• No results found

Hoewel de covid-19 pandemie groot e ect heeft op alle kerntaken van het UMCG zijn de nanciële risico’s voor het UMCG in 2021 minimaal door de door zorgverzekeraars gegeven zekerheden ten aanzien van liquiditeit,

meerkosten en bekostiging. Op langere termijn heeft covid-19 mogelijk e ect op het regionale zorglandschap, ook omdat covid-19 zorg de komende jaren reguliere zorg zal zijn. De e ecten hiervan zijn op dit moment nog niet duidelijk.

Met betrekking tot de opbrengsten uit zorgprestaties is op grond van het Hoofdlijnenakkoord de verwachting dat de komende jaren slechts beperkt groeiafspraken gemaakt kunnen worden met verzekeraars. Tegelijkertijd dreigt de groei in kosten van dure geneesmiddelen een grotere druk te leggen op de nanciële ruimte voor patiëntenzorg in Nederland.

Binnen het UMCG heeft de groei in complexe zorg er toe geleid dat minder patiënten worden behandeld. De zorg voor patiënten die wél in het UMCG behandeld worden is complexer en duurder geworden. De kosten die hiermee gepaard gaan worden zijn afgelopen jaren niet volledig vergoed uit de DBC-tarieven en afspraken met

verzekeraars en het is de vraag of dit de komende jaren wel het geval zal zijn.

In de opbrengsten uit subsidies wordt de komende jaren een aantal ontwikkelingen verwacht. De herverdeling van de academische component als gevolg van het ROBIJN programma betekent voor het UMCG waarschijnlijk  een kleine verhoging. Hier staat tegenover dat mogelijk de rijksbijdrage werkplaatsfunctie niet of slechts deels wordt geïndexeerd. De opbrengsten uit het opleidingsfonds staan onder druk vanwege druk op de  totale capaciteit van AIOS. Gelet op de verwachte tekorten aan medisch specialisten in Noord Nederland is de reductie hier kleiner dan in andere regio’s. Het aantal AIOS in het UMCG neemt af door de lagere instroom afgelopen jaren. Na 2024 zal, los van het mogelijke e ect van de verdeling van capaciteit tussen academische en niet academische huizen, weer sprake zijn van een stijging in de totale capaciteit en ontstaat een nieuw evenwicht in de AIOS capaciteit.

De schaarste in personeel in de kritische capaciteiten op de OK en IC heeft geresulteerd in maatregelen om medewerkers te behouden en nieuwe medewerkers te werven. Hiernaast zijn ook in de kliniek maatregelen getro en om de werkdruk te verlichten via uitbreiding van de verpleegkundige formatie. De verwachting is dat de komende jaren sprake zal blijven van opwaartse druk op de personele bezetting en kosten van (gespecialiseerd) verpleegkundigen. Tegelijkertijd wordt de komende jaren gewerkt aan doelmatige bedrijfsvoering van de verpleegkundige organisatie.

De noodzakelijke investeringen in bouw en IT zullen de komende jaren leiden tot een toename van de kosten van het UMCG, zonder dat hier externe compensatie tegenover staat.

Bovengenoemde ontwikkelingen zetten het resultaat van het UMCG onder druk en maken dat het noodzakelijk is de komende jaren verder te werken aan doelmatigheid. In de eerste plaats doet het UMCG dit door het lopende kostenreductieprogramma gericht op € 50 miljoen kostenreductie de komende jaren succesvol af te ronden.

07 Doelstellingen

Doelstellingen 2021 - 2025

Deze doelstellingen zijn gebaseerd op de ambities uit de nieuwe missie en visie: Koers25 en zijn gericht op de periode tot en met 2025. Aan de hand hiervan worden per jaar concrete doelstellingen opgesteld. 

Patiëntenzorg, Kwaliteit en Veiligheid

Onderzoek, Onderwijs en Opleiding

Leiderschap en Personeel

Bedrijfsvoering 

Samen met onze partners gaan we -daar waar mogelijk- nieuwe zorgpaden organiseren als onderdeel van regionale netwerken, ondersteund met een zorginformatieplatform, waarin we ook onderzoek en innovatie integreren. 

Samen met de verzekeraars en onze netwerkpartners hebben we een regiovisie met betrekking tot zorg en preventie ontwikkeld voor Noord-Oost Nederland, en starten we met de uitvoering. 

We ontwikkelen komende periode een datapoort waarin informatie uit populaties, cohorten en onderzoek uit de regio is geïntegreerd.

We werken data-geïnformeerd in de patiëntenzorg, dat betekent systematisch verzamelen, analyseren, interpreteren en gebruiken van beschikbare data om tot de beste behandeling van de patiënt te komen.

We faciliteren de ontdekkingstocht van idee, onderzoek tot en met toepassing in de patiënt / burger door de inrichting van een Innovatiecentrum; een ‘adres’ dat vindbaar is voor zowel de medewerkers als externe partijen.

Zorg en onderzoek (van fundamenteel tot zeer toegepast) werken sámen: met elkaar en met andere partijen.

Het uiteindelijke doel is om kennis en innovaties ook echt toe te passen in de praktijk.

Samen met onze opleidingsregio hebben we onderwijs-en opleidingsprogramma’s zo ingericht dat de uitval zo laag mogelijk is. Onze in te stromen professionals volgen toekomstbestendige opleidingen die

interprofessioneel en gepersonaliseerd zijn en, waar mogelijk, modulair. 

De medische vervolgopleidingen (specialistenopleidingen, opleiding tot huisarts en een aantal

klinisch-technische vervolgopleidingen) worden verzorgd door opleiders in het UMCG en in de regio van start tot einde.

Zij doen dit in het samenwerkingsverband Onderwijs- en Opleidingsregio Noord- en Oost-Nederland (OOR NO).

Onze medewerkers voelen zich voldoende gezond, veerkrachtig, betrokken en gewaardeerd in hun werk. Ons periodiek medewerkers-belevingsonderzoek is hiervoor een belangrijke meetlat. 

We bieden loopbaanpaden die passen bij de motivatie, kwaliteiten en fase van de loopbaan waarin de medewerker zich bevindt. 

Onze medewerkers bevelen het UMCG als werkgever aan.

De verdere implementatie van de herpositionering van de verpleegkundige functie in het UMCG vindt plaats.

Ons besturingsmodel is toekomstbestendig, wendbaar en gericht op resultaatverantwoordelijkheid en multidisciplinaire samenwerking; met als oogmerk om onze speci eke doelen te kunnen verwezenlijken. 

Onze personeelscapaciteit sluit aan bij onze ambities en is voldoende wendbaar om te kunnen anticiperen op externe ontwikkelingen. 

Onze nanciële prestaties zijn marktconform binnen de peergroup en in 2025 scoren we zelfs boven de benchmark binnen de peergroup.