• No results found

Missie Octant

In document Mila (4) wil op Mars gaan wonen (pagina 6-0)

De scholen van Octant streven onophoudelijk naar… Groei.

Groei…

… van de kwaliteit van ons onderwijs;

… van het vermogen ons aan te passen aan de sterk veranderende omgeving;

… van de tevredenheid van leerlingen, ouders en personeelsleden over de prestaties van onze scholen;

… van onze organisatie en onze uitstraling naar de buitenwereld.

We stimuleren het verlangen om te groeien en een mooie wereld te creëren.

3.2 Kernwaarden Octant

Om onze missie als Octantscholen te bereiken, hebben we de volgende kernwaarden altijd in ons achterhoofd. Ze zijn een toetsing voor alles wat we doen op school.

Zelfbewustzijn

- De leerlingen hebben grip op hun eigen leerproces en leren verantwoording nemen voor hun eigen gedrag. Ze weten wat ze kunnen en willen bereiken en weten hoe ze dat kunnen bereiken.

- Leraren zijn nooit uitgeleerd en werken planmatig aan de verbetering van hun eigen kennis- en kwaliteitsniveau.

Ontdekkend leren

- Kinderen leren met elkaar en van elkaar.

- De moderne maatschappij wordt de school binnengehaald door extra aandacht voor 21ste eeuwse vaardigheden. Technologie (laptop, tablet, computer) speelt daarin een belangrijke rol.

Duurzaam samen

- De school ziet ieder kind, wat leidt tot passend onderwijs tijdens de gehele basisschoolperiode.

- De school werkt samen met voor- en naschoolse opvang aan één ontwikkelingslijn van nul tot dertien jaar.

3. Waar staan

Octantscholen voor?

Lees op de volgende pagina hoe Kindcentrum Regenboog deze kernwaarden in de praktijk brengt.

Op Kindcentrum Regenboog willen we onze leerlingen motiveren om uit te groeien tot zelfstandige, zelfsturende, in de wereld geïnteresseerde mensen.

Maar ook dagen we onszelf als mede-werkers steeds weer uit om verder te groeien. Dat doen we door invulling te geven aan onze gezamenlijke kern-waarden: zelfbewustzijn, ontdekkend leren en duurzaam samen.

4.1 Zelfbewustzijn

The Leader in Me

Wij denken dat de wereld niet maakbaar is, maar dat je de invloed op je leven wel kunt vergroten door (zelf-)leiderschap. Ieder mens is geschapen met een doel, talenten en unieke eigenschappen.

Om die ten volste te benutten, werken we met het concept ‘The Leader in Me’ van Sean Covey.

‘The Leader in Me’ gaat uit van zeven gewoonten, die wij integreren in het onderwijs en de opvang.

Deze gewoonten passen wij als leerkrachten en medewerkers ook toe op onze eigen ontwikkeling,

Begin bij jezelf

Gewoonte 1 Wees proactief. Maak je eigen keuzes.

Gewoonte 2 Begin met het einddoel voor ogen.

Maak een plan.

Gewoonte 3 Doe belangrijke zaken eerst.

Eerst werken, dan spelen.

Werk samen

Gewoonte 4 Denk win-win. Zoek naar voordeel voor iedereen.

Gewoonte 5 Eerst begrijpen, dan begrepen worden. Luister voordat je praat.

Gewoonte 6 Creëer synergie. Samen is beter.

Zorg goed voor jezelf

Gewoonte 7 Houd de zaag scherp. Evenwicht voelt het best.

Tijdens de opvang wordt bij de peuters en kleuters de basis voor ‘The Leader in Me’ gelegd met de pedagogische cirkel. Hierbij focussen we op de unieke talenten van ieder kind en leren we hen respect te hebben voor elkaar. Het concept sluit uitstekend aan bij onze Kanjertraining.

4.2 Ontdekkend leren

Kinderrestaurant

Blikvanger in het gebouw aan de Koningin Julianastraat van Kindcentrum Regenboog is het kinder-restaurant. In het kinderrestaurant komen veel dingen die in het onderwijs geleerd zijn, op een heel andere manier aan de orde. Denk aan meten of het uitrekenen van benodigde

hoeveelheden. Ook sociale vaardigheden worden hier op een speelse manier geoefend.

Alle groepen koken minstens één keer per jaar voor hun ouders, broertjes en zusjes. Daarnaast wordt de keuken gebruikt voor smaaklessen of het bereiden van speciale hapjes rond bijvoorbeeld de feestdagen.

XperiO

Elke groep brengt één keer per jaar een bezoek aan een van de twee XperiO ontdeklabs. Daarnaast organiseren wij van Octant Wetenschap en Techno-logieochtenden. De 21e eeuwse vaardig-heden, waaronder ontdekkend leren, komen ook aan bod bij de nieuwe methode Wereldoriëntatie.

Talentuur

Na schooltijd bieden wij een Talentuur aan.Voor kinderen waarvan de ouders hun werktijden nog anders moeten organiseren, bieden we een talen-tuur aan dit schooljaar. De kosten hiervoor zijn

€3,50 per keer. Op deze manier ontdekken de

4. De aanpak van Kindcentrum

Regenboog

kinderen hun talenten op een laagdrempelige manier. En u wordt ontzorgt!

4.3 Duurzaam samen

Doorgaande lijn

Kindcentrum Regenboog realiseert een doorgaande lijn in opvang en basisonderwijs. Veiligheid en geborgenheid zijn voorwaarden voor groei. Evenals respect voor elkaar. Opvang, gezin, school en partners werken samen. Een voorbeeld hiervan is de peuteropstap, waar de peuters van de opvang alvast een dagdeel komen wennen in de kleuterklas en kunnen kennismaken en spelen met hun toe-komstige klasgenootjes. Ook organiseren wij gecom-bineerde oudercontactavonden, zodat u altijd een afspraak heeft met zowel de leerkracht van uw kind als met de pedagogisch medewerkers van de opvang. Bovendien komen de onderwerpen die de kinderen leren op school, terug in de activiteiten van de opvang. Zo sluiten onderwijs en kinderopvang naadloos op elkaar aan en zijn opvang en school gevestigd in hetzelfde gebouw.

Wij zijn ervan overtuigd dat ieder kind zijn eigen talenten heeft. Daarom zetten wij ons dagelijks met veel energie en plezier in om uit ieder kind het maximale te halen, op zijn eigen niveau. Samen bereiden we uw kind voor op de wereld van morgen. En die is prachtig!

5.1 Vakken

Gaat uw kind al bij ons naar de opvang voordat hij of zij vier jaar wordt? Dan kan het mee doen aan de peuteropstap, om spelenderwijs kennis te maken met de kleuterklas. Hierbij werken we met Uk &

Puk. Puk is een pop, die de kinderen uitlokt tot taal, en dat is ook het hoofddoel van het programma: de taalvaardigheid van de peuters stimuleren, zodat

de kinderen een goede start kunnen maken op de basisschool. Daarnaast worden vaardigheden als beginnend rekenen, motorische en sociaal-commu-nicatieve vaardigheden geoefend.

Komt uw kind bij ons op school als vierjarige? Dan is er de eerste twee jaar de tijd om spelenderwijs te wennen aan school en kennis te maken met taal, rekenen en schrijven. In onze kleutergroep zitten kinderen van vier, vijf en zes jaar bij elkaar. In zo’n gemengde groep kunnen kinderen zich op eigen niveau en in eigen tempo ontwikkelen.

Een voordeel van het werken met een gemengde groep is dat de oudere kinderen de jonge kinderen kunnen helpen. Daarmee ontwikkelen zij ook hun sociale vaardigheden. De jongere kinderen kunnen bovendien bij hun oudere klasgenoten ‘afkijken’.

In de kleutergroep wordt door middel van spel al aandacht besteed aan voorbereidend lezen, taal schrijven en rekenen. Kinderen ontwikkelen hun fijne motoriek, doen taalspelletjes als rijmen en lettergrepen klappen en maken kennis met begrip-pen als groot/klein, grootste/kleinste. In de klas is ontwikkelingsmateriaal aanwezig waarmee de leerlingen spelenderwijs vaardigheden leren die ze vanaf groep 3 kunnen toepassen.

5.2 Lesopbouw

Groepsindeling

Op Kindcentrum Regenboog werken we met het leerstofjaarklassensysteem: in een groep zitten kinderen van dezelfde leeftijd zoveel mogelijk bij elkaar. Eén groep 3/4 is een uitzondering. Alleen bij de kleuters kiezen we ervoor leerlingen van 4 tot 6 jaar (groep 1 en 2) samen in een klas te plaatsen. In deze leeftijd ontwikkelen kinderen zich nog niet constant. Daarom krijgen kleuters anderhalf tot tweeënhalf jaar de tijd om zich te ontwikkelen en voor te bereiden op groep 3. Tot aan de nieuwbouw (op de plaats van de voorma-lige brandweerkazerne) zijn de groepen 1 t/m 4 gevestigd aan de Sytwinde en de groepen 5 t/m 8 in het gebouw aan de Koningin Julianastraat.

Instructielessen

Wij willen ieder kind de kans geven het beste uit zichzelf te halen. Daarom werken leerlingen voor elk vak op hun eigen niveau aan het behalen van hun leerdoelen. Aan het begin van iedere les vertelt de leerkracht wat de kinderen in de les gaan leren. Daarna wordt uitleg gegeven over de opdracht. Leerlingen die de opdracht al begrijpen, gaan direct aan de slag. Deze kinderen krijgen ook extra werk op een uitdagender niveau wanneer ze hier aan toe zijn (speciaal -voor -jou taak). De leerkracht geeft de rest van

* In de groepen 3 t/m 8 wordt de computer ondersteunend ingezet bij lezen, taal en rekenen. Ook wordt in een aantal groepen de computer als tekstverwerker ingezet. De school beschikt over een eigen (internet)netwerk. In de hogere groepen wordt aandacht besteed aan mediawijsheid. We leren de kinderen de mogelijkheden, maar ook de gevaren van internet en hoe ze hiermee om kunnen gaan.

Vak Groep Methode

Lezen Groep 3 Lijn 3

Groep 4-8 Estafette, Nieuwsbegrip XL

Taal Groep 1-2 Schatkist

Groep 3 Lijn 3

Groep 4-8 Staal

Schrijven Groep 3-5 Methode Schrift

Rekenen Groep 1-2 Met Sprongen Vooruit

Groep 3-8 Getal & Ruimte Junior

Wereldoriëntatie groep 3-8 Naut, Meander en Brandaan Sociale Vaardigheden Groep 1-8 Kanjertraining

Levensbeschouwing Groep 1-2 Eigen bijbelrooster m.b.v. De Bijbel voor jou Groep 3-8 Methode Kind op maandag

Engels Groep 5-8 Groove Me

Techniek Groep 1-8 Techniektoren

Expressievakken Groep 1-8 o.a Moet Je Doen en 123 ZING Bewegingsonderwijs Groep 1/2 Bewegingsonderwijs voor kleuters

Groep 3-8 Twee keer per week gymles

Opvang Peuters Uk & Puk

Wat leert uw kind in de jaren erna op Kindcentrum Regenboog?

5. Ons onderwijs

de groep een duidelijke uitleg. Daarna gaan de meeste kinderen zelfstandig aan het werk. Terwijl de klas aan het werk is, krijgt een klein groepje kinderen extra hulp van de leerkracht (verlengde instructie).

Dag- en weektaken

We willen dat onze leerlingen zich veilig en gewaar-deerd voelen. Daarom is er veel ruimte voor eigen keuze en zelfstandigheid. Dit bereiken we door middel van dag- en weektaken. Taken waar leerlin-gen zelfstandig aan werken.

De inhoud bestaat uit:

1 De basistaak

Werk dat door alle leerlingen gemaakt moet worden en verplicht af moet zijn.

2 De speciaal-voor-jou taak

Een taak aangepast aan de leerbehoefte per leerling. Deze taak moet verplicht af zijn.

3 De uitlooptaak

Een extra keuzetaak voor wie eerder klaar is.

Coöperatief leren

Samen heb je meer resultaat dan alleen, daarom staat coöperatief leren centraal op Kindcentrum Regenboog. Dit doen we aan de hand van ‘de structuur van de maand’. Iedere maand staat er in de hele school een andere samenwerkingsstruc-tuur centraal. Leerlingen maken zo kennis met alle aspecten van samenwerken: onderlinge communi-catie, taakverdeling en afspraken.

5.3 Toetsing, rapport en doubleren

Op Kindcentrum Regenboog volgen wij de ontwik-kelingen van onze leerlingen door hen te observe-ren, door met hen te praten, door hun werk na te kijken en door toetsen af te nemen die bij de methode horen. Daarnaast nemen wij, 2x per jaar, toetsen van Cito af. Door de leerlingen nauwkeurig in hun ontwikkeling te volgen, kunnen wij bijtijds actie ondernemen als kinderen achterblijven of ver vooruit zijn. Door de resultaten van de toetsen te vergelijken met de resultaten van andere scholen in Nederland, weten we ook hoe de school presteert op de verschillende vakgebieden.

Portfolio

Binnen onze school vinden we de ontwikkeling van leerlingen heel belangrijk. We willen kinderen invloed en eigenaarschap geven op hun eigen leerproces, zowel bij hun persoonlijke als cognitieve ontwikkeling. Een uitvloeisel van ‘the leader in me’.

We geloven en ervaren dat intrinsieke motivatie hierbij een belangrijke rol speelt. Door middel van het portfolio maken kinderen hun eigen leerproces zichtbaar en verzamelen hier bewijs voor. Het rapport met methoderesultaten, zal een onderdeel van het portfolio zijn.

In de map van het portfolio vindt u o.a.

- wie ben ik, wie wil ik zijn.

- welke leiderschapsgewoonten zet ik in.

- hoe is mijn gedrag/werkhouding is in de klas.

- vaardigheden die ik beheers of nog moeilijk vind.

- hier ben ik trots op.

In februari/maart ontvangt u een uitdraai van de grafiek met de Cito-resultaten tijdens de oudercon-tact-avond. In juni ontvangt u het tweede overzicht.

De leerlingen van de kleutergroepen krijgen in februari, zoals gebruikelijk, hun plakboek mee.

Naar het voortgezet onderwijs

Op Kindcentrum Regenboog krijgt uw kind in groep 7 al een voorlopig advies voor het voortgezet onderwijs. Dit advies is gebaseerd op de resultaten die tot dan toe zijn behaald. Daarbij wordt ook gekeken naar de werkhouding van de leerling. In groep 8 nodigen we u halverwege het schooljaar uit voor een adviesgesprek. Tijdens dit gesprek geven we advies gebaseerd op de resultaten van de Cito- toetsen en methode toetsen welke uw kind tijdens de hele schoolcarrière heeft behaald, de ervaringen van de leerkracht met uw kind omtrent leerhouding en ontwikkeling en de leervoorkeuren van uw kind.

De Cito Eindtoets Basisonderwijs, die in april in groep 8 wordt afgenomen, is een laatste onderdeel van de keuze voor het voortgezet onderwijs.

Doubleren (blijven zitten)

We proberen het aantal kinderen dat blijft zitten (doubleren) zoveel mogelijk te beperken. Toch kan het gebeuren dat wij kinderen een extra jaar aan- bieden. Dit komt vooral voor in de groepen 1 en 2,

waar we spreken van kleuterverlenging (0-9 %) en in de groepen 3 en 4 (0-2%). Vanaf groep 5 komt het nog maar zelden voor dat kinderen doubleren.

Als een kind op meerdere vakgebieden/onderdelen de aansluiting met het volgende leerjaar zal gaan missen, is doubleren een mogelijkheid. Wel moet duidelijk zijn dat het extra jaar een reële kans van slagen heeft. De beslissing voor een doublure

valt eind mei. Ouders worden hierover ingelicht door de school.

Resultaten

De afgelopen jaren lagen de scores van de Cito-eindtoets op Kindcentrum Regenboog steedsboven de inspectienorm en boven het landelijk gemid-delde. Dit sluit aan bij de ‘blauwe norm’ die wij ons

als Octantscholen opleggen. Ieder jaar bepalen we als scholen onze eigen doelen, los van de landelijke trend. Met deze zogenoemde blauwe norm stellen we voor onszelf het einddoel voor de school vast.

5.4 Lestijden, vakanties en belangrijke data

Leerlingen van basisscholen krijgen minimaal 7.520 uur les over acht schooljaren. We werken met het 5 gelijke-dagen-model. De lesuren worden over 5 gelijke dagen en 8 gelijke jaren verspreid. Zo zorgen we ervoor dat alle kinderen, onderbouw of boven-bouw op gelijke tijden naar school gaan. De uren worden ingedeeld door middel van de volgende lestijden:

Sytwinde Groepen 1 t/m 4 hebben van maandag t/m vrijdag les van 8.30 uur - 14.00 uur.

Koningin Julianastraat Groepen 5 t/m 8 hebben van maandag t/m vrijdag les van 8.15 uur - 13.45 uur.

Vakanties 2020-2021

Herfstvakantie: 19 oktober t/m 23 oktober 2020 Kerstvakantie: 21 december 2020 t/m 1 januari 2021 Voorjaarsvakantie: 22 februari t/m 26 februari 2021 Paasvakantie: 12 april t/m 15 april 2021

Meivakantie: 26 april t/m 7 mei 2021 Hemelvaartvakantie; 13 mei en 14 mei 2021 Pinkstervakantie: 24 mei 2021

Zomervakantie: 19 juli t/m 27 augustus 2021 Gemiddeld resultaat Cito-eindtoets

Kindcentrum Regenboog Inspectie

2016 537,9 534,9 2017 538 535,6 2018 534,6 534,2 2019 536 534,6

In verband met het virus Covid-19 is er in 2020 geen afname geweest!

6.1 Voor- en naschoolse opvang

Vanaf 7:30 uur is uw kind welkom bij Kindcentrum Regenboog. Wij begeleiden de kinderen naar de klas en na schooltijd worden de kinderen opge-haald voor de naschoolse opvang, waar zij tot 18:30 uur kunnen blijven. Doordat wij een kindcentrum zijn, kunnen kinderen op 1 locatie blijven en vloeit schooltijd automatisch over in opvang.

Na binnenkomst krijgen de kinderen fruit en limonade en praten we aan tafel met hen over hun dag op school, hun interesses en welke activiteiten er die dag gedaan kunnen worden. Vervolgens is er tijd om binnen- of buiten te spelen of om een activiteit te doen.

Pedagogische cirkel

Wij vinden het belangrijk om kinderopvang te bieden vanuit een verantwoorde pedagogische visie en haken met de door ons ontwikkelde ‘pedagogi-sche cirkel’ in op de eerste stappen van ‘The Leader in Me’ methode. Hierbij focussen we op de unieke talenten van ieder kind en leren we hen respect te hebben voor elkaar. Daarnaast werken we toe naar steeds meer zelfstandigheid naar mate de kinderen ouder worden. Uiteraard gaat dit in overleg met de ouders.

Aanmelden voor de opvang kan via onze website.

Kindcentrum Regenboog was in augustus 2017 het 37e kindcentrum van Nederland dat haar deuren opende. Wij bieden één doorgaande lijn tussen onderwijs en opvang. Zo beginnen de jongste kinderen via de PeuterOpstap alvast te wennen aan school en onderhouden de pedagogisch medewerkers van onze Buitenschoolse opvang nauw contact met de leerkracht van uw kind. Zo bieden wij onderwijs én opvang op maat.

6. Onze

kinderopvang

6.2 Buitenschools leren

Als kindcentrum kunnen wij een unieke, nauwe samenwerking tussen opvang en onderwijs aanbieden. Dit betekent onder andere dat de onderwerpen die op school aan bod komen, terugkomen tijdens de opvang. Op die manier leren de kinderen ook de praktische toepassingen van wat zij in de lessen op school leren.

Activiteiten en workshops

Daarnaast wordt een breed scala aan buitenschool-se activiteiten aangeboden om de interesbuitenschool-ses en talenten van ieder kind verder te kunnen ontwikke-len. De categorieën van deze activiteiten variëren van kunst & cultuur, sport, natuur & duurzaamheid, koken en muziek. Ook kinderen die niet naar de opvang gaan kunnen meedoen aan deze work-shops, al worden deze echter niet aansluitend aan

schooltijd georganiseerd. Dit is omdat wij belang hechten aan het rustig afsluiten van de schooldag door iets te drinken en de dag te bespreken.

Dagelijkse activiteiten

De kinderen krijgen tijdens de opvang veel ruimte om vrij te spelen. Er wordt regelmatig een activiteit aangeboden, maar hun vrije tijd mogen zij zelf indelen. De kinderen kunnen onder andere kiezen voor buiten- of binnenspelen (fietsen, zandbak, touwtje springen), knutselen, (computer)spelletjes, bouwen, lezen, koken, film(pjes) kijken, tafeltennis of -voetbal spelen, of huiswerk maken. Maandelijks wordt via het ouderportaal de activiteitenkalender gecommuniceerd.

6.3 PeuterOpstap

Voor 3-jarigen bij de Peuteropstap bieden wij de peuteropstap aan, waarbij zij een dagdeel gaan wennen in de kleutergroep van het onderwijs. Het doel is om de overgang van de opvang naar de basisschool soepel te laten verlopen.

Samen met een pedagogisch medewerker van de opvang wennen zij, bij voldoende belangstelling, iedere week een uurtje in de kleuterklas waar zij spelen met toekomstige klasgenootjes.

Alle kinderen van drie jaar en ouder die minstens één dag naar de opvang gaan kunnen meedoen met de peuteropstap.

6.4 Gezamenlijke contactmomenten

Omdat wij grote waarde hechten aan de door-lopende leerlijn van uw kind, zowel didactisch als in zijn vrije tijd, organiseren wij een gezamenlijke oudercontactavond. Om een goed en breed beeld te krijgen van uw kind op zowel school als op de BSO is er voor u als ouder de mogelijkheid om met beide zorgdragers een gesprek te voeren. Dit houdt in dat u een gesprek heeft met de leerkracht over het rapport van uw kind en een gesprek met de pedagogisch medewerker over de observaties tijdens de opvang. Op deze manier laten wij opvang en onderwijs nog beter op elkaar aansluiten.

6.5 Het 5-gelijke-dagen-model

We hanteren het 5-gelijke-dagen-model; de kinde-ren blijven iedere dag tot 13.45/14.00 uur op school, ze gaan tussen de middag niet naar huis en blijven met hun zelf meegebrachte lunch op school.

Na schooltijd sluit de opvang direct aan.

6.6 Openingstijden en belangrijke data

Voor schooltijd: 7:30 - 8:30 uur Na schooltijd: tot 18:30 uur

De opvang is tevens geopend tijdens alle studiedagen en vakantiedagen.

Vrije dagen en studiedagen 2020-2021 14 september en 15 september 2020 9 november 2020

10 februari 2021 19 februari 2021 31 maart 2021 1 april 2021 21 mei 2021 25 juni 2021 16 juli 2021

Onze leerlingen zijn het uitgangspunt van ons onderwijs. Iedere leerling is

Onze leerlingen zijn het uitgangspunt van ons onderwijs. Iedere leerling is

In document Mila (4) wil op Mars gaan wonen (pagina 6-0)