• No results found

Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM)

In document TWEEDE FASE & PROFIELKEUZE (pagina 25-28)

BSM is voor iedereen geschikt die van bewegen houdt en wil leren organiseren en leidinggeven.

Iedereen met een gemiddeld bewegingsniveau moet BSM voldoende kunnen afsluiten. Hoewel het bewegen een essentiële rol zal blijven spelen in BSM zal de nadruk vooral komen te liggen op het regelen.

voor jezelf, maar vooral voor anderen.

BSM is een mooie opstap voor een groot aantal vervolgopleidingen. Je kunt daarbij denken aan de HALO (Haagsche Academie voor Lichamelijke Opvoeding); HBO sportkunde; HBO sport en

management; fysiotherapie, sportmanagement, bewegingswetenschappen maar ook opleidingen richting politie en defensie.

Biologie

Je hebt een brede interesse in de levende natuur, je wilt leren hoe alles wat leeft ontstaan is en hoe organismen zich aanpassen aan hun omgeving. Hoe werkt ons lichaam? Hoe kan het dat sommige organismen onder extreme omstandigheden kunnen leven? Waarom lijkt de ene broer op zijn vader en de ander op zijn moeder?

We kijken naar de kleinste deeltjes van biologische processen, het moleculaire niveau, tot aan processen op het hoogste organisatieniveau, de aarde. Daarom is het belangrijk dat je ook Scheikunde in je pakket hebt en dat je het interessant vindt.

Je vindt praktisch werk, zoals het werken met een microscoop, leuk. Je vindt het niet erg om organen en organismen te ontleden, een wetenschappelijk onderzoek uit te voeren en daar verslagen over te maken.

De onderwerpen die bij Biologie behandeld worden bevatten veel leerstof, maar vragen ook veel inzicht. In de bovenbouw is biologie een echt bètavak waar hard voor gewerkt moet worden!

Culturele en Kunstzinnige Vorming

Je maakt kennis met dans, muziek, theater, film en andere kunstvormen. Je gaat dus naar het theater, het filmhuis en het museum. Vaak komen er ook projecten in voor waarin een combinatie van verschillende cultuurdisciplines wordt onderzocht. Natuurlijk kijk je nu eens verder dan je neus lang is. Je doet doormiddel van praktische opdrachten onderzoek naar de gegeven

cultuurdiscipline(s). Je gaat dus ook iets zelf produceren. * Je komt in contact met professionals van de cultuurdiscipline (s) door middel van gastlessen en workshops. Het vak CKV is een uitdaging om de grenzen van je smaak op te zoeken en daar zelfs overheen te gaan! Kortom: het wordt leerzaam, leuk en spannend.

Duits

De steeds intensievere samenwerking binnen de Europese Unie maakt het leren van moderne vreemde talen belangrijk. 100 miljoen Europeanen hebben Duits als moedertaal en daarmee is Duits een wereldtaal en de meest voorkomende moedertaal in Europa. Nederland exporteert elk jaar voor 50 miljard euro naar de Bondsrepubliek; dat is 30% van de totale Nederlandse export. De BRD is daarmee de grootste en belangrijkste handelspartner van ons land. Zonder Duitsland zou Rotterdam nooit een van de grootste havens van de wereld kunnen zijn.

Bij het vak Duits komen de volgende onderdelen aan bod:

§ Spreekvaardigheid

§ Luistervaardigheid

§ Leesvaardigheid

§ Schrijfvaardigheid

§ Kennis van de Duitstalige landen

§ Literatuur en literatuurgeschiedenis

Naast vaardigheidstoetsen kent het vak kennistoetsen, waarin grammatica en vocabulaire getoetst worden. Je leest een aantal boeken. In de lessen wordt naast de methode gebruik gemaakt van onder meer nieuwsberichten, films en songteksten.

Economie

Je bent geïnteresseerd in economische, sociaal-maatschappelijke en actuele verschijnselen, zoals:

Ø De Nederlandse economie Ø Actieven en inactieven

Ø Consumenten en producenten Ø De waarde van de munt Ø Globalisering

Rekenkundige vaardigheden zijn noodzakelijk: de benodigde rekenkundige vaardigheden worden aangeleerd bij wiskunde A of B.

Engels

Je bent geïnteresseerd in de taal en cultuur van de Engelstalige landen. Vier disciplines komen in het vak aan de orde:

Ø Luisteren Ø Spreken Ø Schrijven

Ø Lezen (van zowel korte teksten als romans) Ø Literatuur

Ook zul je woordjes moeten leren en een aantal grammaticaonderdelen, die tezamen een redelijk groot deel van het eindcijfer zullen vormen.

Filosofie

Je wilt graag begrijpen wat er in de wereld gebeurt en daar op een diepere manier over nadenken.

We bespreken thema’s zoals:

Ø Hoe verhouden zich gevoel en verstand?

Ø Zijn emoties ook mogelijk voor robots?

Ø Zijn mensen dieren?

Ø Wie of wat bepaalt wat goed of kwaad is?

Ø Hoe moet je handelen en keuzes maken in je leven?

Ø Zijn alle mensen gelijk? Waarom discrimineren mensen?

Ø Hoe ziet de ideale samenleving eruit?

Bij filosofie leer je om zelfstandig en in groepsverband na te denken. Filosofie heeft een praktische kant (discussiëren, debatteren en onderzoek doen) en een theoretische kant (eenvoudige

filosofische teksten lezen en analyseren). De hoofdonderwerpen zijn: filosofie van de mens (antropologie), filosofie van het goede leven (ethiek) en filosofie van het samenleven (sociale filosofie).

Frans

Je bent geïnteresseerd in de taal en cultuur van de Franstalige landen. Vier disciplines komen in het vak aan de orde:

Ø Luisteren Ø Spreken Ø Schrijven Ø Lezen

Je vindt het niet vervelend om vocabulaire en grammatica te leren en je hebt geen hekel aan het lezen van boeken (en teksten).

Wij vinden het wenselijk dat je in derde klas 7 of hoger haalt voor leesvaardigheid. Aangezien het CSE Frans bestaat uit leesvaardigheid en voor 50% je eindcijfer bepaalt zijn met name de

prestaties qua leesvaardigheid van groot belang in de advisering van de docent in klas 3.

Geschiedenis

Om de wereld, Europa, Nederland, Rotterdam, je ouders en jezelf te kunnen begrijpen, moet je begrijpen waarom de wereld heden ten dage zo is zoals hij is. Waarom noemen we dit gebied Nederland, waarom is prostitutie gelegaliseerd, waarom zijn er skaters, gothics en andere jongerenculturen, waarom? Ja, daar proberen we antwoorden op te vinden!

We zullen de wereldgeschiedenis (de grote gebeurtenissen en veranderingen) doornemen, maar middels onderzoek (praktijk) ook stil staan bij de petite histoire (de kleine persoonlijke

geschiedenissen).

“History is a vast early warning system” (Norman Cousins)

Met behulp van de geschiedenis proberen we hedendaagse actualiteiten, zoals die door de media en de politiek worden uitgekraamd in de juiste verhoudingen te zien. Je zult zien dat de wereld aan de ene kant vreemder is dan je dacht en aan de andere kant minder eng.

In document TWEEDE FASE & PROFIELKEUZE (pagina 25-28)