• No results found

7. Toetsing huidig gebruik

7.5. Resultaten toetsing huidig gebruik Brunssummerheide

7.5.1. Natuurbeheer

In hoofdstuk 5 zijn beheer- en herstelmaatregelen beschreven die gericht zijn op het behalen van de instandhoudingsdoelen (instandhoudingsbeheer). Voor dit beheer is geen vergunning Wet Natuur- bescherming nodig. Met het vaststellen van de beheeringrepen is een afgewogen keuze gemaakt waarbij rekening is gehouden met alle instandhoudingsdoelstellingen waarvoor het Natura 2000- gebied kwalificeert.

In dit hoofdstuk zijn daarom alleen de vormen van beheer getoetst die niet vallen onder het instandhoudingsbeheer, dus de beheeringrepen die niet direct gericht zijn op het realiseren van de Natura 2000-instandhoudingsdoelstelling van het gebied (regulier beheer). Dit omvat onder meer het beheer buiten de kwalificerende habitats en leefgebieden van kwalificerende soorten, maar

bijvoorbeeld ook onderhoud van de recreatieve infrastructuur, vellen van bomen die een gevaar opleveren, onderhoud aan bebording en dergelijke binnen kwalificerende habitats en leefgebieden van kwalificerende soorten.

Het natuurbeheer wordt door Natuurmonumenten uitgevoerd en is beschreven in de Natuurvisie Brunssummerheide 2016-2033 (Natuurmonumenten, 2016).

Regulier beheer van graslanden

Beschrijving Graslanden worden gemaaid waarbij het maaisel wordt afgevoerd, gedeeltelijk als hooi. Dit gebeurt machinaal met trekkers of met een maaibalk.

Effect en beoordeling

Van de potentiële verstoringsfactoren zijn bij het maaibeheer mechanische en optische verstoring van toepassing (zie figuur 7.3).

De beheerders stemmen het reguliere beheer af op de instandhoudingsdoelen waardoor een effect als gevolg van optische verstoring of mechanische effecten niet plaatsvindt. Het wordt bovendien door de beheerders uitgevoerd conform de

Gedragscode Natuurbeheer. Het reguliere natuurbeheer en onderhoud doet derhalve geen afbreuk aan de kwaliteit van de habitattypen en het leefgebied van de

habitatsoort en heeft zodoende geen significant negatief effect op de instandhoudingsdoelstellingen.

Categorie Categorie 1: Huidig gebruik vrijgesteld van de WNb-vergunningplicht

Regulier beheer van bossen en landschapselementen

Beschrijving Een groot deel van het bos binnen het Natura 2000-gebied is niet begrensd als habitattype. Het gaat in beginsel om regulier bosbeheer van deze bossen.

Er wordt een extensief bosbeheer gevoerd binnen het Natura 2000-gebied. Naaldbos wordt omgevormd naar natuurlijk gemengd loofbos en exoten (waaronder

Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik) worden verwijderd. Verder wordt op kleine schaal gedund, en worden open plekken gecreëerd. Verder worden gangbare bosbouwpraktijken toegepast, waaronder diverse plan voorbereidende

werkzaamheden, inplanten, dunnen, rooien en uitslepen. Bovendien wordt onderhoud gepleegd waaronder het snoeien van bomen langs de paden. Het reguliere onderhoud van paden maakt ook deel uit van de beheeractiviteiten. Ook door enkele particulieren binnen het gebied wordt een actief bosbeheer uitgevoerd.

Effect en beoordeling

Het reguliere beheer van bossen en landschapselementen door Natuurmonumenten draagt in het hele gebied bij aan kwaliteitsverbetering. Bijvoorbeeld dunningen van naaldhout, exotenbestrijding en het stimuleren van loofhout waardoor er in mindere mate sprake is van verdamping van water.

Voor het beheer moet het gebied worden betreden en moeten machines het gebied in. Dit kan leiden tot optische verstoring en verstoring door mechanische effecten (zie figuur 7.3). In de praktijk wordt het beheer uitgevoerd conform de Gedragscode voor bosbeheer, ook voor de daaronder niet begrepen aangewezen vogelsoorten, waardoor schade nabij leefgebied van habitatsoorten en habitattypen wordt voorkomen. In de meestal droge bodems in het Natura 2000-gebied en keuze van beheer materieel is diepe insporing (mechanische verstoring van bodem) niet aan de orde.

Optische verstoring als gevolg van bosbeheer is zeer beperkt omdat deze activiteit overdag en met een lage frequentie plaatsvindt waarbij bosdelen slechts enkele dagen per jaar worden betreden. Waar om veiligheidsredenen kleine ingegrepen moeten plaatsvinden, gebeurt dit zorgvuldig zodat van negatieve effecten geen sprake is.

De beheerders stemmen het beheer van de houtopstanden af op de aanwezige instandhoudingsdoelen (vooral rond Hoogveenbossen) waardoor een effect niet plaats zal vinden of tot een minimum wordt beperkt. Geconcludeerd kan worden dat het gebruik zodanig plaatsvindt dat dit geen significant negatief effect heeft. Categorie Categorie 1: Huidig gebruik vrijgesteld van de WNb-vergunningplicht

Regulier beheer van heide

Beschrijving Heidebeheer vindt plaats door middel van begrazing, middels een grote kudde schapen en een aantal geiten wordt de heide opengehouden. Het heeft als doel voedingstoffen af te voeren en struweelopslag tegen te gaan. Bosopslag op de heide wordt machinaal afgezet met zaag en bosmaaier.

Effect en beoordeling

Het begrazen en het beheer van de heiden die niet tot het habitattype behoren, draagt bij aan de verbetering van de kwaliteit en het vergroten van het oppervlakte van dit vegetatietype. Het draagt daarnaast bij aan het behouden van het leefgebied voor de vogelsoorten waarvoor het gebied is aangewezen.

Van de potentiële verstoringsfactoren zijn bij het beheer van heide mechanische verstoring (betreding), verstoring door geluid en optische verstoring relevant (zie figuur 7.3). De beheerders hanteren de Gedragscode voor natuurbeheer en

stemmen het reguliere beheer af op de instandhoudingsdoelen waardoor een effect niet of nauwelijks plaatsvindt. De afzet van berkenopslag nét voor het broedseizoen is een kritische periode. Een negatief effect is niet van toepassing, ook aangezien de activiteit slechts incidenteel plaatsvindt.

Geconcludeerd kan worden dat het gebruik plaatsvindt zonder verstorende effecten op de instandhoudingsdoelen en zodoende geen significant negatief effect heeft. Categorie Categorie 1: Huidig gebruik vrijgesteld van de WNb-vergunningplicht

Beheer en onderhoud cultuurhistorische elementen

Beschrijving Aan de zuidkant van de Brunssummerheide is een landweer ‘de landgraaf’ van circa 18 km lang gelegen. Een deel daarvan loopt door het Natura 2000-gebied en wordt door Natuurmonumenten open gehouden zodat deze beleefbaar blijft. Verder zijn er aan de oostzijde meerdere grafheuvels gelegen, deze worden rondom eveneens open gehouden. Andere cultuurhistorische of archeologische elementen zijn van ondergeschikt belang.

Effect en beoordeling

Van de potentiële verstoringsfactoren zijn bij beheer en onderhoud van

landschappelijke elementen mechanische verstoring (betreding), verstoring door geluid en optische verstoring relevant (zie figuur 7.3).

Mechanische verstoring en verstoring door geluid en optische verstoring zijn kortdurend en weinig frequent, negatieve effecten kunnen worden uitgesloten. De werkzaamheden worden daarnaast uitgevoerd conform de gedragscodes voor natuurbeheer en bosbeheer, waarbij rekening gehouden wordt met de aanwezige habitatsoort.

Categorie Categorie 1: Huidig gebruik vrijgesteld van de WNb-vergunningplicht

Beschrijving De monitoring voor de Natura 2000-doelen in dit gebied is beschreven in paragraaf 5.3 Deze monitoringsactiviteiten vinden plaats binnen alle habitattypen en

leefgebieden. Zo wordt monitoring uitgevoerd in het kader van de SNL-monitoring en het beheerplan, zie hoofdstuk 3. Daarnaast vindt monitoring plaats in het kader van de vergunning voor de zilverzandwinning door Sibelco.

Voor het houden van toezicht en handhaving en ten behoeve van beheer en controle komen beheerders met voertuigen in het gebied. Beheerders komen regelmatig in de terreinen ten behoeve van beheer en controle, maar slechts sporadisch met

voertuigen. Meestal blijft men op de onverharde wegen langs en door het terrein. Effect en

beoordeling

Van de potentiële verstoringsfactoren zijn bij monitoring, onderzoek, toezicht en handhaving de mechanische verstoring (betreding), verstoring door geluid en optische verstoring relevant (zie figuur 7.3).

Monitoring en onderzoek brengen met zich mee dat gebieden moeten worden bezocht en betreden. Daarbij wordt rekening gehouden met de

instandhoudingsdoelen. Doordat ten behoeve van de monitoringsactiviteiten de habitattypen en leefgebied slechts een of enkele dagen per jaar worden betreden, leidt deze vorm van huidig gebruik niet tot negatieve effecten.

Het surveilleren in het kader van toezicht en handhaving wordt positief beoordeeld, omdat deze bijdragen aan een beter systeembegrip; kwaliteit en rust voor de habitattypen en soort van het Natura 2000-gebied.

Toezicht en handhaving vinden zo veel als mogelijk plaats vanaf de paden en wegen. Soms is het nodig buiten de paden te treden en habitattypen of naast gelegen gebieden te betreden. Het betreden van de habitattypen gebeurt niet frequent en is van een zodanig korte duur dat de gebruiksvormen toezicht en

handhaving niet leiden tot aantasting of verstoring. Essentiele verblijfplaatsen van de habitatsoort worden niet betreden.

Er is geen sprake van significant negatieve effecten op de instandhoudings- doelstellingen als gevolg van deze activiteiten.

Categorie Categorie 1: Huidig gebruik vrijgesteld van de WNb-vergunningplicht

Exotenbeheer

Beschrijving Diverse niet-inheemse soorten worden bestreden, waarbij gebruik wordt gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Amerikaanse eik, Amerikaanse vogelkers en acacia zijn enkele van deze soorten die actief worden bestreden en waarbij soms behandeling van stobben met bestrijdingsmiddelen noodzakelijk is.

Effect en beoordeling

Van de potentiële verstoringsfactoren zijn bij exotenbeheer de mechanische verstoring, verstoring door geluid en optische verstoring relevant (zie figuur 7.3).

Mechanische bestrijding buiten de habitattypen heeft geen effect op

instandhoudingsdoelen. Voor de mechanische verwijdering van de exoten geldt dat deze beheeringrepen binnen de habitattypen op kleine schaal en met een lage frequentie plaatsvinden. Er wordt door de beheerders rekening gehouden met aanwezige instandhoudingsdoelen in het gebied.

Mogelijke optische verstoring, verstoring door geluid of verstoring door mechanische effecten zullen daardoor zo beperkt van aard zijn, dat significant negatieve effecten kunnen worden uitgesloten.

Exotenbestrijding heeft geen significant negatief effect op de instandhoudingsdoelen.

Ingeval er in het huidig gebruik sprake is van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, in verband met het belemmeren van exoten, is het generieke uitgangspunt dat indien nieuwe middelen beschikbaar komen met minder (kans op) schadelijke effecten, deze middelen ook door de betrokkene zullen worden toegepast in de nabijheid van de kwetsbare habitattypen en leefgebieden van soorten.

Categorie Categorie 1: Huidig gebruik vrijgesteld van de WNb-vergunningplicht