• No results found

Ondersteuning voor mensen die het nodig hebben

In document MEERJARENBEGROTING 2020-2023 (pagina 52-58)

Strategisch doel:

Zoveel mogelijk inwoners van de gemeente Moerdijk zijn zelfredzaam

Strategisch doel:

Gemeente Moerdijk is een gezonde samenleving waar plek is voor alle inwoners, waar inwoners meedoen en er als vanzelfsprekend voor elkaar zijn

Operationeel doel:

We stimuleren dat jongeren minimaal hun MBO niveau2-diploma halen en indien nodig ondersteunen we daarbij

Operationeel doel:

We stimuleren en ondersteunen inwoners zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen

Operationeel doel:

We vergroten de kans op economische en sociale zelfredzaamheid door onderwijs, begeleiding en vrijwilligerswerk

Operationeel doel:

Stimuleren van interesses en talenten door een divers vrijetijdsaanbod (sport, cultuur, verenigingsleven etc) dat dichtbij en toegankelijk is.

Operationeel doel:

Stimuleren van een gezond leefklimaat en een gezonde levensstijl

Operationeel doel:

Inwoners weten hoe ze elkaar kunnen vinden en helpen (Huizen van de Wijk, vrijwilligerswerk). De informatie hierover is makkelijk te vinden en dichtbij.

Operationeel doel:

Bereiken van meer mantelzorgers, we ondersteunen en waarderen hen

Operationeel doel:

Voor alle inwoners (dus ook inwoners die niet geheel zelfredzaam zijn zoals statushouders, mensen met een psychiatrische achtergrond, een beperking, eenzamen, armoedeproblematiek) is een plek. Zij voelen zich prettig in hun omgeving.

Programma 4 Ondersteuning voor mensen die het nodig hebben 53

Strategisch doel:

Inwoners die onze

ondersteuning nodig hebben, bieden we een passend aanbod dat bij voorkeur zo licht en zo snel mogelijk wordt ingezet

Strategisch doel:

De hulp van de gemeente is kwalitatief goed, gemakkelijk vindbaar en dichtbij

Operationeel doel:

Gemeente, professionals, vrijwilligersorganisaties, ondernemers en inwoners werken nauw samen om in samenhang en zo vroeg mogelijk, tot passende ondersteuning te komen

Operationeel doel:

Als gemeente en partners zijn we zichtbaar in de verschillende kernen, we zijn in contact met inwoners en pakken signalen adequaat op

Operationeel doel:

We stimuleren en faciliteren professionals, vrijwilligersorganisaties, verenigingen, ondernemers en inwoners om hun maatschappelijke rol te vervullen en signalen op te vangen

Operationeel doel:

Versterking van het zgn. ‘voorliggend’ veld (alle ondersteuning die voor iedereen vrij te benaderen is, zonder doorverwijzing: welzijnswerk, algemeen maatschappelijk werk, Huizen van de Wijk, vrijwilligerswerk, de wijkzuster, Centrum Jeugd en Gezin etc.)

Operationeel doel:

De kwaliteit van de hulp staat voorop

Operationeel doel:

We pakken de hulp zo vroeg mogelijk op en doen dat in samenhang samen met onze partners

Operationeel doel:

We geven de specifiek wettelijke taken rondom de veiligheid van kinderen en volwassenen verder vorm.

Operationeel doel:

Inwoners weten hoe ze onze hulp kunnen vinden. De informatie daarover is makkelijk te vinden en dichtbij, zowel digitaal als fysiek

Operationeel doel:

Er is meer ruimte voor inhoudelijke goede hulp door het terugdringen van administratieve lasten en regeldruk voor inwoners, zorgaanbieders en gemeente

Programma 4 Ondersteuning voor mensen die het nodig hebben 54

Prestaties 2020

• We hebben een sluitende doorstroming van onderwijs naar de arbeidsmarkt georganiseerd en gerealiseerd voor jongeren voor wie MBO- niveau 2 niet haalbaar is.

• Er ligt een lokaal plan van aanpak om de

ondersteuning van laaggeletterden te intensiveren

• Het lokale netwerk rondom Huizen van de wijk is versterkt

• Integraal en preventief werken tussen schuldhulpverlening, Wmo, en jeugdhulp is aantoonbaar een stap verder gebracht.

• We hebben een gezonde leefstijl in een gezonde omgeving gestimuleerd aan hand van onder meer de inzet van een gezondheidsbevorderaar GGD, en het opgestelde en (deels) uitgevoerde lokaal sportakkoord in combinatie met het preventieakkoord.

• Er is ingezet op de coördinatie van de Brede school voor een beter naschools programma op gebied van sport, cultuur, gezondheid en techniek.

• Het mantelzorgbeleid is geactualiseerd op basis van de uitkomsten van het behoefteonderzoek (naar oa respijtzorg).

• Er is een nieuwe werkwijze Wmo ingevoerd, met daarin aandacht voor preventief – en in samenhang werken, cyclisch cliëntcontact, versterken sociaal netwerk en regievoering bij complexe casuïstiek.

• Er is een onderzoek gedaan naar een alternatief voor de jongerenhangplek zwembad Zevenbergen

• Er is een lokaal plan van aanpak voor

ouderenmishandeling afgerond, zoals regionaal afgesproken in het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’.

• De Wet verplichte Ggz is in samenhang tussen Mens en Maatschappij en de veiligheidsstaf ingevoerd

• Er ligt een sociale kaart met informatie over zorg- en welzijnsinstanties op basis van in 2019 gedaan onderzoek

• Om onze dienstverlening nog transparanter te maken is 2020 www.moerdijkseinitiatieven.nl omgevormd tot een breed portaal waar alle informatie rondom subsidies voor onze vrijwilligersorganisaties eenvoudig te vinden is.

• Het regionale project ‘Vroeg erop af’ is ingevoerd om mensen met schulden eerder te signaleren en eerder hulp te bieden.

• De gemeentelijke organisatie is toegerust op inzetten en handelen volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

• De ‘huisartsenroute’ en samenwerking met medische zorg vanuit jeugdhulp is versterkt

• Het CJG is toegerust met experts voor complexe veiligheidscasuistiek en scheidingsproblematiek

• We hebben themabijeenkomsten over actuele

thema’s voor vrijwilligersorganisaties georganiseerd in samenwerking met Surplus en Meer Moerdijk

• Gezondheidsonderzoek in relatie tot omgevingsfactoren opgeleverd

Programma 4 Ondersteuning voor mensen die het nodig hebben 55

Nieuwe ontwikkelingen

• We onderzoeken de mogelijkheden om de centrale coördinatie van vrijwilligersprojecten, aangestuurd door de gemeente, beter vorm te geven. Daarnaast willen we de focus verleggen van ‘afhandelen van vragen’ naar ‘ondersteunen waar mogelijk van de hulpvrager’ om zijn of haar doel te bereiken. We verwachten dat er extra personele inzet nodig is.

• Een aantal ontwikkelingen op het gebied van zorg en veiligheid vraagt de komende tijd extra financiële middelen. De toename van complexe veiligheidscasuïstiek bijvoorbeeld, maar ook de verbeterde samenwerking tussen de lokale toegang en de veiligheidspartners in combinatie met de vastgestelde strategie ‘Veiligheid jeugd’. De tijdelijke transformatiemiddelen van het Rijk komen hierin voorlopig tegemoet. Verder vraagt het landelijk actieprogramma ‘Geweld hoort Nergens thuis’

diverse investeringen. Denk aan de verbeterde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, aan de bestrijding van geweld en aan aandacht voor specifieke groepen zoals slachtoffers seksueel geweld, ontspoorde mantelzorg en ouderenmishandeling.

• Ontwikkelingen waarmee we rekening moeten houden, maar waarvan nog niet bekend is welke budgetten daarbij horen:

• De nieuwe wet invoering Verplichte GGZ en de aanpak voor personen met verward gedrag krijgt langzaam vorm, maar zal gezien de hierboven genoemde ontwikkelingen meer prioriteit moeten krijgen. Onderdeel daarvan wordt de regiekaart de-escaleren en het meldpunt crisiszorg. Met ingang van 1-6-2019 is er 1 centrale toegang voor crisismeldingen van 0 tot 100 jaar binnen onze regio.

In eerste instantie voor professionals.

• Qua interne organisatie is er een nieuwe balans nodig tussen sociale en fysieke veiligheid om samen de nieuwe ontwikkelingen op te kunnen pakken.

• De budgetten voor het sociaal domein blijven punt van zorg en aandacht.

• Het kabinet stelt onder de noemer ‘Impulsgelden nieuwe wet inburgering´ in zowel 2019 als 2020 tijdelijk € 20 mln beschikbaar aan gemeenten voor de ondersteuning en begeleiding van inburgeraars.

Voor de gemeente Moerdijk betekent dit in beide jaren nog een extra bijdrage van circa € 43.000. De extra middelen zijn bedoeld om actief aan de slag te gaan met inburgeren en taallessen van de huidige groep inburgeringsplichtige statushouders die nog onder de huidige wetgeving vallen.

• Vanaf 2021 wordt de nieuwe Wet Inburgering van kracht.

• Met een op 1 januari 2019 ingegane wet heeft de gemeente de taak om jongeren na het behalen van praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs ook te begeleiden richting arbeidsmarkt.

Deze en overige nieuwe taken kan mogelijk leiden tot formatiewijzigingen bij het Regionaal Bureau Leerplicht dat deze taken uitvoert. De landelijke normen voor leerplichtambtenaren worden namelijk ook aangepast.

• Om de toenemende vragen én de nieuwe en verbrede taken binnen het sociaal domein te kunnen vervullen, is de personele capaciteit in 2019 en 2020 tijdelijk versterkt. Hiervoor is een beroep gedaan op de reserve sociaal domein. In 2020 zal duidelijk worden wat eventueel structureel nodig is vanaf 2021.

• Op 1 januari 2020 wordt de hulpmiddelenzorg aan cliënten die in een Wlz-instelling wonen, vereenvoudigd. Vanaf deze datum worden

mobiliteitshulpmiddelen (zoals een rolstoel en een scootmobiel) voor alle cliënten in een Wlz-instelling verstrekt vanuit de Wlz en niet meer vanuit de Wmo 2015. Ook hulpmiddelen voor zorgverlening en wonen die door meerdere verzekerden te gebruiken zijn, vallen dan onder Wlz. Dit gaat bijvoorbeeld om tilliften en hoog-laagbedden, ook wel ‘roerende voorzieningen’

genoemd. De financiële middelen hiervoor gaan over van het gemeentefonds naar de Wlz. Over de hoogte van de over te hevelen middelen vinden gesprekken plaats tussen het Ministerie van VWS en de VNG. Naar verwachting geeft de septembercirculaire daar meer duidelijkheid over. Dan zal ook duidelijk worden met welke korting op de algemene uitkering gemeente Moerdijk te maken krijgt. Onder voorbehoud is de verwachting dat de genoemde indexering op zowel begeleiding als huishoudelijke ondersteuning minder hoog is dan de geraamde 4%.

Effectindicatoren

• Daling aantal vroegtijdige schoolverlaters

• Waardering mantelzorgers, gelijk of beter

• Waardering Wmo cliënten, gelijk of beter

• Toename aantal casussen dat in samenhang is opgepakt

Programma 4 Ondersteuning voor mensen die het nodig hebben 56

Programma 4 Ondersteuning voor mensen die het nodig hebben 57

bedragen x € 1.000

In document MEERJARENBEGROTING 2020-2023 (pagina 52-58)