• No results found

Methodologische verantwoording

In dit onderzoek naar InkaBinka wordt gebruik gemaakt van de casestudy methode. Denscombe benadrukt de focus op één instantie die wordt onderzocht in deze methode. De studie richt zich op diepgang, op het specifieke en op het proces (meer dan op het resultaat). Bovendien wordt een natuurlijke omgeving onderzocht in plaats van een kunstmatige situatie, en worden meerdere onderzoeksmethoden gebruikt (Denscombe 2010: 54). Ook Soy benoemt dat casestudies meerdere bronnen omvatten. Ze kunnen meerdere cases binnen een studie omvatten en leveren een grote hoeveelheid data op voor de analyse. Deze eigenschappen maken de casestudy complex (Soy 1997: 8). De methode is geschikt voor humanstudies. ‘The advantages of the case study method are its applicability to real-life, contemporary, human

situations and its public accessibility through written reports’ (Soy 1997: 8). De methode is volgens de literatuur ongeschikt voor generalisaties. Dat geldt ook voor deze scriptie.

Stake geeft een schets van de eigenschappen die de meeste casestudies binnen de sociale wetenschappen bevatten: ‘In the social science literature, most case studies feature: descriptions that are complex, holistic, and involving a myriad of not highly isolated variables;. data that are likely to be gathered at least partly by personalistic observation; and a writing style that is informal, perhaps narrative, possibly with verbatim quotation, illustration, and even allusion and metaphor. Comparisons are implicit rather than explicit. Themes and hypotheses may be important, but they remain subordinate to the understanding of the case’ (Stake 1978: 7). Deze casestudy naar InkaBinka heeft gelijksoortige eigenschappen. De data zijn verzameld door één onderzoeker en gebaseerd op een persoonlijke observatie. De schrijfstijl is in sommige onderdelen verhalend en een selectie van letterlijke uitspraken van deelnemers aan het onderzoek is opgenomen in de resultaten. Alle transcripties, analyses en interne documenten zijn terug te vinden in de appendix ter bevordering van de transparantie van het onderzoek. Voorafgaand aan het onderzoek is een geheimhoudingsovereenkomst getekend waarin wordt gevraagd discreet met interne informatie van InkaBinka om te gaan.

5.1. Verantwoording keuze InkaBinka

In dit hoofdstuk licht ik de keuze voor het onderzoeksobject InkaBinka toe. De startup is opgericht door CEO Kevin McGushion en COO Chris Brahms en is één van de voorbeelden van ondernemingen die in de ‘Handleiding Scriptie Journalistiek en Media 2015/2016’ worden genoemd om te onderzoeken in de scriptiegroep van Mark Deuze. Op de website van InkaBinka vond via deze suggestie in de handleiding de eerste kennismaking met de startup plaats. Vervolgens is contact gezocht via LinkedIn en zijn met oprichter Kevin McGushion per e-mail afspraken voor een bezoek van drie weken gemaakt.

InkaBinka bestaat sinds 2013 en bereikt ten tijde van dit onderzoek per dag duizenden mensen in Californië met het dagelijkse nieuws. Ondanks dat InkaBinka moeite moet doen om de financiën rond te krijgen, is de startup een rijke onderneming met een royale startinvestering van oprichter McGushion. De winst van het vorige bedrijf dat hij verkocht, zorgt ervoor dat InkaBinka in zijn huidige vorm kan bestaan (Contextinterview). Onderzocht wordt wat het doel om de technologie te verkopen betekent voor de vertegenwoordiging van ideaaltypische journalistieke waarden in het journalistieke product van InkaBinka. In dit onderzoek is gekozen voor een casestudy naar InkaBinka omdat de startup gebruik maakt van vernieuwende technologie die journalistieke taken kan automatiseren en daarmee de journalistieke in zijn huidige vorm kan veranderen.

In de casestudy is eerst de casus geselecteerd. Daarna zijn de onderzoeksvragen bepaald en gedefinieerd. Bij het opstellen van het theoretisch kader is literatuurstudie uitgevoerd. Vervolgens zijn de manieren van data verzamelen en analysetechnieken gekozen. De volgende stap was de voorbereiding van het verzamelen van de data en de research van de startup in Californië. Daarna werd alle informatie geëvalueerd en geanalyseerd (Soy 1997).

Het onderzoek vindt plaats binnen het project Beyond Journalism. Samen met de scriptiegroep en begeleiders Mark Deuze en Tamara Witschge is een vragenlijst aan de hand van thema’s opgesteld. De vragenlijst is onderdeel van de interviewmethode en staat in zijn geheel in de appendix. Tijdens bijeenkomsten is gesproken over de voorbereidingen op het verzamelen van de data. Daarbij zijn de verschillende onderzoeksmethoden samen met andere deelnemers van de scriptiegroep bepaald. In deze casestudy wordt gebruikt gemaakt van observatie, documentanalyse, inhoudsanalyse en semigestructureerde interviews.

5.2.1. Observatie

Bij de observatie van de startup InkaBinka is gelet op de werkomgeving en is een plattegrond van het kantoor gemaakt. Bijna drie weken lang zijn het kantoorleven en de werkomstandigheden van InkaBinka geobserveerd. Ook tijdens werklunches en koffieafspraken is de werksituatie waargenomen. De casestudy is intern uitgevoerd (Laurier 2014: 3). Bij de observatie is rekening gehouden met het belang dat de onderzoeker ook tot op zekere hoogte deelneemt. ‘Participant observation is not difficult, nor obscure, though the topics, places, people, subjects and more to which you apply it may be’ (Laurier 2014: 13). De notities zijn bijgehouden in een notitieblok en zijn in de schets van de startup en het resultatenhoofdstuk impliciet verwerkt.

5.2.2. Documentanalyse

In de documentanalyse worden een aantal documenten die door de startup zelf zijn geproduceerd, zoals e-mails (investormail), statistieken, oude designs en presentaties (decks), grondig bestudeerd. De documenten zijn aangereikt door oprichter Kevin McGushion en met name gebruikt om de schets van de startup InkaBinka op te stellen. Daarnaast dient de informatie uit de documentanalyse ter ondersteuning van de andere methodes. Met onder meer deze onderzoeksmethode (en met het contextinterview) is gedeeltelijk antwoord gevonden op de volgende deelvragen.

Wat is de ontstaansgeschiedenis van InkaBinka? Wat is het verdienmodel van InkaBinka?

Wat is het product dat InkaBinka aanbiedt en nog van plan is aan te gaan bieden?

Wie zijn er allemaal – direct of indirect betrokken bij InkaBinka en wat zijn hun persoonlijke achtergronden, opleiding en beroepservaring?

Hoe verhoudt InkaBinka zich tot andere initiatieven?

5.2.3. Semi-gestructureerde interviews

Ter inleiding op het onderzoek is met de oprichters Kevin McGushion en Chris Brahmer samen een contextinterview gedaan over hun onderneming InkaBinka. Daarbij kwamen algemene zaken zoals de ontstaansgeschiedenis, informatie over de betrokkenen, het verdienmodel en het product van InkaBinka aan bod. Dit contextinterview dient ter inleiding van de inhoudsanalyse, documentanalyse en semigestructureerde interviews. De oprichters presenteerden het journalistieke product van InkaBinka zoals zij dat ook presenteren aan potentiele kopers van de technologie. Tijdens deze eerste kennismaking op maandag 7 december is een deel van het audiomateriaal verloren gegaan door een probleem met opnameapparatuur en het uitvallen van de Macbook Air. Halverwege het interview moest worden overgegaan op de opnamefunctie van een smartphone. In de appendix is het handmatig vastgelegde materiaal en de audio in een transcriptie opgenomen.

De algemene vragenlijst van de semigestructureerde interviews is in grote lijnen opgesteld door begeleiders Deuze en Witschge, en studentassistenten Brouwers en Willemsen, voor het onderzoeksproject Beyond Journalism. Het laatste onderdeel is een vragenlijst, opgesteld ter beantwoording van de specifieke onderzoeksvraag van het onderzoek, over de computationele journalistiek. Dit onderdeel is toegespitst op de functie van de geïnterviewde binnen het de startup InkaBinka en hoe hij of zij de samenwerking met technologie ervaart. Er wordt gevraagd hoe de oprichters zelf de technologie en vorm van journalistiek zouden uitleggen aan iemand die nooit eerder heeft gehoord van InkaBinka. Ook behandelen de vragen wat mogelijk voor- en nadelen zijn van de ingekorte en mobiele artikelvorm. De structuur die bij de afname van de interviews is aangehouden, is als volgt:

A. Introduction B. Opening questions

Goal: to ease the participant into the interview with relatively simple questions and to establish the context for the interview.

C. Questions about practices

Goal: establish the practices of participant working elsewhere. D. Questions about work and labour

Goal: to establish the workload, skills and competencies that are associated with journalism elsewhere.

Goal: to establish the wide material contexts in which the participant conducts his or her everyday practices.

F. Questions about self identities

Goal: discuss (changing) reasons behind working at the company: motivations, aspirations, professional goals and values.

G. Questions about social identity

Goal: establish social identity and professional values of participants. H. Questions about Computational Journalism

Goal: to establish an understanding of how participants work with technology. I. Finishing

(Complete lijst in Appendix)

De semigestructureerde diepte-interviews zijn afgenomen bij de vaste werknemers, freelancers en betrokkenen. Het maken van de afspraken gebeurde na aankomst in Camarillo in Californië en verliep soepel. De twee vaste werknemers en oprichters McGushion en Brahmer werken fulltime op kantoor en waren aanspreekbaar voor eventuele vragen. De andere werknemers zijn door McGushion ruim een maand van tevoren op de hoogte gesteld van het onderzoek waardoor zij een dag vrij hebben gemaakt voor een interview.

In totaal zijn er zes interviews afgenomen. Twee van de zes geïnterviewden zijn oprichters van het technologiebedrijf InkaBinka en de andere geïnterviewden zijn gemiddeld een jaar na oprichting aan het team toegevoegd. Ze worden in de analyse aangeduid met de titel van de functie waarmee ze hun eigen baan bij InkaBinka omschrijven. In de weergave van de bron is gekozen voor de functietitel om verwarring te voorkomen die veroorzaakt zou kunnen worden doordat drie geïnterviewden dezelfde achternaam hebben. Oprichter en fulltime CEO of manager Kevin McGushion, 51 jaar oud, wordt aangeduid met CEO en de medeoprichter en fulltime COO of software engineer van 40 jaar, Chris Brahmer, met COO. Hoofdredacteur Drew Gregor Lynch is 26 jaar oud, werkt flexibel fulltime en wordt aangegeven met Editor in Chief. De zoon van de oprichter, Hunter McGushion, is 22 jaar oud en noemt zichzelf de Analyst. Hij werkt tijdens het onderzoek parttime op onregelmatige tijden als copy editor en schrijft de nieuwsbrief. De dochter van de oprichter, Savannah McGushion, is 20 jaar oud en werkt als copy editor in een bijbaan bij InkaBinka. Ze ziet zichzelf als co-editor van haar broer, en wordt in de analyse aangegeven als Editor. Accountant Dan Stirling van 52 jaar noemt zichzelf controller of CFO.

De eerste ontmoeting met oprichter McGushion vond plaats op zondag 6 december op het vliegveld van Los Angeles. Op maandag 7 december vond het contextinterview plaats met de COO en CEO. De oprichters presenteerden het product van InkaBinka met visueel materiaal, een presentatie die ‘Deck’ wordt genoemd, zoals ze dat bij potentiele kopers van de

technologie ook doen. Op dinsdag 8 december werd het diepte-interview met de CEO afgenomen. Op woensdag 9 december vonden de interviews met de Editor in Chief en de CFO plaats. Tussendoor kwamen regelmatig investeerders langs en andere betrokkenen voor formele en informele lunches en koffie afspraken. Op dinsdag 15 december werd de COO geïnterviewd. Op woensdag 16 december vond het interview met de Editor plaats. Ook werden deze week het datacentrum en andere startups in Silicon Beach bezocht. Op maandag 21 december werd het diepte-interview met de Analyst afgenomen.

De interviews zijn afgenomen op het kantoor in Camarillo in een aparte ruimte en alle gesprekken zijn met toestemming van de geïnterviewden opgenomen. Aan het begin van elk interview zijn een aantal feitelijke vragen gesteld over de leeftijd, opleiding, vorige werkgevers en taakomschrijving van de betrokkene. De interviews zijn in het Engels getranscribeerd en opgenomen in de appendix.