• No results found

Achtergrondkenmerken sector Horeca

3 Preventieve maatregelen

5.3 Locatie diefstal uit vervoersmiddelen

Diefstallen uit transportmiddelen vinden bij ruim de helft (52%) plaats op het eigen bedrijfsterrein.

14 | Locatie diefstal uit transportmiddelen (één antwoord mogelijk)

Locatie %

Eigen bedrijfsterrein 52

Binnen de gemeente, maar buiten het eigen terrein 32

Elders in Nederland 12

Buitenland -

Weet niet/wil niet zeggen 4

Totaal 100

Bron: TNS NIPO, 2009 Basis: slachtoffer van inbraak in transportmiddelen (n=62)

Branche

Voor restaurants geldt dat er minder wordt gestolen op het eigen terrein (39% versus 52% gemiddeld) dan bij de overige branches, maar wel meer dan gemiddeld binnen de eigen gemeente (42% tegen 32% gemiddeld). Bij cafés wordt alleen op het eigen terrein gestolen (100%).

5.4 Totale schade door diefstal

Van de getroffen bedrijven geeft 93% aan directe schade op te lopen als gevolg van diefstal. De gemiddelde directe schade per getroffen vestiging bedraagt naar schatting ongeveer € 2.000. De totale directe schade die de gehele sector horeca oploopt als gevolg van diefstal berekenen we op

€ 11 miljoen.

Bijna vier op de tien bedrijven (37%) geeft aan indirecte schade op te lopen als gevolg van diefstal. Als bedrijven indirecte schade oplopen, bedraagt dit gemiddeld per vestiging ongeveer € 1.100. De totale indirecte schade als gevolg van diefstal voor de gehele sector horeca ramen we op circa € 2 miljoen. Door de directe en indirecte schade bij elkaar op te tellen, kan de totale schade als gevolg van diefstal worden geschat op circa € 13 miljoen.

Branche

De directe schade per bedrijf is relatief laag bij cafés (€ 1.200 per getroffen bedrijf tegen € 2.000 gemiddeld). Bij de getroffen hotels en pensions ligt de directe schade relatief hoger dan gemiddeld (€ 3.200). De indirecte schade bij cafés is lager dan het gemiddelde (€ 600 tegen € 1.100).

Regio

In het oosten is de directe schade relatief laag (€ 1.400 per getroffen vestiging). In het noorden schatten horecabedrijven de indirecte schade relatief laag in (€ 550).

5.5 Aantal meldingen diefstal bij politie

Bijna de helft van de horecabedrijven (48%) die slachtoffer zijn van diefstal, meldt dit bij de politie. De vestigingen die diefstal melden bij de politie, doen dit met een frequentie van 2,4 keer per jaar. Op basis van deze frequentie berekenen we het totale aantal meldingen van diefstal voor alle horecabedrijven op circa 6.500 meldingen per jaar. Dit is 22% van het geraamde aantal gevallen van diefstal voor de hele sector. Van de meeste diefstallen wordt de politie dus niet op de hoogte gesteld.

Branche

Hotels en pensions maken vaker dan gemiddeld melding van diefstal bij de politie. Bijna zes op de tien (58%) hotels en pensions heeft hier in 2008 melding van gemaakt tegen gemiddeld 48%.

Ook bedrijven aan de rand van de stad doen vaker een melding (54%) en bedrijven die zich in de Randstad hebben gevestigd (56%).

5.6 Redenen om diefstal niet te melden

Van de horecabedrijven die slachtoffer worden van diefstal stelt 51% de politie niet op de hoogte. De meest voorkomende reden (genoemd door 32% van de bedrijven) om diefstal niet

te melden, is het feit dat de schade per diefstal te klein is en dus binnen het eigen risico van de verzekering valt. Dit is afgenomen ten opzichte van 2004 toen 47% van de bedrijven dit als reden noemde.

Daarnaast noemt 20% van de bedrijven het gebrek aan aantoonbaar bewijs als reden om diefstal niet te melden. In 2004 bedroeg dit percentage 2%. Een derde reden is dat

horecaondernemers de indruk hebben dat het geen zin heeft om de diefstal te melden, omdat de politie geen actie zal ondernemen (18%). In 2004 noemde 20% van de bedrijven dit als reden. De belangrijkste redenen om diefstal niet te melden bij de politie staan hierna weergegeven.

15 | Meest genoemde redenen om diefstal niet te melden bij de politie (antwoordcategorieën voorgelezen, meer antwoorden mogelijk)

Reden %

Schade was te klein (binnen eigen risico) 32

Te weinig bewijs 20

Politie doet er toch niets aan 18

Probleem zelf aangepakt 16

Bron: TNS NIPO, 2009 Basis: heeft diefstal niet gemeld bij de politie (n=501)

5.7 Registratie van diefstal door politie

Van de bedrijven die diefstal melden bij de politie, geeft bijna negen op de tien (85%) aan dat de politie hun melding heeft geregistreerd. Dit verschilt met 2004 toen 88% van de meldingen werden geregistreerd door de politie. Bij bijna zes op tien (56%) van de bedrijven maakt de politie proces-verbaal op. Dit verschilt met 2004 toen de politie bij 65% van de meldingen proces-verbaal opmaakte. Volgens bijna één op de drie (29%) van de bedrijven is de politie de diefstallen gaan onderzoeken.

5.8 Aantal aangiftes van diefstal

Van de horecavestigingen die te maken hebben met diefstal, doet 22% daadwerkelijk aangifte.

Branche en regio

Hotels en pensions hebben relatief vaak aangifte gedaan. In 2009 heeft ruim een kwart (27%) van deze subbranche aangifte gedaan tegen gemiddeld 22%. Horecaondernemingen in de Randstad doen vaker aangifte dan hun branchegenoten in de rest van Nederland (28%).

5.9 Vermoedelijke dader bij diefstal

Een kwart van de getroffen horecazaken (25%) heeft het vermoeden dat de diefstal werd gepleegd door een klant of opdrachtgever. Personeelsleden worden door 15% van de

getroffen bedrijven verdacht van diefstal. Bijna de helft van de bedrijven (47%) meent dat de dief geen bekende is van het bedrijf. Eén op de tien getroffen bedrijven (9%) weet het niet.

16 | Vermoedelijke dader bij diefstal (één antwoord mogelijk)7

47% 25% 1% 15% 3% 9% onbekend klant / opdrachtgever criminele organisatie

vast / ingehuurd / ex- personeelslid anders

weet niet

Bron: TNS NIPO, 2009 Basis: slachtoffer van diefstal (n=999)

Branche

Hotels en pensions vermoeden vaker dan gemiddeld dat de dader van de diefstal een onbekende is (57% tegen gemiddeld 47%). Restaurants hebben vaker het idee dat een personeelslid de dader is (20% versus 15% gemiddeld). Ook vermoeden zij vaker dan gemiddeld dat een criminele organisatie de dader van de diefstal is (2% versus 1%).

Agglomeratie

Bedrijven in het centrum van de stad vermoeden vaker dan gemiddeld dat de dader van diefstal een personeelslid is (20% versus 15% gemiddeld).

7Als bij de vermoedelijke dader ‘onbekend’ is ingevuld, betekent dit dat men zeker weet dat het geen bekende is van het bedrijf. Bij het invullen van de antwoordcategorie ‘weet niet’, bestaat er onduidelijkheid over het feit of de dader een bekende is.

6 Vernieling