• No results found

3. Methodesectie

4.7 Ondersteuningsbehoefte en kennis van aanbod

Een groot deel van de vaders zegt makkelijke aspecten te kennen in de opvoeding. Hierbij zeggen elf vaders dat de opvoeding eigenlijk vanzelf gaat en het wel soepel verloopt zonder grote problemen. Twee vaders zeggen dat de opvoeding hen wel makkelijk afgaat omdat er wel goed naar hun geluisterd wordt en twee vaders zeggen weer dat het makkelijk/leuk is om met de kinderen een activiteit uit te voeren zoals een uitstapje en wandelen. Weer twee vaders zeggen de opvoeding hen nu wel makkelijk afgaat, omdat de kinderen ook steeds zelfstandiger zijn geworden. Eén vader benoemt conflicten oplossen tussen broers en zussen makkelijk in de opvoeding en één vader zegt dat het geven van liefde, aandacht en complimenten makkelijk zijn in de opvoeding.

Een groot deel van de vaders geeft aan dat er ook moeilijkheden zijn in de opvoeding. Het is opvallend dat de ‘moeilijke’ kanten van opvoeding wordt genoemd door niet- Nederlandse vaders, terwijl Nederlandse vaders zeggen geen moeilijkheden in de opvoeding te kennen. Vijf vaders zeggen moeite te hebben met regels en grenzen stellen. Bijvoorbeeld bij gebruik van computer/internet en smartphones. Een vader zegt dat hij snel overgehaald kan worden door zijn kinderen als hij iets verbiedt. Een andere vader illustreert zijn gedachten als volgt:

‘Als ik weerstand krijg van mijn kind dan denk ik: ‘hoe moet ik met die weerstand omgaan? Wanneer moet ik iets toestaan en wanneer moet ik iets absoluut verbieden?’. Dat zijn momenten waar je soms moeite mee hebt. Dat is denk ik voor elke ouder zo’. (vader 46 jaar, kind 12 jaar)

40 Drie vaders geven aan dat ze het af en toe wel lastig vinden om bij hun kind verantwoordelijkheid en/of bewustzijn te kweken. Dit betreft vooral het opruimen van de eigen kamer of een kind begeleiden en met argumenten komen als iets niet kan of mag, bijvoorbeeld dat de kinderen voordat het donker is thuis moeten zijn. Ook wordt door een vader benoemd dat hij wel moeite heeft als zijn kinderen soms geen huiswerk willen maken en dat hij dat niet kan begrijpen. Onderwerpen als ongewenst gedrag veranderen, communicatie door cultuurverschil, gevoelige onderwerpen en positief reageren worden ieder één keer door verschillende vaders genoemd. Hiervan geven drie vaders aan dat ze er ook hulp bij hebben gezocht van een professional. Een vader geeft een voorbeeld bij positief reageren:

‘Ik vind het moeilijk om met hem te communiceren, dus daar probeer ik mezelf ook in te ontplooien. Ik reageer nu ook best wel op het negatieve, maar daar bereik ik hem niet mee en daar wil ik vanaf. Ik ga daarom deelnemen aan Positief Opvoeden’. (vader 30 jaar, kind 10 jaar)

Het merendeel van de vaders is op de hoogte van het aanbod rondom opvoedingsondersteuning. Hiervan zeggen zeven vaders, waarvan er vijf hoog opgeleid zijn, dat ze weleens behoefte hebben gehad aan ondersteuning van het formele en/of informele netwerk. Dit bijvoorbeeld om vragen te stellen over een bepaald onderwerp en één vader geeft aan dat hij nieuwsgierig was en het interessant vond om deel ne nemen aan een bijeenkomst. Eén van deze vaders geeft duidelijk aan dat hij op dit moment ook wel behoefte zou hebben aan een themabijeenkomst dat over de puberteit gaat. De helft van de vaders geeft aan wel op de hoogte te zijn van het ondersteuningsaanbod, maar geen behoefte te hebben om er aan deel te nemen. Dit, omdat ze bijvoorbeeld vinden dat ze het naar hun gevoel wel goed doen en/of zelf tot een oplossing kunnen komen. De reden dat het hun interesse niet heeft gewekt, wordt ook genoemd. Eén vader zegt dat hij toch wel een themabijeenkomst over opvoeding zou willen volgen, omdat het hem meer theoretisch diepgang kan geven. Enkele vaders zeggen geen behoefte te hebben aan ondersteuning van buitenaf en tevens niet op de hoogte zijn van het aanbod. Hiervan zeggen twee vaders dat men ondersteuning zal raadplegen als men een probleem ervaart. Van de vaders die geen behoefte hebben aan ondersteuning zeggen vijf vaders dat ze in eerste instantie geen tijd hebben om deel te nemen aan het aanbod door hun werk. Twee vaders geven daarbij ook aan dat ze zelf het één en ander opzoeken op internet als ze ergens moeite mee ervaren. Een groot deel van de vaders heeft dus geen behoefte aan steun van buitenaf.

41 enkele meerdere hebben genoemd. Zes vaders zeggen dat het onderwerp over opvoeding en ontwikkeling hun aandacht trekt. Dit houdt bijvoorbeeld het gezinsfunctioneren in, maar ook hoe je met een kind om kan gaan in bepaalde leeftijdsfasen. Effectief kunnen communiceren met het kind wordt benoemd door vier vaders die aangeven het wel een interessant onderwerp te vinden. Drie vaders geven aan dat er bijeenkomsten opgezet moeten worden om het belang van schoolbetrokkenheid aan te geven en twee vaders zeggen hetzelfde over vaderbetrokkenheid. Drie vaders zeggen dat de thema ‘puberteit’ wel belangrijke. Verder benoemen twee vaders beweging en twee vaders gezond eten als een onderwerp dat hun aandacht zou trekken. Internet gebruik en huiselijk geweld worden ieder één keer benoemd.

In dit hoofdstuk zijn de resultaten van het onderzoek beschreven. De algemene indruk is dat vaders duidelijk betrokkenheid vertonen in de opvoeding en de school van hun kinderen. Ze hechten er veel belang aan voor de welbevinden van hun kinderen. In het volgende hoofdstuk zullen we aan de hand van deze resultaten en met behulp van theorie antwoord geven op de onderzoeksvragen. De bevindingen zullen met theorie vergeleken worden.

42