• No results found

Bij een clubduik zal er altijd een duikjournaal worden bijgehouden de buddyindeling, keuring en brevettering wordt door de verantwoordelijke duikleider geregeld maar de rest van de gegevens wordt grotendeels door de oppervlakte coördinator ingevuld.

Per deelnemer wordt onder andere vastgelegd:

• Soort ademgas – Lucht – Nitrox …%

• Grootte van de duikfles

• Flesdruk direct voor en direct na de duik

• Tijdstip te water gaan en uit het water komen

• Maximale duikdiepte van de duik 3.7 Toezichthouder Zwembad

Bij de zwembadtrainingen van OWSV Cyana moet er altijd een toezichthouder zwembad aanwezig zijn. Volgens de Wet Hygiëne en Veiligheid Bad- en Zweminrichtingen (WHVBZ) is de zwembadhouder verantwoordelijk voor ‘voldoende toezicht’.

Volgens de wet moet een toezichthouder aan twee eisen voldoen:

• Minder dan een jaar geleden hebben aangetoond dat hij vaardig is in het reanimeren.

• Minder dan een jaar geleden hebben aangetoond dat hij vaardig is in het boven water halen en op de kant brengen van een slachtoffer.

3.7.1 Hoe hebben we dit geregeld

Bij OWSV Cyana organiseren we jaarlijks een interne opleiding tot toezichthouder zwembad. Daarvoor hebben onze instructeurs een bijscholing gevolgd om die te mogen geven. In aanmerking voor deze opleiding komen alleen leden met minimaal een 3*

duikbrevet of gelijkwaardig.

Degenen die deze opleiding, of de herhaling ervan, hebben gevolgd, worden op de website opgenomen op een lijst. Deze lijst is door trainers en instructeurs in te zien. Het bijwerken van deze lijst is voorbehouden aan de secretaris en de website beheerder.

Tijdens elke training in het zwembad zorgt de trainer of instructeur van die avond dat er ook een toezichthouder zwembad aanwezig is.

3.8 Reanimatie

Jaarlijks biedt de club haar leden een reanimatiecursus aan. Vanaf het 3*-brevet is het verplicht jaarlijks aan deze herhalingscursus deel te nemen. Sommige leden volgen deze herhaling al via de werkgever. Indien dit een reden is om niet deel te nemen, dient daarvan dan een bewijs overlegd te worden aan het bestuur. Deze verplichting is vermeld in het HR welke te vinden is op de website. Voor die leden die verplicht deze herhaling moeten volgen is deze cursus gratis. Het staat alle overige leden vrij om ook aan deze cursus deel te nemen, tegen betaling van een kleine vergoeding.

3.9 Medische keuringen

OWSV Cyana houdt voor nieuwe leden een leeftijds-ondergrens aan van 8 jaar, voordat met duik in het zwembad gedoken mag worden. Vanaf 8 jaar mogen jeugdigen als zgn.

Junior lid worden en onder begeleiding van een instructeur oefeningen doen in het zwembad en het buitenwater, afhankelijk van leeftijd en opleidingsniveau. Onze leden dienen zich om de 3 jaar te laten keuren. Leden van 50 jaar en ouder dienen zich 1x per jaar te laten keuren. Dit conform de Arbo-leeftijdsgrens en conform het besluit van de Nederlandse vereniging voor duikgeneeskunde van 2004. De leden worden geacht hier zelf voor te zorgen. Om de organisatie van clubduiken te vereenvoudigen is er een mogelijkheid om de datum van deze medische keuring in een lijst op de website op te nemen. Leden die dit niet doen dienen voor elke clubduik bij de verantwoordelijke duikleider hun geldige medische keuring aan te tonen. Als ze niet ter plaatse kunnen aantonen dat ze medisch zijn goedgekeurd voor de duiksport, kunnen ze niet deelnemen aan de georganiseerde clubduik. Indien er toch wordt gedoken zal worden aangetekend dat dit buiten clubduikverband is gegaan, met de specifieke reden: geen verificatie van geldende medische keuring. Bij het volgen van een opleiding zal de medische geschiktheid voor aanvang van de opleiding moeten worden aangetoond.

Eventuele gevolgen voor het niet tijdig keuren, zijn altijd voor de persoon zelf en niet voor de vereniging.

4 Algemene zaken

4.1 Bestuur en kantoorwerk

Specifieke kantoorwerkzaamheden vinden niet plaats. Administratieve werkzaamheden worden door de bestuursleden en instructeurs thuis verricht. De vrijwilligers werken nooit langer dan 2 uur per dag met een beeldscherm voor de club. Vergaderingen vinden altijd plaats bij een van de bestuursleden of instructeurs thuis.

4.2 Training en opleidingen

Het risico bestaat dat de instructeurs niet voldoet aan de wettelijke eisen of aan de eisen van de NOB. Dit risico wordt verkleind door van alle lesgevende leden vast te leggen:

• Data van geldig medisch keuringsbewijs.

• Geldige aansprakelijkheidsverzekering.

• Dat van geldige lesgevende status bij de NOB.

• De data van brevettering vast te leggen.

• Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Al deze gegevens zijn in de database van de website opgenomen en kunnen daar door commissieleden, trainers en bestuur worden ingezien. Aanpassing van gegevens kan alleen door de secretaris en de website beheerder gebeuren en wordt gelogd. Het maken van een kopie (back-up) van de bestanden worden volgens de AVG beheersregels uitgevoerd, en de bewaartermijnen zijn daar ook geregeld.

De instructeurs krijgen hun opleidingen via de NOB, welke worden afgesloten met theorie- en praktijkexamens. De werktijden van de instructeurs zijn beperkt tot maximaal 2,5 uur op 1 avond in de week. De leden worden opgeleid door bevoegde instructeurs.

Na een zwembadtraining kan naar goedvinden van de instructeur in het buitenwater worden begonnen. Er worden, naar noodzaak, trainers aangewezen voor respectievelijk de 1*- 2*- 3* opleidingen. Dit valt onder verantwoordelijkheid van de trainingscommissie.

Regelmatig is er de mogelijkheid voor een zwembadtraining en een buitenwaterduik in het kader van opleiding (in het geval er cursisten zijn). Specialisaties worden naar behoefte, believen en bevoegdheid gegeven en gevolgd. Alle opleidingen en trainingen worden conform de NOB-eisen “Richtlijnen voor veilig duiken” gegeven en afgesloten.

Instructeurs van OWSV Cyana houden zich aan de volgende afspraken, en verplichten zich om:

• Jaarlijks een medische duiksportkeuring bij een bevoegde duikarts te ondergaan en een kopie van de uitslag daarvan te overleggen.

• Gebruik te maken van een dubbele ademautomaat, dieptemeter, manometer, duikbril en vinnen.

• Lichamelijk en geestelijk in staat te zijn gevaren te herkennen en indien mogelijk, te voorkomen.

• Zich te houden aan de grens van maximaal 1,6 bar partiële zuurstofdruk in het ademgas.

• De brevetbevoegdheden van zichzelf en de duiker in opleiding te respecteren.

De Arbowet stelt de vrijstelling voor instructeurs op een duikdiepte van maximaal 50 meter met een decompressietijd van ten hoogste 20 minuten. Als een van deze twee grenzen wordt overschreden geldt de vrijstelling niet en moet de instructeur aan alle Arbo-eisen van een beroepsduiker voldoen.

4.3 Activiteiten

Door de evenementencommissie worden regelmatig duikactiviteiten georganiseerd.

Deze duiken zijn clubduiken en vallen onder verantwoordelijkheid van het bestuur. Ook kunnen tijdens deze activiteiten opleidingsduiken gemaakt worden. Deze vallen onder de verantwoordelijkheid van de trainingscommissie / instructeur.

4.4 Verwijzingen

Om te voorkomen dat dit RI&E document nog langer wordt, hebben we de bijlage niet fysiek opgenomen maar alleen een link naar de digitale versie.

1. Blanco Duikjournaal 2. Duikongevallen Formulier

3. Veiligheidsprotocol Dommelbad.

4. Richtlijnen voor veilig duiken van de NOB

5. Statuten en Huishoudelijk Reglement OWSV Cyana

In document Risico Inventarisatie & Evaluatie (pagina 19-0)

GERELATEERDE DOCUMENTEN