• No results found

Samenvatting geleverde prestaties

Strategisch veld KPI jaarplan Realisatie Behaald?

Tevreden klanten • Klanttevredenheid;

Nieuwe huurder 8

• In te zetten middelen:

- Klantvolgsysteem

• In te zetten middelen:

Klantvolgsysteem

sociaal beheer • Huurachterstand ≤ 1,20%

• Oninbare debiteuren ≤ 0,50%

• Huurderving ≤ 2,75%

• Dagelijks onderhoud 8,4 mln.

• Streven naar de juiste match tussen woning, huurder en complex

• Huurachterstand 1,40%

• Oninbare debiteuren 0,23%

• Huurderving 2,46%

• Dagelijks onderhoud 9,3 mln.

• Streven naar de juiste match tussen woning, huurder en

Schone, hele en veilige

complexen • Mobiele huismeesters

• Afspraken met gemeente: Oog hebben voor de

bijzondere doelgroepen • Taakstelling COA, 100% van de Schiedamse opgave en

• Taakstelling COA 123

Gehuisvest 128 Tabel 2: Excelleren in de kerntaak wonen

 KPI is behaald, X KPI is niet behaald

19 Streven naar tevreden klanten

Klanttevredenheid

De klanttevredenheid over onze dienstverlening laten wij voortdurend meten. Dit gebeurt bij woningmutatie (nieuwe huurder en vertrokken huurder), reparatieverzoeken, incasso en planmatig onderhoud.

Het streven bij nieuwe en vertrokken huurders en reparatieverzoeken is een score van 8 en voor incasso en planmatig onderhoud een 7.

Wij kijken niet alleen naar de score, maar ook naar het aantal respondenten

Eind 2020 bedroeg de totale gemiddelde waardering van de gemeten processen een 7,3 (2019: 7,8).

Dit is lager dan ons streven van gemiddeld een 7,6. De coronamaatregelen zijn hier in belangrijke mate debet aan. We zien dat vooral terug in de beoordeling reparatieverzoek. Daarbij hebben we af moeten schalen op niet noodzakelijk reparaties. Bij nieuwe verhuringen hebben we af moeten schalen op uitgebreide bezichtigingen van de woningen.

De uitkomsten van deze metingen in 2020:

Klantwaardering Score Aantal geënquêteerd Aantal respondenten

Nieuwe huurder 7,7 775 226 29,2%

Vertrokken huurder 8,3 372 118 31,7%

Incasso 7,2 377 46 12,2%

Reparatieverzoek 7,1 10.585 1.659 15,7%

Planmatig onderhoud 6,3 813 155 19,1%

Tabel 3: Uitkomsten klantwaardering

In onderstaande tabel staan de aspecten waar onze klanten het meest tevreden/ontevreden over zijn in 2020:

Klantwaardering Tevreden Ontevreden

Nieuwe huurder De medewerker(s). Oplevering van de woning.

Vertrokken huurder Gemak van opzeggen huurwoning. De wijze waarop de woning geaccepteerd moet worden.

Incasso Rekening houden met persoonlijke

omstandigheden. Geboden oplossing.

Reparatieverzoek Gemak melden reparatieverzoek. Resultaat van de reparatie.

Planmatig onderhoud Duidelijkheid informatie vooraf. Netheid van werken.

Tabel 4: Tevredenheids-/ontevredenheidsaspecten klantwaardering

De hieronder getoonde uitkomsten geven de gemiddelde waardering over het jaar weer:

Figuur 1: Nieuwe huurder Figuur 2: Vertrokken huurder Figuur 3: Incasso

2019: 7,6 2019: 8,4 2019: 7,1

2018: 7,8 2018: 8,1 2018: 7,2

Figuur 4: Reparatieverzoek Figuur 5: Planmatig onderhoud

2019: 7,9 2019: 6,7

2018: 7,9 2018: 6,6

20 Geschillenadviescommissie

Woonplus is aangesloten bij de Geschillenadviescommissie (GAC). De GAC werkt als onafhankelijke geschillencommissie voor verschillende corporaties in de regio Rotterdam. Resultaten van de GAC worden medio mei gerapporteerd over het voorgaande jaar (dus 2019) en zijn te lezen in het RvC- verslag. De GAC komt 15 tot 20 keer bijeen en beschikt over een brede expertise en jarenlange ervaring.

Hierdoor zijn klanten verzekerd van een professionele en snelle afhandeling en eventueel bemiddeling bij een geschil met Woonplus. Het GAC houdt Woonplus regelmatig op de hoogte over de klachten die zijn binnengekomen. Als het om ontvankelijke klachten gaat, kan onze organisatie namelijk meteen actie ondernemen.

In 2020 zijn tien klachten ingediend, waarvan er zeven ontvankelijk zijn. Daarvan zijn drie klachten gegrond verklaard en één ongegrond. Een van de gegrond verklaarde klachten is gedurende het traject naar tevredenheid van de huurder opgelost. Bij de twee overgebleven klachten is het advies van de GAC overgenomen en heeft Woonplus de geadviseerde acties ondernomen.

Samenvatting van de ingediende klachten bij de GAC:

Korte omschrijving klacht/geschil Ontvankelijk Gegrond Status Niet afhandelen reparatieverzoeken/dichtgespijkerd

dakraam Ja Opgelost.

Schade cq. overlast door lekkage riolering van buren Ja Ja Advies GAC overgenomen.

Onderzoek gestart.

Bezwaar tegen hoogte van de huur Nee art. 5.1.d (Huurcommissie)

Wil (schade)vergoeding na

onderhoudswerkzaamheden Ja Opgelost. Na de zitting

geschikt door partijen.

Niet vergoeden spullen die bij renovatie van balkon

verdwenen Ja Nee Geen verdere actie.

Niet helpen oplossen burenoverlast (2x) Nee art. 5.1.e (eerst interne procedure corporatie volgen)

Overlast drugsgebruik buren Ja Ja Advies GAC overgenomen.

Overlast ongedierte Ja Advies GAC overgenomen.

Niet afhandelen opleverpunten na aanvang huur Ja Ja Opgelost.

Tabel 5: Samenvatting klachten GAC

Klantcontactcentrum, klantvolgsysteem en interactieve website

Het team klantenservice is in juni opgericht en in september hebben wij een teamleider voor deze afdeling aangesteld. Daarna stroomden nog nieuwe medewerkers in en bleef het team klantenservice groeien. Vanaf het begin lag de nadruk op inwerken, trainen en ervaring opdoen. Ervaren medewerkers gaven een-op-een trainingen en cursussen voor het hele team en stonden als floorwalker en vraagbaak ter beschikking. Daarnaast hebben we veel tijd en energie geïnvesteerd in het opzetten van een opleidingsplan, waarin we rekening houden met de behoeftes van de medewerkers en de eisen van de functie medewerker klantenservice. Vanaf december zijn we begonnen het team nog structureler op te leiden. Daarvoor hebben we onder meer gebruikgemaakt van e-learning, cursussen en sessies via Microsoft Teams over verschillende topics, zoals reparatieverzoeken en de stappen van de klantreis.

Helaas konden we één cruciaal onderdeel van het opleidingsplan niet inplannen. Door de coronamaatregelen was het niet mogelijk om een kijkje te nemen in de keuken bij andere afdelingen.

Voor 2021 is het de bedoeling om deze praktijkervaringen in te halen, zodra de maatregelen versoepeld worden. Deze ervaringen zal het team onder andere helpen de behoeftes van onze huurders nog beter te begrijpen. Op het gebied van teambuilding zijn we ook positief gestemd, ondanks het feit dat we veelal thuisgewerkt hebben. Via online bijeenkomsten met verschillende thema’s hebben de medewerkers elkaar beter leren kennen.

Een belangrijke mijlpaal in het najaar 2020 was de livegang van de nieuwe website en het klantportaal.

Het klantportaal zal helpen nog meer contact op maat te leveren aan onze huurders en nog vaker first time fix te bereiken. Dit draagt bij aan de ambitie van een 8+ op klanttevredenheid.

Deze drie onderwerpen worden nader toegelicht in Hoofdstuk 3, onderdeel Behoud goede reputatie (pagina 41).

Nazorg verhuringen

Bij de oplevering van een duurzame nieuwbouwwoning (zogenoemde NOM-woning) is in het voortraject veel aandacht besteed aan het informeren van de nieuwe huurders over het bewust omgaan met energie. Dit is erg belangrijk, omdat het bewonen van een dergelijke woning anders is dan een niet-duurzame woning. We realiseren ons dat na de sleuteloverdracht niet alle informatie blijft hangen.

Daarom zetten we energiecoaches in, die de bewoners nazorg kunnen bieden bij het juiste gebruik van de woning. Bovendien monitoren we continu hoe het gaat om tijdig bij te kunnen sturen.

Bij de toewijzing van een schaarse nieuwbouwwoning controleren wij heel strikt en zorgvuldig of de kandidaat aan alle eisen voldoet. Ongeveer zes weken na de oplevering voeren we een extra controle uit om te onderzoeken of de woning ook echt conform de aangegeven huishoudgrootte en personen wordt bewoond. Dit om onderhuur en fraude bij deze schaarse woningen tegen te gaan.

21 Huurdersorganisatie Woonplus (HOW)

Naast de reguliere overlegmomenten is in 2020 specifiek aandacht besteed aan het verbeteren van de expertise van het bestuur. Het bestuur heeft diverse onderwerpen met Woonplus en de gemeente uitgediept. In het najaar van 2020 is een ervaren professionele ondersteuner gestart, ter ondersteuning van de HOW. Met de vaste ondersteuning en zitting in het pand aan de Alphons Ariënsstraat is de bereikbaarheid en inzet verbeterd.

De volgende onderwerpen zijn gepresenteerd: introductie huurbeleid, toelichting aanstaande klantenservice, wet- en regelgeving huurverhoging, lokaal maatwerk, toelichting sociaal domein, proces uitverhuizen, visie op wonen en wijken (onder leiding van platform 31), inwijding wat een portefeuillestrategie behelst, indicatieve bestedingsruimte, presentatie klantportaal en website, presentatie Nieuwe Energie voor Groenoord en Wijkompleet, presentatie en toelichting over schimmel (door de GGD).

Verder trokken HOW, gemeente Schiedam en Woonplus samen op bij de totstandkoming van de Prestatieafspraken 2021. Deze afspraken zijn in goed overleg en in goede samenwerking tot stand gekomen, wat heeft geresulteerd in een gezamenlijke ondertekening op 9 december 2020.

22 Verhuur, financieel- en sociaal beheer

Huurachterstand

Het percentage huurachterstand is eind 2020 uitgekomen op 1,40% (2019; 1,31%). Ten opzichte van de voorgaande jaren is dit een stijgende trend. Daarmee hebben wij de doelstelling voor 2020 van 1,20% niet gehaald. Belangrijkste oorzaak is dat wij in deze coronatijd minder snel en slechts in uitzonderlijke gevallen tot ontruiming overgaan.

In de afgelopen jaren zien wij een stijgende trend in de ontwikkeling van de huurachterstand. Het totaal bedrag van de achterstand neemt toe en dit is met name toe te schrijven aan PPH (Project Preventie Huisuitzetting). Gezinnen met kinderen worden niet uitgezet. In samenwerking met gemeentelijke organisaties als het WOT zoeken we naar mogelijkheden om de schuldenproblemen op te lossen en zetten we meer in op schuldsanering.

Figuur 6: % Huurachterstand Figuur 7: Aantal huurders

Figuur 8: Totale huurachterstand (x €1.000) Figuur 9: Gemiddelde huurachterstand (x € 1)

Project Preventie Huisuitzetting (PPH) Zie voor nadere toelichting pagina 27.

Oninbaar

Voor de afboekingen van oninbare vorderingen reserveren wij circa 0,5% van de bruto jaarhuur. Het streven is om minder dan 0,5% van de bruto huur af te boeken. Over 2020 hebben wij circa € 86K (0,23%) afgeboekt. Dit is beduidend minder dan onze reservering. Het gaat hierbij om een saldo, want ook op reeds afgeboekte vorderingen incasseren wij nog via de deurwaarder. De realisatie oninbaar in 2020 is als volgt opgebouwd: afboekingen (€ 253K) en ontvangsten (€ 167K), per saldo € 86K. Wanneer wij sec de afboekingen (€ 253K) afzetten tegen de begroting (€ 380K), bedraagt realisatie over 2020 67% van het jaarbudget.

Huurderving

De doelstelling voor huurderving (≤ 2,65%) is behaald. De derving kwam uit op 2,46% en is ten opzichte van 2019 (2,29%) toegenomen. Meer specifiek: regulier 0,69% (2019: 0,70%), verkoop 0,02% (2019:

0,02%), sloop 0,56% (2019: 0,62%) en renovatie 1,19% (2019: 0,96%). De leegstand door renovatie is daarmee verantwoordelijk voor de stijging. Het gemiddeld aantal dagen leegstand op totaal niveau is toegenomen van 238 dagen in 2019 naar 258 dagen in 2020. Dit heeft te maken met het uitverhuizen in verband met het sloopproject rond de Parkweg en de Meesterstraat. Daarnaast hebben woningen langdurig leeggestaan in verband met grootschalige renovatie aan de Lorentzlaan. Ook houden we nog een groot aantal woningen leeg voor de grootschalige renovatie van de Wiltonflats.

23

Leegstand Aantal woningen

2020 2019

Leegstand ultimo voorgaande periode 311 236

Nieuwe leegstand 880 779

Verhuringen1

Nieuwbouw verhuringen -/- 676

-/- 92 -/- 606 -/- 26

Reguliere verkoop -/- 6 -/- 5

Sloop -/- 160 -/- 67

Leegstand ultimo periode 257 311

Tabel 6: Ontwikkeling leegstand

Leegstand ultimo jaar Aantal woningen

2020 2019

Tabel 7: Bestemming leegstaande woningen

De afname van het aantal leegstaande woningen aan het einde van het jaar is vooral toe te schrijven aan minder leegstand in de reguliere verhuur (12) en renovatie leegstand (47).

Verhuur bestaande huurwoningen

Wij streven ernaar om de reguliere verhuringen binnen 21 dagen af te wikkelen. In 2020 is het gemiddeld aantal dagen leegstand verhuur en/of mutatie toegenomen tot 41 dagen (2019: 39 dagen).

Voornaamste redenen zijn de doorlooptijd bij vervanging keuken/douche/toilet en de coronamaatregelen. Door die maatregelen neemt de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden meer tijd in beslag, omdat aannemers de werkzaamheden niet gelijktijdig, maar volgtijdelijk moeten uitvoeren. Er mogen immers niet te veel mensen tegelijk in een woning zijn. Ook het beschikbaar houden van woningen voor SV-urgenten door ons omvangrijke renovatie- en sloopprogramma zorgt voor langere leegstand.

Aansluitende verhuur opgeleverde nieuwbouw

In 2020 zijn 92 nieuwbouwwoningen opgeleverd voor de sociale verhuur. Dit betreft het project Wetenschappersbuurt Oost fase C en D: 10 eengezinswoningen aan de Daltonstraat en 15 aan de Hogenbanweg. Het project Fabriplein: 32 eengezinswoningen aan het Fabriplein, 11 aan de Gordonstraat en 3 aan de Kortlandstraat. En het project Harga-Midden fase 1: 21 eengezinswoningen aan de Sven Kramerstraat.

Het proces van de verhuring van de nieuwbouwwoningen is zo ingericht dat alle woningen aansluitend worden verhuurd. In het voortraject nemen we uitgebreid de tijd om kandidaten te screenen, te informeren en op enig moment daadwerkelijk een keuze te maken. Zodra de keuze is gemaakt, is het wachten op de definitieve opleveringsdatum. Het is belangrijk dat deze definitieve opleveringsplanning op tijd wordt ontvangen, om de aansluitende verhuring soepel te laten verlopen. Een dag nadat de woningen van de aannemer aan Woonplus zijn overgedragen, vindt de overdracht aan de nieuwe huurder plaats. In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat iemand door persoonlijke omstandigheden een woning toch niet kan huren. Dan wordt in kort tijdsbestek de woning aan een volgende kandidaat verhuurd. In deze uitzonderlijke gevallen hebben we geen aansluitende verhuring.

Passend toewijzen naar huurhoogte

Binnen de lage inkomens is een onderverdeling te maken naar huishoudens met een inkomen dat recht geeft op huurtoeslag en huishoudens die daar geen recht op hebben. Corporaties zijn verplicht zich te houden aan het passend toewijzen van huishoudens die voor huurtoeslag in aanmerking komen. Dit houdt in dat wij tenminste 95% van de huurtoeslaggerechtigde huishoudens (de doelgroep van Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting, BTIV) moeten huisvesten in woningen met een huur tot aan de voor hen geldende aftoppingsgrens voor huurtoeslag. In 2020 hebben wij circa 96% passend toegewezen en daarmee voldoen wij aan de gestelde doelstelling van 95%.

Toewijzen naar inkomen (80%-10%-10%)

In 2020 hebben we 762 huishoudens blij gemaakt met een huurwoning van Woonplus; het hoogste aantal sinds jaren.

Corporaties moeten tenminste 80% van de vrijgekomen woningen (inclusief nieuwbouw) met een huur tot de huurtoeslaggrens (€ 737,14) toewijzen aan huishoudens met een bruto huishoudinkomen tot

€ 39.055. Maximaal 10% mag toegewezen worden aan huishoudens met een inkomen tussen de

€ 39.055 – € 43.574 en maximaal 10% aan huurders met een inkomen boven de € 43.574.

In 2020 hebben wij 86,1% van al onze leeggekomen sociale woningen toegewezen aan huishoudens met een inkomen tot € 39.055. Wij wezen 4,5% van de woningen toe aan de inkomenscategorie tussen de € 39.055 - € 43.574 en 9,4% aan de categorie boven de € 43.574. Hiermee voldoen wij aan de geldende wet- en regelgeving.

1 Dit betreft niet alleen reguliere verhuur, maar ook verhuur wisselwoningen bij renovatie en tijdelijke verhuur bij sloop.

24 Figuur 10: Passend toewijzen naar huurhoogte Figuur 11: Passend toewijzen naar inkomen Dagelijks onderhoud

Het dagelijks onderhoud is met een realisatie van 111% boven budget uitgekomen.

Bij klachten- en mutatieonderhoud is sprake van een overschrijding van respectievelijk 38% en 46%.

Bij KDT vervanging is juist sprake van een onderschrijding (70%). De hogere realisatie op klachten- en mutatieonderhoud wordt in grote mate veroorzaakt door het feit dat wij, mede als gevolg van de coronamaatregelen, de betaaltermijn voor facturen verkort hebben naar 15 dagen (was 30 dagen).

Hierdoor is er sprake van minder overloop van onderhoudskosten naar 2021. Tevens is er sprake van aanzienlijk meer verhuringen, waardoor de kosten voor mutatieonderhoud zijn toegenomen.

In 2020 is het onderhoud, ondanks de coronamaatregelen, zoveel mogelijk uitgevoerd. Dit nam wel meer tijd in beslag. Onze aannemers konden niet tegelijk in de woning aan de slag, maar dit moest volgtijdelijk om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijk in een woning aanwezig zijn.

Dit alles heeft z’n weerslag op de waardering van het uitgevoerde onderhoud. Huurders zijn minder tevreden over het resultaat van de reparatie en over de doorlooptijd van melding tot aan uitvoering.

Bedragen x € 1.000 incl. BTW Jaarplan

2020

Klachtenonderhoud 2.850 138% 3.938 2.798

Mutatieonderhoud 2.000 146% 2.911 2.068

Totaal dagelijks onderhoud 8.350 111% 9.288 8.716

Tabel 8: Realisatie klachten- en mutatieonderhoud

In december 2020 is de KOVRA koppeling in werking in getreden. Hiermee worden de opdrachten rechtstreeks in het systeem van de aannemer geïmporteerd, de terugkoppeling uitgewisseld en facturen worden direct digitaal verwerkt. Deze uitrol is succesvol gebleken. In maart 2021 is de tweede wijkaannemer gevolgd.

Streven naar de juiste match tussen woning, huurder en complex Rotterdamwet

Wij staan voor een duurzame match tussen huurder, woning en buurt. Een passende match biedt kansen voor de ontwikkeling van de huurder. Dat geldt zowel voor de bestaande complexen als voor de nieuwe sociale huurwoningen die wij in 2021 gaan opleveren. Een eerste maatregel die aanstuurt op een goede match, is de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (in de volksmond de Rotterdamwet). De gemeente Schiedam heeft deze maatregel in 2019 ingevoerd. Doel is de instroom in bepaalde kwetsbare complexen in Groenoord, Oost en Nieuwland beter te regelen. Artikel 9 geeft voorrang aan bepaalde beroepsgroepen. Artikel 10 gaat over de politiescreening, die vooral een preventieve werking moet hebben. Het effect van deze artikelen op woningen van Woonplus is marginaal.

Voorlichting huurder

Woonplus informeert haar huurders op verschillende manieren. Op onze website, die eind 2020 is vernieuwd, staan verschillende instructiefilmpjes, zoals Bijvullen cv-ketel, Hoe voer ik de stekkerproef uit?, Wat te doen bij burenoverlast, Huurachterstand en Hoe lever ik mijn woning op. Er staan ook filmpjes op de website over energiezuinige woningen met een energieprestatievergoeding.

Herhuisvesting projecten Parkweg Midden

In 2020 zijn 5 complexen van Woonplus in de wijk Nieuwland (in totaal 160 woningen) leeg opgeleverd aan de gemeente Schiedam ten behoeve van de sloop. Er is 18 maanden de tijd genomen om alle huurders op basis van de afspraken uit het Stedelijk Sociaal Plan te verhuizen. Bijna twee derde van de huurders heeft gekozen voor een woning in Schiedam. Hiervan heeft bijna de helft gekozen voor een woning in de wijk Nieuwland. Ruim 66% van de huurders heeft met de verhuizing naar een andere woning in Schiedam wooncarrière gemaakt. De stadsvernieuwingsurgentie biedt daar ook de mogelijkheid toe. Immers, binnen Schiedam geldt de stadsvernieuwingsurgentie niet alleen voor gelijkwaardige woningen, in dit geval een flatwoning zonder lift, maar ook voor andere woningtypes, zoals een maisonnettewoning, benedenwoning of een flatwoning met lift. Ruim 90% van de huishoudens

< € 663,40; 78,1%

25 is verhuisd naar een woning van Woonplus binnen het goedkope huursegment: de woningen hadden een aanvangshuur onder de aftoppingsgrenzen van het passend toewijzen.

Wiltonflats

De drie Wiltonflats worden in onbewoonde staat vernieuwd en geschikt gemaakt voor senioren. De huurders kunnen niet in de woning blijven en moeten verhuizen naar een andere woning. Het Stedelijk Sociaal Plan, dat de rechten borgt van huurders die moeten verhuizen vanwege sloop of vernieuwbouw, is van toepassing. Omdat er nu al veel ouderen in deze flats wonen én omdat er (te) weinig woningen voor senioren zijn, krijgen huurders bij hoge uitzondering een terugkeergarantie. In 2019 en 2020 is bijna twee derde van de huurders verhuisd op basis van een urgentie. Ruim een derde van de huurders wil waarschijnlijk terugkeren. De huurders worden dan tijdelijk opgevangen in een wisselwoning. Deze huurders nemen een definitieve beslissing tot terugkeer in het tweede kwartaal 2021. Eind derde kwartaal 2021 gaan de werkzaamheden van start.

Zorgen voor schone, hele en veilige complexen Leefbaarheid

2020 was voor iedereen een bijzonder jaar door de maatregelen en de wisselende werksituaties in verband met Covid-19. Medewerkers van Woonplus hebben veelal vanuit huis gewerkt en de werkzaamheden in de wijk en richting de klant zijn in aangepaste stijl voortgezet.

Projecten op het gebied van bewonersparticipatie hebben we beperkt kunnen inzetten. We hebben wel aandacht gegeven aan een aantal (binnen)tuinprojecten (Heinsiusstraat en Johan de Wittsingel en Van Limburg Stirumstraat) en de inzet van camerabeveiliging (keldergangen aan de Nolenslaan). Daarnaast is er samen met de bewoners een algemene inzet geweest op tuinen in de Gorzen en een binnenterrein aan de Snelliussingel. In 2020 is gestart met het verwijderen van (afgekeurde) speeltoestellen en waar nodig zijn kleine reparaties uitgevoerd.

We hebben speciale aandacht besteed aan de oudere bewoners binnen Woonplus. In samenwerking met Stichting Ouderenwerk hebben bewoners in diverse 55+-complexen een attentie ontvangen. Daarnaast hebben we aerobics- en muzieksessies georganiseerd en de plantenbakken in het atrium van Marconihove weer gezellig gevuld.

De kern van onze inzet is schone, hele en veilige complexen realiseren. We willen overlast aanpakken en ontruimingen voorkomen. Wij streven ernaar dat bewoners prettig kunnen wonen in hun woning en omgeving. Bovendien zorgen wij ervoor dat dit past binnen de bestaande regelgeving en onze eigen ondernemingsstrategie.

Als onderdeel van onze maatschappelijke investeringen hadden wij voor 2020 € 500K begroot aan directe uitgaven voor leefbaarheid. Dit betreft vaste kosten (schoonmaak, glasbewassing en afvoer van vuil), leefbaarheidsinitiatieven (veiligheid en bewoners-participatie), extra schoonmaak en groen, buurtruimten voor complexbeheerders/huismeesters en bewonersinitiatieven. De directe uitgaven bedragen

€ 356K voor 2020. Die onderschrijding komt voornamelijk door het maar beperkt op kunnen pakken van activiteiten vanwege de coronamaatregelen. In

€ 356K voor 2020. Die onderschrijding komt voornamelijk door het maar beperkt op kunnen pakken van activiteiten vanwege de coronamaatregelen. In