• No results found

Managen van een cultureel gediversifieerd bedrijf

5.2 Hoofdonderwerpen interviews

5.2.4 Managen van een cultureel gediversifieerd bedrijf

In de loop der jaren hebben Nederlandse bedrijven steeds meer te maken gehad met inmenging van nieuwe culturen. Dit heeft ertoe geleid dat bedrijven steeds meer

internationaal georiënteerd worden geleid. De voertaal is bij veel Nederlandse bedrijven van Nederlands verschoven naar Engels.

Toen ik bij het bedrijf binnenkwam 25 jaar geleden handelde we alleen met binnenlandse bedrijven… In de afgelopen 10 jaar is er zo ongelofelijk veel veranderd. Ik heb cursussen Engels moeten volgen en meer Oost-Europeanen, dan handel zien binnenkomen…Ik voelde me soms toerist in eigen land, maar eigenlijk ben ik er nu wel aan gewend…Harde werkers en geen klagers, collega’s, maar vrienden kan ik ze niet noemen (O3).

Voor cultureel gediversifieerde bedrijven is het essentieel dat er duidelijkheid heerst wat er van iedereen verwacht wordt, maar dit is juist extra moeilijk om te bewerkstellen door de cultuur- en taalverschillen. Het toepassen van het veel gesproken Engels op de werkvloer zorgt al voor een kleinere barrière tussen de arbeidsmigrant en autochtone werknemers. Het aanbieden van cursussen en scholingsprogramma’s binnen het bedrijf dragen hier ook aan bij. Een andere oplossing kan het buddysysteem zijn, waarbij een persoon met kennis van zaken over het bedrijf of de Nederlandse cultuur wordt toegewezen aan een arbeidsmigrant om het leerproces te versnellen. De arbeidsmigrant kan bij de buddy terecht wanneer er

misverstanden of problemen zijn.

Het is normaal binnen bedrijven zoals ons dat werknemers ruimte en budget krijgen voor eventuele bijscholing…Voor nieuwe werknemers zijn er altijd extra cursussen, zoals extra diepgang met betrekking tot productkennis. Echter, voor buitenlandse werknemers bieden wij speciale programma’s aan met buddy’s binnen het bedrijf. De buddy neemt je mee aan de hand en leert je zo steeds een beetje beter ons, maar ook Nederland kennen…Je kan het zien als een soort inburgeringscursus, maar dan lekker speels (O3).

Vertrouwen en motivatie spelen ook een hele belangrijke rol. Binnen bedrijven kan worden gekozen om managers te kiezen met eenzelfde verhaal als het gros van de werknemers die hij onder zich heeft werken. Een manager met een migratieachtergrond kan als voorbeeld dienen

voor de arbeidsmigranten die hij onder zich heeft werken. Tevens kan de manager met migratieachtergrond beter aansturen op de behoeftes van de arbeidsmigranten door zijn achtergrond en het gemakkelijker uiten naar zijn eigen leidinggevenden.

Ja, het gaat erom dat iedereen zijn werk goed doet. Ik vind het wel fijn als de baas meeleeft met ons arbeidsmigranten en vooral in het begin als we nieuw zijn. Ik denk dat bazen die ook arbeidsmigrant zijn wel beter snappen hoe ze met alles moeten omgaan, dus dat vind ik wel heel fijn. Wij hebben gewoon soms wat extra hulp en tijd nodig, maar wij doen er alles aan om de baas tevreden te maken (O2).

Het bedrijf luistert veel naar me en ze willen zo goed mogelijk zijn voor alle werknemers. Ik heb vaak samen met de grote bazen op kantoor gezeten om te praten over de problemen en oplossingen (O1).

Hoewel het zijn van een manager met een migratieachtergrond voordelen heeft, zoals extra inleving in de situatie en taalvoordelen moet de achtergrond geen hoofdreden zijn voor het aanstellen van een manager. Kwaliteit gaat nog steeds boven het verhaal, dus een manager moet over de juiste capaciteiten beschikken. Dit wordt zowel door de arbeidsmigrant als de autochtone werknemer bevestigd.

Managers worden geselecteerd op hun kwaliteit, maar ook op hun potentiele groei en leeftijd bijvoorbeeld. Het gebeurt gewoon niet vaak dat iemand die hier binnenkomt als arbeidsmigrant en gaat werken op de ompak doorgroeit naar een managementpositie, maar wanneer de potentie er is zullen wij er alles aandoen om die stap te verkleinen. Als er een arbeidsmigrant is met de wil, de potentie en de kwaliteiten, dan zal diegene best een stapje voor kunnen hebben. Sowieso gaat intern voor extern bij ons (O3).

In onze cultuur moet je wel de beloning verdienen, dus alleen wanneer een arbeidsmigrant goed is om baas te zijn denk ik dat het werkt (O2).

De focus ligt voornamelijk op de aanpassing van de arbeidsmigrant en hoe dat proces het makkelijkst kan worden gemaakt. De autochtone werknemer moet zich ook aanpassen aan de aanwezigheid van nieuwe culturen. Er moet bijvoorbeeld meer rekening worden gehouden met elkaar. Het is belangrijk dat er eenheid binnen het bedrijf heerst en een gevoel van saamhorigheid.

Ik denk dat het nog meer gezegd moet worden dat wij belangrijk zijn en dat iedereen helpt bij het bedrijf en dat het daardoor goed gaat met het bedrijf (O2)

Ik denk dat werknemers het bedrijf nog beter gaan vinden, wanneer ze voelen dat het bedrijf echt om ons geeft. Dat gebeurt al, maar met zulke extra aandacht denk ik dat mensen nog beter en harder gaan werken (O2).

Beurzen en buitenland bezoeken, 2 factoren die het team altijd bij elkaar brengen, maar het meest ondergeschoven kindje? Bedrijfsfeestjes! Iedereen onderschat de rol van een bedrijfsfeest, maar je moet beseffen, we zijn allemaal samen en spreken elkaar een keer niet over werk. Lekker laagdrempelig, de directeur praat met de schoonmaakster en de inkoopafdeling ziet een keer de keurmeester…Wij proberen een hechte familiecultuur te creëren en daar horen ook fantastische feestjes bij die voor iedereen zijn, want iedereen heeft zijn rol en mag dat weten ook (O3).

Bij het managen van de gediversifieerde cultuur zijn meerdere factoren van belang. Het is belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de nieuwe cultuur. De arbeidsmigrant geeft extra aandacht nodig gedurende het aanpasproces. Dit kan aan de hand van een buddysysteem waarbij de arbeidsmigrant aan de hand wordt genomen. De aanwezigheid van

arbeidsmigranten zorgt voor een grotere diversiteit aan culturen. Binnen een gediversifieerd moet er worden gezorgd voor een bedrijfscultuur met saamhorigheid, zodat elke werknemer ondanks afkomst zich één voelt met het bedrijf. Dit zal ertoe leiden dat werknemers zich kunnen identificeren aan het bedrijf en meer uit zichzelf halen.