• No results found

Loopbaanoriëntatie en beroepskeuzebegeleiding (LOB)

In document TWEEDE FASE & PROFIELKEUZE (pagina 29-32)

In de vierde en vijfde ga je onder begeleiding van de decaan op zoek naar een geschikte vervolgopleidingen. Daartoe gebruiken we de volgende hulpmiddelen:

v Studiekeuzebegeleidingsgesprekken v Bezoeken Open Dagen

v Proefstuderen en meeloopdagen

Maatschappijleer

In onze snel veranderende informatiemaatschappij worden wij overspoeld met feiten, meningen en gebeurtenissen. Informatie is op grotere en snellere schaal dan voorheen beschikbaar. Het omgaan met deze informatie wordt echter steeds moeilijker. Binnen het vak maatschappijleer proberen wij door het stellen van kritische vragen tot de werkelijke feiten te komen. Op basis daarvan worden de leerlingen in staat gesteld om tot een eigen gefundeerde mening te komen.

Het vak maatschappijleer maakt deel uit van het zogenaamde gemeenschappelijke deel. Dat wil zeggen dat ieder leerling ongeacht het profiel het vak maatschappijleer op het lesrooster krijgt.

Bij maatschappijleer komen de volgende onderwerpen ter sprake:

Ø Rechtsstaat

Ø Parlementaire democratie Ø Pluriforme samenleving

Maatschappijwetenschappen

Maatschappijwetenschappen is een actueel vak. Interesse voor de wereld waarin je leeft is dus echt een vereiste als je voor dit vak kiest. We zullen veel aandacht besteden aan zaken die in de media spelen op economisch, politiek en cultureel gebied. Uiteraard gaat

maatschappijwetenschappen daarnaast in op de thema’s die in onze samenleving van belang zijn.

Dit doen we door middel van discussiëren/debatteren en het bestuderen van (nieuws)bronnen digitaal of op papier. Bij dit vak leer je kritisch kijken en luisteren naar de wereld om je heen. Klopt de gepresenteerde werkelijkheid wel of is er meer aan de hand dan je denkt? Op basis van het geleerde kritisch kijken en luisteren, gaan we vervolgens met argumenteren en het doen van onderzoek aan de slag.

Door deze opzet is maatschappijwetenschappen ook een zeer goede voorbereiding op een studie aan het hbo. De zaken die je in de les leert, zijn niets anders dan zogenaamde studievaardigheden die je op het hbo verder gaat uitbouwen. Denk daarbij aan studies als HBO Rechten, Journalistiek, Communicatie, Business, Media, Management, Toegepaste Psychologie, alle economische

opleidingen, alle sociale opleidingen, kunstacademie, Sociaaljuridische Dienstverlening, Pabo, Hbo Verpleegkunde, talen en nog veel meer. Maatschappijwetenschappen is ook erg interessant voor leerlingen die een natuurprofiel kiezen maar daarnaast het vakkenpakket zo breed mogelijk willen opbouwen met het oog op de vervolgopleiding.

Ben je geïnteresseerd in de wereld om je heen en wil je vaardigheden leren die je tijdens je studie aan het hbo van pas gaan komen? Kies dan voor maatschappijwetenschappen!!

Muziek

Je hebt belangstelling voor álle muziek, je hebt lef, en je vindt het leuk om samen met anderen muziek te maken.

De lessen worden verdeeld in:

• Praktijk: zelf muziek maken, steeds beter worden, en dat laten horen aan een publiek (zal je de meeste tijd mee bezig zijn). Een soort Bandproject uit de

3e klas, maar dan uitgebreider.

• Theorie: kennis opdoen voor het beluisteren (schriftelijke opdrachten n.a.v.

muziekfragmenten) en het bespreken van muziek.

Je moet op minimaal één muziekinstrument (kan ook je stem zijn!) een basis hebben en dit willen verbeteren. Je mag natuurlijk ook andere instrumenten gaan uitproberen.

Natuurkunde

Wat is licht? Waarom val je in een looping niet uit de achtbaan? Wat is bliksem? Waarom helpt een koevoet bij het inbreken? Wat heeft een snaar gemeen met het water in een baai? Waarom is berg op fietsen moeilijker dan berg af? Wat betekent E=mc2 nu eigenlijk?

Tijdens dit vak leer je welke antwoorden de mens tot nu toe op dergelijke vragen gevonden heeft, maar ook hoe we tot die antwoorden gekomen zijn! Een greep uit de onderwerpen: Kracht en beweging, elektriciteit, straling en radioactiviteit, geofysica, automatisering, trillingen en golven, elektromagnetisme en nog veel meer...

Nederlands

Hoe houd je een overtuigende toespraak? Hoe voer je een debat? Hoe analyseer je een artikel uit een kwaliteitskrant en hoe schrijf je er zelf een? Hoe bedenk je krachtige argumenten en hoe leg je zwakke argumenten bloot? Hoe zorg je dat je foutloos en verzorgd met taal omgaat? Wat kun je allemaal uit een roman halen? Hoe hebben romans, verhalen en gedichten zich in de loop van de jaren ontwikkeld? Wat maakt een gedicht tot een (mooi) gedicht? Waarom betekent ‘dames hakken’ iets anders dan ‘dameshakken’?

Nederlands spreken we allemaal. Maar de Nederlandse taal en literatuur omvat zo veel meer dan ons dagelijkse taalgebruik. Deze facetten van de taal en de literatuur komen aan de orde in de bovenbouw zodat je talig onderlegd je studie en de maatschappij ingaat.

Scheikunde

Je bent geïnteresseerd in ontwikkeling en toepassen van nieuwe materialen en producten, in duurzame en milieuvriendelijke processen en je bent niet bang voor formules en rekenwerk.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

• Groene chemie, duurzaamheid

• Reacties die energie opwekken, batterijen, brandstofcel

• Organische chemie, voeding, plastics, brandstoffen

• Zuur-base reacties, verzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen

• Kennis van stoffen, micro-macro ‘denken’, moleculen-stofeigenschappen

• Praktijk en onderzoeksvaardigheden

Tekenen

Je hebt belangstelling in de theorie van kunstgeschiedenis en de praktijk (het zelf maken van kunst: audiovisueel, schilderen, tekenen en textiele werkvormen).

Je kunt zelf initiatief tonen. Je komt gemakkelijk tot eigen ideeën, leert procesmatig werken en gaat op zoek naar een eigen (kunst)stijl.

Wiskunde A

Interesse, zelfwerkzaamheid en goede leesvaardigheid zijn drie belangrijke voorwaarden om wiskunde A te kunnen volgen.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

Ø Vaardigheden Ø Algebra en tellen Ø Verbanden Ø Verandering Ø Statistiek

Volg het advies van de wiskundedocent van de derde klas bij het kiezen van het vak wiskunde (A of B) op.

Wiskunde B

Interesse in technische wiskunde, zelfwerkzaamheid en grote rekenvaardigheid zijn drie belangrijke voorwaarden om wiskunde B te kunnen volgen.

De volgende onderwerpen komen aan de orde:

Ø Vaardigheden

Ø Functies, grafieken en vergelijkingen Ø Meetkundige berekeningen

Ø Toegepaste analyse

Volg het advies van de wiskundedocent van de derde klas bij het kiezen van het vak wiskunde

In document TWEEDE FASE & PROFIELKEUZE (pagina 29-32)