• No results found

LVB les 2 zonder bulletman

Gegevens stageschool:

Naam: ROC Airport Leerlingen: leeftijd: Tussen de 17-22 jaar Aantal: tussen de 6 en de 12 leerlingen Stage docent: Daniël Snijders Blok

Gegevens student:

Naam: Remy Reeders klas: n.v.t. Studentnummer: 500669445 Datum:

Beschrijving van de beginsituatie m.b.t. de les

Activiteit(en): Zelfverdediging

1 Basis stoot- en beentechnieken van uit gevechtshouding in tweetallen op stootkussens aanleren. - 1.1 Basis stoottechnieken: de rechte stoot, hoek, handpalmstoot, en hamervuist.

- 1.2 Basis beentechnieken: voorwaartse trap, wreeftrap en knie

2 In drietallen van voren en achteren benaderd worden met stootkussen. Afstand bewaren door middel van voorwaartse trap, handpalmstoot en knie.

3 Positie spel met stoot en beentechnieken twee tegen één met stootkussens 4 S.P.E.A.R. (Spontaneus Protection Enabling Accelerated Response). De top 3 aanvallen onder agressie en de Flinch herhalen.

Vragenlijst (Rosenberg Self-esteem test) laten invullen. Welke ervaring, heeft de

klas Alle leerlingen hebben eerder dit jaar boksen en zelfverdediging gehad. Ze hebben hier de basis stoot- en beentechnieken geoefend, los en in combinatie. Ook zijn polsbevrijdingen en zelfverdedigingstechnieken tegen verschillende mesaanvallen geoefend.

Doelen in concreet waarneembaar gedrag (S.M.A.R.T. = specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden)

Doelen voor de leerlingen (beschrijven per activiteit) Lesdoel docent:

1 Basis stoot- en beentechnieken van uit gevechtshouding in tweetallen op stootkussens aanleren. Veiligheid binnen de groep. Zorg voor gelijke tweetallen,

Lessenreeks: Onderzoek

Les: Les 2 (zonder

39 1.1 Basis stoottechnieken: de rechte stoot, hoek, handpalmstoot, en hamervuist.

1.2 Basis beentechnieken: voorwaartse trap, wreeftrap en knie

Doel 1: Het warm worden van het hele lichaam met name de gewrichten: schouders, polsen, heupen, knieën en enkels. Aangeven dat het lichaam nog koud is dus rustig aan beginnen daarna is verder hun eigen verantwoordelijkheid.

Doel 2: Per onderdeel moet het raakvlak van stoot of beentechniek op het moment van impact “juist” zijn. Bij de rechtestoot en hoek de knokkels van wijs en middelvinger, handpalmstoot de handpalm, hamervuist de zijkant van de hand aan pinkzijde, voorwaartse trap de bal van de voet, bij de wreeftrap de wreef en bij de knie de bovenkant van de knieschijf.

denk hier bij aan kracht niveau en gewicht.

Zorg dat leerlingen blijven communiceren over de kracht die ze gebruiken tijdens de technieken. Om blessures te

voorkomen kracht en snelheid laag beginnen en langzaam opbouwen.

2 In drietallen van voren en achteren benaderd worden met stootkussen. Afstand bewaren door middel van duwtrap, handpalmstoot en knie. De leerlingen voorafgaand aan de trappen ook afstand laten roepen. Doel 1: voorwaartse trap op het juiste moment inzetten niet te vroeg of te laat. De trap moet aankomen en de persoon met het stootkussen moet naar achteren verplaatst worden.

Doel 2: iemand die vlak achter je staat met korte technieken (elleboog, handpalm en knie) naar achteren dwingen.

Coachende rol en aansturen op timing. Ook moeten ze elkaar de ruimte geven om te oefenen tijdens deze oefening.

3 Positie spel met stoot- en beentechnieken twee tegen één met stootkussens.

Doel: Ervaren hoe het is om met twee aanvallers om te gaan. Een tactische positie houden tegen twee aanvallers. Een tactische positie tegen twee aanvallers is er voor zorgen dat de twee aanvallers op een lijn komen te staan. Zo kan er maar één aanvaller tegelijk aanvallen en word je niet ingesloten.

Veiligheid, denk hierbij aan ruimte gebruik werk in vakken en zorg dat als ze uit het vak komen ze weer moeten starten in het midden van het vak.

4 S.P.E.A.R. (Spontaneus Protection Enabling Accelerated Response).

De top 3 aanvallen onder agressie en de Flinch herhalen. De fysiek minder sterke leerlingen ook het principe laten uitproberen met fysiek sterke leerlingen. Vragenlijst (Rosenberg Self-esteem test) laten invullen. Zorgen dat ze het in rust zelf kunnen invullen zonder dat

andere leerlingen mee kunnen kijken. Lesovergang:

Bronvermelding:

40

Inhoud Organisatie

Iedereen op de banken laten zitten. Vertellen dat we deze les weer met zelfverdediging aan de gang gaan. Daarna de les opbouw van deze les benoemen: Basistechnieken op stootkussens en deze toepassen in verschillende oefenvormen en het S.P.E.A.R.-systeem van vorige week herhalen.

Iedereen op de banken laten zitten.

Organisatie lesovergang: KERN(EN) VAN DE LES

Leerinhoud methodisch

wat Didactische werkvorm hoe Differentiatie Als .. dan.. aanpassingen Organisatie

1 Basis stoot- en beentechnieken van uit gevechtshouding in

tweetallen op stootkussens aanleren. - 1.1 Basisstoottechnieken: de rechte stoot, hoek, handpalmstoot, en hamervuist.

- 1.2 Basisbeentechnieken:

voorwaartse trap, wreeftrap en knie

De leerlingen tweetallen laten maken en dan tegenover elkaar laten staan in twee rijen met ongeveer 1,5 meter ruimte links en rechts van elk tweetal. Één rij krijgt het stootkussen

De leerlingen mogen dan van uit de aangeleerde gevechtshouding beginnen met de eerste basistechniek. Na 1 minuut wisselen ze van rol en houdt de ander het kussen vast. Als er weer 1 minuut voorbij is wisselen ze weer van rol en mogen ze de volgende basistechniek doen. Dit herhalen tot alle leerlingen alle basistechnieken geoefend hebben.

10 minuten

2 In drietallen van voren en achteren benaderd worden met stootkussen. Afstand bewaren door middel van duwtrap, handpalmstoot en knie. De leerlingen voorafgaand aan de trappen ook afstand laten roepen.

De leerlingen drietallen laten maken. Één van het drietal in het midden zetten en de andere twee leerlingen een stootkussen geven. De leerling 1 loopt langzaam en stap voor stap met het stootkussen op leerling 2 af als leerling 1 op ongeveer 3 meter afstand is roept leerling 2 afstand. Hierna doet leerling 1 weer een stap naar voren waarop leerling 2 weer de afstand roept gevolgd door een voorwaartse trap en twee

handpalmstoten of rechtestoten. Terwijl leerling 2 deze techniek uitvoert komt leerling drie met stootkussen vlak achter leerling 2 staan. Leerling twee draait zich nu om met een elleboog, twee

handpalmstoten of rechtestoten en eindigt met een knie. Dit een of twee keer herhalen en dan doordraaien.

10 minuten.

3 Positie spel met stoot en beentechnieken twee tegen één met stootkussens.

Ik laat ze drietallen maken waarvan twee een stootkussen krijgen. Deze twee leerlingen mogen door middel van het stootkussen de andere leerling opjagen. De leerling zonder stootkussen mag de aangeleerde technieken gebruiken en komt er hopelijk achter dat hij ook bezig moet zijn met zijn positie ten opzichte van de twee kussendragers. Na ongeveer 1,5 minuut doordraaien.

Ik kan leerlingen de tip geven om de twee aanvallers op een lijn te zetten zo wordt het verdedigen makkelijker.

41 4 S.P.E.A.R. (Spontaneus Protection

Enabling Accelerated Response). De top 3 aanvallen onder agressie en de Flinch herhalen. De top 3 aanvallen onder agressie zijn de “kroeg hoek”, de kopstoot en de lage omvatting om het middel met beide armen. De Flinch is op al deze drie technieken toepasbaar en snel genoeg om te reageren zelfs als je niet weet op welke manier je aangevallen gaat worden.

5- 10 minuten

Vragenlijst (Rosenberg Self-esteem

test) laten invullen. De leerlingen een eigen plekje in de zaal geven als iedereen ver genoeg uit elkaar zit, geef je ze een pen en een vragenlijst. Deze vullen ze nu in stilte in. Als ze klaar zijn vouwen ze de vragen lijst twee keer dubbel en wachten ze tot de vragen lijst wordt opgehaald.

Bij het inleveren checken of de

lijst volledig is ingevuld. Het invullen en ophalen van de lijst maximaal 10 minuten. Organisatie van de wisseling in de kern: Als ik iets nieuws wil uitleggen en ik wil iets voordoen kan

ik iedereen weer in de halve cirkel laten staan. Vanuit de rijen die ik ze laat maken tijdens het oefenen met de technieken en combinaties kan ik het ook uitleggen. Organisatie lesovergang:

AFSLUITNG VAN DE LES

INHOUD Organisatie

Ze terug op de banken laten zitten.

AANDACHTSPUNTEN Beschrijving van de aandachtspunten per activiteit. Wat moet je zeggen, (laten) doen om de lesdoelen te bereiken?

Zo veel mogelijk structuur aanbieden. Netjes in rijen laten opstellen, de stootkussens aan de zelfde kant, op mijn tel de techniek uitvoeren, kort uitleggen en snel aan de gang, verschillende leerlingen vragen om bij de voorbeelden de stootkussens vast te houden.

42 1 Basis stoot- en beentechnieken van uit gevechtshouding in tweetallen op stootkussens aanleren.

- 1.1 Basis stoottechnieken: de rechte stoot, hoek, handpalmstoot, en hamervuist. - 1.2 Basis beentechnieken: voorwaartse trap, wreeftrap en knie

Werkvorm: in rijen Uitleg tussendoor:

2 In drietallen van voren en achteren benaderd worden met stootkussen.

43 3 Positie spel met stoot en beentechnieken twee tegen één met stootkussens.

Werkvorm: in de vrije ruimte Uitleg tussendoor:

3 S.P.E.A.R. (Spontaneus Protection Enabling Accelerated Response). De top 3 aanvallen onder agressie