• No results found

PXL: Prof Bachelor

4 Conclusie voor iGreen

4.5 Limburg, de grondstoffen zekere economie

Uit de analyse van de ecosysteemdienst water en bestuiving blijkt al dat een aantal grondstoffen onder druk staan. Door te weinig biodiversiteit en te weinig bijen komt de fruitteelt in gevaar. Fruit is een grondstof voor voedingsbedrijven, bakkerijen, enz… Andere grondstoffen zijn graan, mais, tarwe, katoen, enz. En ook de klimaatverandering zou ervoor kunnen zorgen dat een aantal Limburgse bedrijven moeite zal krijgen om grondstoffen te krijgen met een goede kwaliteit. Vooral Limburgse bedrijven met internationale keten kunnen problemen ervaren.

4.5.1

Welke activiteiten omvat dit strategisch thema?

• Activiteiten om Limburgse bedrijven te helpen om projecten in hun keten op te zetten zodat de grondstoffen gewaarborgd kunnen blijven

• Activiteiten om de biodiversiteit in Limburg hoog te houden, via bloemenprojecten en andere biodiversiteitsprojecten

• Ontwikkelen van nieuwe logistieke concepten die grondstoffen zekerheid bevorderen • In Limburg zelf ecosystem based adaptation gangbare praktijk maken

• Stadslandbouwprojecten en nieuwe voedselvoorzieningsprojecten

4.5.2

Welke stakeholders betrekken?

• Logistieke en transportsector • Voedselsector

• Landbouwsector • Tuinbouw

4.5.3

In welke Limburgse projecten wordt nu al geïnvesteerd die verband houden

met dit strategische thema?

• Begraafplaats Genk naar parkbegraafplaats (Centrum Duurzaam Groen).

• LOC De Vlinder (LOC, Lommel, ANB): Op 28 februari 2014 startte de Lommelse

Ondernemersclub (LOC) samen met de Stad Lommel en het Agentschap voor Natuur en Bos een nieuw groenproject op: “Ondernemingen geven kleur aan de stad Lommel”. De campagne “LOC de vlinder” is hier een onderdeel van. Dit project heeft twee belangrijke doelstellingen: Een ecologische inrichting en beheer van het groen binnen de Lommelse bedrijventerreinen en een vlindernetwerk opstarten tussen bedrijven, de stad en haar inwoners.

• Pilootprojecten productieve landschappen (Vlaams bouwmeester): PPPL3 Maasmechelen – Stadslandbouw: De inrichting van het terrein zoekt aansluiting bij de ruimere landschappelijke context van het Strategisch Project van de Maasvallei. Dit pilotproject stelt drie doelen voorop: inrichting van het projectgebied met een semi-ruraal karakter door een ruimte te creëren voor een zonevreemd veeteeltbedrijf uit het centrum; het kwalitatief verweven van deze landbouwactiviteiten met natuur, educatie en recreatie en een breder landschappelijke inpassing van het projectgebied in zijn omgeving.

• Interreg. project 2B Connect: Drie jaar lang zullen 19 partners in de grensstreek België-

Nederland zich inzetten voor meer biodiversiteit op minstens 70 bedrijventerreinen in de grensregio. Hiervoor is 3 miljoen euro beschikbaar. Ook de stad Lommel en Bosland zijn partners in het project (http://www.2b-connect.eu/).

• ‘Meer natuur voor pittig fruit’ (Interreg): Dit project loopt van 2016 tot en met 2018 en wil fruittelers aanzetten om te investeren in bloemen en struiken in en omheen de percelen om meer bestuivende insecten in de boomgaard te krijgen. Wilde bijenpopulaties gaan sterk achteruit. Dit heeft mogelijk grote ecologische en economische gevolgen. Dit project loopt onder andere in Haspengouw. (http://www.pcfruit.be/nl/meer-natuur-voor-pittig-fruit).

• Bijenplan: voor iedere gemeente in Limburg is een bijenplan opgesteld. Acties die hieronder vallen, zijn bijvoorbeeld een tijdelijke bloemenweide in Genk en het omzetten van bloembakken naar bijenvriendelijke planten.

• Sint-Truiden bloemenverkiezing: In de kerkdorpen geeft bebloeming meer uitstraling. Het idee is om een verkiezing uit te schrijven voor mooiste straat, zoals in Villes Fleuris (http://www.villes-et- villages-fleuris.com/), als in Frankrijk. Dit project is nog niet gelanceerd.

4.5.4

Verdere inspiratie voor dit strategisch thema

• Natuurbegraafplaatsen

Door de verandering in de pesticiden-wetgeving zijn heel wat begraafplaatsen overwoekerd door onkruid. Ander beheer en inrichting zijn daarom wenselijk. Begraafplaatsen kunnen meer ecologisch ingericht worden met bloemen. Men kan ook overgaan tot natuurbegraafplaatsen

http://natuurbegraafplaats-waaromniet.nl/locaties-natuurbegraafplaatsen/.

Natuurbegraafplaats Westerwolde - http://begravenindenatuur.com/begraafplaatsen/westerwold/

• Biodiversiteit op de Brouwerij en omstreken

Groene Cirkels wil met bedrijventerreinen, gemeentelijk groen, tuinen en wegbermen de bijen weer terugbrengen in het landschap. HEINEKEN heeft 100 ha bedrijfsterrein, waarvan op 35 ha de natuurwaarde is te verbeteren. Momenteel zijn hier enkele strakke gazons op het terrein veranderd in bloemrijke perken. In totaal zijn 6.000 m2 graszoden verwijderd, inheemse bloemen ingezaaid en

op tien plaatsen bijenstations geplaatst. Er groeit een prachtige tuin voor bijen, vlinders en vogels. Een eerste en eenvoudige bijdrage aan de verbetering van de biodiversiteit in de regio. Met haar centrale ligging tussen Alphen aan den Rijn, Leiden en Zoetermeer kan de brouwerij een

verbindende schakel zijn tussen bijeninitiatieven van burgers, boeren, overheden en bedrijfsleven. Zo ontstaat een veel groter regionaal bijenlandschap in Zuid-Holland. Naast de bijenvelden kan de kwaliteit van de bosschages verbeterd worden, zodat er meer zangvogels gaan broeden. Daarnaast kunnen de watergangen natuurvriendelijke oevers krijgen, zodat kikkers, jonge vissen en libellen daar beschutting vinden. Het verbeteren van de leefomgeving en versterken van de biodiversiteit is voor Heineken Zoeterwoude van groot belang. Bijen zijn essentieel voor de productieve landbouw: zonder bijen geen bier! Bovendien willen de partners van Groene Cirkels de leefomgeving rondom de brouwerij verbeteren.

www.groenecirkels.nl/nl/groenecirkels/Themas/Leefomgeving.htm

4.6

Pilootprojecten en doelgroepen

Niet alle doelgroepen hebben evenveel belang en interesse in al die typen pilotprojecten. Ook is deze lijst van mogelijke pilotprojecten niet volledig en kunnen doelgroepen naar eigen wens nieuwe pilotprojecten ontwikkelen. Graag zelfs, want daarin ligt het unieke karakter van iGreen, waarop ze kan verschillen van andere gebieden. In de tabel hieronder wordt een hulpmiddel gegeven om te weten welk type pilotprojecten de verschillende doelgroepen mogelijk kan aanspreken.

Productiediensten Regulerende diensten Culturele diensten bedrijven Productie uit biomassa

Wild

Biomimicry projecten

Waterzuiveringsprojecten, wateroverlastprojecten, opvangen van CO2, schone lucht projecten

Biomimicry projecten

Boomplantacties, ecologisch bedrijventerrein

gemeenten Productie uit biomassa Groene wijken Wateroverlastprojecten Opvangen van CO2, schone lucht

projecten

natuurbegraafplaatsen

zorgsector Schone lucht projecten Projecten met buitenactiviteiten

mensen fit en gezond te houden Projecten met therapeutische werking op patiënten

recreatiesector Productie uit biomassa Projecten met diverse soorten van buitenactiviteiten

natuurorganisaties Productie uit biomassa Waterzuiveringsprojecten, wateroverlastprojecten, opvangen van CO2, schone lucht-projecten

Ecologische aanleg van

bedrijventerreinen, wijken, straten, etc.