, tegen wanneer de openstaande gebreken of tekortkomingen door de distributienetbeheerder moeten zijn verholpen.

18

Vanaf de voorlopige oplevering is de Stad eigenaar en beheerder van de openbare verlichting in het Deelgebied.

De Stad geniet een aanzienlijke korting van de distributienetbeheerder met betrekking tot de plaatsing van openbare verlichting in het Deelgebied, zonder verplichting tot voorafbetaling.

Deze voordelen kan de distributienetbeheerder niet aan Lantis bieden. Daarom zal de Stad optreden als opdrachtgever aan de distributienetbeheerder voor de openbare verlichting in het Deelgebied.

Lantis draagt de kosten voor de realisatie van de openbare verlichting in het Deelgebied. De Stad draagt de kosten voor de eigendom en het beheer van de openbare verlichting in het Deelgebied.

Lantis bereidt de offertevraag voor en de Stad doet de offertevraag aan de distributienetbeheerder. De distributienetbeheerder maakt vervolgens een offerte voor deze werken in opdracht van de Stad op. Lantis en Stad controleren deze offerte en beide Partijen dienen hun goedkeuring te verlenen aan deze offerte.

Bij goedkeuring van de offerte bezorgt Lantis schriftelijk haar akkoord aan de Stad dat zij deze kosten ten laste neemt en stort de in de offerte voorziene kosten op een geblokkeerde

“waarborgrekening”. Zodra het bedrag op deze rekening is gestort en een afschrift aan de Stad is bezorgd, plaatst de Stad de bestelling (na goedkeuring op het College) en verstuurt de gunningsbrief aan de distributienetbeheerder.

Na oplevering stuurt de distributienetbeheerder de factuur aan de Stad, met een betaaltermijn van 30 kalenderdagen. Binnen de 7 werkdagen bezorgt de Stad deze factuur aan Lantis.

Vervolgens heeft Lantis 7 werkdagen om het bedrag op de “waarborgrekening” vrij te geven en te storten op de rekening van de Stad. Vervolgens kan de Stad de factuur aan de distributienetbeheerder betalen.

Indien er meerwerken zijn ten opzichte van de offerte, dient een nieuwe offertevraag aan de distributienetbeheerder te worden gericht, waarbij bovenstaande procedure opnieuw dient te worden doorlopen.

Aanleg Openbaar Domein

Lantis staat in voor het ontwerp van de (her)aanleg van het Openbaar Domein in het Project. De (her)aanleg van het Openbaar Domein in het Deelgebied, in beheer van de Stad, moet voldoen aan de technische en functionele eisen van de Stad (o.a. draaiboeken openbaar domein, straatmeubilaris, typebestek, …).

Het Openbaar Domein wordt door de Aannemer OWV, op kosten van Lantis voor zover het een basisinrichting met standaardmaterialen betreft, (her)aangelegd (zie artikel 31 e.v. – Deelwerken).

Echter, een aantal straatobjecten in het Deelgebied, waaronder niet-limitatief de wachthuisjes voor De Lijn en de velostations, kunnen niet door de Aannemer OWV worden geplaatst maar moeten door de Stad of de door haar aangestelde aannemer(s) op vraag van Lantis en in overleg met de Stad worden geplaatst. De nodige wachtbuizen met elektrische voeding dienen wel door

19

de Aannemer OWV te worden voorzien volgens de door de Stad tijdig aangereikte informatie, uiterlijk tegen afronding (BAFO-)bestek.

Lantis verbindt zich ertoe om het definitief ontwerp van het Openbaar Domein tijdig en uitvoerig door de stedelijke diensten te laten doorlichten in functie van de noodzakelijke voorzieningen voor wachthuisjes, velostations, verkeersregelinstallaties, ANPR, slimme parkeerroutes, socio-culturele borden, drinkwaterfonteinen, marktkasten, enz. De Stad staat in voor de stadsinterne en stadsbrede coördinatie hiervan. Lantis verwerkt deze doorlichting in het bestek, en (deze delen van) het bestek worden bij het opstellen van het bestek aan de Stad voorgelegd.

Lantis maakt in ontwerpfase een inventaris van de bestaande bomen, de conditie, toekomstperspectieven en te nemen maatregelen op.