• No results found

MOTIES EN TOEZEGGINGEN A. Door de Staten-Generaal aanvaarde moties

Moties Tweede Kamer

Omschrijving Vindplaats Stand van Zaken

DIRECTIE BESTUURSONDERSTEUNING EN ADVISERING

De Tweede Kamer (constaterende dat er een wetsvoorstel is ingediend met daarin een nadere uitwerking van de regels voor aansprakelijkheid van bestuurders en toezichthouders in onder meer de semipublieke sector en de internetconsul-tatie van dit wetsvoorstel in mei 2014 al is gesloten;) spreekt de wens uit om de wetswijziging per 1 januari 2017 in te laten gaan; roept de regering op, het

wetsvoorstel zo spoedig mogelijk met de Tweede Kamer te delen, in ieder geval voor het zomerreces.

PA [9-2-2016] Stemmingen over moties ingediend bij Wijziging van een aantal onderwijswetten

Gewijzigde motie Duisenberg c.s. ter vervanging van die gedrukt onder nr. 61 34 251, nr. 92

De motie is afgedaan met het toezenden aan de Tweede Kamer van het

wetsvoorstel Bestuur en Toezicht rechtspersonen door het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

De Tweede Kamer verzoekt de regering te onderzoeken op welke manier klokken-luiders kunnen worden beschermd, bij de Inspectie van het Onderwijs of elders, tegen benadeling en de Tweede Kamer hierover te informeren.

Debat [3-2-2016] Plenaire behandeling Wetsvoorstel Versterking Bestuurskracht Motie Bruins

34 251, nr. 60

De Tweede Kamer wordt hierover in het najaar 2016 geïnformeerd.

De Tweede Kamer verzoekt de regering meerdere alternatieven voor of naast de lumpsum te ontwikkelen waarbij publieke middelen, in het bijzonder middelen die een specifiek doel beogen, heldere doelstellingen krijgen en de voortgang inzichtelijk wordt. Tweede Kamer van 10 mei 2016, Kamerstuk 34 300 VIII, nr. 143.

De Tweede Kamer verzoekt de regering om, de problematiek rond «ontwortelde jongeren» en de relatie met en mogelijk-heden in het onderwijs in kaart te brengen, gericht op een effectievere begeleiding en aanpak om verwijdering en radicalisering te helpen voorkomen; verzoekt de regering tevens, de Tweede Kamer hierover nog voor de begrotingsbehandeling eind 2015 te informeren.

Debat [10-6-2015] VAO Radicalisering (de rol van het onderwijs in de aanpak van radicalisering

Motie Jadnanansing 34 000 VIII, nr. 105

De motie is afgedaan met de brief aan de Tweede Kamer van 5 oktober 2015, Kamerstuk 34 300-XV, nr. 7.

DIRECTIE EMANCIPATIE

De Tweede Kamer verzoekt de regering, een overzicht te maken van alle organi-saties die op dit moment subsidie ontvangen en dit overzicht nog voor het algemeen overleg Emancipatie van 14 september 2016 aan de Tweede Kamer te zenden

Debat [8-7-2016] Stemmingen over de op 7 juli gehouden VAO’s: VAO Diagnos-tische tussentijdse toets VAO Passend onderwijs VAO Stichting Hart voor homo’s

Motie Pia Dijkstra 30 420, nr. 250

De Tweede Kamer heeft voor het Algemeen Overleg van 14 september 2016 over Emancipatie het overzicht met subsidie ontvangende organisaties toegestuurd gekregen.

De Tweede Kamer verzoekt de regering, de subsidierelatie met Hart van Homo’s per direct stop te zetten en de Tweede Kamer per ommegaande hierover te informeren.

Debat [7-7-2016] VAO Stichting Hart van homo’s

Motie van Miltenburg c.s.

30 420, nr. 249

De moties is afgedaan met de brief aan de Tweede Kamer van 18 juli 2016, Kamerstuk 30 420, nr. 251.

Omschrijving Vindplaats Stand van Zaken

De Tweede Kamer verzoekt de regering daadwerkelijk invulling te geven aan deze mogelijkheid van aparte, veilige opvang voor LHBT’s, christenen en andere kwetsbare individuen, wanneer blijkt dat hun veiligheid niet gegarandeerd kan worden, en de Tweede Kamer, voor de zomer 2016, over deze invulling te informeren.

PA [10-2-2016] AO Vrouwen naar de Top + voortgangsrapportage emancipatie-beleid

PA [17-2-2016] VAO Vrouwen naar de Top PA [1-3-2016] Stemmingen punt 5 over moties ingediend bij VAO Vrouwen naar de top en voortgangsrapportage emancipatiebeleid

De motie is afgedaan met de brief aan de Tweede Kamer van 31 maart 2016, Kamerstuk 19 637, nr. 2179.

De Tweede Kamer verzoekt de regering verzoekt de regering om onderzoek te doen naar de voortgang van het bereiken van het wettelijk streefcijfer bij bedrijven, waarbij ingegaan wordt op: – de feitelijke stijging van het aandeel vrouwen in de top van zowel de bedrijven onder de Wet bestuur en toezicht als de publieke sector;

– het aandeel bedrijven dat voortgang boekt en de aard van hun aanpak; – het aandeel bedrijven waar voortgang uitblijft;

– een analyse van de jaarverslagen op het punt van diversiteit; verzoekt de regering, dit onderzoek uiterlijk najaar 2016 aan de Tweede Kamer aan te bieden.

Debat [17-2-2016] VAO Vrouwen naar de Top

Motie Yücel 30 420, nr. 231

De onderzoeken hiervoor zijn reeds in gang gezet. De reactie van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bij de resultaten van deze onderzoeken wordt eind 2016 aan de Tweede Kamer aangeboden.

De Tweede Kamer verzoekt de regering bloedbank Sanquin op te dragen de regels rondom bloeddonatie zodanig te wijzigen dat seksueel risicogedrag als criterium voor donatie wordt ingesteld en dat het als man seksueel contact hebben met een andere man niet langer zonder meer leidt tot levenslange uitsluiting van het bloeddonorschap.

PA [29-3-2012] Emancipatie Motie van Gent c.s.

30 420, nr. 165

De motie is afgedaan met de brief aan de Tweede Kamer van 28 oktober 2015, Kamerstuk 29 447, nr. 33.

DIRECTIE ERFGOED EN KUNSTEN

De Tweede Kamer verzoekt de regering om aan de toekenning van alle subsidies in de BIS de voorwaarde te verbinden dat in de verdere uitwerking van de plannen aangegeven wordt hoe de prioriteiten ingevuld worden en dat bij de verant-woording bij jaarverslagen en aan de subsidieverstrekker verantwoord wordt wat er op deze punten bereikt is.

Debat [23-6-2016] VAO Cultuur Motie van Veen/Monasch 32 820, nr. 205

De Tweede Kamer is op Prinsjesdag per brief geïnformeerd.

De Tweede Kamer constaterende dat het Letterkundig Museum de vorige subsidie-periode 25% van zijn subsidie verloor;

verzoekt de regering te onderzoeken in hoeverre het geadviseerde budget toereikend is voor het uitvoeren van de taken van het museum en daarbij mee te wegen dat er ook ruimte moet zijn om het (dagelijks groeiende) archief te digitali-seren en toegankelijk te maken en aankopen te kunnen doen die voor de collectie van toegevoegde waarde zijn, en de uitkomsten van dit onderzoek uiterlijk op Prinsjesdag aan de Tweede Kamer te doen toekomen.

Debat [23-6-2016] VAO Cultuur Motie Pechtold/Monasch 32 820, nr. 203l

De Tweede Kamer is op Prinsjesdag per brief geïnformeerd.

Omschrijving Vindplaats Stand van Zaken

De Tweede Kamer constaterende dat de Raad voor Cultuur in zijn advies de keuze maakt om een beperkt aantal productie-huizen een bedrag toe te kennen om hun taken goed te kunnen vervullen; verzoekt de regering om te onderzoeken of er ruimte is om meer productiehuizen te ondersteunen en daarbij geografische spreiding en regionale talentontwikkeling te adresseren.

Debat [23-6-2016] VAO Cultuur Motie Pechtold/ Monasch 32 820, nr. 202

De Tweede Kamer wordt voor de behandeling van de Cultuurbegroting over 2017 geïnformeerd per brief.

De Tweede Kamer verzoekt de regering bij besluitvorming over de culturele basisin-frastructuur aantoonbaar in te zetten op een betere verdeling van de culturele budgetten over de Randstad en regio’s.

Debat [23-6-2016] VAO Cultuur Motie Dik-Faber/Van Toorenburg 32 820, nr. 200

De Tweede Kamer wordt voor de behandeling van de Cultuurbegroting over 2017 geïnformeerd per brief.

De Tweede Kamer verzoekt de regering om te onderzoeken op welke wijze de

rijksoverheid kan bijdragen aan een haalbaarheidsstudie voor een nieuw, ambitieus cultureel instituut op Rotterdam-Zuid, en de Tweede Kamer hier met Prinsjesdag over te informeren.

Debat [23-6-2016] VAO Cultuur Motie Monasch/Hoogland 32 820, nr. 198

De Tweede Kamer is op Prinsjesdag per brief geïnformeerd.

De Tweede Kamer constaterende dat de Raad voor Cultuur in zijn advies conclu-deert dat Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten geen financieel duurzaam toekomstperspectief hebben en daarom hun krachten zouden moeten bundelen;

overwegende dat ervaringen elders hebben geleerd dat fusies van orkesten complex zijn; verzoekt de regering om bij het publiceren van de subsidiebeschik-kingen een plan te presenteren dat op brede steun van alle betrokkenen kan rekenen.

Debat [23-6-2016] VAO Cultuur Motie Monasch/Pechtold 32 820, nr. 196

De Tweede Kamer wordt voor de behandeling van de Cultuurbegroting over 2017 geïnformeerd per brief.

De Tweede Kamer verzoekt de regering om het zelfstandig voortbestaan van de postacademische instellingen in de komende BIS-periode te faciliteren.

Debat [23-6-2016] VAO Cultuur Motie Monasch/Pechtold 32 820, nr. 195

De Tweede Kamer is op Prinsjesdag per brief geïnformeerd.

De Tweede Kamer constaterende dat zelfstandige kunstenaars in andere Europese landen met gelijke competitie-wetgeving zich wel mogen verenigen voor onderhandelingen over arbeidsvoor-waarden; verzoekt de regering om in gezamenlijk overleg met belanghebbenden en de ACM een voorstel te doen om krachten bij onderhandelingen te bundelen en de Tweede Kamer daarover te

informeren.

Debat [23-6-2016] VAO Cultuur Motie Monasch/Jasper van Dijk 32 820, nr. 194

De Tweede Kamer zal eind 2016 worden geïnformeerd.

De Tweede Kamer verzoekt de regering het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest in staat te stellen om in samen-werking vorm te geven aan een nieuwe rol van symfonische voorzieningen in de regio, met name in verband met muziek-educatie.

Debat [23-6-2016] VAO Cultuur Motie Van Toorenburg/Dik-Faber 32 820, nr. 193

De Tweede Kamer is op Prinsjesdag per brief geïnformeerd.

Omschrijving Vindplaats Stand van Zaken

De Tweede Kamer verzoekt de regering in (onderling) overleg met Financiën, IPO, VNG en musea, te onderzoeken op welke wijze een niet-verzekermodel kan worden vormgegeven, en de Tweede Kamer daarover vóór Prinsjesdag 2016 te informeren.

Debat [23-6-2016] VAO Cultuur Motie Van Toorenburg/Pechtold 32 820, nr. 192

Aan de motie wordt uitvoering gegeven met een brief aan de Tweede Kamer in september 2016.

De Tweede Kamer constaterende dat het EKWC vanuit kostenoverwegingen verhuisd is en daardoor strikt genomen niet meer voldoet aan de eisen voor BIS-subsidie; verzoekt de regering om, een oplossing te vinden, waardoor het positief advies van de Raad voor Cultuur toch gehonoreerd kan worden en de Tweede Kamer daar met Prinsjesdag over te informeren.

Debat [23-6-2016] VAO Cultuur Motie Van Toorenburg/Monasch 32 820, nr. 190

De Tweede Kamer is op Prinsjesdag per brief geïnformeerd.

De Tweede Kamer constaterende dat er in de komende BIS (basisinfrastructuur) plek is voor acht jeugdtheaters, terwijl er in de huidige periode negen jeugdtheaters landelijke subsidie krijgen; verzoekt de regering het bedrag van 1,5 miljoen euro in 2016 in te zetten voor het financieren van een negende jeugdtheater, voor een periode van vier jaar.

Debat [2-7-2015] VAO cultuurbeleid Motie Jasper van Dijk/ Bergkamp 32 820, nr. 154

De motie is afgedaan met de brief aan de Tweede Kamer van 24 augustus 2015, Kamerstuk 32 820, nr. 166.

De Tweede Kamer constaterende dat het voor de aanvragers van de BIS, nieuwe en oude, toegewezen en afgewezen, duidelijk moet zijn op basis van welke criteria men wel of niet is toegelaten tot de BIS;

verzoekt de regering, de Raad voor Cultuur te vragen op basis van de criteria een Specifiek Meetbaar Acceptabel Realistisch en Tijdgebonden beoordelingskader te maken en dit voorafgaand aan de aanvraagperiode openbaar te maken.

Debat [2-7-2015] VAO cultuurbeleid Motie Monasch/van Veen

32 820, nr. 153

De motie is afgedaan met de brief aan de Tweede Kamer van 24 augustus 2015, Kamerstuk 32 820, nr. 166.

De Tweede Kamer constaterende dat het voor de aanvragers van de BIS, nieuwe en oude, toegewezen en afgewezen, duidelijk moet zijn op basis van welke criteria men wel of niet is toegelaten tot de BIS;

verzoekt de regering, de Raad voor Cultuur te vragen op basis van de criteria een Specifiek Meetbaar Acceptabel Realistisch en Tijdgebonden beoordelingskader te maken en dit voorafgaand aan de aanvraagperiode openbaar te maken.

Debat [2-7-2015] VAO cultuurbeleid Motie Monasch

32 820, nr. 152

De motie is afgedaan met de brief aan de Tweede Kamer van 24 augustus 2015, Kamerstuk 32 820, nr. 166.

De Tweede Kamer verzoekt de regering in kaart te brengen of deze instellingen in voldoende mate bijdrage leveren aan de essentiële culturele en creatieve vorming op het gebied van muziek, dans, zang en overige kunsten voor jong en oud in Nederland; en daarbij aan te geven hoeveel van de potentiele doelgroepen worden bereikt; en hierover aan de Tweede Kamer medio 2016 te rapporteren.

Debat [2-7-2015] VAO cultuurbeleid Motie Monasch/Ouwehand 32 820, nr. 151

De motie is afgedaan met de brief aan de Tweede Kamer van 24 augustus 2015, Kamerstuk 32 820, nr. 166.

Omschrijving Vindplaats Stand van Zaken

De Tweede Kamer verzoekt de regering om een overkoepelend referentiekader voor cultuureducatie te ontwikkelen als gemeenschappelijk houvast voor samenhangend, weloverwogen beleid, dat niet alleen het onderwijs maar ook het lokale voorzieningen-niveau beslaat;

verzoekt verder om de verantwoordelijk-heden van de betrokken partijen bij het uitvoeren van het referentiekader goed vast te leggen; en verzoekt de regering om over de voortgang hiervan de Tweede Kamer te rapporteren voor het einde van 2015.

Debat [2-7-2015] VAO cultuurbeleid Motie Monasch/van Veen

32 820, nr. 147

De motie is afgedaan met de brief aan de Tweede Kamer van 24 augustus 2015, Kamerstuk 32 820, nr. 166.

De Tweede Kamer verzoekt de regering een nota over popmuziek te schrijven waarin de positie van popmuziek voor het culturele en economische landschap duidelijk geschetst wordt, en aanbeve-lingen worden gedaan om die positie verder te verbeteren.

Debat [2-7-2015] VAO cultuurbeleid Gewijzigde motie Ouwehand c.s. ter vervanging van die gedrukt onder nr. 143 32 820, nr. 159

De motie is afgedaan met de brief aan de Tweede Kamer van 9 maart 2016, Kamerstuk 32 820, nr. 183.

De Tweede Kamer overwegende dat Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 het grootste interna-tionale cultuurevenement is in de komende periode; spreekt uit dat Leeuwarden en Fryslân hierin een nationaal podium zijn voor een internati-onaal publiek waarbij de ogen van Europa op ons land gericht zullen zijn en dit een inclusief evenement wordt voor de hele Nederlandse kunst- en cultuurwereld.

Debat [2-7-2015] VAO cultuurbeleid Motie Keijzer

32 820, nr. 140

De motie is afgedaan met de brief aan de Tweede Kamer van 24 augustus 2015, Kamerstuk 32 820, nr. 166.

De Tweede Kamer verzoekt de regering om een festival gespecialiseerd in oude muziek op te nemen in de Basisinfra-structuur en de benodigde financiële middelen in de Basisinfrastructuur te creëren uit de door de verplaatsing ontstane vrijval bij het Fonds Podium-kunsten en de aanvullend nodige middelen te betrekken bij de allocatie van de extra middelen voor festivals, zoals is voorge-nomen in het voorliggende concept-Kunstenplan 2017–2020.

Debat [2-7-2015] VAO cultuurbeleid Motie Keijzer/Monasch

32 820, nr. 139

De motie is afgedaan met de brief aan de Tweede Kamer van 25 augustus 2015, Kamerstuk 32 820, nr. 166.

De Tweede Kamer verzoekt de regering een aantal productiehuizen voor de podiumkunsten op te nemen in de BIS, daarvoor dekking te zoeken in de 1,6 miljoen euro die voor talentontwikkeling in de podiumkunsten is gereserveerd en zich over de invulling te laten adviseren door de Raad voor Cultuur.

Debat [2-7-2015] VAO cultuurbeleid Motie Bergkamp c.s.

32 820, nr. 137

De motie is afgedaan met de brief aan de Tweede Kamer van 24 augustus, Kamerstuk 32 820, nr 166.

Omschrijving Vindplaats Stand van Zaken

De Tweede Kamer verzoekt de regering om de actualisering, uitbreiding en digitale ontsluiting van het register voor mobiel erfgoed te laten ondersteunen door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en op basis daarvan een lijst toonbeelden van mobiel erfgoed te maken die binnen een jaar gepresenteerd kan worden; verzoekt de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voorts om knelpunten in regelgeving die het bezit en onderhoud van mobiel erfgoed belemmeren, actief onder de aandacht van haar collega’s te brengen, en daar waar mogelijk op te lossen, te bevorderen dat de belangen van bezitters van mobiel erfgoed in de toekomst meegewogen worden bij kabinetsbeslissingen en de Tweede Kamer hierover voor 1 januari 2016 te rappor-teren.

Debat [16-6-2015] Stemmingen over moties ingediend bij de Erfgoedwet Gewijzigde motie Monasch c.s. ter vervanging van die gedruk onder nr. 34 en 29

34 109, nr. 47

De motie is afgedaan met de brief aan de Tweede Kamer van 12 november 2015, Kamerstuk 32 156, nr. 65.

De Tweede Kamer verzoekt de regering om Debatl te staan voor het Nederlandse mobiele erfgoed en de Minister van OCW de coördinatie te laten nemen om de belangen van het mobiel erfgoed op structurele basis te verdedigen bij andere ministeries, proactief op zoek te gaan naar mogelijkheden om mobiel erfgoed te behouden en daarbij ook te pleiten voor uitzonderings-posities in het geval dat wetten evident onredelijk uitwerken voor mobiel erfgoed.

Debat [2-6-2015] Erfgoedwet Motie Jasper van Dijk/Monasch 31 409, nr. 33

De motie is afgedaan met de brief aan de Tweede Kamer van 12 november 2015, Kamerstuk 32 156, nr. 65.

De Tweede Kamer verzoekt de regering om een onderzoek uit te voeren naar de (financiële) inzet en waardering van vrijwilligers op het terrein van de monumentenzorg in relatie tot andere sectoren, en de Tweede Kamer hierover voor de begrotingsbehandeling in het najaar van 2015 te informeren.

Debat [16-6-2015] Stemmingen over moties ingediend bij de Erfgoedwet Gewijzigde motie Keijzer c.s. ter vervanging van die gedruk onder nr. 31 34 109, nr. 48

De motie is afgedaan met de brief aan de Tweede Kamer van 12 november 2015, Kamerstuk 32 156, nr. 65.

DIRECTIE FINANCIEEL-ECONOMISCHE ZAKEN

De Tweede Kamer verzoekt de regering om, de voor- en nadelen van een aparte noodregeling voor onderwijsinstellingen in de Faillisementswet te onderzoeken, en de Tweede Kamer hierover te informeren voor Prinsjesdag 2016.

Debat [31-3-2016] VAO Governance in het mbo

Motie Lucas 31 524, nr. 281

OCW overlegt met FIN over de eventuele mogelijkheid, voorwaarden en toege-voegde waarde van een noodregeling voor het onderwijs in de faillisse-mentswet, binnen de sturingsfilosofie van de onderwijssector. Na de zomer wordt de Tweede Kamer geïnformeerd.

De Tweede Kamer verzoekt de regering er bij de sociale partners in de Stichting van het Onderwijs op aan te dringen op korte termijn tot een reductie van de bovenwet-telijke WW-uitkering te komen en de vrijkomende middelen in te zetten voor echte banen voor onderwijspersoneel.

Debat [2-3-2016] Financiële Situatie in het Onderwijs

Debat [9-3-2016] VAO Financiële situatie in het onderwijs

Motie Rog 34 300 VIII, nr. 132

De motie is afgedaan met de brief van 9 mei 2016 aan de voorzitter van de Stichting van het Onderwijs.

Omschrijving Vindplaats Stand van Zaken

De Tweede Kamer spreekt uit dat het groene onderwijs overgeheveld moet worden naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waarbij de verworvenheden van het groene onderwijs (doorlopende leerlijnen en een sterke binding met het bedrijfsleven) behouden blijven en als inspiratie dienen voor het hele onderwijs; verzoekt de regering voorbereidingen te treffen voor de overheveling van het groene onderwijs naar het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Debat [29-10-2015] Begrotingsbehan-deling OCW

Gewijzigde motie van Meenen c.s. ter vervanging van die gedrukt onder nr. 52 34 300 VIII, nr. 91

De SG’s van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben een interdepartementale projectgroep in het leven geroepen die heeft verkend op welke manier het groen onderwijs naar OCW overgeheveld kan worden. Belangrijke vragen daarbij zijn wat de verworvenheden van het groen onderwijs zijn en aan welke randvoor-waarden moet worden voldaan om deze verworvenheden bij overheveling te behouden. Over de uitkomsten wordt de Tweede Kamer komend najaar geïnfor-meerd.

De Tweede Kamer verzoekt de regering om een krachtig signaal af te geven aan de besturen van universiteiten en hogescholen over de wenselijkheid van stabiele carrièrepaden en in kaart te brengen welke mogelijkheden er zijn om afspraken te maken over het herstellen van de balans tussen het aantal vaste en flexibele contracten.

Debat [2-4-2015] VAO Wetenschapsbeleid Motie Vos

31 288, nr. 427

De motie is afgedaan met de brief aan de Tweede Kamer van 7 juli 2015,

Kamerstuk 31 288, nr. 481.

De Tweede Kamer verzoekt de regering om de aanscherping van de maximumnorm van de WNT van 130 procent naar 100 procent van een ministersalaris wederom

De Tweede Kamer verzoekt de regering om de aanscherping van de maximumnorm van de WNT van 130 procent naar 100 procent van een ministersalaris wederom