• No results found

Zoals u reeds kon lezen in de inleiding trachten we als expertisenetwerk ook initiatieven te nemen die aansluiten bij de verspreiding en valorisatie van de projectresultaten. Daarbij hoort echter ook meer en meer navorming waarbij we een aanbod trachten te bieden dat specifiek ingaat op de noden van de lerarenopleiders. Zoals reeds aangegeven kregen navorming en disseminatie de laatste jaren steeds meer aandacht binnen ons expertisenetwerk. Met dit navormingsaanbod willen wij zeker niet in het vaarwater treden van het gekende en reeds goed ontwikkelde navormingsaanbod binnen de instellingen. We trachten echter een specifiek aanbod te bieden aansluitend bij onze werking, onze missie en de SoE-projecten zelf. Deze initiatieven staan in eerste instantie open voor alle leden van het ENW SoE, maar bieden in de meeste gevallen ook ruimte voor externen. We kunnen stellen dat deze initiatieven op een grote opkomst konden rekenen. Het aanbod kenmerkt zich enerzijds door (twee)jaarlijks terugkerende evenementen zoals de studiedag en de zomerschool en de infosessie, aangevuld met een steeds ruimer en groeiend luik aan navormingsinitiatieven aangepast aan de noden van lerarenopleiders. Vele van deze initiatieven werden het afgelopen jaar ook in samenwerking met de andere expertisenetwerken/regionaal platform uitgewerkt en ondersteund. Op deze manier trachten we onze krachten te bundelen en het gehele veld van de lerarenopleidingen te bereiken.

Een overzicht van alle afgelopen initiatieven met de presentaties kan men terugvinden op de SoE-website http://www.schoolofeducation.eu/

Een eerste greep uit ons aanbod: een zomerschool vakdidactisch onderzoek, een dag van de vakdidactiek georganiseerd in samenwerking met de andere expertisenetwerken/regionaal platform, onze jaarlijkse studiedag, seminaries rond digitaal leren, ...

Ter disseminatie worden ook alle beschikbare projectresultaten voor iedereen toegankelijk

gepubliceerd op onze website en worden zij voorgesteld tijdens allerlei info- en studiedagen. Daarnaast worden de projectrealisaties jaarlijks gepubliceerd in de SoE-brochure. In de loop van 2007-2012 publiceerden wij zo al drie brochures. Deze brochures kunnen ook gratis op onze website worden gedownload (https://schoolofeducation.eu/publicaties/school-of-education-brochures). In het voorjaar van 2013 verschijnt onze vierde brochure.

Nieuw het laatste jaar zijn de twee SoE-koffers of de ‘SoEtcases’. Deze koffers reizen rond bij onze lerarenopleidingen. De koffers verblijven gedurende twee weken in de lerarenkamer van een lerarenopleiding en reizen dan weer verder. Ze worden mee ingezet om de ontwikkelde materialen binnen School of Education-projecten en -werkgroepen ruimer bekend te maken.

In de koffer kan men allerlei materialen terugvinden. Met een aantal van deze materialen is het ook leuk om met een team van lerarenopleiders binnen de instelling aan de slag te gaan. Een aantal voorbeelden hiervan zijn op de steekkaarten in de koffer terug te vinden.

Hierbij een iets uitgebreider overzicht van de meest recente studie-/infodagen, workshops en navormingstrajecten van het afgelopen academiejaar:

1. Studiedag School of Education, 22 oktober 2012

Jaarlijks organiseert School of Education een studiedag. Dit is het forum bij uitstek voor de afgeronde en lopende projecten om hun (tussentijdse) resultaten voor te stellen en hierover met elkaar in gesprek/discussie te gaan. De studiedag in oktober 2012 was al de zesde studiedag die we organiseerden. Deze studiedag vond plaats in KATHO Kortrijk en had als titel ‘@Leraren(opleiding).

Belofte voor de toekomst’. Pr ogramma

Een 175-tal mensen namen deel aan deze studiedag. Voor de derde maal stelden we ons met deze studiedag ook open voor de andere expertisenetwerken en andere verwante externe organisaties.

Alle presentaties en teksten kunnen online bekeken worden: http://schoolofeducation.eu/studiedag-2012/overzicht-presentaties .

2. Regionale navormingssessies ‘schrijven van een goede project-aanvraag’

In 2012 organiseerde het stafteam van ENW SoE drie regionale sessies rond het schrijven van goede projectaanvragen: één in Leuven, één in Diepenbeek en één in Torhout. Tijdens deze sessie stonden we stil bij volgende zaken:

Basisonderdelen van een SoE-projectaanvraag

Inzicht in de projectfasen

Het probleem ontrafelen: waartoe dient dit project?

Een wervend doel voor je project opstellen: achtergrond en technieken

Aan de slag met je eigen intentieverklaring/projectaanvraag: in kleine groepen krijg je begeleiding bij het verbeteren/verfijnen van je aanvraag.

De presentatie van deze opleiding kan u terugvinden via volgende link:

http://schoolofeducation.eu/navorming-schrijven-projectaanvragen .

3. Navorming projectmatig werken

Voor de derde maal organiseerde we dit jaar een navorming rond het werken in projecten. Ditmaal organiseerde we deze sessies in samenwerking met Propellor en de Associatie KU Leuven. Er werden twee sessies georganiseerd, één voor beginners en één voor gevorderden.Een 25-tal mensen namen aan deze sessies deel. Deze navorming is vooral gericht op mensen die een project willen opstarten of reeds meermalen hebben meegedraaid in een project.

4. Zomerschool praktijkgericht onderzoek-editie 2012

School of Education organiseerde in september 2012 een zomerschool over praktijkgericht onderzoek.

Deze zomerschool vond plaats van 5 tot 7 september 2012 in Leuven. De interesse was zeer groot.

Omdat de deelname beperkt werd tot 30 deelnemers moesten we heel wat geïnteresseerden teleurstellen.

De presentaties van de zomerschool vindt men terug op de website van ENW

SoE:http://schoolofeducation.eu/nieuwsenagenda/afgelopen-evenementen/zomerschool-praktijkgericht-onderzoek .

5. Dag van de vakdidactiek-april 2012

Op 24 april 2012 organiseerde de interENW- werkgroep vakdidactiek een ‘Dag van de Vakdidactiek’.

Deze dag stond in het teken van de nijverheidstechnieken onder de titel ‘IJveren voor Nijverheid’ en vond plaats in Diepenbeek. Er waren een 80tal inschrijvingen. De presentaties vindt men op http://www.uhasselt.be/novelle_vakdidactiek.

6. Masterclass lerarenopleiders

De verdere professionalisering van lerarenopleiders ligt in de kern van de opdracht van de

expertisenetwerken en dus ook van SoE. Daarom werd in de loop van 2012 gestart met de ontwikkeling van een masterclass voor lerarenopleiders. Hiermee wil SoE het voortouw nemen in het ontwikkelen van een opleiding van lerarenopleiders. Een aparte werkgroep nam deze taak op zich. Deze masterclass is een vormingstraject en bestaat uit drie componenten: drie tweedaagse thematische bijeenkomsten, een supervisietraject en een eigen project. De masterclass ging van start met de eerste tweedaagse op 10-11 januari 2013. Er zijn 31 deelnemers.

Het is de bedoeling om door middel van een kernproject dit initiatief verder uit te bouwen. Het kernproject heeft als opdracht dit vormingstraject opnieuw aan te bieden, te evalueren en te verankeren in samenwerking met de overige ENW’s/RP en VELOV.

7. Ambassadeursprojecten 2012

Om de resultaten van onze School of Education projecten nog meer te valoriseren, bieden we sinds het academiejaar 2010-2011 onze afgeronde projecten de mogelijkheid om een ambassadeurstoelage aan te vragen. Deze toelage heeft tot doel één jaar financiële ondersteuning te bieden om projectresultaten te implementeren in instellingen binnen ons netwerk. Voormalige projectmedewerkers krijgen zo de ruimte en de tijd om hun projectresultaten verder te verspreiden en te implementeren in de eerste plaats binnen het eigen expertisenetwerk, maar ook daarbuiten. In 2012 gingen voor het eerst 3 projecten als ‘ambassadeur’ van start:

 Open Explorerend Herbronnen in de lerarenopleiding

 De implementatie van videofeedback in de lerarenopleidingen Lichamelijke Opvoeding

 Een muzische grondhouding ondersteunen bij studenten: samen lukt het!

8. Seminaries digitaal leren

De werkgroep digitaal leren bouwt met deze seminaries stilaan een traditie op van vormingsmomenten rond digitale aspecten van leren. In het academiejaar werden 2 seminaries georganiseerd, één rond eigendom, auteursrecht en plagiaat (oktober 2011) en één rond online begeleiding (mei 2012). Men kon deze seminaries bijwonen in Leuven of via livestreaming. Opnames van de seminaries zijn terug te vinden en te herbekijken op https://schoolofeducation.eu/werkgroepen/werkgroep-digitaal-leren Voor 2013 staat in april een volgend seminarie geprogrammeerd rond multicampusonderwijs.

Epiloog: een visie op professionalisering