• No results found

De app is voor een deel Open Source, dat wil zeggen dat de verschillende layers door iedereen gemaakt en toegevoegd kunnen worden. Er bestaan al game-layers, waarbij door een gamewereld (bijvoorbeeld een doolhof) heen gelopen kan worden; winkels en diensten-layers; message-layers, waarbij tekstberichten op een bepaalde plek achter gelaten kunnen worden, en nog veel meer.

Layar is daarom uitermate geschikt om te gebruiken bij de informatie overdracht op locatie bij World Heri- tage sites. Een aparte layer zou gecreëerd kunnen worden, waarop ruim 900 locaties te vinden zijn. Zodra via Location Services een specifieke locatie binnen een bepaalde radius wordt gevonden, kan de gebruiker hier meer informatie over opvragen, zowel tekst als foto’s als video’s en meer.

Een app die hiervan al gebruik heeft gemaakt is de UAR app door het Nederlands Architectuur Instituut. Het is ontwikkeld in samenwerking met onder andere Layar en gebruikt daarom hetzelfde framework waarop Layar gebouwd is. Op het scherm zijn een radar en points te zien, waarbij iedere point een gebouw voorstelt waarover meer informatie beschikbaar is. Per gebouw kan een 3D versie getoond worden van hoe het er in het verleden uit heeft gezien of hoe het er in de toekomst uit zal gaan zien.

Het nadeel hiervan is echter dat door gebruik te maken van Layar, de app beperkt wordt tot de opties die binnen Layar beschikbaar zijn. Om een optimale toepassing te creëren die voldoet aan alle eisen, zal een app ‘from scratch’ gebouwd moeten worden. De eisen die ik met behulp van het onderzoek heb opgesteld, bespreek ik hieronder.

29

- Het is belangrijk dat de gebruiker de controle in handen krijgt over de vorm en hoeveelheid aan informatie die hij tot zich neemt. Omdat iedere bezoeker anders is, zal ook de behoefte aan kennis per per- soon verschillen, zoals aan gegeven door K. Hamma:

“There is no such thing as a general visitor, no such thing as someone just browsing through the online collections. In fact, we realised that

using the term ‘general visitor’ mainly let us avoid defining the group. [...] Among other things, this now means that the technology is less

about us and more about the visitor”.

Om een persoonlijke ervaring aan te bieden, moet het initiatief voor de vraag naar informatie compleet bij de gebruiker liggen en deze informatie aan de gebruiker aanpasbaar zijn. Dit kan worden gebruikt in een applicatie met een groot aantal opties, waarmee de gebruiker zijn interesses kan instellen: ‘You choose what you learn’.

Naast deze details en functies, zijn er eerst nog een aantal belangrijke keuzes die gemaakt moeten worden over wat voor app het moet gaan worden:

INTERFACE

Omdat locatie een grote rol speelt in de overdracht van informatie bij World Heritage Sites, is het noodzakelijk dat de app een wereldkaart bevat waarop alle locaties getoond worden. Google maps kan worden geïntegreerd binnen een smartphone applicatie en is hiervoor goed geschikt.

Per locatie moet de mogelijkheid bestaan voor ten minste een aantal verschillende media. Tekst is be- langrijk om een korte omschrijving en contact details te tonen van de site, daarnaast moeten foto’s, video’s en documenten toegevoegd kunnen worden. Het gebruik van reconstructies in 3D en de combinatie hier- van met live camera beelden om een Augmented Reality te vormen, zijn aanbevolen maar hangt per locatie af van bestaand 3D materiaal.

Het is belangrijk dat deze data op een overzichtelijke manier gepresenteerd worden, zodat de gebruiker niet verdwaald raakt binnen de grote hoeveelheden van informatie. Zo zou er een tijdlijn ontworpen kunnen worden, waarlangs data chronologisch gesorteerd zijn.

FUNCTIES

De belangrijkste functie, ofwel het doel, van de app is om de gebruiker op een zo intuïtief mogelijke manier rond te leiden door een World Heritage site, waarbij een verzameling van informatie in allerlei vormen voor hem ter beschikking staat. De applicatie zal hieromheen gebouwd worden.

Naast toevoer van data zijn er tal van andere functies die het efficiënter en gebruiksvriendelijker kunnen maken. Zo kan contactinformatie gekoppeld worden aan de bel- en e-mailfunctie, waarmee met 1 simpele

30

Deze app zal een mix worden van gebruik van Location-Based Services, 3D en informatie over World Heri- tage sites. Hoewel deze onderdelen los van elkaar al meerdere keren zijn uitgevoerd, is het nog nooit samen gebundeld tot een complete app voor de smartphone. Het doel is om de bezoeker te informeren op een persoonlijke manier. Er zullen verschillende opties zijn, die aan en uit gezet kunnen worden, zoals bijvoor- beeld ‘alleen informatie over architectuur’. Door middel van deze persoonlijke settings, zal alleen relevante informatie getoond worden.

Door middel van kompas en positionering zal de precieze locatie en kijkrichting van de gebruiker bekend zijn. Dit idee is al eerder onderzocht in Archeoguide, maar nog niet op een smartphone. Archeoguide is al minstens acht jaar geleden gebruikt en de techniek is inmiddels een stuk vooruit gegaan. Het voordeel van een smartphone vergeleken met de techniek die bij Archeoguide is gebruikt, is dat het klein en handzaam is, dus mobiliteit is verhoogd. Daarnaast zijn smartphones in opkomst en heeft een groot deel van de be- zoekers van culturele plekken hier beschikking over.