• No results found

In alle kerntaken (patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en vervolgopleidingen) streeft het UMCG naar excelleren én innoveren. Het afgelopen jaar hebben we met elkaar onze koers voor de komende jaren aangescherpt. De missie van Koers25 is 'Samen verleggen we grenzen voor een duurzame toekomst van gezondheid'. Als lonkend perspectief hebben we onze visie als volgt omschreven. In de eerste plaats bieden we grensverleggende en hoogwaardige complexe zorg voor en door de mens in een geïntegreerd zorglandschap.

Daarnaast fungeren we in al onze kerntaken als innovatiemotor – in de regio, nationaal en internationaal.

Binnen Koers25 hebben we drie UMCG brede thema’s als prioriteiten gede nieerd: Healthy Ageing (gezond ouder worden), een mensgerichte en waardegedreven aanpak en tot slot data geïnformeerd werken. De komende jaren werken we met elkaar en onze regionale partners de vijf gekozen strategische pijlers uit, concretiseren de geformuleerde doelstellingen en zetten deze vervolgens om in resultaten. In de piramide van Koers25 staan de verschillende elementen overzichtelijk bij elkaar. 

Klik hier voor meer informatie over onze missie, visie en strategie.

Healthy Ageing 

Healthy Ageing, ofwel meer gezonde jaren, is al meer dan een decennium het speerpunt van het UMCG. Het thema maakt een enorme ontwikkeling door. Zo is uitgangspunt van de Healthy Ageing onderzoeksstrategie om meer gezonde jaren toe te voegen aan het leven. Onderzoek richt zich op drie pijlers: voorkómen van ziekte (preventie), innovatieve diagnostiek en behandeling en mechanismen van ziekte.

Het UMCG houdt zich volop bezig met preventie. Daarbij gaat het niet alleen om kennisontwikkeling en toepassing binnen een klinische en maatschappelijke context, maar ook om het vergroten van het bewustzijn ten aanzien van een gezonde leefstijl bij patiënten en bezoekers van het UMCG heeft prioriteit. Zo kunnen patiënten, bezoekers en

medewerkers van het UMCG bij de Leefstijlwijzer (Fonteinstraat 11) terecht voor gratis leefstijladvies. Ruim 700 deelnemers hebben dit al ontvangen. 

Als onderdeel van de healthy ageing visie zijn met ingang van 1 januari 2019 het hele UMCG-terrein en de

gebouwen rookvrij geworden. Het UMCG is pionier op dit gebied en een belangrijke gesprekspartner voor andere organisaties, zowel regionaal als landelijk. 

In 2020 is de Aletta Jacobs School of Public Health – een gezamenlijk initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen, UMCG en de Hanzehogeschool – succesvol geweest. Onder deze vlag worden alle initiatieven rond Healthy Ageing in Noord-Nederland bij elkaar gebracht en worden maatschappelijke vraagstukken op het gebied van public health en preventie behandeld door middel van onderwijs, onderzoek, advies en integrale samenwerkingen. Verschillende faculteiten en onderzoekers hebben zich aan Aletta verbonden. Klik hier voor meer informatie.

Op initiatief van de Aletta Jacobs School of Public Health is begin 2020 het Preventie Overleg Groningen gestart. In dit overleg komen kennisinstellingen, gemeenten, zorgverzekeraars, zorgaanbieders (uit 1e en 2e lijn), de GGD en de provincie bij elkaar. Op basis van 6 prioriteiten, die gebaseerd zijn op de belangrijkste uitdagingen in de regio, wordt gezamenlijk een werkagenda uitgevoerd.

Afgelopen jaar is het UMCG gestart met het Groningen Leefstijl Interventie Model (GLIM) dat als doel heeft leefstijl te integreren in de behandelingen. GLIM omvat prehabilitatie ( tter maken van de patiënt voor operatie) en chronische leefstijlbegeleiding (tijdens behandeling en herstel). GLIM is de basis voor onderzoek en onderwijs als het gaat om leefstijlgeneeskunde.

Het UMCG werkt met kennisinstellingen in binnen- en buitenland, regionale overheden, maatschappelijke partners en bedrijven aan kennisontwikkeling én het vertalen van die kennis naar concrete producten en diensten voor patiënt, consument en zorgprofessional. Hiertoe heeft het UMCG een belangrijke infrastructuur gerealiseerd met het populatiecohort Lifelines (klik hier voor meer informatie) en ERIBA, instituut voor fundamenteel onderzoek naar de biologie van veroudering (klik hier). In 2020 is uitvoerig gebruik gemaakt van Lifelines om de impact van Covid-19 onder de noordelijke bevolking te volgen. Er is een onderzoeksproject gestart om risicofactoren op te sporen die ervoor kunnen zorgen dat mensen ernstig ziek worden door een corona-infectie. Psychische en maatschappelijke gevolgen van de Covid-19-pandemie zijn tevens in kaart gebracht. Voor de resultaten verwijzen we u naar de Lifelines coronabarometer.

Samenwerking in de regio

Het UMCG heeft samenwerkingsovereenkomsten met diverse ziekenhuizen in de noordelijke regio en in de Duitse grensregio en met zorginstellingen die langdurige zorg bieden aan ouderen en chronisch zieken. In de Koers25 willen we nog nadrukkelijker de samenwerking in de regio vergroten. Samen en op basis van gelijkwaardigheid willen we met onze partners een visie ontwikkelen op het gebied van duurzame zorg en (geestelijke en lichamelijke) gezondheid in de regio. Hierbij maken we gebruik van kennis en ontwikkelingen in onze landelijke en internationale netwerken. De samenwerking van het UMCG met andere (zorg)organisaties in de regio is gericht op de

speerpunten acute zorg, oncologie, het overkoepelend thema Healthy Ageing en de transitie naar complexe zorg.

Lees hier meer over regionale samenwerking. 

Arbeidsmarkt en het UMCG als duurzame en inspirerende werkgever

In 2020 was er blijvende aandacht voor het aanpakken van werkdruk en de tekorten op verschillende plaatsen in de

opleidingen, om zo de tekorten in personeel in te lopen. De inspanningen om de tekorten in te lopen zorgen ervoor dat de neergaande lijn omgezet is in een voorzichtig stijgende lijn.

Tegelijkertijd investeert het UMCG in het binden en boeien van collega’s. Dit komt tot uiting in ons beleid op duurzame inzetbaarheid. Dit beleid kent 3 pijlers: @work, @risk en @home. Bij @work ligt de nadruk op de vele ontwikkelingskansen voor alle collega’s. Bij @risk ligt de nadruk op het creëren van een veilige werkomgeving waarin iedereen zich geaccepteerd voelt. In het spoor @home benadrukken we de waarde van werk voor

gezondheid en zetten we ons in om onnodig verzuim te reduceren. Meer informatie over personele ontwikkelingen en arbeidsmarkt vindt u in hoofdstuk 6.1 (Medewerkers).

Duurzaamheid 

Het UMCG wil signi cant bijdragen aan een gezond leven en een gezonde maatschappij, ook voor de kinderen van onze kinderen, door duurzaam en maatschappelijk verantwoord te handelen en daarin een voorbeeld te zijn voor anderen. We streven naar maximale positieve impact op de gezondheid en de maatschappij en minimale negatieve impact op het milieu. Duurzaam handelen moet vanzelfsprekend zijn bij alles wat we doen. Daarom hebben wij in het UMCG een integraal duurzaamheidsbeleid ontwikkeld, genaamd 'Duurzaam UMCG’. De zes speerpunten liggen in lijn met de Green Deal voor duurzame zorg die partijen in de zorg, overheid en bedrijfsleven in oktober 2018 hebben gesloten en gaan over het terugdringen van de CO2-uitstoot, zuiniger gebruik van grondsto en, minder medicijnresten in het water en een gezonde leefomgeving voor patiënt, cliënt en zorgmedewerker.

Meer over onze activiteiten op het gebied van duurzaamheid leest u in de hoofdstukken 6.4, 6.5 en 6.6 (Duurzaamheid, Milieu en Bereikbaarheid).

2.3 Bestuur en toezicht

Governancecode

Het UMCG voldoet aan de Zorgbrede Governancecode. De governancecode is gepubliceerd op www.governancecodezorg.nl.