• No results found

De eerste paar vragen gaan over hoe leuk jij het op school en in de klas vindt. Kies bij elke zin maar één antwoord. Kruis dan het vakje aan met het antwoord dat het best bij jou past.

Dat is zo Dat weet ik niet Dat is niet zo

1 Ik ben blij dat ik op deze school zit. 1

2 Ik heb geen zin om naar school te gaan. 2

3 De meeste lessen op school vind ik vervelend. 3

4 Ik vind dat we op deze school graag leuke dingen doen. 4 5 Als ik mag kiezen, zit ik liever op een andere school. 5

6 Ik vind het best leuk op school. 6

7 Ik krijg slecht les op deze school 7

8 Meestal heb ik plezier in het werk voor school. 8

9 De meeste klasgenoten gaan leuker met elkaar om dan met mij. 9

10 Ik kan goed met mijn klasgenoten opschieten. 10

11 Ik vind dat we met aardige jongens en meisjes in de klas zitten. 11

12 Ik heb in deze klas weinig vriendjes of vriendinnetjes. 12

13 Als ik klasgenoten vraag of ze me willen helpen, dan zijn er genoeg die dat doen. 13

14 Ik word vaak gepest door de anderen uit de klas. 14

15 Ik vind het leuk om met mijn klasgenoten om te gaan. 15

19 De juf of meester wordt vaak ongeduldig als hij/zij iets aan mij moet uitleggen. 19 20 Ik vind dat de juf of meester me heel goed helpt als ik moeilijkheden heb met het

schoolwerk.

20

21 De lessen van de juf of meester vind ik saai. 21

22 Bij mijn juf voel ik me goed op mijn gemak. 22

23 De juf of meester is aardiger tegen anderen dan tegen mij. 23

BIJLAGE 2- Wervingsbrief

Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen

Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerarenopleiding

Nieuwe Prinsengracht 130 1018 VZ AMSTERDAM Naam School Schooldirectie Adresregel 1 Adresregel 2 Datum Februari 2012 Telefoon 020 5251472 Contactpersoon Imane Oulali MSc E-mail i.oulali@uva.nl Onderwerp

Onderzoek naar positieve factoren van multiculturele basisscholen ter bevordering van de ontwikkeling van burgerschapscompetenties

Geachte dhr/mevr,

De Universiteit van Amsterdam doet onderzoek naar de positieve factoren van multiculturele basisscholen ter bevordering van de ontwikkeling van burgerschapscompetenties op verschillende basisscholen in Nederland. Het onderzoek, dat plaatsvindt op openbare basisscholen heeft als doel om meer inzicht te krijgen in de positieve factoren van de multiculturele samenleving voor de sociale ontwikkeling van kinderen in groep 7 en 8. Basisscholen krijgen zo inzicht in de sociale ontwikkeling en de ontwikkeling van burgerschapscompetenties bij verschillende leerlingen.

We benaderen graag ook uw schoolbestuur voor deelname aan dit onderzoek, omdat uw scholen bij uitstek een goede omgeving zijn om deze positieve factoren van multiculturele scholen te onderzoeken. Graag willen wij daarom de medewerking van uw school aan dit onderzoek vragen. In de bijlage (zie achterzijde) vindt u meer informatie over het onderzoek en wat wij concreet van u vragen.

Wat is de volgende stap?

Eén van onze onderzoekers zal in de komende week telefonisch contact met u opnemen voor nadere uitleg en met de vraag of u geïnteresseerd bent in medewerking aan het onderzoek. Er kan desgewenst ook een afspraak met u worden gemaakt om meer informatie over het onderzoek te geven.

Ook als u naar aanleiding van deze brief al vragen heeft, kunt u gerust eerder contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,

BIJLAGE

Waar gaat het onderzoek over?

Het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam gaat over de positieve factoren van multiculturele basisscholen voor de ontwikkeling van kinderen, met name de sociale ontwikkeling en de versterking van burgerschapscompetenties. Het onderzoek geeft zo inzicht in de rol die leerlingen van verschillende culturen spelen in de stimulering van de sociale vaardigheden bij uit groep 7 en 8. Het onderzoek richt zich op verschillende religieuze en gemengde openbare scholen in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Almere.

Wat vragen wij concreet?

Als u meewerkt aan het onderzoek zal één van onze onderzoekers eenmaal in tussen februari en mei 2012 de kinderen uit groep 7 en/of 8 op uw school bezoeken. Tijdens dit bezoek aan de groep(en) zal de onderzoeker een vragenlijst afnemen bij de kinderen uit groep 7 en/of 8. Deze vragenlijst bevat vragen over het schoolwelbevinden, culturele identiteit, sociale ontwikkeling, en sociale activiteiten van leerlingen in en buiten de school.

Vóór het bezoek ontvangt de contactpersoon van de school een tekst voor een informatiebrief die de school kan versturen om de ouders van de kinderen in groep 7 en/of 8 op de hoogte te stellen van het onderzoek. De school kan deze tekst gebruiken om de ouders over de deelname aan dit onderzoek te informeren. In de tekst zullen we vragen om de medewerking van de ouders. De ouders kunnen aangeven of hun kinderen aan het onderzoek willen meewerken.

Wat bieden wij u?

Als waardering voor uw deelname aan ons onderzoek bieden wij een financiële vergoeding van 50 euro per deelname van een groep. Het gaat om de deelname van groep(en) 7en/of 8.

Wat gebeurt er met de verzamelde gegevens?

De verzamelde gegevens worden alleen voor onderzoeksdoeleinden binnen het project gebruikt en worden, conform de landelijke regels voor wetenschappelijk onderzoek, anoniem verwerkt. Dit betekent dat niemand anders dan de medewerkers van het onderzoek de gegevens kunnen inzien. De resultaten van het onderzoek worden in een rapport samengevat, dat elk deelnemende school achteraf ontvangt.