• No results found

Nieuwsniveau's De Ochtend

8.1.2 NOS Bijdragen

In De Ochtend komen zes NOS bijdragen terug in het programma. Deze bijdragen zijn gemaakt door de NOS en worden uitgezonden in De Ochtend. Deze duren vaak vijf minuten en bestaan vaak uit een gesprek met een correspondent.

Figuur 4 NOS bijdragen

Vijf respondenten horen graag de NOS bijdrage in het programma. “Als een correspondent wordt geïnterviewd staat die daar en kan hij goed te situatie toelichten omdat hij er ter plekke is. Dat geeft betrouwbare informatie”: Rick. Drie respondenten horen het graag in het programma zolang het toegevoegde waarde heeft. Twee respondenten vinden de vorm niet specifiek genoeg. Zij geven aan dat in een NOS bijdrage te weinig tijd is voor de informatie. Een correspondent kan aan tien minuten informatie hebben wat in vijf minuten verteld moet worden. “Voor de luisteraar is er geen touw aan vast te knopen. Je schiet je doel voorbij”: Andreas. Eén respondent geeft aan dat de NOS bijdrage geen herhaling moet zijn van het NOS journaal wat van 6:00 tot 9:00 is geweest.

0 1 2 3 4 5 6 Goed Moet toegevoegde waarde hebben Geen herhaling van nieuws Vorm te weinig specifiek

NOS bijdragen

Aantal respondenten

Over de hoeveelheid bijdragen van de NOS zijn de respondenten verdeeld. Vijf van de ondervraagden vinden zes bijdragen in drie uur voldoende. Vijf andere respondenten laten het afhangen van de toegevoegde waarde van de NOS bijdrage. Gerrit zegt: “Nieuws is nieuws. Het met toegevoegde waarde hebben. Als dat er niet is, mogen ze het laten zitten.” Eén respondent ziet liever geen inbraken van de NOS in het programma. Als andere optie geeft ze “Je kunt als programma duidelijk aankondigen dat het van de NOS is, er een blokje van maken. Nu zit het in het programma en is het vaak niet duidelijk.”

8.1.3 Reportages

Live reportage

De Ochtend heeft dagelijks in het programma een live-reportage. Alle respondenten geven aan dit een leuke vorm van radio te vinden, mits het goed wordt gedaan. De respondenten geven aan dat een reportage goed is wanneer de reportage sfeer- en omgevingsgeluiden bevat. “Anders kan er gewoon een interview in de studio worden gedaan” aldus Levi. Eén respondent geeft aan dat er niet teveel stemmen op de radio moeten terugkomen. Gert zegt: “In het geluidsfragment is er een presentator die een verslaggever aankondigt, die een gast aankondigt. Dat vind ik erg verwarrend.”

Over de schakelmomenten hebben de respondenten de volgende mening.

Figuur 5 Schakelmomenten

Zeven respondenten vinden dat er alleen geschakeld moet worden naar de verslaggever als het iets toevoegt. Valentijn: “Als er wordt geschakeld om alleen de tijd vol te praten hoeft het voor mij niet.” Tevens geeft één respondent aan dat het te horen is als er te weinig

voorbereidingstijd is geweest. Drie respondenten vinden ieder uur schakelen een goede vorm. Eén respondent wil een schakelmoment minder.

0 1 2 3 4 5 6 7 8

Ieder uur Twee keer Wanneer het iets toevoegd

Schakelmomenten

Reportageserie

Figuur 6 Reportageserie

De meeste respondenten geven aan de wekelijkse reportageserie prima te vinden zolang het toegevoegde waarde heeft. Vier andere respondenten vinden de vorm leuk. “Grotere onderwerpen kan je van verschillende kanten laten zien in zo’n serie.” Twee respondenten geven aan het niet te realiseren dat de reportage onderdeel uitmaakt van een serie. “Radio 1 luister je in flarden, dus sommige dagen krijg je de reportage te horen en andere dagen niet. Vaak realiseer je je niet dat het deel uitmaakt van een groter geheel”: Hans.

Twee respondenten noemen als kritiekpunt de muziek. Zij vinden de muziek te hard staan en zo afleiden van de informatie.

De Mini-Maatschappij

De meerderheid van de respondenten, tien mensen, hoeft de Mini-Maatschappij niet terug te horen in De Ochtend. De grootste kritiekpunten zijn: te licht voor Radio 1, tijdopvulling, niet boeiend genoeg. Eén respondent laat weten dat de Mini-Maatschappij kan blijven, mits het beter wordt uitgewerkt. “Ik vind het best leuk om dingen uit de regio te horen, maar het komt erg vaak niet goed genoeg uit de verf” aldus Gerda.

Drie respondenten gaven aan dat de muziek te overheersend is.

Reportageserie

Leuk

Toegevoegde waarde Niet bewust van serie

8.1.4 Forum

Stand.nl

Figuur 7 Stand.nl

Acht respondenten zien Stand.nl liever niet terug in het programma. Valentijn zegt hierover “Ik vind het format achterhaald. Stand.nl is nu al zo lang op de radio, voor mij hoeft het niet meer.” Een ander punt van kritiek is dat mensen onbeschaamd hun mening kunnen ventileren zonder echte argumenten. Een respondent zegt dat de redactie meer moet gaan filteren, om scheldpartijen te voorkomen. De respondenten die voor Stand.nl zijn vinden dat de luisteraars ook een plek in het programma moeten krijgen.

Over de versnippering van Stand.nl in De Ochtend zijn de respondenten verdeeld. Bijna alle respondenten vinden Stand.nl teveel terug komen in het programma. Lucas laat weten “Als je het onderdeel één keer per uur laat terugkomen is dat voldoende”. Twee respondenten geven aan dat Stand.nl beter tot zijn recht kwam in de vorige programmering. Gerda geeft dan ook als tip “Plaats Stand.nl anders het laatste half uur van De Ochtend. Dan hoeft het niet meer versnipperd te worden. De mensen die het niet willen horen worden er dan ook niet mee geconfronteerd.” Vijf respondenten zijn het hier mee eens.

Een andere respondent zegt dat een test handig is. “Laat het een half jaartje uit het programma en kijk of het gemist wordt” aldus Valentijn.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Mag weg Kan blijven

Stand.nl

Het Mediaforum

Figuur 8 Het mediaforum

Tien respondenten vinden het Mediaforum een goed onderdeel in het programma. Een enkele respondent vindt het tijdopvulling. De respondenten die het een goed onderdeel vinden hebben nog wel een aantal kanttekeningen. Ten eerste moet het nieuws wat behandeld wordt actueel zijn. Ten tweede vinden vier respondenten de discussie soms moeilijk te volgen door de hoge snelheid. Rick: “de gasten zijn op de hoogte en beschouwen veel onderwerpen als vanzelfsprekend die voor ons luisteraars helemaal niet zo

vanzelfsprekend zijn.”

Alle respondenten vinden nieuws over media geen probleem. Andreas zegt hierover: “Nieuws heeft meerdere kanten. Als je kijkt naar het nieuws over de oplagecijfers van dagbladen, dan merk je dat het ook een economische kant heeft. Je spreekt ook over banenverlies en economische krimp.”

8.1.5 Jingles

Alle respondenten vinden de jingles in De Ochtend goed. Ze vinden het fijn dat de jingles kort en krachtig zijn. Tevens vinden de respondenten dat de jingles zorgen voor de herkenbaarheid van het programma. “De jingle moet ervoor zorgen dat er een lampje gaat branden, ook als je niet helemaal goed oplet” aldus Andreas. Dit heeft te maken met meer overeenkomende geluiden op Radio 1. Het vernieuwde zenderformat heeft langere programma’s en minder presentatoren opgeleverd. Dit vergroot de herkenbaarheid. Ook vinden de respondenten dat de jingles op een goede plek in het programma zitten. De jingles storen niet en zorgen voor een goede overloop. Wel geven twee respondenten aan dat de muziek van de jingle iets te storend is.

0 2 4 6 8 10 12

Kan weg Mag blijven

Mediaforum

8.1.6 Muziek

Figuur 9 Muziek

De meerderheid van de respondenten, acht, vindt muziek prima in het programma. Als argument wordt gegeven dat drie uur lang praten erg lang is, en dat muziek daarom voor een rustmoment zorgt. Twee respondenten zien graag minder muziek terug in het programma. “De twee nummers per uur voelen als vijf nummers aan. Voor mij mag de muziek minder”: Gerrit. Eén respondent geeft aan helemaal geen muziek te willen in het programma. Gerda geeft aan dat een rustmoment kan zoeken in de verschillende

onderwerpen. “Ik pak mijn eigen rustmoment in de lichtere onderwerpen, daar heb ik muziek niet bij nodig.”

Alle respondenten denken dat de muziekstijl die nu wordt gedraaid in het programma wel aardig is, maar dat het radiostation zich niet moet beperken tot deze muziek. “Het hoeft geen 538 te zijn, maar je kan wel goede algemene nummers draaien” zegt Levi. Twee respondenten geven aan dat Radio 1 met de muziek van nu leeftijdsgroepen misloopt. Gerda zegt dat de jaren ’70 en ’80 muziek ervoor zorgt dat Radio 1 de jongere luisteraars misloopt en tevens de 65+ luisteraars. “De jongeren kennen de muziek niet en de ouderen vinden het teveel herrie.” Eén respondent hoort graag meer Nederlandstalige muziek op Radio 1.

Tenslotte opperen twee respondenten dat Radio 1 meer nieuwe muziek kan draaien. “Dit zijn niet de hits, maar Radio 1 kan de verloop van muziek laten zien en dit vergelijken met vroegere muziek. Zo heeft de muziek toegevoegde waarde” aldus Andreas.

Muziek

Muziek is goed Geen muziek Minder muziek