• No results found

A. Beleidsdeel

Visie

Zwolle is een ‘jonge stad’. Kinderen en jongeren van 0-27 jaar vormen samen ongeveer een derde van de totale bevolking. Ook nu de stad minder snel groeit, blijft het aantal kinderen en jongeren stijgen. Samen met het onderwijs in Zwolle werken we aan hun toekomst en daarmee aan de toekomst van de stad. We doen dit langs 3 lijnen:

1. Wij willen dat alle kinderen en jongeren in Zwolle zich fysiek, cognitief en sociaal-emotioneel positief kunnen ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen en nu en in de toekomst kunnen meedoen. In een doorgaande lijn van spelen, leren en werken. Een geslaagde, ononderbroken schoolloopbaan vergroot de kansen op succesvolle maatschappelijke participatie op het gebied van werk én vrije tijd. Zo'n goede start vergroot verder de kans dat inwoners zich ook daarna succesvol verder kunnen blijven ontwikkelen en aansluiting houden bij economie en arbeidsmarkt. Een leven lang leren!

2. Scholen vervullen een hoofdrol in het bieden en benutten van kansen aan jeugdigen voor een positieve ontwikkeling. We willen de kracht van scholen in de verbinding met stad en wijk zo goed mogelijk benutten. We willen verbinden op opgaven, op het gebied van sport, cultuureducatie en zorg. Maar ook op duurzaam gebruik van vastgoed en maatschappelijk optimale inzet van geldstromen. We willen daarbij creativiteit in de stad benutten en ruimte bieden aan initiatieven die bijdragen aan onze doelstellingen.

3. We willen ook bouwen aan en op beroepsonderwijs. De rijkdom van 4 Mbo en 4 Hbo instellingen in Zwolle biedt veel kansen.

Het onderscheidt ons van andere steden en regio’s. Het verbindt ons met de regionale economie, creatieve industrie en arbeidsmarkt. We willen dat ‘Opgeleid in Zwolle’ een aanbeveling is tot ver buiten de stad. Wij trekken daarom samen op met het onderwijs en stimuleren samenwerking met andere organisaties en instellingen in stad en regio.

Om deze onderwijsagenda te realiseren is het waarborgen van een goede kwaliteit en kwantiteit van onderwijshuisvesting een belangrijke randvoorwaarde. Duurzaamheid van gebouwen en duurzaam gebruik voor maatschappelijke doelen zijn ons doel.

Ontwikkelingen

• Scholen hebben een zorgplicht waardoor leerlingen een zo goed mogelijk passend onderwijsaanbod krijgen. Passend onderwijs is de verantwoordelijkheid van het onderwijsveld, maar raakt ook de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor jeugdhulp, leerlingenvervoer, leerplicht en RMC en onderwijshuisvesting. Wij werken daarom nadrukkelijk samen met het onderwijs om te komen tot gezamenlijke agenda’s waarbij ‘het kind in de context’ het uitgangspunt is.

• In 2014 is het wetsvoorstel ‘Focus op vakmanschap’ ingevoerd.Het Mbo begint nu op het oude niveau 2. Leerlingen met een Vmbo-diploma (of hoger) worden direct toegelaten. Wie niet beschikt over het vereiste toelatingsniveau kan terecht bij een entreeopleiding. Die kent na 4 maanden een bindend studieadvies. In combinatie met aanscherping van de Wet Werk en Bijstand en invoering van passend onderwijs kan dit betekenen dat de uitval van jongeren toeneemt als ze én niet door kunnen/mogen naar het Mbo én er geen alternatief beschikbaar is waardoor ze tussen wal en schip terecht komen. Om dit te voorkomen trekken we samen op met het onderwijs.

• Als gevolg van een per 1 januari 2015 ingevoerde wetswijziging zijn de schoolbesturen voor basis- en speciaal onderwijs, net als de besturen voor het voortgezet onderwijs, zowel inhoudelijk als financieel volledig verantwoordelijk voor het totale gebouwonderhoud. Dit geldt echter niet voor de gymnastieklokalen; voor de bekostiging van het 'buitenkant-onderhoud' van deze lokalen kunnen besturen nog steeds aanvragen bij de gemeente indienen. Ook voor het herstel van constructiefouten kan nog steeds een beroep op de gemeente worden gedaan.

• Mede als gevolg van deze wetswijziging, wordt het in 2010 opgestelde Masterplan Onderwijshuisvesting geactualiseerd.

Vanuit het BLOZ worden voorzetten gegeven voor optimale huisvesting van scholen in Zwolle, zulks met inachtneming van de verschillende rollen en verantwoordelijkheden van zowel gemeente als schoolbesturen. Bij actualisatie, die parallel zal lopen met de onderwijsagenda, is verduurzaming van schoolgebouwen een belangrijk aspect. Ook de wijze van financiering van renovatie van gebouwen die niet meer aan de huidige eisen voldoen, nemen wij bij deze actualisatie mee.

• Het Rijk werkt aan herziening van het onderwijsachterstandenbeleid/VVE. Op basis daarvan zal ook het gemeentelijk beleid worden aangepast.

• Het convenant tussen Rijk, gemeenten en scholen over de aanpak van voortijdig schoolverlaten (VSV) is met een jaar verlengd tot en met 2016. Voor 2017 stelt het Rijk nog nieuw beleid vast.

63 Relevante kaderstellende nota's

• Werken vanuit vertrouwen. Visie sociaal domein (december 2012)

• Nota jeugdbeleid ‘De toekomst van Zwolle – Samenwerken aan verbeteringen voor de jeugd’ (december 2012)

• Beleidskader ‘VVE 2011-2015: Een stevig fundament’ (februari 2011)

• Notitie ‘Extra rijksmiddelen VVE en schakelklassen’ (februari 2012)

• Nota 'Doorontwikkeling van de brede scholen' (maart 2015)

• Meerjarenbeleidsplan voorkomen voortijdig schoolverlaten regio IJssel-Vecht (februari 2013)

• Beslisnota “Zwolle studie- studentenstad” (juni 2011)

• Masterplan Onderwijshuisvesting (inclusief actualisatie, maart 2010 / mei 2011)

• Beleidsplan jeugdhulp (november 2014)

• Betreft wettelijke taken op grond van Wet Ontwikkelingskansen voor Kwaliteit en Educatie (Wet Oke), Wet op het primair onderwijs, Wet op de expertisecentra, Wet op het voortgezet onderwijs, wet- en regelgeving leerplicht en RMC en de nieuwe Jeugdwet.

Wat willen we bereiken en wat gaan we doen Doelstellingen/maatschappelijke effecten

Een geslaagde schoolloopbaan voor alle kinderen en jongeren, zodat ze hun mogelijkheden zoveel mogelijk benutten en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Streefdoel/indicator

Het voorkomen en verminderen van onderwijsachterstanden. In 2013 e.v. neemt 100% van de doelgroepkinderen (zie a) deel aan voorzieningen voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Doelgroepkinderen scoren eind groep 2 gemiddeld op landelijk niveau.

Nulsituatie Norm van 2016 Activiteiten

% bereik doelgroeppeuters

0-meting 2012: 97% (absoluut: 155) Bron: meting gemeente Zwolle 2013

100% Aanbevelingen uit inspectierapport VVE

uitvoeren om de kwaliteit van VVE en het bereik van doelgroepkinderen verder te verbeteren.

Score doelgroepkinderen voor taal en rekenen eind groep 2

Bron: Evaluatieonderzoek IJsselgroep 2013

Doelgroepkinderen scoren eind groep 2

gemiddeld op landelijk niveau Beleid en uitvoering aanpassen op basis van verwacht nieuw rijksbeleid onderwijs-achterstanden/VVE.

Streefdoel/indicator

Zoveel mogelijk leerlingen gaan zelfstandig naar school. Voor leerlingen die daarvoor op grond van de Wet Primair Onderwijs, Wet Voortgezet Onderwijs en Wet Expertise Centra in aanmerking komen, is passend vervoer (afgestemd op hun zelfredzaamheid) naar de dichtstbijzijnde school naar onderwijssoort en –richting beschikbaar. Zij maken zoveel mogelijk wel gebruik van regulier vervoer (zie b).

Nulsituatie Norm van 2016 Activiteiten

Peildatum 1-7-2015:

Totaal aantal leerlingen in leerlingenvervoer: 546 (100%)

Aantal leerlingen in aangepast vervoer:

400 (74%) Bron: GWS

Percentage leerlingen naar school met aangepast vervoer daalt of blijft maximaal op niveau 2015.

De kantelingsgedachte uit de WMO gebruiken binnen de kaders van het leerlingenvervoer.

Passend onderwijs en benutten eigen kracht leiden tot meer eigen inzet binnen leerlingenvervoer.

We starten een pilot met de App GO-OV

64 Streefdoel/indicator

Het voorkomen en verminderen van het aantal voortijdig schoolverlaters (zie c). Jaarlijks daalt het aantal voortijdig schoolverlaters in de regio IJssel Vecht. Ten opzichte van de gemiddelde score van vergelijkbare gemeenten zijn de behaalde resultaten in Zwolle gelijk dan wel beter. In 2016 meldt 95% van de scholen verzuim volgens vastgestelde richtlijnen. Het aantal thuiszitters (leerlingen die ingeschreven staan, maar niet naar school gaan) is in beeld.

Nulsituatie Norm van 2016 Activiteiten

aantal nieuwe vsv-ers (absoluut):

voorlopige meting schooljaar 2013-2014:

vsv-ers landelijk: 25.969 vsv-ers regio IJsselland: 573 vsv-ers Zwolle: 210

25.000 560 200

Het aantal thuiszitters (leerlingen die ingeschreven staan, maar niet naar school gaan) wordt beter in beeld gebracht door de scholen in het Voortgezet Onderwijs te bezoeken om het thuiszit protocol te bespreken.

Verder wordt er een overleg ‘thuiszit-tafel’

georganiseerd met het

samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs om de problematiek rondom thuiszitten in beeld te hebben, het melden van thuiszitters onder de aandacht te brengen teneinde thuiszitten te voorkomen.

% scholen dat schoolverzuim meldt volgens

richtlijnen van 2012: 90% 90% Beleid en uitvoering Zwollle aanpassen op

basis van verwacht nieuw rijksbeleid voortijdig schoolverlaten met ingang van 2017.

Toelichting

a. Doelgroepkinderen voor VVE zijn kinderen:

1. die vallen onder de gewichtenregeling basisonderwijs (opleidingsniveau ouders)

2. een taalachterstand in het Nederlands hebben (verzorgende ouder spreek geen of niet goed Nederlands, taalachterstand peuter kan niet worden verklaard uit een verstandelijke beperking of logopedisch probleem).

3. die te maken hebben met gezinsgerelateerde problemen waardoor ze onvoldoende gestimuleerd worden in hun (taal)ontwikkeling.

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om te streven naar 100% bereik van doelgroepkinderen met VVE. In de praktijk is dit veelal nooit volledig haalbaar zijn, omdat ouders niet verplicht kunnen worden om hun kind naar een peuterspeelzaal of kinderopvang (met VVE) te sturen.

b. Het leerlingenvervoer is een open einde regeling.Toe- of afname van het beroep op vervoer leidt tot hogere of lagere kosten.

c. Een voortijdig schoolverlaten is iemand tussen de 12 en 23 jaar die zonder startkwalificatie het onderwijs verlaat. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo of een mbo-diploma op niveau 2 of hoger.

Doelstellingen/maatschappelijke effecten

Het versterken van Zwolle als studie/studentenstad waar studenten graag willen leren, wonen, verblijven en werken.

Streefdoel/indicator

In 2016 is het aantal deelnemers aan de Bruisweken minimaal 7.500 studenten.

Nulsituatie Norm van 2016 Activiteiten

aantal deelnemers Bruisweken 2012:

5870. Minimaal 7.500 studenten Buro Ruis organiseert de Bruisweken in

samenwerking met de scholen, studies en studentenverenigingen.

In 2015 is voor het eerst de algemene introductie, introductie van studie en van studentenvereniging geïntegreerd: ruim 2500 deelnemers aan de Bruisweek. In 2016 zal de nieuwe opzet van de Bruisweek worden vergroot en zal er weer meer ruimte zijn voor aanvullende programma onderdelen; ook voor de ouderejaars studenten.

65 Doelstellingen/maatschappelijke effecten

Effectieve en efficiënte huisvesting van onderwijsinstellingen waar de gemeente Zwolle een zorgplicht voor heeft.

Streefdoel/indicator

Nagenoeg alle scholen voldoen aan de wettelijke capaciteitsnormen

Nulsituatie Norm van 2016 Activiteiten

0-meting 2013: 97% 98% Op grond van het Onderwijs

Huisvestings-programma voor het jaar 2016 (OHP 2016 ) worden kredieten beschikbaar gesteld voor uitbreiding van de 1e inrichting van enkele scholen als gevolg van toename van het aantal leerlingen, voor het uitvoeren van de MOP gymzalen en voor aanpassingen, niet zijnde onderhoud, aan een tweetal gebouwen.

Daarnaast wordt een aanvang gemaakt met de uitvoering van de (her)huisvestingsplannen van de Landstede (zie raadsbesluit najaar 2015) en wordt in overleg met het

schoolbestuur Openbaar Onderwijs Zwolle de voorbereiding van het (her)huisvestingsplan van de openbare scholen afgerond.

Streefdoel/indicator

In 2016 zijn bijna alle scholen gehuisvest in (semi)permanente gebouwen en is het merendeel van de huidige noodgebouwen afgestoten.

Nulsituatie Norm van 2016 Activiteiten

0-meting 2013: 95% 98% Begin 2016 wordt de permanente nieuwbouw

van een protestants Christelijke en een Rooms Katholieke basisschool in Stadshagen in gebruik genomen. Ook de permanente uitbreiding van de openbare basisschool Het Festival is in het voorjaar 2016 gereed. In 2017/18 volgt ingebruikname van nieuwbouw ten behoeve van de Gereformeerde basisschool in Stadshagen. De huidige noodgebouwen in Stadshagen worden verwijderd.

Toelichting

a. Doelgroepkinderen voor voorschoolse educatie (VVE) zijn kinderen:

1. die vallen onder de gewichtenregeling basisonderwijs (opleidingsniveau ouders)

2. een taalachterstand in het Nederlands hebben (verzorgende ouder spreekt geen of niet goed Nederlands, taalachterstand peuter kan niet worden verklaard uit een verstandelijke beperking of logopedisch probleem), 3. die te maken hebben met gezinsgerelateerde problemen waardoor ze onvoldoende gestimuleerd worden in hun

(taal)ontwikkeling.

De jeugdgezondheidsverpleegkundige zorgt voor de indicering van een kind voor VVE en verwijzing naar een peuterspeelzaal of kinderopvang waar voorschoolse educatie wordt aangeboden.

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om te streven naar 100% bereik van doelgroepkinderen met VVE. In de praktijk zal dit echter nooit volledig haalbaar zijn, omdat ouders niet verplicht kunnen worden om hun kind naar een peuterspeelzaal of kinderopvang (met VVE) te sturen.

b. Het leerlingenvervoer is een open einde regeling. Bij ongewijzigd beleid leidt toe- of afname van het beroep op leerlingenvervoer tot hogere of lagere kosten.

Per 1/8/2014 doen 442 leerlingen een beroep op leerlingenvervoer. Ten opzichte van 2012 doen minder leerlingen een beroep op leerlingenvervoer omdat ze op eigen kracht naar school kunnen. Een positieve ontwikkeling.

c. Een voortijdig schoolverlater is iemand tussen de 12 en 23 jaar die zonder startkwalificatie het onderwijs verlaat. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo of een mbo-diploma op niveau 2 of hoger.

66

B: Financieel deel

Budget o.b.v. bestaand beleid Rekening Begroting Meerjarenraming

2014 2015 2016 2017 2018 2019

Lasten 22.382 22.596 21.077 21.673 21.105 21.024

Baten 3.919 3.423 3.429 3.429 3.429 3.429

Resultaat voor bestemming -18.463 -19.173 -17.648 -18.244 -17.676 -17.595

Reservemutaties: -64 25 -18.244

reserve dekking kapitaallasten 24

Resultaat na bestemming -18.527 -19.148 -17.624 -36.488 -17.676 -17.595

Toelichting verschil 2016 t.o.v. 2015:

De daling van de lasten is met name het gevolg van de verschuiving van de overheadkosten naar programma bedrijfsvoering en door lagere rente- en afschrijvingslasten. Verder zij nde bezuinigingen op gym- en leerlingenvervoer, brede school en de eerste fase afbouw subsidie ArteZ verwerkt.

Toelichting mutaties meerjarenraming:

(vrijvallende) kapitaallasten -125 -38 187

lasten stadsuitbreiding -39 553 521

stelpost kapitaallasten onderwijsinvesteringen -432 -543 -655

Bezuinigingen bij begroting 2015

Gymvervoer 47 47 47 47

Brede School (aanvullend op 2015) 28 28 28 28

Beëindiging subsidie ArteZ (gefaseerd) 90 180 270 270

Bezuinigingen PPN 2016-2019:

Inkoop leerlingenvervoer 50 50 50 50

Incidentele bestedingen 2016:

Vergoeding bewegingsonderwijs -65

Dekking uit lagere huurkosten onderwijsgebouwen 65

67

Financiële structuur lasten en baten bestaand beleid (bedragen x € 1.000)

Aandeel beïnvloedbare lasten in totale lasten programma (bedragen x € 1.000)

68

In document Begroting 2016 Zwolle d partnerschap (pagina 63-69)