• No results found

Kunst bij andere vakken

Op het MLA is bij talen meer dan gemiddelde aandacht voor litera-tuur en poëzie. Leerlingen lezen vanaf dag één boeken voor Neder-lands en de moderne vreemde ta-len en zo is literatuur als kunstvorm ruim vertegenwoordigd. Bij alle talen, dus ook de klassieke talen, weet men de weg naar het theater te vinden.

Een lijst van artistieke activiteiten binnen de niet-kunstvakken wordt opgesteld, maar is te groot om hier op te nemen. Een paar voorbeelden:

• Vakoverstijgend project binnen de lessen aardrijkskunde en textiel. Bezoek tassen museum Hendrikje en workshop Poetry Cirkel ism Metis. (mavo)

• Nederlands: “Kasteeljuweel”;

bezoek Muiderslot in combina-tie met poëzie (mavo en h/v)

• Ontwerpklas/techniek: project over huisvesting vluchtelingen (h/v onderbouw).

• Engels: Gedurende het jaar worden BBC-documentaires behandeld + award winnende bioscoopfilms (bovenbouw).

Als profielwerkstuk kun je kiezen voor verschillende genres, zoals een theaterstuk, een boek, een fototen-toonstelling, een tijdschrift of een documentaire. Het maken van een documentaire wordt steeds popu-lairder. Onze filmdocent heeft een interactieve site ontwikkeld waar-binnen leerlingen een documentaire kunnen maken als profielwerkstuk (h/v) of sectorwerkstuk (mavo). Na positieve evaluatie van de werking van deze website wordt de website ook aan andere scholen ter beschik-king gesteld.

De MLA-academie

Vanaf september 2019 gaan we starten met de MLA-academie.

We starten met de eersteklassen en zullen het programma in de volgende jaren uitrollen naar alle jaarlagen en afdelingen van de school; tenslotte zullen alle leerlin-gen van de school een dagdeel in de week naar een gekozen module uit de MLA-academie gaan. Deze modulen zullen voor een groot deel kunstzinnig zijn, maar ook ande-re modulen worden aangeboden als beta-klas, sportklas, filosofie, makers-educatie, gezondheid en veel meer. De leerlingen kiezen zo zelf een traject naast hun verplichte curriculum waarbij ze een aantal doorlopende leerlijnen aangebo-den krijgen. Zij kunnen ook zelf de invulling voor een module bepalen door bijvoorbeeld actief te zijn in een mediagroep, filmredactie of theater-techniekgroep. Ook kunnen zijzelf een module aanbieden waar-in zij les geven aan jongerejaars. De resultaten van deze keuzemodulen worden verzameld in de MLA-kro-niek, ons digitaal portfolio dat dienst doet als plusdocument. Bij het eind-examen zal deze MLA-kroniek een rol spelen naast de gewone cijferlijst en een leerling die meer dan 60 % van de academie in een kunstrich-ting gevolgd heeft, krijgt een aante-kening als ‘student of the arts’.

In 2019-2020 starten we met de eerste klas (M/H/V), een jaar later met de tweede (M/H/V) en vierde klas (H/V). In het schooljaar 2021-2022 zullen ook de andere klassen starten met de MLA-academie.

montessori lyceum amsterdam

24

Projecten

Iedere leerling op het MLA heeft meerdere projectweken per jaar.

Tijdens de projectweken kiezen leerlingen voor vakoverstijgende projecten. Vrijwel altijd wordt bij die projecten een beroep gedaan op de creativiteit van leerlingen en wordt er aandacht aan kunst en cultuur besteed. Op het MLA zien we deze projectweken als een groot goed, waarbij we Amsterdam als onze

‘werkplaats’ beschouwen. De inzet van oud-leerlingen en oud-colle-ga’s levert hierbij een meerwaarde.

Zonder een uitputtende lijst te pro-duceren, geven we hiervan enkele voorbeelden (zie pagina 30).

• Landkofferproject eerste klas-sen: een poëzie-techniek-beel-dend project waar de leerlingen een hele week mee bezig zijn.

Het eindproduct is een kunst-werkje in de vorm van een hou-ten koffertje, waarin een gedicht met het thema ‘een herinnering die in mij leeft’ de inhoud be-paalt.

• Bèta-kunst project over milieu waarin leerlingen een stop-mo-tion-film maken met als thema een milieuvraagstuk.

• Het project ‘maak je eigen monument’ voor de bovenbouw, waarin leerlingen eerst de monumenten van Amsterdam onderzoeken en de historische achtergrond daarvan om ver-volgens zelf een monument te ontwerpen voor een zaak die zij van belang achten.

• Kunst, wiskunde en architectuur voor de bovenbouw; een stads-wandeling waarin leerlingen de architectuur van de stad zowel op artistiek als in wiskundig opzicht onderzoeken.

Lesoverstijgende activiteiten In de onderbouw krijgen alle leerlin-gen één maal per jaar een kunstdag.

Hierin zijn voor alle jaarlagen min-stens één activiteit uit de podium-kunsten en één uit de beeldende kunst, architectuur, film en fotografie georganiseerd. Daarbij maakt de kunstcoördinator in overleg met de kunstdagcommissie bestaande uit coördinatoren uit de deelscholen en een aantal experts uit de kunstsec-tor, een keuze uit het aanbod in Am-sterdam. Daarbij gaan we er altijd van uit dat een deel van zo’n project consumptief mag zijn, maar dat ook altijd een actief aandeel van de leer-lingen gevraagd moet worden.

Deze disciplines zijn niet vanzelf-sprekend in de schoolvakken verte-genwoordigd. Los van deze kunst-dag worden vanuit de schoolvakken ook excursies georganiseerd en voorstellingen bezocht. Hiervoor is de desbetreffende docent volledig verantwoordelijk.

25

montessori lyceum amsterdam

Voor leerlingen die zich met film bezig houden is er het MLA-filmfestival, in 2010 ontstaan in samenwerking met filmtheater Rialto: Het MLA-filmfestival:

leerlingen kunnen hiervoor films bij de jury van het festival inleveren en de beste films worden vertoond in filmtheater Rialto. Vervolgens kiest deze jury een winnaar in de volgende categorieën: one minute onderbouw, one minute bovenbouw, fictie en non-fictie.

Deze winnende films worden vervolgens naar het Nationaal Filmfestival voor Scholieren opgestuurd. We hebben intussen al vele malen een eerste prijs op het NFFS gewonnen: een reis naar het internationale filmfestival voor jongeren ‘Camera Zizanio’ in Griekenland. Alle films zijn te zien op www.mlarts.nl onder het tabje film.

Vrijwillige deelname aan culturele activiteiten door de school georga-niseerd.

Elk jaar vindt op vaste momenten een aantal evenementen plaats waaraan leerlingen deel kunnen nemen