• No results found

Mevrouw Bultman, CDA, dankt de inspreekster mevrouw Nagtegaal. Haar verhaal dat de verenigingen de sloop van De Meent uit de krant moesten vernemen, stemt tot verbazing.

Gelukkig is de nieuwbouw voor hen geen discussie. Dit voornemen is langer bekend bij de raad en de media. Heeft het college dit eerder met de verenigingen besproken? De zorgen over de tussentijdse locatie zijn terecht. De verenigingen moeten zo min mogelijk hinder en overlast hiervan ervaren. Het college moet zo snel mogelijk in overleg met de clubs om tot een oplossing komen.

De heer Wassink, SGP, stemt van harte in met het voorbereidingskrediet en de bouwplannen. Hij deelt de verbazing van het CDA over het kennelijke gebrek aan communicatie. De fractie ervan uit dat het college hierop heeft geacteerd, wat logisch voortvloeit uit het plan van aanpak.

De heer Van der Graaf, PvdA, heeft geen enkel probleem met het voorbereidingskrediet. De

tussenfase tussen sloop en nieuwbouw moet goed worden opgelost. De PvdA sluit zich daarom aan bij de vorige sprekers.

De heer Struijs, PK, is ook verbaasd over de wijze van communicatie, mede vanwege de gemeentelijke zorgplicht naar de drie gebruikers. Zo moet de gemeente niet met hen omgaan.

Het college heeft de mond vol van inwonerparticipatie, maar in de praktijk valt dit telkens tegen.

De fractie is wel blij dat er een nieuwe sporthal komt, maar deelt de zorg van de verenigingen.

Een integraal plan betekent dat de nieuwbouw van een school met sporthal op een nieuwe locatie komt. Pro Krimpenerwaard opteert ervoor om de huidige bebouwing intact te laten.

Daarna is over te gaan tot afbraak van De Meent en de school, zodat de woningbouwplannen daarop zijn aan te passen. Waarom is hiervoor niet gekozen?

In het verlengde hiervan dient de fractie het volgende amendement in.

===

A19-80, PK – Nieuwbouw sporthal De Meent Schoonhoven

De raad van de gemeente Krimpenerwaard in vergadering bijeen d.d. 10 december 2019;

besluit het raadsbesluit als volgt aan te passen:

* toevoegen lid 4: in overleg met de gebruikers van sporthal “De Meent” tot een passende oplossing te komen voor het gebruik van een binnensportaccommodatie en pas daarna de besluitpunten 1 t/m 3 uitvoeren;

*toevoegen lid 5: de raad periodiek hierover te informeren Toelichting

Verwezen wordt naar de brief van de Basketbalvereniging Silvertown Lions die zeer

waarschijnlijk ook uit naam van alle binnensportverenigingen uit Schoonhoven is toegezonden.

Verwacht wordt dat de sportverenigingen die gebruik maken van De Meent leden zullen verliezen als zij uit moeten wijken naar andere sporthallen binnen de gemeente. De verenigingen moeten al de grootst mogelijke moeite doen om hun leden te behouden en niet te krimpen. In de huidige maatschappij beoefenen veel sporters graag een individuele sport, daar waar jaren geleden de teamsporten werden geroemd. Dit heeft al weerslag op het ledenaantal bij veel verenigingen, laat staan als daar nog eens verhuizen naar een tijdelijk onderkomen bij komt kijken. Voor veel

verenigingen zal dit waarschijnlijk de 'nekslag' zijn. ‘Eenzelfde ontwikkeling’ zoals er eerder in Gouderak heeft plaatsgevonden wat wethouder Boere aanhaalt, kan naar mijn idee niet vergeleken worden met de situatie zoals hier in Schoonhoven”.

Het lijkt ons daarom beter dat er eerst een nieuwe sportaccommodatie gebouwd gaat worden voordat De Meent gesloopt zal worden.

Het amendement is ondertekend door de fractie van Pro Krimpenerwaard.

===

De heer Oudshoorn, VVD, stemt in met het conceptbesluit om de sporthal De Meent te

vervangen en het voorbereidingskrediet beschikbaar te stellen. Een nieuwe sporthal is een goede zaak om te voldoen aan de eisen van de energietransitie, duurzaamheid en energieneutraal. Dit zal een impuls geven aan de drie sportclubs. In de tussenfase moet constructief worden bekeken hoe de overlast tijdens de nieuwbouw minimaal is te houden. De combinatie van de sportclubs met het Schoonhovens College kan alle partijen veel voordelen opleveren.

Het college moet nog definitief besluiten over de exacte locatieomvang en de juiste plaats. Klopt het dat het voorliggende besluit hier nog niet over gaat, maar alleen over het krediet?

Op 14 december vindt een werkbezoek van de raad aan locatie Vlisterweg plaats om met de

schooldirectie en raad van bestuur bij te praten over het procesverloop. Volgens de VVD is die in goede harmonie verlopen en zij hoopt dat de raad hier ook een steentje aan kan bijdragen.

De heer Mondriaan, VGBK, is zeer verheugd over de vervangingsplannen voor de gedateerde sporthal De Meent. Al in een eerdere commissie vroeg de fractie hiervoor aandacht. De zorgen zijn het gevolg van de gekozen locatie. Waarschijnlijk is er geen alternatief, maar volgens dit plan moet eerst De Meent gesloopt worden alvorens met de bouw van het schoolgedeelte te

beginnen. De sportverenigingen en de onderwijsmiddelen lichamelijke opvoeding zitten dan circa twee jaar zonder accommodatie. De sporthal heeft een behoorlijke bezettingsgraad, waardoor de gebruikers naar verwachting niet in een van de andere accommodaties terechtkunnen. Is het een idee om te kijken naar het plaatsen van een tijdelijke sporthal binnen Schoonhoven. VGBK heeft succesvolle voorbeelden gezien op internet van huurconstructies rond een object dat op de gewenste tijdelijke locatie is te plaatsen.

De heer Tom, CU, betoogt dat De Meent een heel belangrijke rol vervult in Schoonhoven-Noord.

Gezien de gedateerde toestand is het hard nodig dat de sporthal wordt vervangen. De

ChristenUnie is groot voorstander van dit raadsvoorstel. Zij sluit zich aan bij de gestelde vragen over de communicatie en andere zaken. Moet de oude sporthal te allen tijde eerst worden gesloopt voordat de nieuwe hal wordt gebouwd? Is een andere oplossing uitgesloten?

De heer Pannekoek, Waard18, verwijst naar zijn eerdere oproepen inzake communicatie. Dit voorstel komt op het juiste moment in de juiste volgorde. De fractie deelt de zorgen over het vervolg op dit kredietbesluit. Mocht het college reageren op de vraag van de ChristenUnie dat er alternatieven zijn, dan is het voor Waard18 reden om het vervolgvoorstel niet te steunen. De wens van de fractie is namelijk dat er vooraf wordt gekeken naar alle mogelijkheden.

Wethouder Boere begrijpt de verwarring over de publicatie van plannen en onderzoeken naar de bouw waaruit blijkt dat de combinatie sporthal-school meerwaarde oplevert. Het college heeft in april 2019 ambtelijk met de verenigingen en de beherende stichting gesproken om in ieder geval de vernieuwingsplannen voor De Meent af te stemmen. Daarbij is het plan van eisen besproken om tot een kostenraming te komen als basis voor dit voorbereidingskrediet. Het klopt dat er de laatste tijd niet met de verenigingen is gesproken. De projectleider pakt dit op.

Dit houdt niet een aanvraag voor sloop of een bestemmingsplanwijziging in of dat het totaalplan al voor het inhuren van een architect bekend is. Het plan bevindt zich nog in de kinderschoenen.

Het is dus nog helemaal niet bekend wat het voorlopige ontwerp inhoudt. Onderdeel van de opdracht aan de architect zal dus zeker de oplossing zijn om zoveel mogelijk continuïteit voor de sportclubs te zorgen. Daarbij zijn de door VGBK genoemde voorbeelden van tussenoplossingen zeker de moeite waard om mee te nemen. Tevens speelt het belang van instandhouding van de sportzaal van de school, die nog maar drie jaar oud is, voor gebruik door de verenigingen en in verband met kapitaalvernietiging. Dat er een tijdelijke periode komt waarin niet in De Meent kan worden gesport, lijkt onontkoombaar gezien de nieuw beoogde locatie.

De zorgen van de verenigingen over de nieuwbouwplannen zijn via het ambtelijke overleg met het college gedeeld. Het college garandeert dat in dit stadium en bij dit voorstel geen sprake is van de door de media genoemde sloop. Het voorstel vraagt de raad om geld voor een integraal onderzoek, waarbij alle gebruikers partijen en omwonenden worden gehoord onder meer via overleggen en inloopavonden gedurende het proces. De raad komt ook aan bod bij de procedure rond het bestemmingsplan. In de tussentijd is de raad ook uitgenodigd voor de inloopavonden.

De heer Struijs, PK, vraagt of de nieuwe locatie vaststaat of dat hierin kan worden geschoven.

De heer Tom, CU, begrijpt uit de collegereactie dat alle varianten worden onderzocht. In een tussenzin geeft het college aan dat De Meent hoogstwaarschijnlijk dicht moet voor de nieuwe hal

opengaat. Dit houdt een beperking in van het aantal mogelijke varianten.

De heer Oudshoorn, VVD, informeert of dit plan de nieuwbouw van het Schoonhovens College gaat vertragen.

Wethouder Boere weerspreekt de vertraging voor het schoolgedeelte. Het is de bedoeling het Schoonhovens College integraal in de plannen mee te nemen. Gezien de locatie en de bouwmogelijkheden valt niet uit te sluiten dat De Meent moet worden gesloopt. De in te huren architect moet dit onderzoeken als een van de mogelijke varianten om met een gefaseerde blik tot de ultieme oplossing te komen die alle gebruikers zo min mogelijk overlast bezorgt.

De heer Tom, CU, begrijpt en accepteert de terughoudendheid van het college.

Wethouder Boere stelt dat nieuwbouw van de school op de huidige locatie sloop van het

bestaande pand betekent, waarbij het technische onderwijs elders moet worden ondergebracht.

Dit lijkt praktisch onmogelijk. Vandaar dat het college samen met de afdeling RO heeft gekeken naar de bestemming van de huidige schoollocatie voor woningbouw, waarbij ook de

toegangsweg en het weiland erbij zijn te trekken. In de overblijvende ruimte bevinden zich geen gemeentelijke eigendommen. Wellicht is het parkeerterrein rond De Meent geschikt voor de integrale bouw met aanpassing van de infrastructuur. Het college benadrukt dat dit alle aspecten van de mogelijke varianten moeten worden onderzocht.

De heer Oudshoorn, VVD, informeert of er in dit stadium een jaartal is te geven voor de realisatie van de nieuwe school.

Wethouder Boere kan dat niet aangeven daar een bestemmingsplanprocedure qua tijdlijn alle kanten op kan gaan. Het college gaat voortvarend aan de slag met de verenigingen en het Schoonhovens College om zo weinig mogelijk vertraging op te lopen.

De heer Struijs, PK, houdt amendement A19-80 aan.

De gemeenteraad stemt met algemene stemmen in met het raadsvoorstel.