• No results found

aanbod kunst en cultuur projectweek

2018

31

montessori lyceum amsterdam

schema van cultur ele activiteiten per jaarlaa g Faculta tie f

Deelname aan podiumactiviteit of project. Deelname aan podiumactiviteit of project. Deelname aan podiumactiviteit of project. Deelname aan podiumactiviteit of project. Deelname aan podiumactiviteit of project.

V erplich te k euz e

Creatieve module in het kader van MLA-academie. Creatieve module in het kader van MLA-academie. Leerlingen kiezen 1 of 2 creatieve vakken. Werkweek Lopen creatief. Creatieve module in het kader van MLA-academie. Leerlingen kiezen 1 of 2 creatieve vakken. Creatieve module in het kader van MLA-academie. Leerlingen kiezen 2 creatieve vakken.

V erplich t alle l.l

1 activiteit beeldend 1 activiteit muzisch. 4 creatieve vakken een half jaar. 1 activiteit beeldend; 1 activiteit muzisch 4 creatieve vakken een half jaar 1 activiteit beeldend 1 activiteit muzisch 1 activiteit beeldend 1 activiteit muzisch 1 activiteit beeldend 1 activiteit muzisch

Klas 1h/ v 1m 2h/ v 2m 3h/ v

montessori lyceum amsterdam

Deelname aan podiumactiviteit of project. Deelname aan podiumactiviteit of project. Deelname aan podiumactiviteit of project. Deelname aan podiumactiviteit of project. Deelname aan podiumactiviteit of project. Deelname aan podiumactiviteit of project. Deelname aan podiumactiviteit of project.

Leerlingen kiezen 1 of 2 creatieve vakken. Tekenen eindexamenvak. Tekenen eindexamenvak Tekenen, filosofie of drama (in combinatie met kunst algemeen) eindexamenvak. Creatieve werk- week. Creatieve module in het kader van MLA-academie. Tekenen, filosofie of drama (in combinatie met kunst algemeen) eindexamenvak Tekenen, filosofie of drama (in combinatie met kunst algemeen) eindexamenvak. Creatieve werk- week. Creatieve module in het kader van MLA-academie. Tekenen, filosofie of drama (in combinatie met kunst algemeen) eindexamenvak. Tekenen, filosofie of drama (in combinatie met kunst algemeen) eindexamenvak.

1 activiteit beeldend 1 activiteit muzisch CKV CKV CKV & KCV

3m 4m 4h 5h 4v 5v 6v

33

montessori lyceum amsterdam

K C

&

C

De kunstcoördinator

De kunstcoördinator is het aan-spreekpunt voor cultuureducatie binnen de school. De kunstcoör-dinator is gesprekspartner voor de schoolleiding. Binnen de schoollei-ding heeft de rector de portefeuille cultuurprofielschool.

Functieomschrijving

• Voorzitter kunstcommissie

• Voorzitter kunstsector

• Contactpersoon met schoolleiding

• Coördinator kunstdag

• Contactpersoon stagiaires

• Budgetbeheerder kunst en cultuur

• PR - kunst en cultuur

• PR - open dag kunst en cultuur

• Contactpersoon VCPS

• Contactpersoon kunst en cultuur-instanties

• Overzicht en bewaking aanbod kunst en cultuur MLA

• Onderhouden en herschrijven cultuurprofielplan

• Kwaliteitsbewaking kunstverdiepingsklassen

Organisatie

montessori lyceum amsterdam

Kunstcommissie

In 2016 is de eerste hand gelegd aan een kunstcommissie, bestaande uit coördinatoren uit de verschillen-de afverschillen-delingen van verschillen-de school: mavo, h/v onderbouw, h/v-bovenbouw en schoolleiding. Vanaf juni 2018 is de kunstcommissie aangevuld met een aantal leerlingen- deze leerlingen zitten ook de leerlingenkunstcom-missie voor.

montessori lyceum amsterdam

Communicatie

Om een goede communicatie binnen de school op het gebied van kunst en cultuur te waarborgen moeten de volgende media onder-houden en uitgebreid worden:

De schoolwebsite: hier op moet telkens een programma van het cultuuraanbod te vinden zijn voor ouders en leerlingen.

Het MLArts.nl blog is een lo-pende tentoonstellingsplek: we proberen hierop zoveel mogelijk beelden te tonen van recente gebeurtenissen op het gebied van kunst en cultuur op het MLA. Het onderhouden van dit blog is de verantwoordelijkheid van de kunstdocenten.

De Kleine Pionier (docenten-blad MLA) moet een spreek-buis zijn voor de kunstcoör-dinator. Docenten moeten op de hoogte gehouden worden van ontwikkelingen op het gebied van cultuureducatie en -programmering. Voorts moeten in het blad regelmatig besprekingen te lezen zijn van de verschillende evenementen.

In 2016 is de eerste ‘Kunst-KP’

uitgekomen. In deze fraai vorm-gegeven editie stonden interes-sante artikelen over kunstonder-wijs op onze school.

• Wat er in de school gebeurt moet zoveel mogelijk zichtbaar gemaakt worden d.m.v. tentoon-stellingen en voortentoon-stellingen.

Ook dat is een vorm van com-municatie.

Samenwerkende instanties Voor het MLA zijn de culturele instanties die ons omgeven een dagelijkse partner. Een lijst met de instanties waar we het meest mee samenwerken is te vinden in hfd. 2.

Samenwerking met andere scholen Het MLA heeft als cultuurprofiel-school veel contact met andere scholen binnen de vereniging. Daar-naast bestaan er meerdere overleg organen binnen het cultuuronder-wijs in Amsterdam, zoals de midda-gen die door MOCCA georganiseerd worden.

Een mooi samenwerkingsverband bestaat tussen de tekensecties van het MLA, Barlaeus en Fons Vitae,

“The Artmobb” Zij organiseren een-maal per jaar een zaterdagexcursie naar binnen of buitenland.

Technische ondersteuning

Op het MLA wordt het grootste deel van de theater en muziek-techniek door leerlingen gedaan; zo hebben we leerlingen die speciale les krij-gen in licht en geluid. Bovendien zijn het leerlingen die als cameraman/

vrouw optreden tijdens open podia, modeshow of andere optredens.

montessori lyceum amsterdam

37

lijst samenw erk ende instantie s S tedelijk Museum Amst er dam

In de kunstdagen gaan alle derde klassen naar het Stedelijk Museum voor een workshop; de kunstklas beeldend volgt een project in het Stedelijk.

R ijksmuseum

In meerdere jaarlagen wordt het Rijksmuseum bezocht. Zo volgen leerlingen uit klas 1 het project ‘Citroen van toen’ tijdens de kunstdagen en gaan leerlingen voor het vak geschiedenis meerdere malen tijdens hun schooltijd naar het museum.

FO AM

Het fotografie museum biedt een geweldig aanbod aan workshops voor de kunstdagen, maar daarnaast gaan de multimediaklassen regelmatig naar dit museum.

ARC AM

Architectuurcentrum met een prima educatieve dienst; het MLA volgt al vele jaren projecten als ‘Bekijk je wijk’ of ‘Goed gevormd’.

MOC C A

Deze instantie stelt zich ten doel om tussenpersoon te zijn tussen instanties en scholen. Wij maken hier regelmatig gebruik van en gebruiken MOCCA ook voor het contact met andere VO scholen.

De Kr ak eling

Jongerentheater. In samenwerking met de Krakeling worden elk jaar voorstellingen bezocht en workshops georganiseerd.

Filmhuis R ialt o

Sinds 2009 heeft het MLA een eigen filmfestival; dit mag plaats vinden in filmhuis Rialto. Daarbij zijn in deze sympathieke, kleine bioscoop presentaties van de multimediaklas. Tevens hebben wij samen met Rialto het project Rialto Next opgezet.

De T oneelmak erij

Leerlingen met drama (onderbouw/ bovenbouw) kunnen auditie doen voor de jongerengroep van de Toneelmakerij. Een schrijver en regisseur van het gezelschap werken met jongeren van zogeheten ‘Toneelmakerijscholen’ vanuit een concept naar een voorstelling. De voorstelling speelt een week lang in het eigen theater van de Toneelmakerij aan de Lauriergracht.

montessori lyceum amsterdam

In terna tionaal Thea ter Amst er dam

De samenwerking met ITA is een vast onderdeel van het curriculum drama in de bovenbouw. ‘Spelen in het decor’ (de eigen junior) in 5 VWO is een hoogtepunt voor de dramaleerlingen en verder is er binnen ieder project of voorstellingbezoek en/of een gastles van een acteur van het gezelschap.

De M elkw eg

Jaarlijks vindt in deze cultuurtempel ons eindfeest plaats met een modeshow en een popconcert (Montipop).

Filmmuseum

Tijdens onze kunstdagen worden workshops in het Filmmuseum gevolgd. Daarnaast is het Museum een mooie partner voor de filmdocent bij het ontwikkelen van filmeducatie.

School der P zie

Eén van de meest geslaagde projecten op het MLA is het project ‘Landkoffers, in samenwerking met de School der Poëzie: een poëzie-techniek-beeldend project waar de leerlingen een hele week mee bezig zijn. Het eindproduct is een kunstwerkje in de vorm van een houten koffertje, waarin een gedicht met het thema ‘een herinnering die in mij leeft’ de inhoud bepaalt.

Openbar e Biblio theek Amst er dam

Wij bezoeken de OBA regelmatig, bijvoorbeeld bij onze ‘Poëzierevue’. Tevens onderzoeken we mogelijkheden om de ‘maakplaatsen’van de OBA te benutten.

Goe the Instituut

De Duitse sectie organiseert regelmatig culturele projecten in samenwerking met dit instituut.

K unstv erv olgopleidingen w aar w e mee samen w erk en

• Breitneracademie: docentenopleiding waarmee het MLA een stage-convenant heeft: wij krijgen jaarlijks tussen de 5 en 10 stagiaires van de Breitneracademie in verschillende beeldende disciplines. • Conservatorium Amsterdam: elk jaar komen meerdere stagiai- res voor muziek. Daarnaast zoeken wij regelmatig naar moge- lijkheden voor onze muziek- getalenteerde leerlingen. • Rietveldacademie: veel van onze leerlingen gaan naar deze academie.

39

montessori lyceum amsterdam

&

K

Voor kunst en cultuur heeft het MLA een budget. Dit wordt onderver-deeld in ‘cursussen’ en ‘projecten’.

Een deel van de kosten wordt ge-dekt door de cultuurkaarten die de school voor iedere leerling koopt, een deel door vouchers van de gemeente speciaal voor cultuur- educatie in de eerste twee jaren van het vmbo.

Daarbij probeert de kunstcoördina-tor waar mogelijk externe subsidie te krijgen voor projecten als het Broedplaatsproject en Landkoffers.

Budget en