• No results found

De onderwijsresultaten van scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs

In document De staat van het onderwijs (pagina 127-132)

(VOORTGEZET) SPECIAAL ONDERWIJS

Cluster 4 loopt achterstand verder in  Net als in voorgaande jaren is het percentage scholen met zwakke onderwijskwaliteit in het voortgezet speciaal onderwijs groter dan in het speciaal onderwijs

3.2 De onderwijsresultaten van scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs

Beperkt zicht op schoolresultaten  Scholen voor speciaal en voortgezet speciaal onderwijs hebben slechts beperkt zicht op de prestaties van leerlingen. Niet alle scholen beschikken over genormeerde tussen- en eindresultaten en standaardtoetsen zijn niet voor alle leerlingen te gebruiken. Toetsen voor leerlingen met speciale behoeften zijn in het basisonderwijs pas sinds kort beschikbaar en speciale toetsen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs zijn in ontwikkeling. Van de groep vso-leerlingen die eindexamen doet, zijn vaak de examenresultaten beschikbaar. Bovendien leggen vrijwel alle scholen de uitstroombestemmingen van de leerlingen vast. In veel gevallen kunnen zij ook aangeven of de leerlingen zich in hun vervolgbestemming succesvol weten te handhaven.

Invoering ontwikkelingsperspectief  Met de komst van de Wet kwaliteit (v)so is het ontwikkelings-perspectief ingevoerd. Daarmee kunnen scholen de ontwikkeling van de leerlingen beter volgen en hier hun onderwijs op aanpassen. Het ontwikkelingsperspectief vermeldt van iedere leerling de te verwachten uitstroombestemming en de belemmerende en bevorderende factoren die eraan ten grondslag liggen. Voorheen volgden scholen alleen of leerlingen in hun ontwikkeling vooruitgaan.

Nu stellen ze ook vast of deze vooruitgang past bij wat ze van een leerling verwachten. Scholen spannen zich in om aan de ontwikkelingsperspectieven profielen en leerroutes te koppelen met tussen- en eindniveaus. Bij toetsbare leerlingen betreft het niveaus op genormeerde toetsen voor in ieder geval taal en rekenen/wiskunde. Bij de overige leerlingen zijn het vaak de niveaus van doelen op leerlijnen. Bij leerlingen met een normale intelligentie worden ook de referentieniveaus voor taal en rekenen als richtinggevend gebruikt. Voor een succesvolle doorstroom moet het eindniveau van het profiel voldoen aan het startniveau van de uitstroombestemming.

Uitstroom speciaal onderwijs

Weinig uitstroom naar regulier onderwijs  Aan het eind van het schooljaar 2012/2013 stroomde 72 procent van de schoolverlaters uit het speciaal onderwijs door naar het voortgezet speciaal onderwijs (tabel 3.2a). Dit is 2 procent meer dan een jaar eerder. Vanuit cluster 3 gaan bijna alle leerlingen door naar het voortgezet speciaal onderwijs. Ook voor de clusters 1 en 4 geldt dat de meeste leerlingen doorstromen binnen het speciaal onderwijs. Vanuit cluster 2 is dit veel minder vanzelfsprekend. Een groot deel van de leerlingen uit dit cluster maakt aan het eind van de schoolperiode in het speciaal onderwijs de overstap naar het regulier voortgezet onderwijs. Daar komen ze meestal terecht in een van de beroepsgerichte leerwegen van het vmbo.

128

Tabel 3.2a Uitstroom uit het speciaal onderwijs in 2012/2013 naar cluster (in percentages, n=4.605) Cluster 1

Voortgezet speciaal onderwijs 79 47 86 71 72

Praktijkonderwijs 5 14 3 5 6

Beroepsgerichte leerwegen

Overig/onbekend 0 9 5 3 5

Totaal 100 100 100 100 100

Bron: Inspectie van het Onderwijs, 2014

Vaak profiel vervolgonderwijs  Een school voor voortgezet speciaal onderwijs plaatst de leerlingen op een leerroute binnen de profielen vervolgonderwijs, arbeid of dagbesteding. Het ontwikkelings-profiel bepaalt de keuze van het ontwikkelings-profiel. De leerroute dagbesteding bereidt de leerlingen voor op uitstroom naar arbeidsmatige, activiteitgerichte of belevingsgerichte dagbesteding. Het profiel arbeid sluit aan op arbeid in een regulier bedrijf of in een beschermde werkvoorziening. Het profiel vervolg-onderwijs is gericht op doorstroom naar het mbo, hbo of wo. Ruim 40 procent van de leerlingen die vanuit het speciaal onderwijs instromen in het voortgezet speciaal onderwijs, volgt daar het profiel vervolgonderwijs (tabel 3.2b).

Tabel 3.2b Instroom in het voortgezet speciaal onderwijs naar cluster in 2013 (in percentages, n=3.347) Cluster 1

Dagbesteding 37 5 55 5 29

Arbeid/praktijk 23 41 37 15 29

Vervolgonderwijs:

Totaal 100 100 100 100 100

Bron: Inspectie van het Onderwijs, 2014

Vaker kennis over vervolgonderwijs  Scholen voor speciaal onderwijs houden steeds beter bij waar leerlingen zich één jaar na schoolverlaten bevinden. Van ongeveer 7 procent van de schoolverlaters in 2013 ontbreekt deze informatie. Een jaar eerder was dit nog bij bijna het dubbele het geval. Ongeveer 86 procent van de schoolverlaters volgt na een jaar dezelfde onderwijssoort, 6 procent zit na een jaar op een andere plek.

129 d e s ta at v a n h e t o n d e r w i j s

Leerlingen in behandeling of observatie  Er zijn ook scholen voor speciaal onderwijs die onderwijs geven aan leerlingen die tijdelijk in behandeling of observatie zijn bij een instelling van jeugdhulp of de gezondheidszorg. Deze leerlingen kunnen op verschillende momenten in het schooljaar zonder indicatie in- en uitstromen. Ze verblijven er in de meeste gevallen korter dan twee jaar. Ruim een derde van de leerlingen stroomt in vanuit het reguliere onderwijs (figuur 3.2a). Een vijfde komt van een zorginstelling en heeft daar (nog) geen onderwijs genoten. Dit zijn vaak kleuters die in behande-ling zijn bij een medisch kinderdagverblijf. Wanneer deze kinderen vier jaar worden, krijgen zij naast behandeling ook (deeltijd)onderwijs. Een groot deel van de leerlingen van kortverblijflocaties stroomt na het verblijf daar uit naar het speciaal basisonderwijs of het (voortgezet) speciaal onderwijs.

Figuur 3.2a In- en uitstroom van leerlingen in kortverblijflocaties in het speciaal onderwijs in 2012/2013 (in percentages, n instroom=1.925, n uitstroom=2.013)

Instroom

Bron: Inspectie van het Onderwijs, 2014

Uitstroom voortgezet speciaal onderwijs

Gevarieerde uitstroom  Bijna twee op de vijf leerlingen die het voortgezet speciaal onderwijs verlaten, stromen door naar vervolgonderwijs (tabel 3.2c). Meestal gaan de leerlingen naar het mbo en heel soms naar het hbo. Vooral leerlingen uit de clusters 2 en 4 gaan door in het onderwijs. Een groot deel van de leerlingen uit cluster 3 en cluster 1 komt terecht in vormen van dagbesteding; dit zijn vooral zeer moeilijk lerende leerlingen en leerlingen met een meervoudige handicap.

Tabel 3.2c Uitstroom uit het voortgezet speciaal onderwijs naar cluster in 2012/2013 (in percentages, n=5.070) Cluster 1

Middelbaar beroepsonderwijs 33 66 10 55 36

Hoger onderwijs 3 3 1 5 3

Reguliere arbeidsplaats 0 9 10 13 11

Sociale werkvoorziening 0 5 8 2 5

Arbeidstrainingcentrum 2 0 1 1 1

Dagbesteding 43 8 60 7 31

Overig/onbekend 19 9 10 17 13

Totaal 100 100 100 100 100

Bron: Inspectie van het Onderwijs, 2014

130

Beter beeld van vervolg  Na een jaar bevindt 72 procent van de uitgestroomde leerlingen zich nog op de plek waar ze naartoe gingen. Ongeveer 16 procent van de leerlingen bevindt zich op een andere plek.

Steeds meer scholen weten waar de leerlingen zijn gebleven. Van 12 procent van de leerlingen die in 2012/2013 uitstroomden, weten de scholen na een jaar niet waar ze zich bevinden. Dit was een jaar eerder nog 20 procent. Een aantal scholen hanteert inmiddels betere procedures om na te gaan of de leerlingen zich in de vervolgbestemming met succes weten te handhaven (Inspectie van het Onderwijs, 2014a).

Leerlingen in behandeling, observatie of detentie  Net als in het speciaal onderwijs zijn er in het voortgezet speciaal onderwijs scholen die onderwijs geven aan leerlingen die tijdelijk in behandeling of observatie zijn bij een instelling van jeugdhulp of de gezondheidszorg. Ook zijn er scholen voor leerlingen die civielrechtelijk in de gesloten jeugdzorg of strafrechtelijk in een justitiële jeugdinrichting verblijven (figuur 3.2b). Deze leerlingen stromen op verschillende momenten in het schooljaar in en uit. Meestal zijn zij er korter dan twee jaar. De leerlingen stromen in vanuit allerlei onderwijssoorten, zowel regulier als speciaal.

Figuur 3.2b In- en uitstroom van leerlingen in kortverblijflocaties in het voortgezet speciaal onderwijs in 2012/2013 (in percentages, n instroom=5.711, n uitstroom=5.665)

Instroom

Uitstroom

0% 10% 20% 30% 40%

Speciaal onderwijs Speciaal basisonderwijs Basisonderwijs Voortgezet speciaal onderwijs Praktijkonderwijs Beroepsgerichte leerwegen vmbo Gemengde/theoretische leerweg vmbo Middelbaar beroepsonderwijs Zorg zonder onderwijs Overig/onbekend

Bron: Inspectie van het Onderwijs, 2014

Examens

Meer mogelijkheden om eindexamen te doen  Scholen voor voortgezet speciaal onderwijs kunnen sinds de invoering van de Wet kwaliteit (v)so onder strikte voorwaarden zelfstandig eindexamens afnemen. Eén school heeft dat in het schooljaar 2013/2014 gedaan. Leerlingen van andere scholen halen een diploma door staatsexamen te doen, of als extraneus bij een reguliere school voor voortgezet onderwijs. Een kleine groep leerlingen vanaf zestien jaar volgt een examenprogramma of onderdelen daarvan in samenwerking met een school voor voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo).

Toename aantal eindexamenkandidaten  In 2014 namen ruim vierduizend extranei en leerlingen met leerlinggebonden financiering deel aan het eindexamen. Dit aantal steeg ten opzichte van de voorgaande jaren. Ruim driekwart hiervan zijn leerlingen die met leerlinggebonden financiering op reguliere scholen voor voortgezet onderwijs zitten. De andere examenkandidaten zijn afkomstig uit scholen voor voortgezet speciaal onderwijs en nemen als extraneus op een school voor voortgezet onderwijs deel aan het centraal examen. Daarnaast deden ruim drieduizend leerlingen uit het (voortgezet) speciaal onderwijs staatsexamen. Ook dit aantal nam de laatste jaren toe.

Eindexamen vooral voor vmbo-diploma  Van de leerlingen op een school voor voortgezet speciaal onderwijs gaan de meeste examenkandidaten op voor een vmbo-diploma. Ongeveer 7 procent van de extranei doet echter havo- of vwo-examen. Van de reguliere leerlingen met leerlinggebonden financiering gaat bijna 30 procent op voor een havo- of vwo-examen.

131 d e s ta at v a n h e t o n d e r w i j s

Stijging slagingspercentage  In 2014 slaagde in totaal 94,5 procent van de leerlingen met leerlingge-bonden financiering voor het examen. Onder extranei was dit percentage 93,2 procent. De slagingspercen-tages namen de afgelopen jaren toe (tabel 3.2d). Vooral onder extranei is de toename groot. Zij haalden, net als de leerlingen met leerlinggebonden financiering, hogere cijfers dan de reguliere leerlingen. Een deel van de leerlingen met leerlinggebonden financiering komt bij plaatsing in het voortgezet onderwijs op een lagere plek terecht dan hun schooladvies aangaf. Verder stromen leerlingen met leerlinggebonden financiering in het voortgezet onderwijs ook vaker op en af dan reguliere leerlingen.

Tabel 3.2d Slagingspercentages naar schoolsoort en type leerling (in percentages, n lgf-leerlingen 2014=3.133, n extranei 2014*=866, n regulier voortgezet onderwijs 2014=187.054)

Leerlinggebonden financiering Extraneus Regulier voortgezet onderwijs

2012 2013 2014** 2012 2013 2014** 2012 2013 2014**

Basisberoepsgerichte leerweg

vmbo 97,1 98,2 96,8 90,4 90,9 96,8 96,0 96,7 96,9

Kaderberoepsgerichte leerweg

vmbo 95,4 95,2 96,7 93,3 94,9 89,2 93,4 93,1 94,9

Gemengde/theoretische leerweg

vmbo 92,3 93,1 95,1 84,0 81,5 91,7 90,3 91,4 93,4

Havo 90,2 91,8 90,0 - - - 86,7 88,0 87,9

Vwo 89,5 93,9 93,0 - - - 87,3 91,9 89,7

* geen resultaten voor schoolsoorten waar minder dan 100 extranei examen hebben gedaan

** voorlopige cijfers

Bron: Inspectie van het Onderwijs, 2014

Organisatie en afname extraneus examen  De inspectie deed in het voorjaar van 2014 op twee cluster 4-scholen onderzoek naar de praktijk van extraneus-examens in het voortgezet speciaal onderwijs. De leerlingen op deze scholen doen als extraneus examen aan een school voor voortgezet onderwijs en volgen het onderwijs volledig op de school voor voortgezet speciaal onderwijs. Ook het schoolexamen en het centraal examen vinden in de school voor voortgezet speciaal onderwijs plaats, waarbij leraren uit het reguliere onderwijs als gecommitteerden optreden. Het diploma staat op naam van de school voor voortgezet onderwijs en de school voor voortgezet speciaal onderwijs volgt het programma van toetsing en afsluiting van de reguliere school. Om deze examenpraktijk goed te kunnen uitvoeren, is een inhoudelijke samenwerking tussen de leraren uit het voortgezet speciaal en het regulier onderwijs noodzakelijk. De school voor voortgezet onderwijs is formeel verantwoordelijk voor de uitvoering van de examens, zoals de ontwikkeling, afname en de correctie van schoolexamens en de afname van de centrale examens. Jarenlange samenwerking blijkt echter te leiden tot een hoge mate van vertrouwen, waardoor van gezamenlijke kwaliteitscontrole en kwaliteitsborging te weinig sprake is.

Aangescherpte toelating mbo-2  Per augustus 2014 is de drempelloze instroom in het mbo op niveau 2 komen te vervallen. Toelating tot mbo-2 kan alleen met een vo-diploma of met een diploma van een entreeopleiding. Bij doorstroom vanuit de entreeopleiding moet de leerling op termijn voldoen aan referentieniveau 2F voor Nederlandse taal en rekenen. Dat betekent dat de leerlingen aan hogere eisen moeten voldoen dan voorheen, toen zij met een assistentenopleiding (AKA) naar mbo-2 konden doorstromen. Veel scholen voor voortgezet speciaal onderwijs stellen leerlingen, die geen vmbo-diploma kunnen halen, in de gelegenheid een AKA-opleiding te volgen. Het is de vraag of deze leerlingen nu ook in staat zullen zijn om de entreeopleiding met een diploma af te sluiten.

Het alternatief is dat zij vanuit een entreeopleiding begeleid worden naar de arbeidsmarkt.

Op verschillende plaatsen in het land worden initiatieven ontplooid om kwetsbare jongeren passend te ondersteunen. Een voorbeeld is de samenwerkingsovereenkomst ‘Leren & Werken naar vermogen’

uit de regio Maastricht-Heuvelland. Daar zetten de gemeente, het samenwerkingsverband en besturen van mbo, voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs zich gezamenlijk in om kwetsbare jongeren passend te begeleiden richting een diploma of een baan (Fettelaar, Leest, Van Eck, Verbeek, Van der Vegt en Jongeneel, 2013; MBO Raad, 2013).

132

Arbeidskansen voor vso-leerlingen staan onder druk  Met het toenemen van de werkloosheid, is het voor scholen voor voortgezet speciaal onderwijs lastiger om werkgevers te vinden die stage- plekken beschikbaar stellen en jongeren kansen geven op al dan niet beschermd werk. Scholen spannen zich over het algemeen goed in om leerlingen op de arbeidsmarkt voor te bereiden door middel van stage en waar mogelijk sectorgerichte arbeidstoeleiding. Daarbij sluiten zij steeds beter aan bij de werknemersvaardigheden die op de arbeidsmarkt vereist zijn. Door een eigen arbeids- trainingscentrum of leerwerkplekken in te richten of door aan te sluiten bij initiatieven van andere scholen of de gemeente vergroten zij de kansen van de leerlingen op een succesvolle uitstroom naar de arbeidsmarkt. Een goed netwerk van de school en een ‘warme overdracht’ zijn voor de leerling belangrijke voorwaarden om een passende baan te vinden.

In document De staat van het onderwijs (pagina 127-132)