• No results found

M agische bijzondere

Vaardigheden

Afwachtende magie

Met deze moeilijke geestelijke techniek kan men een spreuk uitspreken, maar tot maximaal MO/3 SR wachten om deze los te laten (van kracht te laten zijn). Als hij niets doet dan lopen is geen proef no-dig. Anders moet hij per actie die hij doet terwijl hij de spreuk in afwachting houdt, een proef doen op zelfbeheersing, die verzwaard is met de helft van de ASP kosten van de spreuk. Mislukt deze proef, dan gaat de spreuk af en treft het dichtstbijzijnde geldige doel, te beginnen met de tovenaar als de spreuk dit toelaat.

Voorwaarden: MO 12, SL 12, BV Tovercontrole Kosten: 300 AP

Astrale meditatie

De magie gebruikende held met deze BV kan door louter concentratie en met een beetje tijd (en een proef op IN/CH/LK, waarbij de MO score als TaW telt) de eigen levensenergie omzetten naar astrale energie. De tijd dat die voor deze meditatie nodig is bedraagt 1 SR per omgezette ASP.

Voorwaarden: Magie gebruiker, IN 13 Kosten: 100 AP

Aura pantser

Rigoureuze vast- en concentratietechnieken heb-ben lichaam en geest zo gereinigd, dat de aura van de held als gevolg ‘magie afstotend’ werkt: De held verkrijgt tegen alle tegen hem gerichte spreuken die zijn MW moeten overwinnen (bijvoorbeeld be-heersingen en veranderingen) een MW bonus van 3 punten. Zijn (totale) MW geldt tegen alle tegen hem gerichte toverij (ook als het tegen meerdere personen gericht is), dus ook tegen bijvoorbeeld een FULMINICTUS, waar normaal de MW niet overwonnen voor hoeft te worden. Het werkt niet

tegen effecten op een zone en tegen element magie, die niet tegen de aura maar direct op het lichaam werken. De bonus van Aura pantser is bij magie die normaal wèl de MW moet overwinnen cumulatief met bonussen uit de BV Gedachtescherm en IJzeren wil en met bonussen uit voordelen, spreuken en ar-tefacten. Het aura pantser is niet met een ODEM te herkennen, echter met een ANALIS of OCCULUS uit de vorm van de aura duidelijk af te lezen.

Voorwaarden: MO 15, SL 13, IN 13, LK 13, BV Ge-dachtescherm; de held moet zich voor minstens een half jaar ter contemplatie terugtrekken; hij mag niet de volgende nadelen hebben: Arkana-fobie, Astraal blok, Driftig, Mindere magie weer-stand, Zwak astraallichaam of Snel afgeleid.

Kosten: 500 AP Aura verhullen

De toverkundige kan met pure wilskracht zijn ma-gische uitstraling onderdrukken, zodat zelfs gespe-cialiseerde helderziende spreuken e.d. niet zullen waarnemen dat de gebruiker magisch begaafd is.

De held moet hiervoor een Moedproef doen met een zelf opgelegde toeslag. De proeven voor spreu-ken om de magische aura toch waar te nemen zijn met het drievoudige van de toeslag verzwaard. On-gerichte proeven van bijvoorbeeld heksenpadden, de gave Magie instinct een ongerichte ODEM wor-den door deze BV volledig afgewend (hier is dus geen enkele kans van ontdekking). Het afleggen van de Moedproef kost 1D6 UV en 1 punt per zelf op-gelegde toeslag. Zolang men zijn aura onderdrukt, is men niet in staat te toveren of al uitgesproken spreuken aan te houden.

Voorwaarden: MO 13, IN 13

Kosten: 200 AP; de helft voor dragers van het na-deel Zwakke uitstraling

42

HET OOG DES MEESTERS Bloedmagie

De magische held heeft zich de methode aangeleerd om door middel van het offeren van dieren of zelfs humanoïden en monster e.d. (dus door het gebruik van andermans levensenergie) zijn magie en ritue-len met kracht te voeden. Meer over deze algemeen verachte en vaak zelfs verboden magie van het bloed is te lezen in het gelijknamig hoofdstuk van het boek Mit Wissen und Willen (nog niet vertaald in het Nederlands).

Voorwaarden: MO 12 Kosten: 200 AP

Dierlijke begeleider

De elf gaat een bijzondere telepathische verbinding aan met een dier dat hem zeer na staat, een vaste begeleider zoals zijn rijdier of een zielendier en is daardoor in staat de volgende spreuken op dit dier uit te spreken: AXXELERATUS, MOVIMENTO, SPOORLOOS en GOLVEN WANDEL (variaties kunnen bestaan al naar gelang de beschikbare ver-taling van het spreuken boek). De ASP kosten stij-gen hierbij met 2 ASP per SR (dus per 10 GVR).

Voorwaarden: Alleen voor elfen, TaW voor de ge-bruikte spreuk(en) 3

Kosten: 100 AP voor de verbinding met het eerste dier; 200 AP voor elke verbinding met een vol-gend dier

Gedachtescherm

Deze techniek om de wil van de held te harden is gebaseerd op de oefening om IJzeren wil te leren.

Hiervoor is echter geen handeling of moeite meer nodig, maar geeft de held ten alle tijden en auto-matisch een +3 op MW tegen magie met de ken-merken: beheersing, beïnvloeding, helderziendheid en telepathie, evenals andere toverij die de geest beïnvloed en boven zintuiglijke werkingen (illusie).

De bonus uit Gedachtescherm is cumulatief met de bonussen uit Aura pantser en IJzeren wil evenals bo-nussen uit voordelen, toverijen en magische voor-werpen.

Voorwaarden: MO 15, IN 13, BV IJzeren wil I Kosten: 300 AP

Grote meditatie

Dit is de gildemagiërs naam voor een techniek die het magiërs toestaat hun astrale krachten te verbe-teren. Door middel van een lang en rigoureus

me-ditatie proces wint de tovenaar SL/3 ASP bovenop zijn grondvoorraad. Bij het lukken van een ritueel-proef (MO/SL/CH) komen daar nog eens 3 punten bij. Er bestaan wat verschillen in de uitvoer van deze meditatie, al naar gelang de traditie van de magie gebruiker (gildemagiër, heks, schelm, etc.). Meer hierover is in overleg met de meester (zie de boeken Mit Wissen und Willen en Aventurische Zauberer).

Dit ritueel kan maar één keer per jaar worden uitge-voerd. Gilde magiërs kiezen hiervoor vaak de Hes-inde maand uit. Of dit astrologische gronden heeft of dat ze het gewoon doen omdat men in de winter niet graag reist is niet geheel duidelijk. Elven doen het normaal gesproken tijdens Salasandra (de elfse samenzang van de stam). Andere tradities weer op hun eigen manier. De magiërs gebruiken speciale kamers in hun academiën of hiervoor opgerichte oorden op bijzondere krachtlijnen. Andere tradi-ties weer ieder in hun toepasselijke plaatsen. Bij alle tradities geldt, dat als niet aan deze voorwaarden wordt voldaan hun SL waarde zowel bij de bere-kening van gewonnen ASP als bij de ritueelproef 3 punten lager ligt.

Voorwaarden: SL 12, IN 12

Kosten: Het leren van dit ritueel wordt door alle tradities bij de opleiding gedaan en kost dus geen AP. Het uitvoeren echter kost elke keer 200 AP en een maand voorbereiding en inwendige in-keer.

IJzeren wil I/II

De held heeft geestelijke technieken geleerd, die het hem mogelijk maken zij geest tegen magische in-vloeden te harden. Telkens wanneer hij zich con-centreert (wat 1 GVR duurt en 1D6 UV kost), heeft hij voor de tijdsduur van één SR een met 3/7 pun-ten verhoogde MW tegen magie van de volgende kenmerken: beïnvloeding, helderziend, beheersing en telepathie, evenals andere toverij die de geest be-invloed en boven zintuiglijke werkingen (illusie).

Terwijl de held zich concentreert zijn alle talenten en toverproeven met 3 punten verzwaard en alle ge-vechtswaarden met 1 punt. De bonus van IJzeren wil is cumulatief met de bonussen uit Gedachtescherm en Aura pantser evenals bonussen uit voordelen, to-verijen en magische voorwerpen.

Voorwaarden: MO 13, IN 12; De held mag niet de volgende nadelen hebben: Driftig, Snel afgeleid of Wilde magie. Voor het leren van IJzeren wil II moet men eerst IJzeren wil I hebben geleerd.

Kosten: 200 AP / 300 AP

43

VOOR-, NADELEN EN VAARDIGHEDEN Losjes toveren

De schelm heeft zijn vaardigheid verbeterd om op speelse licht wijze te toveren, zo dat bij aanwending van spreuken in de schelmse traditie nu een MW van maximaal 12 te negeren valt. Een MW van 13 daarentegen komt dan weer volledig tot werking.

Vanwege de voorwaarde het voordeel Onbezwaard toveren te moeten hebben, is deze BV alleen toegan-kelijk voor schelmen.

Voorwaarden: IN 16, voordeel Onbezwaard tove-Kosten: 400 AP ren

Medium van de sterren

De tovenaar kan als medium dienen om de astrale macht van de sterren in zich op te nemen. Dat houdt in dat hij bij elke vorm van meditatie, bedoeld om zijn astrale macht te vergroten en regeneratie om ASP terug te winnen, hier 1 ASP extra bij komt. Dit geldt dus bij slapen, graadverhoging, BV: Astrale meditatie, Grote meditatie, Regeneratie I en II, Mees-terlijke regeneratie, Bloedmagie, Verboden poorten, voordelen: Astrale regeneratie I/II/III, Astrale macht, Toverhaar. Geldt niet bij alle nadelen die minder as-trale energie tot gevolg hebben.

Voorwaarden: CH 15, IN 13 Kosten: 400 AP

Meesterlijke regeneratie

De tovenaar heeft zijn concentratie en meditatie technieken voor nachtelijke rust zo vervolmaakt, dat hij per rustfase SL/3+3 ASP terugwint. Hij moet zich hiervoor slechts kort concentreren voor het slapen gaan.

Voorwaarden: BV Regeneratie II Kosten: 200 AP

Meesterlijke tovercontrole

Toverkundigen die deze vaardigheid vervolmaakt hebben, zijn in staat tijdens werkingsduur een spreuk te onderdrukken en weer tot werking te la-ten komen. Ze kunnen dus hun spreuk in feite aan en uit zetten. Voor beide effecten is wel een tover-proef nodig en kost een GVR.

Voorwaarden: MO 12, SL 15, BV Tovercontrole Kosten: 300 AP

Regeneratie I

De tovenaar kent meditatie en concentratie technie-ken die hij voor het slapengaan of een rustperiode uitvoert, om zijn astrale regeneratie te verbeteren.

In de volgende rustfase regenereert hij 1D6+1 ASP in plaats van de gewoonlijke 1D6. Cumulatief met alles wat van toepassing is.

Voorwaarden: IN 12 Kosten: 100 AP Regeneratie II

Als Regeneratie I, maar nu 1D6+2 ASP. Weer cu-mulatief (maar niet met Regeneratie I natuurlijk).

Voorwaarden: IN 15, BV Regeneratie I Kosten: 100 AP

Simultaan toveren

Normaal gesproken moet een magie kundige held een verzwaring van 3 punten berekenen in de tover-proef, wanneer hij een nieuwe spreuk wil uitspre-ken, terwijl hij nog een eerdere spreuk aan het over-eind houden is. Een simultaan tovenaar hoeft zijn proef maar met 1 punt te verzwaren per werkende spreuk waar hij zich nog op moet concentreren.

Voorwaarden: SL 15 Kosten: 150 AP

Spreuk onderbreken

Hiermee kan een held tijdens de toverduur door een spreuk te onderbreken, een korte handeling uit-voeren (max 1 GVR), dan een proef Zelfbeheersing (verzwaard met de halve ASP kosten van de spreuk) afleggen en aansluitend verder toveren om de spreuk te voleinden. Mislukt de proef, dan mislukt ook de spreuk. Deze techniek geldt alleen voor spreuken met een toverduur van meer dan één GVR.

Voorwaarden: MO 15, SL 15, BV Afwachtende magie

Kosten: 300 AP

44

HET OOG DES MEESTERS Tovercontrole

De tovenaar kan elke door hem uitgesproken spreuk naar believen nog tijdens de werking opheffen, wat normaal alleen kan met spreuken die aangehouden/

overeind gehouden moeten worden.

Voorwaarden: SL 12 Kosten: 50 AP

Verboden poorten

Dit is de kennis van de methodiek om de eigen le-vensenergie voor spreuken te gebruiken, hetgeen erg gevaarlijk is vanwege het gevaar hiermee alle eigen levensenergie op te gebruiken en zo het eigen leven te geven voor die éne laatste spreuk (denk bijvoor-beeld aan een FULMINICTUS waarbij de ingezette ASP onvoorspelbaar zijn). Deze techniek wordt niet graag gezien onder veel (gilde)magiërs, omdat de gelijkenis met de veelvuldig gehate Bloedmagie niet ontkend kan worden. Ook de directe associatie met Borbaradiaanse magie maakt het er niet beter op.

Voorwaarden: MO 12 Kosten: 100 AP

45

VOOR-, NADELEN EN VAARDIGHEDEN

a ppendix