• No results found

NEDERLA¥DSCHINDIË

In document DE ALGEMEENE (pagina 27-45)

IN NAAM DES KONINGS!

DE GOUVERNEUR-GENERAAL VAN NEDERIANDSCH-INDIË,

Den Raad van Nederlandsch-Indië gehoord;

Allen, die deze zullen zien en hooren lezen, Salut!

doel te weten :

, Dat Hij, in aanmerking nemende de noodzakelijkheid om aan het Koninklijk besluit van 5 Maart 1869 no.

4 (Staatsblad 1870 no. 152), houdende wijziging van artikel 110 van het Reglement op de Regterlijke orga-nisatie en het beleid der Justitie in Nederlandsch-Indië, door vaststelling van een algemeen politiestrafreglement ten aanzien van zoodanige feiten, welke niet vallen binnen de wetgevende bevoegdheid der Hoofden van gewestelijk bestuur, eene behoorlijke uitvoering te ver-zekeren; en gebruik makende van de verkregen mag-tiging des Konings tot buiten werking stelling, voor zoo-veel noodig, van de Instruktie voor den Hoofdbaljuw

18

van Batavia en den Baljuw der Ommelanden 'Staats-blad 1828 no. 63) en van het Politiereglement voor de stad en voorstellen van Soerabaija (Staatsblad 1829 no. 8), beiden vastgesteld door den Ko m missaiis-Gene-raal over Nedei'lai.dsch-Indië;

Lettende op de artikelen 20, 29, 31, 33 en 88 van het Reglement op het beleid der Begering van Neder-landsch-Indië;

Heeft goedgevonden en verslaan:

Art 1. Het Algemeen Politiestrafreglement voor de Inlanders in Nederlandsch-Indië wordt vastgesteld zoo-danig als het gevoegd is bij de tegenwoordige ordonnancie.

Art 2. Dit reglement treedt in werking op 1 Janu-ary 1873.

Art. 3. Dit reglement is, zoolang daaromtrent niet nader zal zijn voorzien, ook toepasselijk op de Inlandsche christenen.

Art. 4. Op het tijdstip der invoering van dit regle-ment worden afgeschaft de straffen, tegen de daarin om-schreven feiten bij andere algemeene verordeningen, re-glementen en keuren vastgesteld.

Ten aanzien van alle onderwerpen van politieregt, welke niet zijn geregeld bij dit reglement, maar bij an-dere algemeene verordeningen, reglementen en keuren, blijven die bepalingen toepasselijk, zoolang zij niet uit-drukkelijk vervallen zijn verklaard of door andere ver-vangen.

Waar bij die verordeningen, reglementen en keuren in het algemeen is bedreigd eene der straffen, vermeld bij artikel 28 van de Bepalingen ter regeling van eenige onderwerpen van Strafwetgeving, welke eene dadelijke voorziening vereischen (Staatsblad 1848 No. 6), of zon-der uitdrukkelijke vermelding van de straf wordt ge-zegd, dat de overtreding op de politierol zal worden afgedaan, wordt door den politieregter toegepast de straf van tenarbeidstelling aan de publieke werken voor den kost zonder loon voor ten hoogste drie maanden.

19

En opdat niemand hiervan onwetenheid voorwende, zal deze in het staatsblad van Nederlandsch-hidië ge-plaatst en, voor zooveel noodig, in de Inlandsche en Chinesche talen aangeplakt worden.

Gelast en beveelt voorts, dat alle hooge en lage kol-legiën en ambtenaren, officieren en justicieren, ieder voor zooveel hem aangaat, aan de stipte naleving dezer de hand zullen houden, zonder oogluiking of aanzien des persoons.

Gedaan te Batavia, den loden Junij 1872.

L O XJ r> O N . De Algemeene Sekretaris, VAN HARENCARSPEL.

Uitgegeven den vijfden Julij 1872.

De Algemeene Sefaetaris, VAN HARENCARSPEL.

ALGEMEEN

POLITIESTRAFREGLEMENT

VOOR DE

INLANDERS

IN

N e d e r l a n t i s c h - I n d i S .

Art. 1. Met geldboete van een tot vijfùien gulden worden gestraft :

Aangifte van verhuizing.

No. 1. Die verzuimt, ingeval van verhuizing van de eene wijk of kauipong naar de andere, daarvan vooraf kennis te geven aan het hoofd der wijk of kampong, welke hij verlaat.

Aangifte van vestiging.

No. 2. Die verzuimt binnen 24 uren na aankomst in de wijk of kampong, alwaar hij zich vestigt, aan het hoofd aldaar van zijne aankomst, met opgave van naam, be-roep en herkomst, mededeeling te doen.

Aangifte van opname van personen in nachtverblijf.

No. 3. Die verzuimt binnen 21 uren aangifte te doen bij den wijkmeester of bij het hoofd zijner wijk of kam-pong, van personen, niet behoorende tot de wijk of kampong, alwaar hij woont, welke hij bij zich laat over-nachten; en zulks met opgave van naam, beroep en

21

plaats van herkomst; zoomede die verzuimt bij vertrek dezer personen daarvau op gelijke wijze kennis te geven.

Belemmering van den openbaren weg.

No. 4. Die buiten noodzaak den openbaren weg zonder vergunning van het plaatselijk bestuur belem-mert door de plaatsing of nederlegging van bouwstoffen, puin, uitstallingen van koopwaren of op welke andere wijze ook, zoomede die, ingeval van bekomen vergun-ning, verzuimt de bestaande beletselen gedurende den nacht'door eene doelmatige plaatsing van licht kenbaar-te maken.

De politie is, ongerekend de op de overtreding g e -stelde straf, bevoegd, ten koste van den overtreder, de belemmeringen uit den weg te ruimen en de verzuimde verlichting aan te brengen.

Belemmering van ds mari door vaartuigen.

No. 5. Die met vlotten, schuiten, praauwen of an-dere vaartuigen de vaart in rivieren en kanalen belem-mert, hetzij zulks geschiedt, ten gevolge van verkeerde leiding of sturing, hetzij ten gevolge van ondoelmatige vastlegging.

Schieten of vuurwerk afsteken.

No. 6. Die, zonder vooraf bekomen verlof van het plaatselijk bestuur, vuurwerken afsteekt of, buiten het geval van nood of zelfverdediging, vuurwapenen afschiet op of in de onmiddelijke nabijheid van bewoonde hui-zen of openbare wegen.

Daglooneis, pakkendragers, sjouwerlieden, koelies.

No. 7. Die bij de uitoefening van het bedrijf van da<4ooner, pakkendrager, boodschapslooper, sjouwerman

22

of koelie zich schuldig maakt aan nalatigheid en ver-zuim in de teruggave van teu gebruike ontvangen ge-reedschappen of in de bezorging van ter vervoer aan-vaarde goederen.

Onbetamelijk gedrag eener gehuwde vrouw.

No. 8. Die zich als gehuwde vrouw schuldig maakt aan onbetamelijke gemeenzaamheid met een vreemden man of die, zonder vergunning van haren echtgenoot, een of meer nachten lauten de gemeenschappelijke wo-ning doorbrengt, ten ware het feit eenig ander straf-baar gesteld vergrijp tegen de goede zeden mögt daar-stellen.

Van deze overtreding wordt slechts kennis genomen op klagte van den beleedigden echtgenoot.

No. 9. Die, des bewust, met eene gehuwde vrouw zich eene onbetamelijke gemeenzaamheid veroorlooft, of haar zonder vergunning van haren echtgenoot en zon-der geoorloofd motief voor een of meer nachten huis-vesting verleent, ten ware het feit eenig ander strafbaar gesteld vergrijp tegen de goede zeden mögt daarstetlen.

Van deze overtreding wordt slechts kennis genomen op klagte van den beleedigden echtgenoot.

Werpen van harde voorwerpen of vuilnis.

No. 10. Die steenen of andere harde voorwerpen of vuilnis, uit onvoorzigtigheid, op iemand werpt.

Werpen van harde voorwerpen en vuilnis op openbare wegen, in putten en rivieren.

No. 11. Die op en langs den openbaren weg, die voor, tegen of binnen erven of gebouwen van anderen, zoomede die in patten, rivieren en kanalen, op bewoon-de plaatsen en in hare onmidbewoon-delijke nabijheid steenen

23

en andere harde voorwerpen, mest, vuilnis en andere ongezonde of slecht riekende stoßen of zaken werpt.

Loskopen van vee langs den openbaren weg.

No. 12. Die langs den openbaren weg, zonder be-hoorlijk geleide, vee, trek-, last- of rijbeesten laat rond-loopen, zoomede die niet zorg draagt, dat zoodanige dieren niet binnendringen binnen afgesloten en bewoon-de erven.

De dieren kunnen door de politie op kosten der ge-rcgtigden worden in bewaring genomen.

Komen en gaan over eens anders grond.

No. 13. Die, zonder vruchtgebruiker of huurder of pachter te zijn, of gebruik van eenen grond of regt van door- of overgang te hebben, of zaakwaarnemer of daar-toe uit eenigen anderen hoofde geregtigd te zijn, op eens anders grond of een gedeelte van dien gekomen en ge-gaan is, wanneer hij toegemaakt en bezaaid is.

No. 14. Die, daartoe niet geregtigd, zijn vee of zijne trek-, last- of rijbeesten over eens anders grond heeft laten gaan, eer de oogst is weggehaald.

Mishandeling van dieren.

No. 15. Die in het openbaar op ergerlijke wijze zich schuldig maakt aan de mishandeling van paarden, hoorn-vee, honden en ander tam gedierte.

In de gevallen, voorzien bij de nos. 6, 7, 8, 9 en 11, kan, naar omstandigheden, in stede van de straf van geldboete, gevangenisstraf van één tot zes dagen wor-den uitgesproken.

Art. 2. Met geldboete van zestien tot vijf-en-twintig gulden worden gestraft:

24

Hulp- en dienstweigering bij nood.

No. 1. Die, daartoe door de wet verpligt of door het bevoegd gezag uitgenoodigd, en zulks vermogende, nalatig of weigerachtig is hulp, dienst en bijstand te verleenen in gevallen van rampen, ongelukken, oproer, schipbreuk, overstrooming, brand of anderen nood, zoo-mede in gevallen van rooverij, plundering, betrapping van een misdadiger op heeter daad, bij openbare kreet of bij regterlijke teregtstellingen.

Deze bepaling is met betrekking tot de betrapping van een misdadiger niet toepasselijk op de personen, opgenoemd in artikel 68 van het wetboek van straf-regt voor Inlanders.

Niet opvolging van bevelen der politie.

No. 2. Die bij gelegenheid van feesten, optogten en Vergelijken de bevelen en aanwijzingen niet opvolgt, door de politie gegeven ter voorkoming van ongelukken en ter vermijding van stremming van het verkeer langs den openbaren weg.

Dp politie is bevoegd, zoo npodig, zich met geweld te doen gehoorzamen.

Vuurwerken.

No. 'à. Die vuurwerken vervaardigt zonder schrifte-lijke vergunning van het plaatselijk bestuur en buiten de werkplaatsen, daartoe uitdrukkelijk aangewezen.

Het vervaardigde wordt verbeurd verklaard.

Vervaardiging van buskruid.

No. 4. Die, zonder daartoe vergunning van het ge-zag,te hebben bekomen, buskruid vervaardigt.

Het aangemaakte wordt verbeurd verklaard.

25

Bezit van ontplofbare zelfslandigheden.

No. 5. Die, in het bezit zijnde van schietkatoen, nitroglycerine, pyrite en dergelijke ligt ontvlambare of ontplofbare stoffen, verzuimt daarvan de politie te doen kennis dragen, en de maatregelen, door haar in het belang der "openbare veiligheid voor te schrijven, o p t e volgen.

De politie is bevoegd, ongerekend de op de overtre-ding gestelde straf, de aangehaalde stoffen ten koste des overtreders in veiligheid te brengen.

Vermomming.

No. 6. Die zich iu het openbaar vertoont, vermomd in andere Kleedeidragt, dan in die van den landaard of de kunne, waartoe hij of zij behoort, niet uitzonde-ring van gemaskerde of gekostumeerde optogten.

Feestelijkheden en optogten in het openbaar.

No. 7. Die, zonder vergunning van het plaatselijk bestuur, feestelijkheden en volksspelen, zooals : wedloo-pen en harddraverijen, ronggeng, angklong, barongan, waijang-koeliet of tôpéng in het openbaar aanlegt of optogten, hetzij al of niet gemaskerd of gekostumeerd, in het openbaar houdt.

De politie is bevoegd, ongerekend de op de overtre-ding gestelde straf, de voortzetting te verhinderen.

Rumoer en geraas.

No. 8. Die rumoer en geraas maakt op de wegen en in de nabijheid van openbare gebouwen, voor de, godsdienst en de regtspraak bestemd, tijdens er dienst, wordt gedaan of teregtzitting gehouden.

Hazardspelen.

No. 9. Die, daartoe niet geregtigd, op de straten',

26

wegen, pleinen en andere openbare plaatsen hazard-spelen houdt of daaraan deel neemt.

Alle gelden of goederen, die bevonden worden ter speeltafel gebragt of ingezet te zijn, worden verbeurd verklaard, znomede de goederen, werktuigen of gereed-schappen, tot de spelen gebezigd of bestemd.

Hanen— en krekelgevechten.

No. 10. Die, daartoe niet. geregtigd, op de straten, wegen en pleinen en andere openbare plaatsen, hanen-of krekelgevechten houdt.

De hanen en krekels worden verbeurd verklaard en afgemaakt.

Ledig staande gebouwen.

No. 11 Die, eigenaar, bezitter of beheerder zijnde van onbewoonde gebouwen, schuren en stallingen of handelsvaartuigen, deze niet doet bewaken, zoomede die niet zorg draagt, dat zij niet strekken tot verblijfplaats van ledigloopers, bedelaars en slecht volk.

Verstrekking van sterken drank.

No. 12. Die sterken drank bij hoeveelheden van minder dan drie Nederlandsche kan verkoopt elders dan in de door het plaatselijk bestuur toegelaten logementen, koffijhuizen, tapperijen en dergelijke openbare inrigtin-gen, ten ware door liet feit mögt worden gepleegd over-treding van vigerende voorwaarden voor de pacht, be-treffende den verkoop van sterke dranken.

No. 13. Die buiten de militaire kantines aan mili-tairen, behoorende tot de landmagt, beneden den rang van officier, of aan hunne vrouwen, kinderen of be-dienden sterken drank versterkt voor geld of om niet, indien het feit niet strafbaar is volgens de voorwaard m voor de paclit, betreffende den verkoop van sterke dranken.

27

No. 14. Die aan blijkbaar beschonken lieden sterken drank verstrekt voor geld of om niet.

Loskopen v/n kwaadaardige honden en wilde dieren.

No. 15. Die kwaadaardige honden of wilde dieren laat losloopen.

De kwaadaardige honden of wilde dieren kunnen worden verbeurd verklaard en afgemaakt.

Houden van gevaarlijke wilde dieren.

No. ld. Die gevaarlijke wilde dieren houdt, zonder het plaatselijk bestuur daarvan in wetenschap te stellen, en die verzuimt de maatregelen Ie nemen, door het be-stuur aangegeven.

Zulke dieren kunnen worden verbeurd verklaard en afgemaakt.

Verkoop van vervalschte en bedorven eetwaren en dranken.

No. 17. Die vervalschte of bedorven eetwaren ot dranken te koop stelt of verkoopt.

De in beslag genomen vervalschte of bedorven eetwa-ren of dranken worden verbeurd verklaard en vernietigd.

Ook bij vrijspraak kan de vernietiging van de aange-haalde vervalschte of bedorven eetwaren of' dranken worden gelast.

Verkoop en verspreiding van zedelooze drukwerken, enz.

No. 18. Die drukwerken, platen, teekeningen of af-beeldingen, strijdig met de goede zeden, verkoopt, ver-spreidt, te koop of ten toon stelt.

De in beslag genomen drukwerken, platen, teekenin-gen of afbeeldinteekenin-gen worden verbeurd verklaarden ver-nietigd.

28

Achteloosheid met hinderen en krankzinnigen.

No. 19. Die zich schuldig maakt aan grove achteloos-heid in de bewaking van kinderen en van krankzinni-gen of lieden, die niet wel bij het hoofd zijn, wanneer hij hunne bijzondere bewaking heeft op zich genomen of daarmede op wettige wijze is belast geworden.

Komen en gaan over eens anders, met graan of vruchten bezetten grond.

No. 20. Die, zonder vruchtgebruiker of huurder of pachter te zijn, of gebruik van eenig stuk gronds of van het regt van overgang te hebben, of zaakwaarne-mer of uit anderen hoofde daartoe geregtigd te zijn, op eens anders grond of een gedeelte daarvan gekomen en gegaan is, tijdens die bezet was met halmgranen of andere rijpe of rijpende vruchten.

No. 21. Die, daartoe niet geregtigd, vee, trek-, last-of rijbeesten heeft laten loopen op eens anders bezaai-den of in bezaai-den oogst staanbezaai-den grond.

Binnentreden in eens anders gebouwen.

No. 22. Die, zonder voorkennis en verlof van den eigenaar, bezitter, beheerder of bewoner, gebouwen, schuren of stallingen, zoomede handelsvaartuigen bin-nentreedt, buiten de gevallen uitdrukkelijk bij de wet voorzien.

Weigering van huiszoeking.

No. 23. Die aan de bevoegde overheid den toegang wei-gert tot zijne winkels, magazijnen en dergelijke plaatsen,

tot zijne vaartuigen, zoomede tot zijne woning en aanhoo-righeden, onverminderd de straffen, ingeval van feite-lijke wedeispaunigheid bedreigd.

29

Aanleggen van schuiten aan eens anders erf.

No. 24. Die van 6 uren des avonds tot 6 uren des morgens vlotten, praauwen of andere vaartuigen aan of tegen eens anders bewoond erf, huis, steiger of aanlegplaats vastlegt, of aldaar doet overnachten, zonder vergunning van den eigenaar, bezitter, beheerder of bewoner.

De politie zal den overtreder, des noodig met geweld, in de voortzetting van zijn opzet verhinderen.

Goederenvervoer des nachts.

No 25. Die goederen van anderen gedurende den nacht vervoert, zonder voorzien te zijn van een geleide-billet, door of van wege de afzenders of het plaatselijk bestuur kosteloos afgegeven.

De goederen worden aangehouden, totdat de regtma-tigheid van het bezit, ten genoege der politie, zal zijn aangetoond.

Plaatsen van voetangels en dergelijken.

No. 26. Die, zonder daartoe van de politie vergun-n i vergun-n g ' t e hebbevergun-n bekomevergun-n, op bewoovergun-nde of door mevergun-n- men-schen bezocht wordende plaatsen, voetangels (borang), vallen, vangstrikken of andere tot het vangen of dooden van wild gedierte bestemde voorwerpen plaatst, welke ook voor menschen gevaarlijk kunnen zijn.

De gebezigde voorwerpen kunnen worden verbeurd verklaard.

Dienst en werkboden.

No. 2 7. Die zich als dienstbode of werkman voor den gewonen huurtijd of voor een onbepaalden tijd bij de maand verhuurt en, zonder aannemelijke redenen, bin-nen den gewobin-nen huurtijd of gedurende de loopende maand, zonder toestemming van den dienstbruiker, zijne

30

dienst verlaat of weigert te arbeiden, en zulks behou-dens zijne burg e r regte! ij ke verpligting en ten wate het feit misdrijf mögt daarstellen.

In de gevallen, voorzien bij de nos. 1, 3, 4, 5, 9, 10, 12, 13, 14, 17, 18, 22, 23 en 27, kan, naar omstandigheden, in stede van de straf van geldboete tenarbeidstelling aan de publieke werken voor den kost zonder loon van zeven tot twaalf dagen worden uitgesproken.

Art. 3. Met geldboete van zes-en-twintig tot zestig gulden worden gestraft :

Oproeping tot het honden van vergaderingen.

No. 1. Die ter oproeping of verzameling van per-sonen, voor welk einde ook, uitnoodigingen doet, zonder daartoe vooraf schriftelijke vergunning van het plaatse-lijk bestuur te hebben bekomen.

De oproepingen tot verzamelingen door ambtenaren in de uitoefening hunner bediening bewerkstelligd, zoo-mede die van leden van vereenigingen, door het gezag erkend of toegelaten, zijn in dit verbod niet begrepen.

Houden van vergaderingen en optogten van staatkundigen aard.

No. 2. Die deelnemen aan vereenigingen en verga-deringen van staatkundigen aard of waardoor de open-bare orde wordt bedreigd.

Tot deze vereenigingen worden gerekend de zoodani-gen, welke strekken om veranderingen in het distrikts-of regentschapsbestuur en in het ambtelijk personeel, met dat bestuur belast, te bespreken, zoomede de gezamen-lijke optogten naar de Hoofden van gewestelijk en plaat-selijk bestuur, ten einde op ontzagwekkende wijze ver-langens kenbaar te maken.

Weigering van uiteen te gaan.

No. 3. Die, aan voormelde vergaderingen en

veree-31

nigingen en in het algemeen aan zamenscholingen deel-nemende, niet voldoet aan het bevel van het wettig gezag, van uiteen te gaan en huiswaarts te keeren.

Nalatigheid in de aangifte van aanslagen tegen iemands leven of eigendom.

No. 4. Die, getuige geweest zijnde van een aanslag op iemands leven of eigendom, verzuimt daarvan ken-nis te geven aan den naastbij zijnden ambtenaar van politie.

Deze 'bepaling is niet toepasselijk op de personen, vermeld bij artikel 68 van het wetboek van strafregt voor Inlanders.

Beleedigend en nachtelijk burengerucht.

No 5 Die ketel muziek en dergelijk beleedigend geraas maakt, bij dag of bij nacht, zoomede die nachte-lijk burengerucht of beweging maakt, verstorend voor-de rust voor-der inwoners.

Overnachten in eens anders gebouwen.

No 6 Die, zonder voorkennis en verlof van den eigenaar, bezitter, beheerder of bewoner, in diens ge-bouwen, schuren of stallingen overnacht.

Opzettelijk werpen van steenen of vuilnis op iemand.

No 7 Die steenen of andere harde voorwerpen of vuilnis uit opzet of kwaadwilligheid op iemand werpt.

Aanhitsing van honden of andere dieren.

No 8 Die honden of andere dieren aanhitst op menschen, op bereden wordende paarden, en op bespan-nen r i j - of voertuigen, zelfs wanneer daarmt geenerlei kwaad, verwonding of schade ontstaat.

Opzettelijke beschadiging van eens anders goed.

No. 9. Die buiten de gevallen, voorzien in de arti-kelen 357 tot en met 385 van het wetboek van straf-regt voor Inlanders, opzettelijk eens anders eigendom beschadigt.

Beschadiging, toegebragt door krankzinnigen.

No. 10. Die eens anders eigendom beschadigt ten gevolge van het onbewaakt laten van krankzinnigen, met welker bewaking hij is belast.

Beschadiging uit onvoorzigtigheid aan eens anders goed.

No. 11. Die door het onvoorzigtig gebruiken van wapens eens anders eigendom beschadigt.

Beschadiging door verzuim van herstelling aan bebouwingen.

No. 12. Die eens anders eigendom beschadigt ten ge-volge van de oudheid, het verval, het gebrek aan her-stelling of onderhoud van huizingen of bebouwingen, of

No. 12. Die eens anders eigendom beschadigt ten ge-volge van de oudheid, het verval, het gebrek aan her-stelling of onderhoud van huizingen of bebouwingen, of

In document DE ALGEMEENE (pagina 27-45)