• No results found

Nederlandse bedrijvigheid rondom energie opslag

Waterstofgas kan opgeslagen worden in zoutcavernes of in gasnetwerken (het bestaande gasnetwerk kan typisch 5% waterstofgas opnemen) Daarnaast kan waterstofgas gebruikt worden als brandstof voor

5.3 Huidige status van energie opslag

5.3.4 Nederlandse bedrijvigheid rondom energie opslag

In deze paragraaf wordt ingegaan op Nederlandse bedrijven die actief zijn in het gebied van energie opslag.

1) Bedrijven actief op gebied van innovatieve energie opslag technologieën

Nederland heeft enkele start-ups die nieuwe energieopslag technologieën ontwikkelen. Deze worden vermeld in Tabel met hun technologie.

Tabel 5.11 Nederlandse start-ups die nieuwe energieopslag systemen ontwikkelen.

Type energie opslag systeem bedrijfsnaam website

Waterstof bromide redox flow

systemen Elestor www.elestor.nl

Zeezout batterijen Dr. Ten www.drten.nl

Innovatieve ijzer-nikkel

batterijen E-stone batteries www.e-stonebatteries.com

Innovatieve

vliegwieltechnologie S4 energy www.s4energy.nl

2) Bedrijven actief op gebieden aanpalend aan energieopslag technologieën

In de volgende tabel 5.12 worden Nederlandse bedrijven genoemd die actief zijn op gebieden aanpalend aan energieopslag technologieën.

Tabel 1 Nederlandse start-ups die nieuwe energieopslag systemen ontwikkelen.

Type product bedrijfsnaam website

Batterij systemen M2 Power www.m2power.eu

Batterij systemen Cleantron www.cleantron.nl

Batterij systemen ES technologies www.estechnologies.nl Batterij systemen Innosys Delft www.innosysdelft.com

BMS systemen Betronic www.betronic.nl

BMS chip technologie NXP www.nxp.com

Omvormers Nedap www.nedap.com

Omvormers Mastervolt www.mastervolt.nl

Omvormers Victron energy www.victronenergy.nl

Omvormers Heliox www.heliox.nl

Energievoorziening schepen Damen www.damen.com

Energievoorziening schepen Imtech marine engineering www.imtech.com Energievoorziening schepen Alewijnse www.alewijnse.com

A. Batterijsystemen

Er zijn vier Nederlandse bedrijven die batterijsystemen ontwerpen.

M2 Power is gespecialiseerd in LiFePO4 cellen, batterij management systemen (BMS) en opladers voor elektrische voertuigen. Daarnaast wil M2 Power een rol gaan spelen op gebied van home storage. M2 Power biedt batterij systemen aan op basis van hun gestandaardiseerde, modulaire accu’s dan wel op maat gemaakte oplossingen. De gestandaardiseerde batterij systemen zijn voorzien van een batterij management systeem, die is geïntegreerd in de afgesloten behuizing van elke individuele verpakking. Hierdoor ontstaat er een betrouwbaar en robuust systeem dat ook de installatie en het uitwisselen van accu’s gemakkelijk maakt.

Cleantron ontwikkelt Lithium ion batterij pakketten met batterij management systemen onder andere voor automotive en voor home storage. Cleantron gebruikt NXP chip technologie in de batterij

management systemen.

ES technologies ontwikkelt batterij pakketten bestaande uit standaard modules voorzien van BMS systemen voor maritieme toepassingen. Inmiddels worden hun lithium polymeer batterij pakketten ook gebruikt voor andere toepassingen zoals in combinatie met windmolens en zonnecollectoren.

Innosys Delft ontwikkelt Li-ion batterijsystemen inclusief elektronica voor automotive en voor home storage.

B. Batterijmanagementsystemen (BMS)

Betronic is een Nederlands bedrijf dat BMS systemen, batterij conversiesystemen en actieve en passieve batterij balanceer systemen maakt, zowel voor maritieme als voor automotive toepassingen. Betronic gebruikt daarvoor technologie van NXP, de marktleider op het gebied van chip technologie voor BMS systemen voor automotive toepassingen. NXP bestudeert ook batterij veroudering door monitoring van stroom- en spanningssensoren.

C. Omvormers

Er zijn vier Nederlandse bedrijven die omvormers voor batterijsystemen ontwerpen.

Nedap heeft geïntegreerde energie-managementsystemen voor home storage ontwikkeld onder de naam PowerRouter.

Mastervolt ontwikkelt power technologie en omvormers voor batterijsystemen, PV systemen en micro- grids.

Victron Energy heeft energie opslag hubs ontwikkeld voor home storage. Heliox ontwikkelt omvormers voor automotive, home storage en smart grids.

D. Laadpalen

The New Motion werkt op het gebied van laad- oplossingen voor elektrische auto’s. In Nederland plaatste het bedrijf naar eigen zeggen bijna 15.000 laadpunten

Fastned richt zich uitsluitend op de markt van de snellaadpaal - de meeste elektrische auto’s zijn daarmee in twintig minuten tot 80 procent op te laden (bij een conventionele laadpaal duurt dat zo vier tot acht uur.

Alfen is gespecialiseerd in transformator stations en laadpalen, maar ook op het gebied van elektrische infrastructuur. Alfen probeert de nodige intelligentie en communicatie van het energiedistributienet te integreren, gebruik makend van load management en energie opslag. Zodoende is Alfen geïnteresseerd in opslag voor home storage, community energy storage en island operation.

E. Energievoorziening schepen

Damen shipyards, Imtech marine engineering en Alewijnse zijn Nederlandse bedrijven die elektrische schepen ontwikkelen en me name de energievoorziening op zo’n schip organiseren.

F. Onderwijsinstellingen

In de volgende tabel 5.13 worden Nederlandse onderwijsinstellingen genoemd die actief zijn op gebieden van energieopslag.

Tabel 5.132 Nederlandse onderwijsinstellingen op gebied van energieopslag studierichting onderwijsinstelling website

Sustainable UU Universiteit Utrecht www.uu.nl/en/organisation/sustainable-uu Energie Rijksuniversiteit

Groningen www.rug.nl/research/energy/ Strategic area

energy Universiteit Eindhoven www.tue.nl/en/research/strategic-area-energy/ Electrical

sustainable energy Universiteit Delft www.ewi.tudelft.nl/en/the-faculty/departments/electrical-sustainable-energy/ Sustainable energy

technology Universiteit Twente www.utwente.nl/set/ Environmental

Science for

Sustainable Energy & Technology

Avans Universiteit,

Breda http://www.avans.nl/opleidingen/opleidingzoeker/environmental-science-for-sustainable-energy-and-technology-of-milieukunde- breda-voltijd-bachelor/introductie Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise HAN Universiteit, Arnhem www.specials.han.nl/sites/seece/ G. Kennisinstellingen

Nederlandse kennisinstellingen die actief zijn op gebied van energieopslag zijn:

 DNV GL

 ECN

 TNO

 Marin

H. Belangenvereniging

Energystorage NL is een platform dat bedrijven, kennisinstellingen, overheden en financiers met elkaar wil verbinden om te werken aan een transitie naar schone, betrouwbare en betaalbare energie. Leden: ECN, Siemens, TU-Delft, SMA, DNV-GL, DIFFER, WaterstofNet, IF-Technologies, TNO, Enexis, Alliander en nog een tiental MKB bedrijven en technologie start-ups.