• No results found

Nieuwsniveau's De Ochtend

8.1.7 Nationale Nieuwsquiz

Figuur 10 Nationale Nieuwsquiz

Zes respondenten vinden dat de Nationale Nieuwsquiz toegevoegde waarde heeft. Andreas zegt: “Ik merk dat ik gegrepen word. Ik probeer zelf de antwoorden te geven.” De rest van de respondenten die het een goed onderdeel vinden geven aan dat de Nationale

Nieuwsquiz de laatste minuten van het programma wordt uitgezonden en dus op een goed moment is. De overige vijf respondenten vinden dat de Nationale Nieuwsquiz niet thuishoort in het programma. “Een radiospel is meer voor de commerciële omroep. Het heeft geen toegevoegde waarde” aldus Valentijn.

De respondenten die voor de Nationale Nieuwsquiz zijn vinden de inhoud ook goed. Zij vinden dat de quiz lang genoeg duurt en de prikkelende gedetailleerde vragen ervaren zij als fijn. “Ze doen het goed met het bepalen van de nieuwsfactor. Het spel krijgt zo een extra dementie. Het is niet alleen vragen en antwoorden” zegt Andreas.

Zes respondenten geven aan dat de Nationale Nieuwsquiz ervoor zorgt dat zij op een luchtige manier op de hoogte blijft.

0 1 2 3 4 5 6 7

Mag blijven Mag weg

Nationale Nieuwsquiz

8.1.8 Presentatoren

Figuur 11 Presentatoren

Acht respondenten vinden dat beide presentatoren het goed doen op de radio. Drie

respondenten geven de voorkeur aan Jurgen van den Berg. Ghislaine krijgt als kritiek dat ze af en toe stekelig overkomt en gasten niet laat uitpraten. Eén respondent geeft aan dat zij geen fijne radiostem heeft.

Het merendeel van de respondenten geeft de voorkeur aan duopresentatie. Wel hebben zij een kritiekpunten op de interactie. “Van 6-9 vallen de presentatoren meer in, in elkaars interview. Jurgen en Ghislaine blijven meer in hun eigen hokje en dat is jammer” aldus Valentijn. Gerda zegt hierover dat de interactie alleen leuk is als het iets toevoegt.

Tien respondenten geven aan dat de presentatoren voldoende op de hoogte zijn. Eén respondent is van mening dat de presentatoren veel weten van binnenlands nieuws, maar minder van buitenlands nieuws. Drie respondenten zijn er erover eens dat de presentator geen ‘nietes welles spel’ met de gast moet spelen. Rick zegt: “Dat is ontzettend irritant en getuigd van weinig respect naar de luisteraar toe.”

Tenslotte zijn de respondenten het erover eens dat de presentatoren kritisch moeten zijn wanneer dat nodig is. “Als een gast stelselmatig een vraag ontwijkt is het de taak aan de presentator het antwoord terug te krijgen” aldus Hans. Hierbij moet de presentator er wel op letten dat de gast niet de kast op wordt gejaagd.

8.1.9 Presentatieteksten

Alle respondenten vinden het goed dat de presentatieteksten niet te lang zijn en dienen als kapstokje. Eén respondent geeft aan dat de presentatietekst voor een reportage wat

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Voorkeur Jurgen Voorkeur Ghislaine Beiden

Presentatoren

poëtischer mag zijn, het programma mag ermee spelen. Tevens geven twee respondenten aan dat de presentatietekst langer mag zijn als het onderwerp meer uitleg vereist.

Tevens maakt De Ochtend gebruik van cliffhangers. In het programma worden onderwerpen aangekondigd die later nog terugkomen.

Figuur 12 Cliffhangers

Zes respondenten vinden het niet erg om cliffhangers in het programma te horen. Wel geven zij aan dat dit niet te vaak moet voorkomen. Eén of twee keer aankondigen dat verderop in het programma aandacht wordt besteed aan een bepaald onderwerp is prima. De respondenten die deze aankondigingen liever niet horen geven aan dat zij door een cliffhanger niet langer blijven luisteren. “Werk in blokken en maak vierkant werk” aldus Andreas.

8.1.10 Gasten

De respondenten vinden het belangrijk dat de gasten in het programma goed kunnen praten. Hakkelen en stotteren kan afleiden van de boodschap. Tevens wordt dominant gedrag niet gewaardeerd bij de gast. Wel geven de respondenten aan dat de presentator hier op moet letten. Het is aan de presentator de gast te sturen en op zijn gemak te laten voelen.

Ook willen de respondenten liever een gast die dicht bij het onderwerp staat. Andreas zegt hierover: “Ik heb liever een werknemer uit de fabriek die over de problemen praat, dan de directeur van het bedrijf die vaak niet op de hoogte is van wat er in de fabriek gebeurd”.

0 1 2 3 4 5 6 7 Wel Niet

Cliffhangers

Respondenten

Tenslotte zeggen vijf respondenten dat beeldend praten fijn in het gehoor ligt, maar niet per se noodzakelijk is en dat de redactie dat ook niet altijd in de hand kan hebben.

8.1.11 Overige formatonderdelen

In de twee panelgesprekken is gevraagd naar formatelementen van zowel Goedemorgen Nederland en lunch! als de best practices De Ochtend (VRT), Spitsuur (BNR) en Today. Welke formatelementen zijn interessant voor De Ochtend? In onderstaande grafiek komen de formatelementen terug en hoeveel respondenten het formatelement in het programma willen hebben.

Figuur 13 Aparte formatelementen

Zoals in bovenstaande tabel te zien voelt geen enkele respondent iets voor de onderdelen: medianieuwsbulletins, In de praktijk, krantenoverzicht, sportoverzicht en beursoverzicht. De onderdelen Vraag van de Dag en Deze Dag vallen bij één respondent in de smaak. Rick zegt hierover: “Dat soort onderdelen hebben voor mij altijd wel toegevoegde waarde.”

Vijf respondenten vonden Ochtendhumeur altijd een leuk onderdeel en zien dat graag terug op de radio. Gerda zegt hierover: “Je kan zo’n onderdeel als Ochtendhumeur goed

gebruiken als rustmoment in plaats van muziek.”

Tevens vinden drie respondenten het media-archief een goed onderdeel, hoewel dit wel anders moet worden ingevuld. De drie respondenten zien graag dat oude quotes met het nieuws van nu wordt verbonden. “Als een politicus tien jaar geleden een andere kijk had op een bepaald onderwerp is het interessant om die politicus daarmee te confronteren” aldus Andreas. 0 1 2 3 4 5 6

Aparte formatelementen

Respondenten