• No results found

Samenvatting geleverde prestaties

Strategisch veld KPI jaarplan Realisatie Behaald?

Optimaliseren contact

met de omgeving. Prestatieafspraken maken met gemeente.

Sturen op reputatie:

Vergroten bewustwording van de impact van (niet) handelen op de reputatie en het

vergroten van het kennisniveau.

Prestatieafspraken zijn in december definitief.

We zijn bewuster van de invloed van het eigen handelen op onze omgeving.

Financiële continuïteit

waarborgen. Prestatie-indicatoren zijn

leidraad voor sturing. De in het jaarplan benoemde prestatie-indicatoren monitoren wij periodiek.

Zo nodig en indien mogelijk vindt bijsturing plaats.

Tabel 23: Omgeving

 doelstelling is behaald, onderhanden,X doelstelling is niet behaald

45 Externe ontwikkelingen

Woningmarkt

Zowel de prijsstijging als de beschikbaarheid van koopwoningen heeft zijn weerslag op de huurmarkt.

Dit staat de doorstroming in de weg. De vraag naar goedkope sociale huurwoningen is hoog gebleven.

De Schiedamse woningmarkt heeft een relatief goedkope voorraad. Tegelijkertijd neemt het aanbod in de regio van goedkope huurwoningen gestaag af door vernieuwing en door huurverhogingen. De betaalbaarheid en beschikbaarheid bleven daarmee onder druk staan.

De gemiddelde marktwaarde van onze portefeuille is in 2020 met 12,4% gestegen. Deze forse toename is voor een groot deel toe te schrijven aan de aanzienlijk betere marktomstandigheden:

• De gemiddelde leegwaarde is gestegen met 13%

• De disconteringsvoeten zijn gemiddeld met 0,5% verlaagd

• De markthuur is gestegen met gemiddeld 4,1%

Politiek en lokaal bestuur

Op lokaal niveau hebben wij een raamovereenkomst (ROK). Deze raamovereenkomst Volkshuisvesting Schiedam bevat gezamenlijke ambities en bijbehorende strategieën over wonen voor de periode 2017 – 2024. Doel is een inhoudelijk kader, waarbinnen de gemeente Schiedam, Woonplus Schiedam en HOW jaarlijks prestatieafspraken kunnen maken.

Optimaliseren contact met omgeving

Conform de woningwet hebben wij in 2020 prestatieafspraken met de gemeente Schiedam gemaakt voor 2021. Deze omvatten afspraken op hoofdlijnen. De beschreven onderwerpen zijn bestaande en nieuwe woningvoorraad, energieprestaties, doelgroepen, woonpromotie, maatschappelijke opvang, woonruimtebemiddeling, veiligheid, borging van financiering, monitoring en evaluatie. De prestatieafspraken zijn geen eindpunt, maar een uitgangspunt en ijkpunt in een continu proces van overleg en samenwerking. De Huurders Organisatie Woonplus (HOW) heeft hierin conform de Woningwet eveneens een zelfstandige rol. De HOW geeft haar zienswijze op de prestatieafspraken.

Woonplus brengt het bod uit, waarin de standpunten van de HOW zijn meegenomen en afgewogen. De HOW tekent mee voor de prestatieafspraken.

Sturen op reputatie

Reputatie en organisatieontwikkeling zijn naar onze mening onlosmakelijk met elkaar verbonden. We geloven in Woonplus als een lerende organisatie. Dit gaat ons helpen om de juiste dingen steeds beter te doen, zodat klanten en andere belanghouders ons blijvend waarderen. Hoe beter we aansluiten op de verwachtingen, hoe hoger de tevredenheid en waardering. Maar hoe weten we dat wij op de goede weg zijn? Wij vragen actief feedback. Daarvoor maken wij gebruik van een meetsysteem, zoals dat is beschreven in hoofdstuk 1. Met andere belanghouders, zoals de gemeente Schiedam, zorg- en welzijnspartijen, huurdersbelangenorganisatie en leveranciers, zoeken wij nadrukkelijk de samenwerking om onze klant zo goed mogelijk te bedienen.

Financiële continuïteit waarborgen

Prestatie-indicatoren zijn leidraad voor sturing

De prestatie-indicatoren zijn benoemd in het jaarplan en monitoren wij periodiek. Bij primaire processen, zoals verhuur, verkoop, bedrijfslasten, onderhoud en incasso, gebeurt dit maandelijks.

Naast deze indicatoren nemen wij in elke voortgangsrapportage de belangrijkste kengetallen op per strategisch thema. Zo mogelijk vergelijken wij deze met beschikbare benchmarkcijfers. Dit geeft ons een goed beeld van ons handelen en de trend in de voortgang. Meer over de financiële continuïteit is opgenomen in hoofdstuk 6.

46 Prestaties ten aanzien van de BTIV-eisen

Corporate sponsoring

Elk jaar doen bewoners en organisaties een beroep op Woonplus voor (financiële) ondersteuning van evenementen of andere initiatieven. Vanuit de regelgeving is sponsoring echter niet toegestaan. Wij vinden het geen kerntaak en hebben geen budget beschikbaar gesteld in 2020.

Stedelijk Sociaal Plan

Het Stedelijk Sociaal Plan is een document dat de rechten en plichten voor huurders benoemt bij verplichte verhuizing als gevolg van renovatie of sloop van de woning. Dit plan is afgesloten voor de periode 2018-2022. Het is gebaseerd op wetten, regels en afspraken. Vier belangrijke punten in dit plan zijn:

• Stadsvernieuwingsurgentie

Huurders ontvangen een stadsvernieuwingsurgentie. Met deze urgentie krijgen zij voorrang op gewone woningzoekenden in de regio Rotterdam bij het zoeken naar een passende, vergelijkbare woning.

• Ruimere toewijzingscriteria binnen Schiedam

Met de HOW14 en de gemeente Schiedam hebben wij afgesproken dat Woonplus ruimere toewijzingscriteria hanteert als huurders binnen Schiedam willen verhuizen naar een woning van Woonplus. Die ruimere toewijzingscriteria stellen de huurders in staat om te verhuizen naar een ander woningtype, voor zover dit beschikbaar is.

• Verhuiskostenvergoeding

De hoogte van de verhuiskostenvergoeding is voor 2020 vastgesteld op € 6.253 en voor 2021 op

€ 6.334.

• Stichting Service Dienst Werk

Huurders hebben het recht om via Woonplus 35 uur dienstverlening in te kopen door € 200 van hun verhuiskostenvergoeding in te leveren. Voor sociale minima is het mogelijk om voor hetzelfde bedrag 45 uur dienstverlening in te kopen. Zo komt Woonplus een kwetsbare groep huurders tegemoet.

Participatieovereenkomst

Volgens de Overlegwet dient Woonplus een participatieovereenkomst met een huurdersorganisatie te hebben. De participatieovereenkomst bevat afspraken over de jaarlijkse huurverhoging, de eventuele sloop van woningen, afrekening servicekosten en de kwaliteit van de dienstverlening. Met deze overeenkomst wordt een betere governance van de huurdersbelangenorganisatie beoogd en een efficiëntere besteding van het subsidiegeld. De looptijd van de overeenkomst is van 2018 tot en met 2022.

Wetgeving/corporatiesector

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stelt jaarlijks voor 1 oktober de hoogte vast van de saneringsheffing voor het lopende jaar. Voor 2020 stelde de minister de heffing vast op € 0. Dit betekent dat corporaties in 2020 geen bijdrage in het saneringsfonds hoeven te storten.

Sector ratio’s

Onderstaande tabel bevat een overzicht van de ratio’s die horen bij de strategische doelstellingen.

Sector ratio’s Norm Realisatie

2020 Realisatie

2019 Realisatie 2018

Solvabiliteit (beleidswaarde) >15% 57% 54% 54%

Loan-to-value (beleidswaarde) <85% 37% 39% 42%

Dekkingsratio marktwaarde leningen <70% 26% 30%

Rentedekkingsgraad (ICR) > 1,4 2,0 2,3 2,1

Liquiditeitspositie >€ 0 mln. € 9,4 mln. € 8,4 mln. € 7,8 mln.

Tabel 24: Prestatie-indicatoren voor financiële continuïteit

14Huurdersbelangenorganisatie Woonplus

47