• No results found

De Omgevingsvisie Almere is vastgesteld op 7 december 2017 door de Gemeenteraad Almere en vervangt de Structuurvisie Almere 2010, de concept-structuurvisie Almere 2.0, het Structuurplan Al-mere Poort, het Structuurplan AlAl-mere Hout en het Structuurplan Overgooi. Deze structuurplannen worden met het vaststellen van de omgevingsvisie ingetrokken. De Omgevingsvisie Almere is een structuurvisie in de zin van artikel 2.1 van de Wet ruimtelijke or-dening en is een visie op hoofdlijnen voor het gehele grondgebied van de gemeente Almere. De Omgevingsvisie heeft betrekking op alle aspecten van het gemeentelijk ruimtelijk beleid: ruimte, water, milieu, natuur, landschap, cultureel erfgoed, verkeer, vervoer en infrastructuur. In de Omgevingsvisie zijn gemaakte beleidskeuzes verankerd in een open uitnodiging aan de stad. De Omgevingsvisie Almere stimuleert de noodzakelijke en gewenste ontwikkelingen in Almere en borgt de kwaliteit van de leefomgeving. De Omge-vingsvisie is een uitnodiging aan (toekomstige) bewoners, lokale partners en ondernemers om initiatieven te ontplooien in de stad en is een inspirerend houvast voor overheid en samenleving.

‘The big 4’ strategische opgaves voor Almere zijn:

• Van ‘Garden City’ naar ‘Growing Green City’

• Ontwikkel en onderhoud het goede

• Onderscheidende positie in een metropolitaans netwerk innemen

• Ruimte geven voor pioniers en experimenten

Bestemmingsplan

Bestemmingsplan “De Marken en Sportvelden Oost”, vastgesteld 2015-03-19, identificatie: NL.IMRO.0034.BP1HJK01-vg01

Afstemming tussen bedrijven en wonen

Als de Ambachtsmark verder verkleurd naar een gemengd gebied, waar wonen en werken naast elkaar gevestigd worden, is er een nadere afstemming nodig tussen bedrijven en wonen. Ten aanzien van afstemming tussen ‘bedrijven en wonen’ is bij de bestem-mingsplanherziening in 2015 al geanticipeerd op functiemenging.

Voor de bestaande bedrijven dient uitgezocht te worden of deze kunnen blijven voldoen aan het “Activiteitenbesluit Milieubeheer”, indien zij hieronder vallen.

Nieuwe milieugevoelige functies in het gebied, zoals wonen, is niet (bij recht) mogelijk. Bij elk initiatief tot transformatie van bedrijven naar wonen, dient te worden onderzocht wat de (daadwerke-lijke) consequenties voor de omliggende bedrijven zijn. In theorie kunnen categorie A bedrijfsactiviteiten aanpandig aan woningen worden uitgeoefend. De eisen uit het Bouwbesluit voor scheiding tussen wonen en bedrijven zijn daarbij toereikend. Categorie B bedrijfsactiviteiten kunnen (in theorie) bouwkundig afgescheiden van woningen worden uitgeoefend. Dit betekent dat de panden los van elkaar dienen te staan. Bij voldoende aandacht voor het weren van contactgeluid, overdrachtgeluid en geen doorslag van geur, kan aanpandig/inpandig ook als bouwkundig afgescheiden worden opgevat. Maar dit vergt een maatwerkbeoordeling.

In het bestemmingsplan “De Marken en Sportvelden Oost” is het volgende opgenomen over functiemenging en milieuzonering:

Volgens vaste jurisprudentie dient de toelaatbaarheid van ‘mi-lieubelastende activiteiten’ in bestemmingsplannen te worden afgestemd op de aanwezigheid van ‘milieugevoelige functies’ in de omgeving van en óp een bedrijventerrein. De in dit

bestem-OMGEVINGSVISIE ALMERE | Structuurvisie Almere conform Wro27

Omgevingsvisiekaart OMGEVINGSVISIE ALMERE | Structuurvisie Almere conform Wro27

Omgevingsvisiekaart

Omgevingsvisie Almere (Structuurvisie Almere conform Wet ruimtelijke ordening), vastgesteld op 7 december 2017 door de gemeenteraad van Almere

Ambachtsmark

In de Omgevingsvisie Almere (december 2017) is de ambitie getoond om de binnenstedelijke bedrijven-terreinen van Almere Haven (Ambachtsmark, de Paal, de Steiger Zuid) te verkleuren naar woningbouw.

In dit geval is sprake van de actualisatie van een bestemmingsplan van een bestaand gebied, waarin slechts in beperkte mate ont-wikkelingen worden toegestaan. Het gaat om een overwegend woongebied met bijbehorende voorzieningen, qua omgevingstype te karakteriseren als een ‘’gebied met functiemenging’’. Op de binnenstedelijke werklocaties hebben zich steeds meer andere functies dan traditionele bedrijvigheid gevestigd.

Verder zijn op de bedrijventerreinen een aantal individuele be-drijfswoningen en kinderdagverblijven gelegen. Er zijn ook ‘overig milieubelastende functies’ aanwezig die niet onder de gebruikelijke definitie van de bestemming ‘bedrijvigheid’ passen, zoals enkele bedrijven op gebied van gezondheidszorg en enkele vestigingen op het gebied van sport, recreatie en religie.

Functiemenging is belangrijk en gewenst, zoals opgenomen in de

‘Gemeentelijke Visie op Werklocaties’. Een deel van de functiemen-ging in de bestaande stad kan plaatsvinden op de binnenstede-lijke werklocaties. Daarom is niet uitgegaan van functiescheiding, maar van functiemenging, en is de Staat van Bedrijfsactiviteiten - Functiemenging uit de publicatie ‘Bedrijven en milieuzonering’

gemotiveerd toegepast. In deze Staat worden niet alleen ‘bedrij-ven’, maar ook (maatschappelijke) voorzieningen, kantoren etc.

genoemd, die zijn toegestaan op de Ambachtsmark, Noordmark en Gildemark. Categorie A en B activiteiten zoals bedoeld in de Staat van Bedrijfsactiviteiten - Functiemenging zijn toegestaan. Catego-rie C niet, vanwege het ontbreken van een goede ontsluiting op de verkeershoofdinfrastructuur (zonder dat er woningen worden gepasseerd). De hieraan verbonden relatief grote verkeersaantrek-kende werking is in dit geval ongewenst en zou kunnen leiden tot een onaanvaardbaar woon- en leefklimaat. Bij de totstandkoming van de Staat van Bedrijfsactiviteiten - Functiemenging is verder gekeken of bedrijfsactiviteiten al dan niet in het plangebied thuis-horen. Bedrijfsactiviteiten die niet passend zijn voor het plangebied zijn niet in de lijst opgenomen. De functies horeca en detailhandel

Uit een inventarisatie via ‘deskresearch’ en ‘veldonderzoek’ (no-vember 2013) van de bestaande bedrijven blijkt dat vrijwel alle bestaande bedrijven binnen de toelaatbare activiteiten uit de categorieën A en B vallen. Alleen op Ambachtsmark 11 is een vrij groot bedrijf in kantoorinrichting gevestigd. Dit bedrijf valt in categorie C. Om te waarborgen dat deze bedrijfsactiviteiten blij-vend kunnen worden uitgevoerd, heeft dit perceel een specifieke aanduiding ‘groothandel’ gekregen. Het perceel Ambachtsmark 3 maakt niet langer onderdeel uit van het bedrijventerrein Ambachts-mark. Hier worden woningen gebouwd, met op de begane grond mogelijkheden voor andere functies. Hier zijn functies toegestaan voor zover passend in categorie A van de Staat van Bedrijfsactivi-teiten - Functiemenging. Deze functies zijn toelaatbaar aanpandig aan woningen. Omdat het gaat om een appartementengebouw in combinatie met andere functies, mag de bedrijvigheid niet te zwaar zijn.

Vestiging van nieuwe gevoelige functies

In de ‘Gemeentelijke Visie op Werklocaties’ is ten aanzien van gevoelige functies in principe bepaald dat op binnenstedelijke be-drijventerreinen bedrijfswoningen zijn toegestaan, mits inpandig of als woon-werkeenheden. Maatschappelijke voorzieningen zijn toegestaan, mits passend naar aard en schaal. Om te waarborgen dat de huidige bestaande bedrijfsactiviteiten blijvend kunnen wor-den uitgeoefend en het gebied niet verkleurt tot een overwegend woongebied, dient er echter een grens te worden gesteld aan de gewenste mate van functiemenging. Daarom zijn in het vigerende bestemmingsplan de bestaande gevoelige functies als zodanig bestemd. In het vigerende bestemmingsplan worden nieuwe ge-voelige functies niet bij recht toegestaan. De gedachte is dat op deze manier, door toepassing van de hiervoor gemotiveerde mate van functiemenging, zorg wordt gedragen voor een goed woon- en leefklimaat ter plaatse van de bestaande gevoelige functies (bedrijfswoningen en kinderdagverblijven) op de binnenstedelijke

Verder dient bij de transformatie van de Markenlaan 1 en 2 de daadwerkelijke geluidruimte van het nabijgelegen sportcomplex te worden onderzocht (= ‘smalle’ beoordeling) op grond van het Activiteitenbesluit (Wet Milieubeheer). Op grond van de publicatie

‘Bedrijven en Milieuzonering’ is een richtafstand van 50 meter (kavel tot kavel) benodigd tot woningen in een rustige woonwijk en andere milieugevoelige functies. Voor het realiseren van wo-ningen op deze locatie is derhalve nader detailonderzoek nodig.

Ook dient de worden onderzocht of sprake is van een adequaat woon- en leefklimaat (= ‘brede’ beoordeling vanuit een goede ruimtelijke ordening). Dit betreft een beoordeling inclusief stem-geluid, mogelijke lichthinder en verkeer van en naar de sportin-richting, evenementen etc. Primair dient de initiatiefnemer zelf maatregelen te treffen, zodat het sportcomplex duurzaam zijn huidige en toekomstige sportactiviteiten kan blijven ondernemen, zoals sportactiviteiten en sporttoernooien (met versterkt geluid).

Archeologie

Rond en op de kavels van Markenlaan 1,2,en 3 ligt de bestem-ming WAARDE-archeologie I, art. 14 (kaart arcering met kruisjes).

In dit gebied kan alleen op reeds bebouwde zones gebouwd worden, of gebouwen kleiner dan 100m² t.b.v. samenvallende bestemmingen (hier: gemengd-art.4 of detailhandel art.3). Voor afwijken van de bouwregels geldt een onderzoeksplicht betreft archeologie volgens de bepalingen van het bestemmingsplan art. 14.3. Er mag niet gebouwd worden zonder archeologisch onderzoek en omgevingsvergunning. Wordt behoudens waardig cultureel erfgoed aangetroffen kan op deze grond niet gebouwd worden. Deze regel geldt niet voor gronden waarop de reeds aan-wezige gebouwen staan, voor gebouwen kleiner dan 100m² ten behoeve van de samenvallende bestemming. Transformatie van bestaande gebouwen valt daarom niet onder de onderzoeksplicht mits mogelijke uitbreidingen vallen onder de uitzonderingsregels.

Pagina 1 van 2