• No results found

Materiaalbeheer

In document Risico Inventarisatie & Evaluatie (pagina 12-15)

Het materiaalbeheer is in handen van de materiaalcommissie. Deze draagt zorg voor goede en veilige opslag, onderhoud en tijdige inspectie, ijking en keuring van materialen welke OWSV Cyana in eigendom heeft.

Het onderhoud van duikmateriaal in eigendom van de leden van OWSV Cyana is de verantwoording van de leden zelf.

Het is niet toegestaan om met ondeugdelijk materiaal, of met duikflessen waarvan de keuring is verlopen, deel te nemen aan opleidingen, trainingen of clubduiken georganiseerd door OWSV Cyana. Bij overtreding zal eerst worden gewaarschuwd door de trainers of de materiaalcommissie.

Er zijn enkele expliciete eisen die OWSV Cyana stelt aan: duikflessen, kranen van duikflessen, Nitrox duikflessen en ademautomatensets als die door leden gebruikt worden tijdens trainingen, opleidingen en clubduiken.

3.3.1 Duikflessen

Duikflessen dienen voorzien te zijn van een geldig keurmerk. Het vullen van duikflessen tot meer dan de toegestane werkdruk is levensgevaarlijk. Voor drukcilinders, waaronder duikflessen, gelden door de overheid opgelegde voorschriften. Deze hebben niet alleen betrekking op keuring, kleur en aanduidingen op de duikfles, maar ook op het transport van duikflessen. Door warmte kan de druk tijdelijk enigszins hoger zijn dan de werkdruk.

Duikflessen dienen bij opslag en transport gezekerd te zijn.

Alle duikflessen van de leden en de club moeten voorzien zijn van een duidelijk zichtbare keuringsdatum. Binnen de vereniging wordt de keuringstermijn conform wettelijke regels zoals geldend in Nederland aangehouden. Veel andere landen hanteren een kortere geldigheidstermijn dan Nederland. Bij het gebruik en het laten vullen van duikflessen in het buitenland dient men te voldoen aan de regels van het land waar men te gast is. De verantwoordelijkheid voor het vullen en het onderhoud van de flessen ligt te allen tijde bij de leden zelf.

Bij OWSV Cyana wordt veel en vaak met Nitrox gedoken en dat vinden we een goede zaak omdat dit het risico op een decompressie ongeval sterk verminderd. De eis die OWSV Cyana tijdens opleidingsduiken en clubduiken aan een Nitrox duikfles stelt zijn:

gelabeld als Nitrox duikfles; voorzien van een label wat het gemeten percentage zuurstof aangeeft en de daarbij horende MOD (Maximale Operating Depth). Daarnaast mogen leden alleen met Nitrox duiken als ze de specialisatie Nitrox basis hebben afgerond.

3.3.2 Onderhoud duikfles kranen

Door OWSV Cyana wordt ten stelligste afgeraden om zelf de kranen van duikflessen te demonteren of te vervangen. In totaal zijn er zeven verschillende maten schroefdraad voor de verbinding tussen de kraan en de duikfles. Soms zijn de verschillen zo klein dat verkeerde montage kan geschieden. Een specifieke verwisseling is al meerdere keren de oorzaak geweest voor hogedruk explosies waarbij de kraan tijdens het vullen van de duikfles loskomt. Hierbij zijn meerdere personen om het leven gekomen en andere zwaargewond geraakt. Als gevolg hiervan weigeren enkele duiksportwinkels duikflessen met een andere dan de M25x2 schroefdraad nog langer te vullen, ook als deze zijn voorzien van een geldige hydrostatische keuring. Ook beweren ze ten onrechte en tegen beter weten in dat duikflessen met een andere schroefdraad niet meer gekeurd worden, of gebruikt mogen worden. Bij OWSV Cyana mogen ook duikflessen met een andere draad dan M25x2 gewoon worden gebruikt, mits goedgekeurd. Het vulstation waar de meeste leden hun duikflessen laten vullen geeft een GRATIS service om de kraan te demonteren en (een nieuwe kraan) weer monteren mocht daar een noodzaak voor zijn. Verder is het onderhoud van de eigen duikuitrusting een verantwoordelijkheid van de leden zelf en is OWSV Cyana daarvoor nooit aansprakelijk te stellen.

3.3.3 Nitrox duikfles

Bij het vullen van Nitrox duikflessen eisen de meeste vulstations dat de duikfles voorzien is van de juiste labels. Het meest in het oog springt de geel met groene band met de tekst NITROX of iets dergelijks. Ook dient de duikfles zuurstofschoon te zijn. Om deze zuurstofschoonheid aan te tonen wordt een VIP-sticker (Visuele Inspectie Program) door de deskundige die de controle heeft uitgevoerd op de duikfels geplakt. De geldigheid van deze sticker is maximaal een jaar. Dit betekent dat er een jaarlijkse visuele inspectie door een deskundige dient te worden uitgevoerd. De waarde van deze inspectie wordt overigens vaak ter discussie gesteld. Een van de redenen is het groeiend aantal zelf-service perslucht vulstations, na een keer vullen met lucht waarvan men de zuiverheid niet weet is de waarde van de VIP-sticker feitelijk nihil. Het is afhankelijk van het vulstation waar je de Nitrox duikfles laat vullen en de daar gebruikte vulmethodes hoe strikt hier mee wordt omgegaan. Elk vulstation regelt dit rechtstreeks met de leden, dat is geen verantwoordelijkheid van de vereniging. Het is ook op dit punt de verantwoording van de leden zelf hoe ze het onderhoud van hun materiaal en het vullen van de duikflessen regelen, de vereniging kan daarvoor nooit aansprakelijk worden gesteld.

De meeste vulstations zullen een Nitrox duikfles zonder geldige VIP-sticker niet met Nitrox willen vullen maar er alleen maar lucht in willen doen. Het omgekeerde komt ook voor, soms wil men de als Nitrox gelabelde duikflessen niet vullen met lucht. De reden is dat de luchtcompressor niet is getest volgens de Nitrox standaard. Er kunnen dan kleine hoeveelheden koolwaterstoffen in de perslucht aanwezig zijn die de zuurstofschoonheid

van de Nitrox duikfles zouden kunnen aantasten en de waarde van de VIP-sticker feitelijk ongeldig zouden maken.

3.3.4 Ademautomatenset

Bij door OWSV Cyana georganiseerde duiken hanteren we de procedure die sinds 2016 ook door de NOB is beschreven en door EU wetgeving wordt geregeld: namelijk die van het gebruik van twee eerste trappen bij duiken in water kouder dan 10 graden.

De tot dan toe standaard configuratie: van één 1e trap en daaraan verbonden zowel de primaire ademautomaat als de secundaire ademautomaat oftewel de Alternatieve Lucht Voorziening (ALV) en daarnaast ook nog de inflator slangen, is nooit getest op het gelijktijdig gebruik door twee duikers. Alle testen waar tot dan aan voldaan moest worden (de CE EN250) gaan er van uit dat er altijd slechts één van de twee automaten gebruikt wordt, maar nooit beide tegelijk. De nieuwe norm (CE EN250A) test echter wel met beide automaten tegelijk. Fabrikanten hebben de tot nog toe verkochte ademautomaten nooit volgens deze nieuwe norm getest, waardoor deze dus niet voldoen aan de nieuwe norm. Dientengevolge mogen de ademautomaten die alleen getest zijn volgens CE EN250 dus niet meer met een ALV gebruikt worden.

Er komen nu wel ademautomaten in de winkels te liggen die aan de nieuwe norm voldoen maar die mogen alleen gebruikt worden tot 30 meter diepte of in water van minimaal 10°C. Omdat in Nederland meestal in kouder water wordt gedoken, is het kopen van een nieuwe 1e trap in combinatie met een ALV voor Nederlands gebruik derhalve geen optie.

Voor alle clubduiken en alle opleidingsduiken zijn leden van OWSV Cyana derhalve verplicht om met een duikfles te duiken met twee hogedruk uitgangen. Op elke uitgang dient een 1e trap met een 2e trap te worden aangesloten. Als er gebruik wordt gemaakt van een droogpak moeten de inflator slangen van het trimvest en het droogpak daarnaast op twee verschillende 1e trappen worden aangesloten.

We willen in de leden tegemoet gaan komen door deze regel tot 2020 niet strikt te gaan handhaven voor clubduiken waarbij een diepte van 20 meter niet overschreden wordt.

Daarnaast gaan we trainen in de procedure met het omgaan van een bevroren automaat. Voor opleidingsduiken en ijsduiken en dieper dan 20 meter geldt de verplichting echter wel per direct. Het bestuur zal de verantwoordelijke duikleiders van een clubduik instrueren om de leden die niet aan deze regel voldoen bij elke clubduik op deze regel te laten wijzen. Op deze manier hopen we meer draagvlak en bewustwording bij onze leden te verwerven.

In document Risico Inventarisatie & Evaluatie (pagina 12-15)

GERELATEERDE DOCUMENTEN