• No results found

Appendix 3 – Interview: Transcript Pieter Boot

Q- Methodology – Pieter Boot

Q: Questions concerning output A: Answer

Q: Zijn die [energiebedrijven] anders dan Eneco dan?

A: Ja, Eneco is veel invloedrijker dan de andere.

Q: Hoe komt dat dan?

P: Dat komt door twee redenen. Omdat bij het Energieakkoord.. Nee.. Degene die vanuit de milieubeweging het woord voerde bij de totstandkoming van het Energieakkoord is daarna over gestapt naar Eneco, dus dat is een hele slimme meneer. Mensen doen er heel veel toe en

het tweede is dat Eneco een Nederlands bedrijf is, Nederlandse aandeelhouders, en TenneT dat is allemaal een beetje vergelijkbaar. Zou hebben ook wel echt voor die nieuwe hernieuwbare energie gekozen en dat hebben de anderen niet.

Q: Ondanks dat deze wel overgenomen zijn door Vattenfall en RWE en in andere landen wel..

A: Ja, maar zij hebben hier een kolencentrale gebouwd. Nuon had dat bijna gedaan, maar dat was alleen vanwege het geld dat dat niet door ging. Dus misschien schuift Nuon ooit ook nog wel op naar rechts hoor. Dat ligt niet voor eeuwig vast.

Q: Ik had nog wel een vraag. Ik zie zo’n belangengroep als NWEA heeft wel veel invloed, maar van de fossiele brandstoffen niet.

A: Nee, want het gaat over hernieuwbare energie. Die kunnen dat niet tegenhouden zij moeten daar ook ontzettend veel werk voor verrichten en zij hebben bijvoorbeeld ook die gedragscode voor wind opgesteld, dus ze doen ook heel veel. Die anderen doen helemaal niks, dus ja dan heb je ook geen invloed.

Q: U ziet ook geen iets in een trant van tegenwerking of ze houden zich er helemaal buiten?

A: Ja, want dat loopt via VNO. VNO zit er niet bij anders had ik die ook hier bij gezet.

Q: Welke mist u dan nog?

A: Ik mis VNO.

Q: En waarvan zegt u dan van dat slaat helemaal nergens op?

A: Al die bedrijven, ik zou gewoon 1 nemen, Essent is de grootste of Nuon. Je hoeft ze niet allemaal te noemen. NOGEPA is heel erg voor de olie en gaswinning, dus die had ik ook hier [uiterst links] kunnen zetten.

Q: Maar u bent er wel van overtuigd dat die geen belemmerende factor spelen voor de vorming van het beleid?

A: Nee, zij hadden een tijd een voorzitter die zelf ook enorm begaan was met hernieuwbare energie, dus daarom heb ik hem ook uiteindelijk hier gezet. In de discussies over het gasbeleid, hun invloed loopt via de discussies over het gasbeleid. Het gasbeleid associeert zich als de ideale bondgenoot van hernieuwbare energie. Met die intervallen van wind en zon en daar heeft hij een hele belangrijke rol in gespeeld, terwijl dat eigenlijk ver buiten zijn

oorspronkelijke missie ging en die is daarna ook directeur van EBN geworden. Die bij de overheid het gasbeleid beheert. Mensen spelen wel een rol hoor, ook bij Eneco enzo dat komt gewoon door een paar mensen die daar zijn.

Q: Dat is natuurlijk heel moeilijk te achterhalen als je niet de fysiek…

A: Nee, en ook de regionale. Er is 1 CEO bij Liander, die is ook steeds in de weer als CEO en dat heeft dan toch wel impact.

Q: Is zeg maar de verklaring die u gaf voor wat de voorzitter voor NOGEPA een beetje deed met betrekking tot gas, is dat dan dezelfde verklaring dat Gasunie en GasTerra wat meer in het midden liggen?

A: Ja, dat is omdat zij allebei, bijvoorbeeld GasTerra subsidieert heel veel onderzoek. De universiteit Groningnen zijn een hele nieuwe afdeling energie aan het opzetten en met ook plaats voor innovatieve bedrijfjes enzo en dat wordt gesubsidieert door Gasunie en GasTerra.

Q: En dat is dan niet specifiek gericht op onderzoek naar efficiëntie met betrekking tot gas?

A: Nee, dat mag gewoon alles zijn. Kijk GasTerra is natuurlijk een heel gek bedrijf. De winst die zij mogen behalen die staat vast. Als het goed gaat dan hebben ze heel veel financiele ruimte om veel leuke dingen te doen. De directeur van GasTerra was vroeger de DG van EZ. Die neemt gewoon die hele beleidsinvalhoek, die neemt ie gewoon mee. Dus daarom zet ik hem hier.

Q: En Shell is een beetje waar we het net al over hadden, dat ze een hele tak hebben die…

A: Ja, Shell is gewoon echt invloedrijk dat is gewoon het grote bedrijf. Als de directeur Shell Nederland met de minister belt kan die gewoon over drie dagen binnen komen ofzo. Dat kunnen zij [andere bedrijven] ook helemaal niet.

Q: En van de oppositie partijen zei u vooral D66 geloof ik?

A: Ja, ik denk dat dat… Hier spelen ook, misschien schuift het op. Klaver heeft samen met Samson een voorstel voor de klimaatwet. Nou als dat natuurlijk, dat wordt via de PvdA uitgewerkt. Als dan natuurlijk ook echt doorzetten, dan heeft ie echt iets. Iedereen denkt dat zou best nog wel eens een meerderheid kunnen krijgen ook. Als dat echt gebeurt dan heeft ie ook echt iets gedaan. Maar ik denk dat de kans dat het hem lukt en de kans dat het hem niet lukt is allebei ongeveer 50/50.

Factoren Q1 Q2 Q3 Q4 Q5 Total

EU 2020 20 doelstelling 3 2 2 3 3 13

Ministerie van Economische Zaken 3 3 2 2 2 12

Publieke opinie 1 1 2 0 3 7

Regerende coalitiepartijen 2 0 2 1 2 7

Oppositie partijen 0 3 2 -1 2 6

Korte termijn visie (< 10 jaar) 2 1 -2 3 1 5

Eneco 1 0 0 2 1 4

Klimaatverandering 1 2 1 0 0 4

Decentrale beleidsvorming 1 0 0 0 2 3

TenneT 1 0 0 2 0 3

Greenpeace 0 -2 2 1 1 2

Klimaatakkoord (kyoto = algmeen) 0 1 1 -1 1 2

Royal Dutch Shell 2 1 0 0 -1 2

Aardbevingen in Groningen 0 2 -2 1 0 1

Regionale netbeheerders 2 1 -1 1 -2 1

Nuon -2 0 0 1 1 0

Ministerie van Infrastructuur en Milieu -1 -1 1 1 -1 -1

Gasunie 0 1 -1 -1 -1 -2

Kernramp Fukoshima -1 2 -2 0 -1 -2

NWEA (Nederlandse Wind Energie Associatie) 1 -2 -1 0 0 -2

Wereldwijd groeiende vraag naar energie 0 0 1 -3 0 -2

Lange termijn visie (>10 jaar) -2 0 1 -2 0 -3

VNO* -1 -1 2 -3 -3

Conflict in het Midden-Oosten -1 -1 1 -1 -2 -4

GasTerra 0 -1 -2 -1 0 -4

HollandSolar -2 -3 -1 0 0 -6

Relatie met Rusland -1 -1 1 -2 -3 -6

NAM -1 0 -3 -2 -1 -7

Exxon* -1 -3 -3 -1 -8

Ministerie van Buitenlandse Zaken -1 -3 -1 -2 -2 -9

VNPI (Vereniging Nederlandse Petrolium Industrie) -3 -2 -3 0 -1 -9 NOGEPA (Nederlandse Olie en Gas Exploitatie en Productie Associatie) -2 -2 -3 -1 -2 -10

*Delta -3 -1 -4

*Essent -2 1 -1

Appendix 4 – Analysis Q-Metdodology