• No results found

Blijf op de hoogte

In document Mila (4) wil op Mars gaan wonen (pagina 15-0)

We houden u als ouder op verschillende manieren op de hoogte van de ontwikkeling van uw kind, van schoolzaken en met betrekking tot de opvang.

1 x per jaar Open Ochtend

In groep 1 en 2 kunt u als ouder een deel van de schooldag meemaken. Deze Open Ochtenden worden in januari georganiseerd. In de nieuwsbrief worden tijdig de exacte data aangekondigd.

Informatieavond

Aan het begin van het schooljaar houden de leerkrachten van de groepen 1 en 2 een informatie-avond. Er is dan gelegenheid om in de groepen te kijken en de leerkracht zal de doelen en het

pro-gramma van dat jaar toelichten. Tijdens de informa-tieavond vragen we u ook of u groepsouder wilt worden of op een andere manier het kindcentrum en haar activiteiten wilt ondersteunen.

Startgesprekken

Voor de groepen 3 t/m 8 is er geen informatie-avond. Aan het begin van het schooljaar worden startgesprekken gehouden met de ouders, kind(eren) en de leerkracht(en). De bedoeling hiervan is dat er besproken wordt wat het kind nodig heeft, dat elkaars verwachtingen uitgesproken worden en dat er heldere afspraken gemaakt worden voor het nieuwe schooljaar.

Voorlichtingsavond groep 8

In de eerste helft van het schooljaar is er voor ouders van groep 8 een voorlichtingsavond over de keuze voor vervolgonderwijs voor hun kinderen. Daarnaast vinden in januari

adviesgesprekken plaats.

3x per jaar

Oudercontactavonden

Drie keer per jaar is er een oudercontactmiddag of -avond. Hier worden de vorderingen van uw kind besproken. In groep 7 krijgt u tijdens de oudermid-dag/ -avond aan het eind van het schooljaar het voorlopig schooladvies. Ouders ontvangen een aantal dagen voor de oudermiddag/ -avond een uitnodiging voor het gesprek over hun kind(eren).

Indien uw kind naar de opvang gaat, kunt u ook een

gesprek voeren met de pedagogisch medewerker over de observaties tijdens de BSO.

1x per jaar

Octant ouderavond

Voor bestaande en oriënterende ouders organiseert Octant ouderavonden. Op deze avond kunt u op een inspirerende en informatieve manier kennis maken met ons kindcentrum. Wij organiseren lezingen en workshops rondom één van de vijf thema’s van Octant en vertellen hoe wij daar als kindcentrum invulling aan geven.

2x per maand Nieuwsbrief

Kindcentrum Regenboog stuurt om de week via Parro een digitale nieuwsbrief naar alle ouders.

Ouders die vooraf aangeven geen internet te hebben, ontvangen een nieuwsbrief op papier.

Dagelijks Website

Op www.kindcentrumregenboog-octant.nl is de belangrijkste informatie over het kindcentrum terug te vinden.

Contact met de groepsleerkracht

Heeft u een vraag of is uw kind ziek? Via de Parro-app kunt u contact leggen met de leerkracht om berichten door te geven. Daarnaast wordt u via de Parro-app op de hoogte gehouden van de klas- en schoolactiviteiten.

Ouderportaal SkippyPePijN

Bij alle kindercentra maken we gebruik van een digitaal ouderportaal. Via dit portaal en de

bijbehorende app houden we u op de hoogte van de activiteiten bij de buitenschoolse opvang.

In het ouderportaal vindt u onder andere informatie over de medewerkers die op het kindercentrum werken, het pedagogisch

werkplan en ons beleid, schoolsluitings(mid)dagen en foto’s van de groep.

U kunt via het portaal (https://skippypepijn.ouder-portaal.nl/portal) en de app (downloaden kan in de Appstore van Apple of in de Playstore van Android) inloggen met de inlogcodes die u bij plaatsing ontvangen heeft. De app heeft minder mogelijkhe-den dan het portaal, dus wij ramogelijkhe-den u aan om ook eens via het portaal in te loggen.

Extra

Contact met de ouders na een scheiding Beide ouders hebben recht op informatie over hun kind. Na een scheiding zal het kindcentrum dan ook beide ouders blijven informeren. Hiervoor moeten wel de juiste adresgegevens aan het kindcentrum worden doorgegeven.

Wanneer informatievoorziening aan een van de ouders niet is toegestaan, bijvoorbeeld door een gerechtelijke uitspraak, vragen we u als ouder hiervan een schriftelijk bewijs te geven aan de directie van ons kindcentrum.

te geven. Eventuele andere absenties, zoals dokter- en/of tandartsbezoek kunt u ook via Parro aan de leerkracht(en) melden.

Vanaf 5 jaar is uw kind leerplichtig. Dat betekent dat uw kind niet zonder geldige reden van school mag wegblijven. Een leerling van vier jaar is nog niet leerplichtig en mag af en toe een dagje thuisblijven.

Geef dit wel vooraf door aan de groepsleerkracht.

Leerlingen van vijf jaar mogen per week vijf uur thuisblijven, als een volle lesweek nog te zwaar is. U moet dit wel aan de directeur melden. Als u uw kind meer uren per week thuis wilt houden, dan heeft u hiervoor toestemming nodig van onze directeur.

Vanaf zes jaar gaat uw kind iedere doordeweekse dag naar school. In enkele bijzondere gevallen kunt u verlof aanvragen voor uw kind. Deze aanvraag moet worden goedgekeurd door de directeur. Een aanvraagformulier voor verlof kunt u afhalen in het kindcentrum of downloaden via onze website.

9.3 Klachtenregeling

De lijnen zijn kort op Kindcentrum Regenboog. Dus als u een klacht heeft over de school, dan kunt u die bespreken met de groepsleerkracht of met de schooldirecteur. Komt u er samen niet uit of is het niet wenselijk om de klacht met iemand van school te bespreken? Dan kunt u juf Gaitri Choelhai of juf Marieke Gille benaderen. Deze leerkrachten zijn aangewezen als contactpersonen en hebben

geheimhoudingsplicht. Zij kunnen u doorverwijzen naar de externe vertrouwenspersoon Wies Vink en eventueel naar de landelijke geschillencommissie voor het christelijk onderwijs,

www.geschillencommissiesbijzonderonderwijs.nl. 

 

De volledige tekst van deze klachtenregeling ligt ter inzage op school. 

The Leader in Me

Dit onderwijsconcept zorgt niet alleen goed voor je eigen keuzes, maar helpt ook om anderen te begrijpen, te luisteren en oplossingen te zoeken waarin iedereen zich kan vinden. Dit passen we toe bij leerlingen onderling, in het team onderling en naar ouders. Hierbij horen ook duidelijke verwach-tingen die zijn samengevat in 3 schoolregels:

- Ik, jij en u gaan vriendelijk met elkaar om en accepteren elkaar zoals we zijn

- ik, jij en u zorgen ervoor dat het in ons kindcentrum rustig, veilig en netjes is - ik, jij en u zijn zuinig op alle spullen

Gedragsprotocol

Kindcentrum Regenboog heeft een gedragsproto-col waarin omschreven staat welk gedrag wij graag zien en welk gedrag wij ongewenst vinden. Dit protocol wordt zichtbaar in de klassen door de gedragsmeter. Hierdoor laat elke leerkracht duide-lijk zien welk gedrag er verwacht wordt. Hiermee waarborgen wij het leerklimaat voor de individuele leerling en de totale groep. Ook staat in dit protocol welke maatregelen wij nemen om tot het gewenste gedrag te komen en wat we doen als een leerling ongewenst gedrag vertoont, zoals pesten, bedrei-gen of het leerklimaat verstoort. Het gedragsproto-col ligt ter inzage op het kindcentrum en is te downloaden via de website.

School op Seef

Kindcentrum Regenboog heeft verkeersveiligheid

hoog in het vaandel staan. We hebben dan ook het veiligheidslabel van School op Seef ontvangen. Dit geeft blijk van een planmatige aanpak van ons verkeersonderwijs. Per jaar zijn er verkeerslessen die passen bij niveau van de groep. En er is een school breng dag in september. Daarnaast is er minimaal 3x per jaar informatie via de nieuwsbrief.

In de oudertevredenheidspeiling zijn er aspecten genoemd die aandacht verdienen. Wij zijn in overleg met de gemeente hoe wij enkele zaken kunnen aanpakken. Tijdens de informatieavond wijzen wij u op enkele gedragsregels. Ook hebben we een contactpersoon verkeer, Arti Ramnarine en enkele verkeersouders die met ons meedenken.

Informatie over School op Seef vindt u op de website schoolopseef.nl.

Pleinafspraken

Op het plein wordt er tijdens de pauzes toezicht gehouden door een pedagogisch geschoolde medewerker. Hierdoor waarborgen wij de rust, sfeer en de regels. Veel sociale oefensituaties komen voor op de vrije momenten. De medewer-kers begeleiden de kinderen in het toepassen van de leiderschapsgewoonten van the leader in me.

9.2 Ziekmelden en verlof

Is uw kind ziek en kan het niet naar school of naar de opvang? Stuur dan via Parro een bericht naar de leerkracht(en) van uw kind om de ziekmelding door Hoe gaan wij met elkaar om? Door samen

duidelijke afspraken te maken en na te leven, zorgen we ervoor dat iedereen zich bij ons prettig voelt en weet waar hij aan toe is.

9.1 In en rond het kindcentrum

Kanjertraining

Vanaf groep 1 passen we de Kanjertraining toe. In de Kanjertraining leren onze leerlingen positief over zichzelf en de ander denken. De Kanjertraining gaat uit van vier soorten petten, die staan voor een soort gedrag. De vijf algemene uitgangspunten van de training zijn:

1. We vertrouwen elkaar 2. We helpen elkaar 3. We werken samen 4. We hebben plezier 5. We doen mee

9. Sfeer en

veiligheid

Belangrijke adressen

2631 BK Nootdorp Telefoon: 015-3109519

Sytwinde en Kon. Julianastraat

Kinderen t/m 8 jaar: Locatie Sytwinde Kinderen 8 t/m 12 jaar: Locatie Koningin Julianastraat

Afdeling planning en plaatsing kinderopvang

Diana Heuvink

planning@skippypepijn.nl 015-369 50 21

Administratie Nienke van Wijk n.van.wijk@octant.nl

MR van Kindcentrum Regenboog

Mr.regenboog@octant.nl

OR van Kindcentrum Regenboog Or.regenboog@octant.nl

Inspectie van het onderwijs E-mail: info@owinsp.nl

Internet: www.onderwijsinspectie.nl Vragen over het onderwijs:

0800-8051 (gratis)

JGZ Zuid-Holland West

Contactbureau: 088 - 054 99 99 E-mail: info@jgzzhw.nl Fax: 070 – 3020836

info@klachtencommissie.org

Meldcode kindermishandeling www.meldcode.nl

10. Praktische zaken van A tot Z

Praktische zaken uit het alledaagse leven op ons kindcentrum op een rijtje. Heeft u nog meer vragen? Loop dan langs bij één van de leraren op school, de medewerkers van de opvang, kijk op de website, bel of mail.

Meldpunt vertrouwens-inspecteurs 0900-1113111 (lokaal tarief)

Informatie van de Rijksoverheid

Met vragen over het onderwijs in het algemeen of de inspectie in het bijzonder kunt u terecht op www.rijksoverheid.nl

Samenwerkingsverband PPO Delflanden www.ppodelflanden.nl

Excursiebeleid

Jaarlijks gaan we meerdere keren met de leerlingen op excursie. De bestemming is gekoppeld aan de leerstof. We vragen ouders om ons met de auto te brengen of ons te begeleiden in het openbaar vervoer. Eens in de drie jaar gaan de groepen 1 t/m 7 op schoolreis. Groep 8 gaat op schoolkamp.

Wij gaan daarvoor naar een vaste locatie in Ter Aar.

Fietsen naar school

Leerlingen die verder van het kindcentrum wonen, kunnen met de fiets komen. In verband met de beschikbare ruimte voor fietsen, vragen we kinderen alleen op de fiets te komen als het echt nodig is.

Levensbeschouwing

De christelijke identiteit van Octant is te herkennen in de Bijbelverhalen die we aan de hand van de kinderbijbel in de kleutergroepen en de methode Kind op Maandag in de groepen 3 t/m 8 vertellen.

Daarbij zingen we ook liedjes en bidden we met de kinderen. Onze christelijke identiteit speelt een belangrijke rol in de sociale omgangsvormen van het onderwijs. We vinden het belangrijk dat onze leerlingen op een goede manier met elkaar omgaan en dat ze respect hebben voor de mening en overtuigingen van anderen. Ons kindcentrum staat daarom open voor alle leerlingen, ongeacht afkomst en geloofsovertuiging.

Gymles

De gymlessen zijn 2 keer per week op maandag, dinsdag of donderdag. De gymlessen zijn verplicht.

Als uw kind niet kan meedoen aan de les, kunt u dit vooraf schriftelijk doorgeven. Vanaf groep 5 is douchen verplicht. Ook als uw kind niet kan/mag douchen, kunt u dit vooraf schriftelijk doorgeven.

Voor de gymnastiekles is de volgende kleding nodig:

-gymschoenen

-korte broek en shirt of gympak

Bij mooi weer (tot de herfstvakantie en na 1 april) gymmen de kinderen van de bovenbouw regelmatig buiten. Hiervoor zijn goede

gymschoenen nodig. Dus geen balletschoenen of ander dun schoeisel.

Luizen

Elke nieuwe leerling krijgt een luizentas. Hierin stopt ieder kind dagelijks de jas, das en wanten om eventuele verspreiding van luizen te voorkomen.

De tas is eigendom van de ouderraad. Bij schade of verlies wordt een vergoeding gevraagd van €3,50.

Na de vakantie worden alle kinderen op luizen gecontroleerd.

Geef het altijd door aan de leerkracht als u zelf bij uw kind luizen hebt geconstateerd.

Ouderbijdrage

Kindcentrum Regenboog vraagt ouders om een vrijwillige ouderbijdrage voor extra activiteiten als feestdagen, schoolreisjes en sportdagen (met uitzondering van het schoolkamp van groep 8). De ouderbijdrage is als volgt:

1e kind €50,- / jaar 2e kind €45,- / jaar 3e kind €40,- / jaar

Voor ieder volgend kind: steeds € 5, - minder.

De ouderbijdrage mag in twee termijnen worden voldaan. Wanneer uw kind gedurende het school-jaar instroomt, gelden aangepaste ouderbijdragen.

Privacy

Wij nemen privacy serieus. De school gebruikt  persoonsgegevens alleen om onderwijs te kunnen geven. Informatie over u en uw kind wordt dus

alleen gebruikt voor doelen die hiermee te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het inschrijven op school, het dagelijks lesgeven en het bijhouden van de prestaties op school.

De school heeft privacyregels opgesteld. Deze regels zijn opgenomen in een privacyreglement en voldoen aan nationale en internationale privacywet-geving. U kunt dit reglement bekijken op de website van Octant (www.octant.nl/privacy). Hierin staat welke gegevens we verzamelen, waarom we dit doen, wie toegang heeft tot de gegevens en hoe we de informatie beschermen. 

Voor een aantal verwerkingen van persoonsgege-vens van uw kind hebben wij uw schriftelijke toestemming nodig. Hiertoe vragen wij u jaarlijks om via Parro uw toestemming te geven voor gegevensverwerking. Zo stellen wij bijvoorbeeld vragen over het gebruik van beeldmateriaal waar uw kind op voorkomt.

Sponsoring

Als kindcentrum hebben we steeds meer aanvul-lende financiering nodig, bijvoorbeeld voor speel-materialen. Sponsoractiviteiten zijn dus zeker welkom, zolang ze geen invloed mogen hebben op het leerproces en geen geestelijke of lichamelijke schade aanbrengen aan leerlingen of leerkrachten.

Daarom is bijvoorbeeld reclame voor alcoholge-bruik en roken niet toegestaan.

Stage

Ieder schooljaar begeleiden onze leerkrachten stagiair(e)s. Deze studenten van Hogeschool Inholland geven één of twee dagen per week les in de groepen. Dit gebeurt onder de verantwoording van de groepsleerkracht of begeleider.

Toezichthouders Octant

Kindcentrum Regenboog is onderdeel van het schoolbestuur Octant. Bestuur en intern toezicht zijn vormgegeven volgens het “Raad van beheermodel”.

Het uitvoerend bestuur is in handen van Reinoud de Vries, directeur-bestuurder.

Toezichthouders:

Marco Boender (voorzitter) Dineke Melker (vicevoorzitter) Jessica van Ruitenburg (lid) Natascha Niemeijer (lid) Jasper Spanbroek (lid)

Verjaardagen

Als uw kind jarig is, wordt dit uitgebreid gevierd in de klas en uw kind mag trakteren. De voorkeur gaat uit naar iets kleins en gezonds. Ook bij de opvang mogen de kinderen trakteren en kunnen ze iets kiezen uit de cadeaudoos.

Om teleurstellingen te voorkomen, vragen we u om uitnodigingen voor verjaardagspartijtjes niet in de groep, maar buiten op het plein aan de uitgenodigde kinderen uit te delen.

In document Mila (4) wil op Mars gaan wonen (pagina 15-0)