• No results found

handeling de betreffende instelling gebeld of ge-e-maild kan worden of aan de gebruikers’ contactlijst kan worden toegevoegd. Links in teksten sturen de gebruiker meteen naar websites in de browser van de smartphone. Ook zouden, zoals in de bestaande i-MiBAC app, tickets gekocht kunnen worden om lange wachtrijen te omzeilen. En wandelroutes kunnen worden uitgestippeld, aangepast aan de inte- resses van de gebruiker.

VOORWAARDEN

Positionering en Location Services zijn belangrijk en dit zal duidelijk worden in het gebruik van de app op locatie. Omdat Location Services weten waar de gebruiker zich bevindt, kan de toevoer van informatie hierop aangepast worden. Een voorwaarde hiervoor is wel dat de gebruiker zich op de World Heritage site moet bevinden. Hoewel het wel mogelijk is om dezelfde data te bieden aan een persoon die niet ter plekke aanwezig is, kan dit niet automatisch met behulp van Location Services. De compleet interactieve ervaring is daarom niet uitvoerbaar op afstand.

DOELGROEP

De doelgroep waarop deze app gericht is, bestaat uit smartphone gebruikers. Dit is een beperkte doelgroep, aangezien de meeste smartphone gebruikers onder de jongere generatie vallen en daarvan is niet iedereen geïnteresseerd in cultuur. Dit huidige tijdperk is echter nog maar het begin van een locatie-gerichte mobiele ontwikkeling en de app zou daarom als experiment kunnen worden gezien. Naarmate smartphones meer mainstream worden, is aan te nemen dat applicaties als deze over een grotere doelgroep verspreid worden.

31

Om een nieuwe app te ontwikkelen voor informatie overdracht bij World Heritage sites, is het belangrijk om te kijken naar bestaande applicaties. Veel van de onderdelen van bestaande applicaties kunnen gekop- peld worden tot een nieuwe, unieke app. Gebruik van positionering en persoonlijke settings binnen de app is belangrijk voor de juiste toevoer van informatie naar de gebruiker toe.

Omdat World Heritage sites bestaat uit een enorme lijst die nog altijd blijft groeien, zal de app zich richten op World Heritage steden. De mogelijkheden hiervoor zijn groot, omdat hiermee algemene functies ont- worpen kunnen worden die speciaal voor steden bedoeld zijn. Het gebruik van 3D en rondleidingen in de vorm van Augmented Reality zal centraal staan.

Summary

De app zal zich toespitsen op 1 categorie: World Heritage steden. Dit zijn World Heritage sites die niet alleen 1 gebouw of complex bevatten, maar complete steden. Hieronder vallen onder andere de eerder genoemde culturele plekken als: het oude centrum van Rome, het oude gedeelde van Jeruzalem, en de En- gelse stad Bath. De reden hiervoor is dat de complete lijst van World Heritage sites te groot is en daarnaast bevat deze categorie de gelegenheid voor optimaal gebruik van Location Services. Routes kunnen uitges- tippeld worden van het ene naar het andere interessante gebouw en informatie zal tevoorschijn springen zodra de bezoeker zich op bepaalde plekken bevindt. Het zal een algemene app worden voor culturele steden, waarbinnen alle plekken uit de categorie geïmplementeerd zijn.

32

World Heritage Sites zijn belangrijke bronnen van informatie. Ze vertellen ons over het verleden, hoe samenlevingen in die tijd leefden. Deze informatie is op dit moment verspreid over musea, het internet, bibliotheken en culturele organisaties. Slechts een klein deel hiervan wordt aan de bezoeker aangeboden tijdens een museumbezoek, maar dit is niet altijd waar hij behoefte aan heeft of geïnteresseerd in is. De manier van informatie overdracht is op vele plekken erg achterhaald. Vaak wordt er niet meer gebruikt dan alleen tekst en beeld om de bezoeker te laten weten waar hij zich bevindt en wat de betekenis is van verschillende objecten.

Meer innovatieve methoden van informatie overdracht zijn nodig om het bezoek interessanter en leven- diger te maken. Tot nu toe zijn audioguides en digitale reconstructies geïntroduceerd in een aantal mu- sea, maar dit is nog niet genoeg om de aandacht te trekken van de bezoeker, die in het dagelijks leven een compleet digitale revolutie heeft meegemaakt. Musea hebben de kans om te veranderen naar instellingen waarbij meer gebruik wordt gemaakt van technische innovaties. De denkwijze moet daarvoor aangepast worden, omdat zij nu nog vastzitten in een mindset waarbij vooruitgang als eng gezien wordt. Daarnaast zijn er grote investeringen nodig om deze vooruitgang waar te maken en nieuwe media te gaan gebruiken voor informatie overdracht.

Door de opkomst van smartphones is het logisch hier dieper op in te duiken en te kijken naar de mogeli- jkheden die hiermee geïntroduceerd worden. Gebruik van de camera en Location-Based Services is niet zeldzaam meer in het dagelijks leven en dit kan goed gebruikt worden als basis voor een nieuwe applicatie. Location Services zijn spelen een belangrijke rol bij de overdracht van informatie, vanwege de koppeling van informatie met een specifieke locatie. Door gebruik te maken van de coordinaten van de gebruiker, kan een app een bezoek aan een World Heritage site makkelijker en interessanter maken. Vooral 3D in de vorm van Augmented Reality is een goede techniek voor nieuwe apps omdat dit een extra dimensie geeft aan de manier van informatie overdracht en hiermee nieuwe inzichten overgebracht kunnen worden, wat met andere media niet mogelijk zou zijn.

Ontwikkelingen staan niet stil. Zodoende zal de toekomst ons nieuwere technieken brengen en de wereld van smartphones zal blijven groeien. De mogelijkheden voor applicaties zijn oneindig, maar tot het zo ver is, is het al een hele vooruitgang om World Heritage sites op een interactievere manier te kunnen bezoeken, bijvoorbeeld door het gebuik van een interactieve app op een smartphone. Met de techniek van deze tijd kunnen oude culturen en diens architectuur op een nieuwe manier tot leven gebracht worden. Dit geeft ons een nieuwe blik op het verleden.

33

Literatuurlijst

BOEKEN Kockelkoren, P.: Techniek: kunst, kermis en theater.

Rotterdam, NAi Uitgevers, 2003. Schiller, J., Voisard, A.: Location-Based Services.

San Francisco, Morgan Kaufmann Publishers, 2004. ARTIKELEN BBC News: Ancient Rome brought back to life.

12 Juni 2007.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/6743991.stm Gollin, R.: Musea moeten digitale revolutie omarmen.

De Volkskrant, Amsterdam. 29 Januari 2010.

http://www.presseurop.eu/nl/content/article/179901-musea-moeten-digitale-revolutie-omarmen Hamma, K.: The role of museums in online teaching, learning and research.

First Monday, Volume 9, Number 5. 3 May 2004.

http://firstmonday.org/htbin/cgiwrap/bin/ojs/index.php/fm/article/viewArticle/1146/1066> IFLA Journal: News Section: New Network Organisation for International Virtual Heritage Established.

7 Februari 2000.

http://www.ifla.org/archive/V/iflaj/news26-02.pdf

Italian Government Tourist Board: Unesco World Heritage Sites in Italy. http://www.italiantourism.com/cosmo/unesco.pdf

Knell, S. J.: The shape of things to come: museums in the technological landscape. November 2003.

https://lra.le.ac.uk/handle/2381/53

Liarokapis, F., et al.: Mobile Augmented Reality Techniques for GeoVisualisation. in: Ninth International Conference on Information Visualisation, July 2005. Matei, S. A.: Visible Past: Learning and discovering in real and virtual space and time.

First Monday, Volume 12 Number 5. May 2007.

http://firstmonday.org/issues/issue12_5/matei/index.html Meeuwsen, M.: Ik zie ik zie, wat jij niet ziet: augmented reality.

AD Weekend. 21 Augustus 2010.

Mountain, D.: Geographic information retrieval in a mobile environment: evaluating the needs of mobile

individuals.

11 Oktober 2006.

http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/summary?doi=10.1.1.60.2330

34

Murr, A.: Caesar slept here.

Newsweek. 3 February 2003.

http://www.romereborn.virginia.edu/rome_reborn_2_documents/press/Newsweek200dpi.pdf Murr, A.: Rome Reborn.

Newsweek Web Exclusive. 11 Juni 2007.

http://www.newsweek.com/2007/06/10/rome-reborn.html

Pedersen, A.: Managing Tourism at World Heritage Sites: a Practical Manual for World Heritage Site Manag-

ers.

http://whc.unesco.org/uploads/activities/documents/activity-113-2.pdf Pujol, L.: Archeology, museums and virtual reality.

Digithum, U O C, No. 6. 2004.

http://www.uoc.edu/humfil/articles/eng/pujol0304/pujol0304.pdf

Roberts, L. C.: From Knowledge to Narrative: Educators and the Changing Museum – Author’s Synopsis. in: Visitor Behaviour, vol 12 no. 1-2. 7-8. 1997.

http://informalscience.org/researches/VSA-a0a0v4-a_5730.pdf Schnapp, J.: Animating the archive.

First Monday, Volume 13 Number 8. 4 August 2008.

http://firstmonday.org/htbin/cgiwrap/bin/ojs/index.php/fm/article/viewArticle/2218/2020 Silva, A. P.: A location based service application for a mobile computing environment.

SIMULATION, vol. 79 no. 5-6. 343-360. May 2003. http://sim.sagepub.com/content/79/5-6/343.abstract

Vlahakis, V., et al.: Archeoguide: An Augmented Reality Guide for Archaeological Sites.

in: Computer Graphics and Applications, vol 22 issue 5. 52-60. September / October 2002. http://ieeexplore.ieee.org/xpl/freeabs_all.jsp?arnumber=1028726 WEBSITES Archeoguide http://archeoguide.intranet.gr/ Asehs http://www.asehs.com/ CAST http://cast.uark.edu/ EPOCH http://www.epoch-net.org/ I-MiBAC http://heritage-key.com/blogs/bija-knowles/i-mibac-free-iphone-app-guide-italys- archaeological-sites-and-museums Layar http://www.layar.com

Moore’s Law http://www.intel.com/technology/mooreslaw Rome Reborn http://www.romereborn.virginia.edu

Smartphone http://en.wikipedia.org/wiki/Smartphone

Streetmuseum http://www.creativereview.co.uk/cr-blog/2010/may/streetmuseum-app UAR app http://www.nai.nl/tentoonstellingen/3d_architectuurapplicatie

UNESCO World Heritage Centre http://whc.unesco.org

35

AFBEELDINGEN 0.1 - “High heels on cobblestones, Louisiana” door Edwin L. Wisherd

http://photography.nationalgeographic.com/photography/photo-of-the-day/cobblestone-louisiana- wisherd-pod/

1.1 - “A street in Ostia Antica, with mostly two-story buildings” door Tom Elliott http://www.flickr.com/photos/isawnyu/4688451408/

2.1 - “World heritage perspective” door Anders Sandberg

http://www.flickr.com/photos/arenamontanus/2814522382/ 2.2 - Screenshots van video “Roman Baths” door onbekende auteur

http://www.romanbaths.co.uk/walkthrough/the_roman_site/animations.aspx

2.3 - Screenshot van video “Rome Reborn 2.1: A tour through ancient Rome” door Bernard Frischer http://www.romereborn.virginia.edu/gallery-current.php

2.4 - Second Life Roma screenshot door onbekende auteur

http://www.rikomatic.com/blog/2007/01/real_world_plac.html 2.5 - Assassin’s Creed Brotherhood screenshot door Ubisoft

http://assassinscreed.uk.ubi.com/brotherhood/#/screenshots/Screenshot/13535 3.1 - “Abu Simbel de noche” door onbekende auteur

http://www.flickr.com/photos/darkrigel/4392728381 4.1 - “Palmyra, Syria” door Mateusz Janczy

http://picasaweb.google.com/janczymateusz/Suriyya#5545068192627673698 4.2 - Sonos app op de iPhone door Sonos

http://www.sonos.com/products/controllers/iphone 4.3 - Buildings app op de iPhone door OpenBuildings

http://www.openbuildings.com/

4.4 - I-MiBAC Top 40 app op de iPhone door I-MiBAC

http://www.beniculturali.it/mibac/opencms/MiBAC/sito-MiBAC/Contenuti/MibacUnif/Comun cati/visualizza_asset.html?id=75268&pagename=129

4.5 - London Streetmuseum app op de iPhone door Museum of London www.museumoflondon.org.uk/streetmuseum.htm

5.1 - “Machu Picchu” door Carl Hancock